ELFI, GNOMI, ONDINE, SILFE SI...SANZIENE

Discuții pe teme de metafizică

ELFI, GNOMI, ONDINE, SILFE SI...SANZIENE

Mesajde mszavai » Vin, Iun 04 2021 11:52 pm

ELFI, GNOMI, ONDINE, SILFE SI SANZIENE

CE SUNT SPIRITELE NATURII?

In general, sub denumirea de spiritele ale naturii sunt recunoscute acele entitati care anima elementele (pamant, apa, foc, aer), aceste fiinte aflandu-se la originea toturor fenomenelor naturii si ale legilor universale care anima universul. Astfel exista zane sau devas care se ocupa de cresterea anumitor specii de plante, zane care ocrotesc animalele, spirite ale copacilor, ale fenomenelor meterorologice, care aduc ploaia, anima valurile marii sau produc cutremure si incendii sau chiar si spirite-ingeri care guverneaza miscarile planetare si prin extensie se presupune ca si entitati care guverneaza miscarile moleculare si atomice de la nivel microcosmic....Elfi, Gnomi, Ondine, Silfe si alte spirite tainice ale naturii

Ce este viata?
(LIDIA BARSAN)
Viata este mult mai frumoasa, mai plina de incantare, mai bogata in iubire si intelepciune decat putem crede si imagina. Mintea noastra, mai degraba rationala decat intuitiva, a uitat sa inteleaga graiul fermecator al Pomilor, Pasarilor, Fluturilor, Pajistilor pline de iarba si flori. Nu mai credem in existenta Zanelor, Spiritelor Padurilor, a Elfilor jucausi sau al Ondinelor nemaipomenit de frumoase. Ni se pare ca suntem sigurele Fiinte inteligente de pe Planeta, singurii care avem dreptul sa iubim si sa tanjim dupa iubire.

Despre Spiritele Naturii si existenta lor, ne vorbesc toate Povestile Lumii, Legendele strabune, cei care le vad, le simt, le aud, le inteleg si care, mai ales, le iubesc si le respecta. Tocmai despre aceste Fiinte de Lumina, va vom povesti in cele ce urmeaza. Trebuie sa fim constienti ca dincolo de ceea ce vedem, atingem si pipaim cu simturile fizice, se mai afla ceva care merita atentia noastra. Este un chip al Lumii care se afla in spatele chipului stiut de noi. Este un Mister al Vietii, care nu este ascuns decat celui care refuza explorarea, celui care se limiteaza prin ratiune, ignorand ca poseda si alte instrumente prin care poate cunoaste si colabora.

