.
S-a gasit BPA in aproape toate alimentele conservate
Bisfenol A (BPA), compusul din mase plastice care destabilizeaza functiile endocrine si care a atras atentia prin prezenta sa in biberoane si sticlele de apa, este utilizat si in conserve si bauturi.
Aproape 100% din recipientele conservelor si bauturilor de pe piata au pe pereti un strat de rasina din BPA, iar asta se intampla inca din 1940. Despre BPA se cunoaste faptul ca imita estrogenul si ca afecteaza sistemul hormonal, iar studiile au facut legatura intre acesta si riscurile crescute de imbolnavire de cancer, diabet si boli de inima.
Multe descoperiri recente sunt chiar mai ingrijoratoare, sugerand ca BPA poate genera “modificari epigenetice,” alterand modul in care genele organismului sunt exprimate (cum se manifesta caracteristicile genetice) si ducand la transmiterea acestei modificari si la copiii si nepotii unei persoane. Una dintre aceste schimbari elimina grupurile de carbon care impiedica alterarea ADN-ului de catre estrogenii din mediul inconjurator.
Potrivit cercetatorului de la Universitatea Yale, Hugh Taylor, aceasta inseamna ca BPA poate amplifica impactul estrogenilor prezenti in mod natural in produse cum ar fi soia, crescand riscul unei persoane de a dezvolta cancer la san si alte afectiuni.
“Acesta are efecte permanente, de durata”, a spus Taylor. “Expunerea adultului este ingrijoratoare, dar cred că expunerea fetala este mai grava. Eu sfatuiesc pacientele mele gravide sa evite produsele care il contin. Chiar si o expunere de scurta durata in timpul sarcinii poate duce la probleme de sanatate pe termen lung.”
Chitantele contin bisfenoli
Provoaca cancer, boli de inima si afectiuni endocrine!
Mai multe studii au dovedit deja ca expunerea la bonurile imprimate pe hartie termica este una dintre principalele modalitati de contaminare a corpului cu o substanta chimica toxica denumita bisfenol A (BPA), un perturbator endocrin puternic, carcinogen, neurotoxic si cardiotoxic, asociat cu peste 50 de afectiuni de sanatate.
BPA se mai gaseste si in sticlele de pastic si in conserve, in biletele de avion, bonurile de benzina si chitantele de la ATM-uri, iar bancnotele din hartie absorb BPA-ul continut in aceste chitante, facand ca expunerea zilnica sa fie si mai mare.
Exista cativa factori importanti ce pot influenta cantitatea de substanta chimica absorbita de corp. De exemplu, absorbtia bisfenolului creste proportional cu utilizarea produselor de ingrijire a pielii din comert, acestea continand ingrediente derivate din petrol a caror toxicitate constituie un motiv justificat de ingrijorare.
Astfel, in 2014, un studiu de interes publicat in revista de specialitate PLoS a descoperit ca solutiile de curatare a mainilor, precum si alte produse de ingrijire a pielii, contin substante chimice ce maresc absorbtia de compusi solubili in grasime asa cum este BPA, chiar si de 100 de ori.
Sunt zece tipuri de bisfenoli!
Un alt studiu arata ca problema expunerii chimice prin atingerea bonurilor nu este asociata doar cu expunerea la bisfenol A, ci si cu alti bisfenoli. Asa cum se poate vedea pe tot mai multe produse pe a caror eticheta se mentioneaza “nu contine bisfenol A “, industriile care folosesc aceasta substanta, o inlocuiesc cu bisfenol S, desi si acesta are acelasi grad de toxicitate. Acest lucru este cu atat mai ingrijorator cu cat studii recente arata ca bisfenolul S poate fi un perturbator endocrin de 100 de ori mai puternic decat bisfenolul A.
Clasa de substante denumita bisfenoli contine, de fapt, peste zece forme, printre care bisfenoli A, B, C, F, P. In cadrul studiului s-a descoperit ca bonurile contineau intre 1-2% BPA, BPS, sau BPSIP (o variatie a bisfenolului S), pe greutate iar nivelul de BPS al casierilor era cu mult mai mare comparativ cu cel al angajatilor care nu lucrau cu casa de marcat. Pe baza profilului toxicologic al casierilor, studiul a concluzionat ca “bonurile imprimate pe hartie termica sunt o sursa potentiala de expunere ocupationala la BPA, BPS si BPSIP.”
Testele de laborator au aratat ca 93% dintre bebelusii cu varste cuprinse intre 3-15 luni au fost depistati cu BPA fara sa fi fost identificata o sursa de expunere din mediul inconjurator, ceea ce arata gradul de raspandire al contaminarii fara o legatura directa cu bonurile fiscale.
Sursa: https://viataverdeviu.ro/
Teflonul este cancerigen
"Pentru cresterea rezistentei termice, chimicalele folosite la fabricarea teflonului, precum acidul perfluoroctanic (PFOA) si sarurile acestuia, sunt cancerigene. Descoperirea apartine cercetatorilor americani, iar experimentele au fost facute doar pe animale. PFOA creste riscul aparitiei cancerului la ficat, testicule, pancreas si san.
(APFO) ca suspect cancerigen
Studiile pe animale au identificat patru tipuri de tumori la masculii si femelele de soareci care au fost expusi la acidul perfluorooctanoic, ceea ce duce la convingerea ca respectivul produs este cancerigen. Unul dintre sefii consilierilor stiintifici de la APA spune ca descoperirile sunt "enorme" si ca oficialilor li se va cere sa faca o evaluare a riscurilor cancerigene ale APFO. Compania de chimicale DuPont, care anul trecut a fost adusa in instanta pentru 300 milioane de dolari de catre locuitorii de langa una dintre uzinele sale din America, a sustinut ca indeplineste toate cerintele federale legate de raportari si a negat ca APFO constituie o amenintare serioasa pentru sanatate."
.