Secretul Creatorului se afla dincolo de granitele pe care singuri ni le impunem.
E suficient doar sa privim cu iubire tot ceea ce ne inconjoara! Sa privim in inima noastra! Sa privim cu bunavointa, asteptand, fara macar sa cerem, ca Cerurile sa se deschida de la sine si Ingerii lor sa ne vorbeasca prin revelatie si iluminare.
Atunci vom sesiza ca in spatele fiecarei existente se afla un glas, o Constiinta. Va vor vorbi Vantul si Ploaia, va va vorbi Pamantul, pe care astazi il calcam, ne vor vorbi Pajistile cu flori si Arborii cu frunzis frematator si Stelele noptii, deopotriva. Vom intelege ce ne spun Pasarile care ciripesc in umbra Padurilor, vom intelege astfel, sunetul Zapezii care cade si vom simti ce inseamna sa ne minunam si sa ne incantam in mijlocul unei atat de frumoase Creatii.
Ca sa intelegem Natura si sa putem comunica cu ea, trebuie sa acceptam ca este plina de Inteligenta, ca are nivele de Constiinta, asemanatoare cu ale noastre, ca are capacitate de a iubi si ca are nevoie de iubire si compasiune. Nici nu ar putea fi altfel, daca ne gandim ca este Opera Creatorului, care a pus o parte din Sine, in fiecare element al Vietii, inzestrandu-l cu toate valorile Sale.
Natura inseamna tot ce exista, indiferent de regnul din care face parte: mineral, vegetal, animal, uman, indiferent daca este inger, planeta sau galaxie. Viata pulseaza pretutindeni. In momentul in care inima noastra universala va accepta sa comunice, vom incepe sa intelegem ce spun Pomii si Florile, Norii si Vantul, Zapezile care cad si Pasarile care trec pe Cer. Vom intelege graiul Stancilor si al Muntilor, vom putea asculta sfaturile inteleptelor Ape si vom comunica cu Stelele.
Spiritele creatiei
Ca sa intelegeti rosturile Naturii, trebuie sa faceti cunostinta, mai intai, cu Marile Entitati de Lumina, care guverneaza cele cinci Spirite, guvernatoare ale elementelor primordiale, prin care s-a definit Creatia: Spiritul Pamantului, Spiritul Apei, Spiritul Aerului, Spiritul Focului si Spiritul Eterului. Ele activeaza Principiile, Izvorul celor cinci nivele ale constiintei care sustin Eternitatea.
Spiritele Eterului ne vorbesc, ne inspira si ne modeleaza sufletele. Acestea pot fi simbolizate de parfumul emanat de fintele pe langa care trecem sau de mirosurile naturii: mirosul unei pajisti cosite, al unei stanci, al carbunelui, al prafului din drum udat, al pamantului reavan. Miresmele Naturii, in special ale florilor, au un rost precis in cadrul existentei umane. Ne amintesc de lumea divina si accelereaza procesul de vindecare. Absolut totul are miros. Constientizati miresmele Naturii! Astfel, sufletul vostru va regasi vibratiile inalte ale lumii divine, Lumea din care el insusi este parte.
Spiritele Focului, numite si Salamandre, intretin arderea Focului in Inima Naturii. Sunt fiinte nevazute care se ocupa de caldura Vietii si Lumina ei interioara, si se arata din cand in cand celor iubiti si buni. Pot fi vazute doar de Marii Intelepti, de Pustnicii devotati total divinitatii. Ele slujesc energia Focului si il raspandesc pretutindeni, pentru ca fara Caldura si lumina lui, nimic nu ar putea exista.
Focul este Spiritul inlantuit in Materie. El alimenteaza cu Viata, Focul Soarelui.
Spiritele Aerului se ocupa de Corpul Mental al Universului. Ele creaza Inteligenta tuturor Fiintelor. Acestea sunt numite Silfe. Ele populeaza aerul planetei, au sarcina de a pastra nealterata viata starii de agregare gazoasa in intreaga Creatie. Primenesc atmosfera, insufletind visele, aspiratiile Omului, pastrand puritatea Vietii. Au grija de transparenta, claritate si noblete. Pot fi vazute in zilele insorite, in interiorul Padurilor putin umblate, la malul Marii, pe crestele inalte ale Muntilor, dansand. Spirite Neinlantuite ale Naturii, ele calatoresc din fiinta in fiinta. Inteligenta lor deaseste pe cea a entitatlor din lumea Apei, a Pamantului si Focului. Elfii apartin tot Lumii Aerului si forma lor eterica aminteste de silueta umana, la scara foarte mica. Munca lor de baza e sa ingrijeasca Florile si sa le sustina cu energie de la inflorire pana ofilesc. Elful unei Flori ramane langa ea pani aceasta moare. Ei sunt foarte veseli, le place sa danseze, sa se joace, sa se bucure. Au grija de Lumina si Radianta Lumii Vegetale. Cand plecam dintr-o gradina, purtam fara sa stim, un vartej de Fiinte Eterate. Acestia sunt Elfii jucausi, care ne petrec plini de verva si candoare. Ei sunt responsabili cu intretinerea vietii Plantelor, a Florilor si de prospetimea frunzelor. Fiecare specie din Lumea Vegetala si Animala are un Spirit Guvernator care vegheaza evolutia speciei respective. De asemenea, un loc special il ocupa Elfii florii de cires. Aceste mici si gingase fiinte de lumina pura, care supravegheaza cresterea si rodirea plantelor de tot felul, sunt spiridusi. Ei cunosc multe lucruri care noua Oamenilor ne scapa. Ei ne ajuta sa recunoastem Semnele lui Dumnezeu.
Spiritele apei au grija de prospetimea Vietii, transparenta si puritatea ei. El guverneaza sentimentele si emotiile lumii. Fiintele ce slujesc apa au fost numite de strabuni: Naiade, Sirene si Ondine. Formele lor capata diferite infatisari, avind tendinta de a imita forma Omului. Cei ce le vad spun ca pot lua forme umane. Sunt mai mici decit oamenii si au o frumusete rapitoare. Aceste spirite s-au retras din ce in ce mai adinc in profunzimea Universului caruia le apartin si au intrerupt orice contact cu noi. Acum prefera linistea apelor de la inaltime, din Padurile batrane, mai putin umblate de Om, a Apelor singuratice sau a Muntilor de neatins.
Spiritul pamantului guverneaza si sutine Imparatia vazuta, Lumea manifestata, Materia. De asemenea, intretine vitalitatea Formelor Pamantului, Corpul Fizic al Universului, stimuleaza stabilitatea, vointa, echilibrul, fermitatea si demnitatea de a fi. Spiritele Pamantului pot fi intalnite in pesteri, in adancurile Pamantului, sub stanci, in munti, printre roci, in mici grote acoperite de muschi ale batranelor Paduri.
Mitologia tarilor nordice abunda in povesti cu zane, elfi si gnomi. Acestea vorbesc despre Gnomi ca despre gardieni ai bogatiilor din adancuri. Ei sunt de asemenea, considerati pazitori ai Portilor Pamantului. Ei ies si ne privesc din spatele radacinilor Arborilor batrani sau din crapaturile dintre stanci. Sunt pusi pe sotii, intind mici capcane si se amuza copios. Sunt sfatosi si plini de solicitudine, dar si foarte putin comunicativi. Cine le castiga increderea, le devine prieten pentru totdeauna. Rolul lor este de a ne invata supravietuirea. Fac parte din invelisul vital al planetei noastre. Lucreaza cu esenta mineralelor pe care o intretin si o dezvolta. Sunt modelatori ai Formelor. Ei framanta lutul Vietii, dandu-i o anume Forma, conform cerintelor Universului Manifestat. ……

Sursa:
http://www.divinatie.ro/spiritele-naturii.shtml

Mai dezvoltat :
SPIRITELE ELEMENTALE ALE NATURII

CE SUNT ELEMENTALII
Sunt Forme de Viata din interiorul Elementelor (pamant, apa, foc, aer, eter). Evident, este foarte dificil sa explicam caracteristicile de baza care ar trebui sa le defineasca, deoarece corpurile lor nu se afla in planul strict fizic in care se manifesta mediul nostru vizual si auditiv, sau mai bine spus, corpurile lor nu se afla in pozitia in care noua ne este usor sa le vedem. Cu toate ca intr-un fel pot exista si in planul fizic, noua ne par inchipuiri ireale ale oamenilor primitivi sau ale copiilor lipsiti de ocupatie.
Aceste forme de viata isi au corpurile in Planul Pranic si nu mai jos de acesta. Insa, cum planurile nu sunt strict separate, ci exista o gradatie aproape infinita intre ele, tot asa nici circumstantele Naturii nu sunt intotdeauna aceleasi (cu variatiile pe care le cunoastem: ziua si noaptea, anotimpurile anului, inaltimea, adancimea, mai mica sau mai marea incarcatura electrica statica, diferitele presiuni atmosferice si temperaturile diverse, componentele variabile ale aerului cum sunt concentratiile de Apa, de Ozon etc, tot ce este terestru fiind supus influentelor astrilor si in mod special ale Soarelui si ale Lunii). In anumite ocazii Elementalii cad intr-un grad mai mare de materializare care-i face usor vizibili. Dar chiar si in conditii atat de favorabile, in mod normal nu pot fi observati (…).
Este greu sa explici existenta si prezenta Spiritelor Naturii unor oameni care ajung sa nege sufletul plantelor si al animalelor pe care le vedem, le atingem si le consumam, pentru care fidelitatea plina de dragoste a unui animal domestic sau prezenta si compania invioratoare a unui arbore sau a unui trandafir nu inseamna nimic mai mult decat perceperea unor forme si culori, pe care le atribuie intamplarii sau legilor genetice mai mult sau mai putin inventate, in timp ce le deposedeaza sistematic de orice atribut metafizic. (...)
CARE ESTE VECHIMEA CONSEMNATA A ELEMENTALILOR
Potrivit invataturilor ezoterice, sunt mai vechi chiar si decat omul insusi pe Pamant. Ei - locuitori, gardieni si consubstantiali ai Elementelor - exista ca forme manifestate de cand exista Lumea. Cand aceasta era numai o masa de gaze radioactive si de materie incandescenta, Elementalii Focului o vegheau; cand au aparut gazele cu o compozitie chimica stabila si perioada marilor furtuni, Elementalii Aerului aveau grija ca evolutia acestor gaze incipiente si stratificarea lor deasupra scoartei terestre abia consolidate sa devina din ce in ce mai prielnica pentru formele de viata fizica ce fusesera planuite.
Cand gazele au devenit grele si s-au condensat formand primele ape care acopereau aproape intreaga planeta, dand nastere celor dintai forme de viata cu adevarat materiale, Elementalii Apei lucrau si modificau aspectul primitiv al elementului lichid, foarte incarcat pe atunci cu materii grele aflate in suspensie, fapt ce dadea masei de apa o proprietate aproape coloida, in timp ce valurile inalte atingeau cu spuma lor, care inca nu era alba, norii josi si foarte densi. Mai tarziu, asemenea unor imense broaste testoase letargice, s-au ivit scuturile continentale, iar asupra lor au vegheat Elementalii Pamantului, dandu-le caracteristici precum fertilitatea si ajutand enorma populatie forestiera care a facut posibila ivirea unor forme de viata superioare si plasmuirea Umanitatii insesi.
Fiecare lucru din Univers are Spiritul sau Protector. De asemenea, si Planeta il are pe al sau si lui i se supun ierarhiile Spiritelor Naturii de cand au inceput zilele si noptile. Il are inca si-1 va avea pana la disparitia ei. Este Dhyan-Chohan din Cartea tibetana Dzyan, Sufletul Stralucitor care guverneaza Pamantul sau Anima Mundi a latinilor (deoarece anima si pune in miscare, si nu trebuie confundat cu Spiritul sau Egoul planetar al carui corp ar fi Pamantul fizic).
Aceasta cunoastere este milenara si nu stim cand a inceput. Nu numai cartea tibetana mentionata, ci si toate celelalte referiri din antichitate ne vorbesc despre aceste procese care ne pot parea povesti de adormit copiii din perspectiva alienarii noastre stiintifice.
Dar Elementalii, cum sunt cei mici si slabi care pot intra in legatura cu oamenii, se intalnesc la tot pasul in paginile cartilor vechi. Din Sumer pana in Egipt si din China pana la culturile Americii si ale Africii Negre - putin cunoscute noua - trecand prin Polinezia si culturile locuitorilor din zonele apropiate de Pol, ajungand apoi pana in secolele care au precedat civilizatia actuala a Europei, Spiritele Naturii au un rol insemnat in acele forme de viata mai putin contaminate si mai naturale.
Istoria Omenirii este plina de relatari despre Genii, Gnomi, Ondine, Elfi si despre intreaga gama de Elementali, astfel incat, fara ei, nici dezvoltarea, nici istorisirea acesteia n-ar mai fi aceeasi, fapt confirmat incepand cu Mitul despre Enkidu si Ghilgames, trecand prin Odiseea homerica, Saga despre Arthur si Merlin, pana la aceea care a invatat-o pe Isidora Duncan sa danseze si care a inspirat cristalele lui Galle.
Pana nu foarte demult, reprezentarile lor impodobeau provele corabiilor si mai au inca sute de statui in intreaga lume, fie in parcuri, fie pe stancile de la tarmul marii.
Bunicile (...) pe vremea cand copiii erau copii, adultii adulti si batranii batrani, fie ca efau in posesia unor titluri universitare, de noblete sau erau analfabeti) le spuneau nepoteilor povesti fermecatoare despre Spiritele Naturii in care personajele erau ondine, gnomi, zane, elfi si se descriau caracteristici ale formei si vietii lor, minuni si aparitii.
In credinta catolica intr-un inger Pazitor care are grija de copii pana la implinirea varstei de sapte ani are radacini mult mai vechi decat chiar crestinismul, caci din Arcadia si pana in America toti credeau ca, datorita puritatii si fragilitatii lor, copiii au un Spirit Pazitor care ii fereste de multe accidente si ii apara de fiare indrumandu-i de asemenea spre casa dupa ce s-au ratacit.
Cel mai curios fapt dintre toate este ca la popoare atat de deosebite, Spiritele Naturii sunt reprezentate in diversele lor interpretari artistice intr-o maniera asemanatoare. Traditia vorbeste despre aceleasi fiinte Elementale in Europa Centrala a secolului XV, ca si in inima Indiei din mileniul II I.Hr.
Daca luam in considerare faptul ca multe dintre aceste grupuri umane nu se cunosteau si nici nu banuiau unul despre existenta celuilalt, faptul ca aveau atatea puncte comune in descrierea Elementalilor ne conduce la concluzii care resping orice posibila intamplare. (...)

ELEMENTALII PAMANTULUI: GNOMI, ZANE SI PITICI

Denumirea este extrasa din grecescul genomos: „cel care traieste in interiorul pamantului". Aceste Spirite Elementale sunt la fel de variate ca si toate celelalte, mergand de la anumiti monstri (...) pana la piticii pe care-i aminteste folclorul fiecarui popor. Despre primii putem spune ca sunt in continua miscare, in expansiune si retragere, putand atinge marimi asemanatoare celor mai mari mamifere cunoscute. Cei din urma, cu un aspect umanoid, nu sunt de obicei mai inalti de doua palme.
Acestia din urma sunt cei mai cunoscuti: pitici sau omuleti inocenti, blanzi ori nemilosi asemenea copiilor. Sunt lipsiti de orice constiinta etica si nu putem spune despre ei ca sunt buni sau rai.
Zburdalnici din fire, le place sa-si rada de cei care-i cauta cu stangacie, dar, in schimb, sunt servitorii ascultatori ai adevaratilor Magi. Desi ar trebui sa fie de ambele sexe, nici povestile si nici propria mea observatie nu inregistreaza sexul feminin. Aspectul sugereaza de obicei o varsta matura, desi nu reprezinta ceea ce noi intelegem drept varsta, deoarece ei traiesc mai multe secole si nu cunosc ca noi varsta copilariei, a maturitatii si a batranetii. Infatisarea lor este intotdeauna la fel. Cu exceptia capului, care este mare in raport cu trupul, ca si in cazul piticilor umani, sunt bine proportionati.
Sunt intotdeauna imbracati si se pare ca, sub aspectul unor haine in stil taranesc, copiaza moda oamenilor care le sunt contemporani atunci cand se nasc, pastrand-o asa de-a lungul tuturor secolelor cat dureaza viata lor. Aceste haine nu par niciodata deteriorate, desi nu dau impresia nici ca sunt noi, ci mai degraba uzate si mototolite ca si cand ar fi foarte vechi, dar indestructibile.
Chiar si in cele mai mari grade de materializare, obtinute numai in conditii speciale si in locuri nefrecventate de oameni, nu emit sunete si nici nu le percep. Fug de Soare si iubesc lumina Lunii, a micilor candele si a licuricilor. Fiind domoli din fire, obisnuiesc sa stea mult timp nemiscati.
Marimea lor nu depaseste inaltimea unui pumn, nu sunt mai inalti decat degetul cel mare, dupa cum spun povestile pentru copii. Sunt foarte greu de observat de catre adulti, desi ei cred contrariul, deoarece in prezenta sau in apropierea oamenilor se ascund printre lucruri, in colturile mai putin luminate sau, profitand de puterea lor de a trece prin materie, in sertarele mobilei care nu au mai fost deschise de mult timp. Le place apropierea copiilor si le sugereaza locuri si pozitii pentru jucariile lor, dansuri si cantece, hore si jocuri de-a v-ati ascunselea. Neastamparati, fac vraji psihice care nu le permit adultilor sa-si gaseasca lucruri mici cum sunt creioanele, ochelarii, acele, cheile. Retragand valul, se distreaza vazand cum lucrurile pierdute sunt gasite uneori in locuri diferite de cele in care ar fi trebuit sa se afle, ceea ce presupune o anumita posibilitate de a le muta, desi este mult mai posibil ca vrajile lor, impreuna cu zapaceala, zbuciumul si supararea pe care poznele lor le provoaca oamenilor, sa determine persoanele care tin obiectul respectiv in mana sa-1 lase in alt loc, fara a fi constiente de aceasta.
In epocile in care existau Asociatiile Breslelor, cand omul nu-si automatizase inca modul de lucru si cand arata un adevarat interes pentru el, micii Gnomi erau - asemeni artizanilor - insotitorii sai invizibili in atelier, ajutoarele lui la treburi. in cazuri exceptionale, unii ocultisti au reusit cu magia lor sa faca sa munceasca in ajutorul lor armate de Gnomi, materializati, cel putin in parte; dar acest tip de munci fortate nu sunt agreate de Elementali, carora le place sa aiba o anumita initiativa, echivalenta jocului sau distractiei.
Si in Orient a fost amintita de asemenea o varietate de Gnomi, sau pur si simplu mutatii ale acestora, care ajung sa aiba o aparenta umana normala si ii ajuta pe calatori pe drum, stiu sa vorbeasca si sa dea sfaturi, desi nu mananca si nu dorm ca oamenii si nici nu imbatranesc. In aceste cazuri sunt intotdeauna singuri, fiind confundati cu calugarii. In Grecia antica intalnim aceeasi versiune, pentru ca cei numiti monakhos erau emisarii lui Hermes si aveau ascunzatori la intersectiile drumurilor, ei pazind schiturile primitive. Despre ei se spunea ca nu mananca, nu iubesc si aproape nu vorbesc, preferand sa se faca intelesi prin semne. Traditia semnaleaza ca aveau in anatomia lor ceva diferit fata de oameni: varfurile ascutite ale urechilor, trasatura ce ii inrudea cu un alt tip de Elementali din paduri, care au fost mai tarziu numiti Silvani. Bereta tipica pentru Hermes avea rolul de a ascunde aceasta anomalie pusa adesea in legatura cu Mitul despre Regele cu urechi de magar, inzestrat cu puteri parapsihologice, la fel ca Midas.
Gnomii sau omuletii pot, daca doresc, sa se deplaseze cu o viteza extraordinara si sa ajunga instantaneu acolo unde vor sa fie. Astfel fac mici servicii Magilor pentru care lucreaza, avertizandu-i prin lovituri usoare in mobila si in alte moduri pe care le vom vedea mai tarziu. In ciuda faptului ca nu au un suflet cu un anumit grad de diferentiere ca oamenii, reusesc sa-1 faca sa apara sub influenta unui ocultist care poate efectiv sa comunice cu ei.
Zanele sunt de asemenea Elementali ai Pamantului, desi exista multiple varietati si traditia literara si populara le exalta intr-atat, incat in multe tari numele lor este sinonim cu vrajitoare sau magiciana, ca in versiunile din Evul Mediu Timpuriu si Renastere ale Mitului lui Merlin din Saga regelui Arthur, in care Morgana apare ca Zana.
Infatisarea lor este asemanatoare oamenilor, iar inaltimea variaza intre dimensiunile unei persoane marunte si ale uneia normale.
Guvernate de asemenea de Luna, le place sa se intalneasca in locuri indepartate de orice prezenta umana si sa danseze in cerc pe pajisti inconjurate de paduri. Forma speciala de reproducere a ciupercilor, care configureaza o expansiune a speciei in forma de inel, a inrudit aceste vegetale, in traditia populara, cu horele Zanelor. Cert este ca Zanele sunt foarte pricepute in cunoasterea virtutilor ascunse ale plantelor si mineralelor. Abile in farmece, magii si vrajitorii, ele inspira vindecatorilor naturisti artele lor stranii si uneori rudimentare, in care se amesteca intuitia cu amintirea deteriorata a unei stiinte pierdute.
O anumita categorie este strans legata de oameni si in vechile monarhii obisnuiau sa dea nou-nascutilor daruri sub forma unor binecuvantari sau blesteme, daca imprejurarile erau negative. in general, le plac copiii si le sugereaza jocuri, ii protejeaza de pericole si le inspira telepatic actiunile care sa-i mentina vioi si bucurosi.
Sunt atrase de delicatese si de dulciuri, ale caror mirosuri si dublu eteric le tenteaza sa caute compania umana, nu intotdeauna placuta pentru ele. Le plac sunetele armonioase si figurile geometrice circulare. Au aspect feminin, nu stiu daca exista si barbati. Ele nu reprezinta latura feminina a Gnomilor, dupa cum se crede in mod obisnuit, deoarece trasaturile si naturile lor sunt diferite si se ignora unii pe altii, asa cum se intampla cu animalele din specii diferite.

ELEMENTALII APEI: SIRENE, NEREIDE, ONDINE, NIMFE
Asa-numitele sirene sunt cele care se afla la suprafata marii. Sirenele, din lat. Siren, din gr. Seiren, sunt „cele care vrajesc sau seduc". Asociate de antici cu muzica, ele au fost considerate fiicele Melpomenei. In descrieri apar cu cap de femeie si corp de pasare si, de asemenea, de peste. Fiind aliate cu formele elementale care guverneaza brizele marine, produc sunete armonioase foarte asemanatoare vocii umane, pe care o pot imita datorita puterilor lor telepatice. Am putea sa le asezam in varful ierarhic al unei intregi game de Elementali care, desi sunt de Apa, au nevoie de imbinarea cu Aerul pentru a trai. In cealalta extrema s-ar situa creaturi foarte mici care traiesc numai in spuma, se nasc si se dizolva o data cu ea, mai cu seama in noptile cu Luna plina. Potrivit medicinei vechi, cele din urma aveau capacitatea de a realiza vindecari extraordinare ale celor ce se imbaiau in apele lor. Serveau de asemenea Magilor pentru a putea citi preziceri in reflexul luminii lunare sau, altfel spus, al Drumului de argint al Lunii Pline deasupra marii calme.
Exista o alta varietate de sirene care apar in noptile cand valurile devin fosforescente, saturate fiind cu forme animale, cum sunt asa-numitele Noctiluce. Aduc presimtiri rele si amintiri urate. Sunt legate de un vechi mister despre Luna Scufundata despre care nu vom vorbi.
Nereidele sunt Spiritele puternice ale Naturii feminine care slujeau ca escorta Afroditei cea Nascuta din Spuma. Pot ajunge la mari adancimi si locuiesc in grote submarine. inaltul grad ierarhic le permite sa fie insotitoare ale Amfitritei, sotia lui Poseidon, Regele Marii si al Pesterilor Subterane, stravechiul Stapan al Cutremurelor si al Cailor, deoarece spumele incretite ale valurilor sunt identificate cu coama cailor lui Poseidon. in mod traditional legate de regalitate si de aristocratie, ele protejeaza manevrele dificile ale barcilor vechi cu panze apartinand regilor si imparatilor. Tritonii constituie complementul lor masculin, apartinand si ei suitei lui Neptun; corespund Puterii Ternare a Reflexului Logosului asupra Marii Oglinzi sau Cristalului Negru de origine Terestra si de Foc, pastrat in Tnula pentru Coroana Regelui Lumii. La fel ca Nereidele, au corpul asemanator celui uman in partea superioara, iar in partea inferioara seamana cu un peste lung, de felul sarpelui de mare. impodobiti cu alge si corali, perle si scoici, ei canta in melci eterici anuntand prin ultrasunete trecerea celor triumfatori. Cunosc secretele tezaurelor scufundate si in unele ocazii sunt prezentati ca executori violenti ai vointei Stapanului lor care, cu tridentul sau magic, fie tine barcile pe loc deasupra apelor, fie le impinge spre stanci si le scufunda. in epoci trecute ii instruiau pe calatori in Stiinte pierdute provenite din Continente scufundate.
Ondinele isi datoreaza numele cuvantului latin unda, ce inseamna literal „val". Locuiesc in rauri, in special in zonele unde curg printre stanci producand cascade si spume zgomotoase. Alte varietati sunt marine si traiesc pe coaste si plaje, intotdeauna in locuri adapostite, unde exista grote. Forma lor seamana cu cea a unei femei in partea superioara, de la centura in jos avand un corp nedefinit sau aparent acoperit cu niste panze umede. Au parul foarte lung, inoata cu o viteza extraordinara si sunt confundate frecvent cu Nereidele. Traditional, sunt zugravite pieptanandu-si parul lung in atitudini foarte feminine si, in general, dau o impresie de slabiciune si de fragilitate, in comparatie cu forta vanjoasa si orgolioasa a Nereidelor. in antichitate, acestor creaturi li se atribuiau incercarile de a-i vraji pe calatori sa se opreasca in locuri singuratice aflate in preajma torentelor. Ii invitau in grotele lor sa bea o licoare magica ce ii facea sa se infrunte cu propriile lor nascociri interioare. Numai cei puri sau foarte puternici puteau invinge si se puteau elibera de pactul periculos cu Ondinele, cele cu ochi hipnotici si aflate in posesia unor bijuterii, probabil inele, pe care le ofereau cu intentia ca respectivul cavaler care le accepta sa se indragosteasca de ele si sa le fie supus.
Nimfele, al caror nume provine din latinescul lympha, „apa", si grecescul nymphe, legat de fantani si izvoare, sunt Spirite Elementale cu infatisare feminina, foarte frumoase, care locuiesc in lacuri si ape linistite. De asemenea, sunt ocrotitoarele izvoarelor ascunse in paduri. Nimfelor li se atribuie un aspect in intregime feminin, astfel incat nu pot fi deosebite de femei. in antichitate au fost considerate pazitoarele vartejurilor, putand fi atat malefice, cat si benefice, dovedind un caracter capricios si atragator in acelasi timp, astfel incat ii puteau tenta chiar si pe Zei. Din acele vremuri pastram foarte vie imaginea stralucitoare a Aretusei, reflectata in cultura ceramica elenistica din Magna Graecia, in general pe recipientele pentru apa, fie pura, fie amestecata cu vin. O caracterizeaza coafura complicata cu perle si panglici peste parul ingrijit. In Saga despre Arthur, inrudita cu cea despre Regele Lumii si despre Magul Merlin, exista o Nimfa care restituie din lacuri sabiile magice care vor certifica regalitatea marilor cavaleri. De asemenea, apar in asa-numita mitologie germanica in legatura cu Tannhauser. Ca embleme ale frumusetii venusiene, Nimfele sunt legate de iubirea sublimata si plina de zel, contrara iubirii carnale. Se puteau razbuna nemilos impotriva cavalerilor care le erau infideli. Vesnic frumoase si tinere, avand acel secret al tineretii fara batranete la care sunt condamnate, ele pedepsesc prin acordarea privilegiului de a fi nemuritor despre care se vorbeste atat. Dar nemurirea lor nu este cea spirituala si constienta, ci e dezumanizata, si traditia sugereaza ca incercarile lor amoroase au ca scop umanizarea lor si obtinerea unui sens uman al vietii si al mortii. Aceste creaturi enigmatice sunt experte in vraji, in metale magice si pietre pretioase in care se pot vedea lucruri indepartate, din trecut si din viitor.
ELEMENTALII AERULUI: SILFI SI ELFI
Denumirea creaturilor Elementale pe care le numim Silfi are o radacina etimologica dificil de identificat, probabil galo-romana si derivata din sunetele produse de vant in harpele druidice care, asemenea celor eoliene grecesti, erau de obicei atarnate de arborii sacri, pentru a interpreta o alta muzica decat cea umana.
Aceste Spirite ale Naturii se caracterizeaza prin faptul ca traiesc in exclusivitate in aer; sunt foarte greu de perceput data fiind natura lor instabila, fluida, predispusa la miscari foarte rapide astfel incat cercetatorul trebuie sa-i tintuiasca pe ceva imobil pentru a putea realiza chiar si cel mai sumar studiu. Acest procedeu ii infurie pe Silfi si le produce durere. Nu atat pentru supunerea in sine, ci pentru faptul ca sunt privati de miscare, fara de care lesina si chiar mor.
Ei au permanent nevoie sa alerge si sa se miste din loc in loc. Numai capul lor are aspect uman, iar restul corpului, dificil de studiat, este asemenea imaginii pe care o avem despre ingeri, dar mai putin calma si nu intotdeauna cu numai doua aripi. Nici aceste aripi, in cazul Elementalilor de la nivelul pe care-1 descriem, nu sunt la fel de albe, de placute si cu atat de multe pene cum sunt cele din imaginile grecesti, romane si crestine. Acestea din urma sunt inspirate de tipuri de Elementali superiori la care ne vom referi mai tarziu. Elfii (din celticul Faeries) sunt Elementali cu forme foarte frumoase si foarte mici.
Traiesc in apropierea si in corolele florilor, asemeni unor fluturi eterici. Corpurile lor sunt antropomorfe si au figuri feminine sau masculine, desi nu exista nici o legatura stricta cu reproducerea lor, deoarece ei doar copiaza forme umane. Hainele lor sunt in stilul tunicilor scurte si usoare. Miscarile lor constante sunt asemanatoare celor ale albinelor cand sorb nectarul florilor. Extrem de energetici, au mari puteri curative, desi in acest tip de activitate se extenuaza pana la moarte.
Raza lor de actiune ajunge pana la limita parfumului florii. Florile fara parfum nu au Elfi de acest tip. Unele dintre clasele de elfi sunt foarte atasate de oameni, mai ales de copii si de cei care au inocenta si sensibilitate artistica. Lumina ii incita si intunericul ii domoleste. Le plac sunetele suave, culorile si lumina reflectata de oglinzi nu foarte lustruite. Figurile lor gratioase sunt completate de mici aripi asemanatoare celor ale libelulelor si fluturilor, dar mai frumoase, eterice si in continua miscare, similare cu ale pasarilor colibri. Tinandu-se de mana, obisnuiesc sa danseze in cerc si sa faca incantatii benefice. Inaltimea lor variaza intre o palma si mai putin de un centimetru. Uneori se linistesc, ca si cand ar dormi, in atitudini foarte suave. Alteori, par sa fie ganditori sau par sa asculte ceea ce oamenii nu pot auzi. Sunt gratia ingereasca personificata.

ELEMENTALII FOCULUI: SALAMANDRELE

Asemenea Elementali au formele cele mai indepartate de cea umana. Numele lor au o etimologie obscura, probabil orientala, prin filiera araba, astfel incat sunt pusi in legatura cu faimoasa universitate din Salamanca, ce se bucura in Evul Mediu Timpuriu de splendoarea deplina a Islamului. Cert este ca acolo se efectuau studii si lucrari legate de Alchimie si sub acest termen generic erau adunate o multime de cunostinte, intre care cele despre Spiritele Naturii, in special despre cele care incalzeau si, de asemenea, incununau Athanorul.
In focul vetrelor pot fi vazuti sub forma unor serpi negri, de obicei in pozitie verticala, care se misca foarte repede si se rasucesc in jurul lor.
Marimea Salamandrelor variaza, de la micii viermisori care se misca in vetre si ruguri, pana la Salamandrele enorme care plasmuiesc curioasele forme ale fulgerelor si trasnetelor.
Nimeni in afara celor care au sfintenie si experienta nu trebuie sa incerce sa intre in contact cu aceste Fiinte puternice, deoarece ele guverneaza de asemenea si impulsurile electrobionice care se transmit prin sistemul nervos uman.
Exista metale care le adorm si le retin, astfel incat pot colabora la eficienta unei amulete prin formule de Magie, prea periculoase pentru a fi rostite fara legaminte prealabile care sa ii faca pe oameni incoruptibili.
……………………………………………………………..
Gama elementalilor este imensa, de la Regentii Planetelor si chiar ai stelelor, pana la cei care o mentin cu viata lor pe cea a atomilor.
In Misterele din antichitate se faceau referiri la ei. Erau reprezentati prin figuri geometrice, cuvinte aparent fara semnificatie si cifre astazi incomprehensibile. Referintele sunt invaluite si indirecte. Sunt imposibil de incadrat intr-un singur Element.
Este vorba de cei care ocrotesc momentele nasterii si mortii tuturor Fiintelor manifeste si, de asemenea, ale lucrurilor, calauzind trecerea Sufletelor prin diferite praguri. Sunt cei care se misca intr-un spatiu-timp pe care nu-1 cunoastem si in care traim.
Sunt cei care vegheaza mersul Ceasului Istoriei din afara acestei masini de cauze si efecte inlantuite in maniera logica. Sunt cei care pazesc Analele unde se poate citi trecutul si viitorul.
Sunt si ingeri si Demoni. De asemenea, sunt Dragonii a caror rasuflare incalzeste Pamantul. Sunt sufletele cristalelor geologice care guverneaza stratificarile mineralelor si care au condensat lumina stelelor disparute vederii noastre. Sunt Geniile bijuteriilor. Altii, captivi in formele mentale ale Zeilor, asteapta, de-a lungul eonilor, momentul pentru a comanda delicatele operatiuni de nastere si de moarte ale galaxiilor: sunt cei care locuiesc in comete, fie in cele care fecundeaza zone ale spatiului pentru a da nastere noilor lumi, fie in altele, care raman in ultimele ramasite ale altor astri trecuti si care ajung in cimitirele stelare. Salasluiesc, de asemenea, si in cele mai simple comete, cele care unesc un sistem solar cu altul, asemenea unor electroni de valenta.
Si mai aproape de noi, sunt cei care locuiesc in interiorul vulcanilor si al norilor. Si cei care, manuind pensule invizibile, picteaza rasariturile si apusurile. Cei care trezesc vegetatia Primavara si o adorm cand se apropie iarna. Cei care guverneaza norocul la rascrucile de drumuri, in pesteri fermecate si in munti magici.
Sunt Genii care dau si retrag daruri. Cei care ating fruntea celor alesi si altii care fac sa se surpe pamantul sub picioarele celor care au cazut in dizgratie. (...)
SURSA: http://www.spiritelenaturii.go.ro/carti ... ntalii.htm
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 457
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Înapoi la Metafizică

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron