Otravirea sistematica a omului

Alimentaţie şi nutriţie

Otravirea sistematica a omului

Mesajde mszavai » Sâm, Feb 04 2006 4:50 am

S-a gasit BPA in aproape toate alimentele conservate

Bisfenol A (BPA), compusul din masele plastice, care destabilizeaza functiile endocrine si care a atras atentia prin prezenta sa in biberoane si sticlele de apa, este chiar mai utilizat la o alta familie de produse larg raspandite: conserve si bauturi.

Aproape 100% din recipienetele conservelor si bauturilor de pe piata au pe pereti un strat de rasina facuta din BPA, si se intampla asta inca din 1940. Aceste rasini epoxidice previn influentarea aromei alimentelor de metalul ambalajului. Si mai important, acestea impiedica aparitia unor reactii intre compusii din produsele alimentare si metal si care ar putea cauza alterarea sau chiar explozia conservelor.

Expunerea la BPA prin aceasta sursa este “mult mai extinsa” decat cea prin sticle de plastic, a declarat Shanna Swan de la Universitatea Rochester din New York. La urma urmei, BPA-ul este cunoscut pentru scurgerile din cutiile de conserve in produsele alimentare, chimicala fiind utilizata in aproape toate produsele sub forma de conserve si aproape toata lumea consuma astfel de produse in mod regulat.

Despre BPA se cunoaste faptul ca imita estrogenul si ca afecteaza sistemul hormonal, iar studiile au facut legatura intre acesta si riscuri crescute de imbolnavire de cancer, diabet si boli de inima. In Ianuarie, FDA-ul a admis pentru prima data ca “o anumita ingrijorare” exista privind efectele substantei chimice.

Multe descoperiri recente sunt chiar mai ingrijoratoare, sugerand ca BPA poate genera “modificari epigenetice,” modificand modul in care genele organismului sunt exprimate (cum se manifesta caracteristicile genetice) si ducand la transmiterea acestei modificari si la copii si nepotii persoanei. Una dintre aceste schimbări elimina grupurile de carbon care impiedicau afectarea ADN-ul de catre estrogenii din mediul inconjurator. Potrivit cercetatorului de la Universitatea Yale, Hugh Taylor, asta inseamna ca BPA poate spori impactul estrogenilor prezenti in mod natural in produse cum este soia, crescand riscul unei persoane de a dezvolta cancer la san si alte afectiuni.

“Acesta are efecte permanente, de durata”, a spus Taylor. “Expunerea adultului este ingrijoratoare, dar cred că expunerea fetala este mai grava.”

“Eu spun pacientelor mele gravide sa evite produsele care il contin. Chiar si o expunere trecatoare in timpul sarcinii poate provoca o problema de sanatate de durata. ”
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Teflonul este cancerigen!!!

Mesajde mszavai » Joi, Aug 03 2006 11:35 pm

"Pentru cresterea rezistentei termice, chimicalele folosite la fabricarea teflonului, precum acidul perfluoroctanic (PFOA) si sarurile acestuia, sunt cancerigene. Descoperirea apartine cercetatorilor americani, iar experimentele au fost facute doar pe animale. PFOA creste riscul aparitiei cancerului la ficat, testicule, pancreas si san.

(APFO) ca suspect cancerigen.

Studiile pe animale au identificat patru tipuri de tumori la masculii si femelele de soareci si sobolani care au fost expusi la acidul perfluorooctanoic, ceea ce duce la virtuala convingere ca respectivul produs este cancerigen. Unul din sefii consilierilor stiintifici de la APA spune ca descoperirile sunt "enorme" si ca oficialilor li se va cere sa faca o evaluare a riscurilor cancerigene ale APFO. Compania de chimicale DuPont, care anul trecut a fost adusa in instanta pentru 300 milioane de dolari de catre locuitorii de langa una dintre uzinele sale din SUA, a sustinut constant ca indeplineste toate cerintele federale legate de raportari si a negat ca APFO constituie o amenintare serioasa pentru sanatate."
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Margarina – un aliment din... plastic!

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:05 am

Margarina are o structura moleculara identica cu cea a plasticului

Este un produs aparut in al doilea razboi mondial, atunci cand untul incepuse sa devina inaccesibil. Cercetatorii americani au descoperit accidental, ca daca se incalzeste la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs alb, asemanator untului, cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat „margarina“, dupa numele sotiei (Margot) unuia dintre savanti. Din acel moment si pana acum progresul tehnologic a permis ca produsul, cu ajutorul substantelor sintetice, sa fie din ce in ce mai apetisant si mai atragator. Mirosul de lapte al margarinei e obtinut pe cale chimica. Grasimile care se afla in compozitia ei sunt insa greu asimilate de organism care, pentru a face fata solicitarii, utilizeaza o cantitate mare de energie. Sistemul imunitar este astfel neglijat si se creeaza o mai mare sensi-bilitate la infectii, la intoxicatii si la imbolnavirea de cancer. De asemenea, in procesul de metabolizare a grasimilor ficatul este solicitat excesiv, favorizand hepatita.


Dupa cum ne-a spus dna Virginia Faur, inginer chimist, doctor in fitoprotectie alimentara la Laboratoarele Favisan din Lugoj, pe linga faptul ca margarina contine foarte multi aditivi alimentari daunatori sanatatii, ea se obtine din cele mai “ordinare” uleiuri: “Margarina este o scamatorie chimica. Rastoarna orice regula a nutritiei. Structura naturala a uleiurilor este o “cis”, or, in cazul margarinei, prin hidrogenare, se transforma in structura “trans”, care este una sclerozanta. Aceste grasimi sint foarte daunatoare, deoarece nu pot fi “arse” de organism. Ele se depoziteaza in tesuturi si acopera membrana celulelor sistemului imunitar, paralizindu-l. Daca lipseste structura naturala “cis”, membranele noastre celulare, care sint atit de delicate, capteaza aceste uleiuri cu structura “trans” si degenereaza. Nu se mai fac schimburile ionice la nivel celular si celula, in final, moare”.


Prin urmare, nu este bine sa consumam margarina, cind acest aliment, de oricine ar fi preparat, degenereaza si sclerozeaza toate tesuturile. “Este pacat ca la copiii nostri sa le distrugem protectia naturala si, in loc sa o fortificam, s-o supunem degenerarii inca de la inceputul vietii, din cauza unor alimente sclerozante, carora fabricantii isi permit sa le faca reclame zgomotoase, indiferent daca aceste alimente sint sau nu sanatoase. Pentru fabricanti nu conteaza, ca ei scot multi bani din aceasta afacere dar oamenii trebuie sa stie adevarul despre margarina. Intr-adevar, nimeni nu contesta ca margarinei i se mai adauga vitamine dar structura de baza este una sclerozanta”, spune dna Virginia Faur.


Sursa: http://codexalimentarius.info/?p=280
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Floricelele cu unt va ataca plamanii

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:07 am

AVERTISMENT. Un ingredient utilizat pentru a da aromă de unt floricelelor de porumb pentru microunde poate provoca apariţia unor maladii pulmonare, indică un raport publicat de un grup de experţi guvernamentali americani, citat de Reuters.

Testele efectuate pe cobai în laborator au indicat faptul că substanţa denumită diacetil poate provoca apariţia bronşiolitei limfocitare. „Acesta este unul dintre primele studii care au demonstrat că nivelul de toxicitate al diacetilului este semnificativ pentru sănătatea umană“, a declarat Daniel Morgan, coordonatorul studiului de la Institutul naţional de sănătate a mediului (NIEHS). Comisia americană de reglementare a medicamentelor şi alimentelor (FDA) a anunţat anul trecut că a deschis o anchetă după ce un bărbat, care consuma zilnic mai multe pachete de floricele de porumb pentru microunde, s-a îmbolnăvit de bronşiolită.


Sursa http://evz.ro/
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Zahar de porumb?!? - o alta farsa!

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:08 am

Se pare ca multi consumatori au devenit constienti de pericolele fructozei din sirop de porumb, astfel incat reptilienii s-au gandit sa o puna sub o noua denumire mai putin sofisticata, care sa fie mai pe 'gustul' nostru - ZAHARUL DE PORUMB!

Aceeasi strategie a fost incununata de succes in cazul uleiului de rapita care a devenit ULEI CANOLA!



Fructoza din sirop de porumb, mai periculoasa decat zaharul?

Un studiu al Universitatii Princeton a demonstrat ca nu toti indulcitorii sunt egali in ceea ce priveste ingrasarea: cobaii care au avut acces la fructoza din sirop de porumb s-au ingrasat cu mult mai mult decat cei care au avut acces la zahar de masa, chiar daca au consumat acelasi numar de calorii.

In plus, cobaii hraniti cu fructoza din sirop de porumb au avut o crestere anormala a grasimii corporale, in abdomen in special, si o crestere in circulatia grasimilor din sange numite trigliceride, se arata in pagina de Internet a Universitatii Princeton..

Cercetatorii spun ca acest studiu arunca lumina asupra factorilor care contribuie la epidemia de obezitate din Statele Unite.

Acest indulcitor este regasit in multe bauturi carbogazoase populare, dar si in iaurturi, paine, cereale, sucuri de fructe, ketchup si maioneza. Cobaii hraniti cu asa ceva au dezvoltat foarte repede sindromul metabolic, regasit si la oameni, care presupune luarea anormala in greutate, cresterea circulatiei trigliceridelor si grasime abdominala. In special cobaii de sex masculin au fost afectati.


Sursa: http://www.ziare.com/
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Sarea iodata favorizeaza cancerul

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:11 am

Iodarea este un atentat la sanatatea oamenilor. Dupa 4 ani de functionare a nefastei H.G. 568/2002 numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, iar numarul hipertiroidiilor a crescut de la 3127 la 6387, declara profesorul Chirila.

Prof. dr. Pavel Chirila atrage atentia opiniei publice si factorilor responsabili ai statului asupra unui pericol care vizeaza, pe cai nestiute si aproape nevazute, imensa majoritate a romanilor, in urma unor Hotarari de Guvern aberante, legate de obligativitatea iodarii sarii. Profesorul Chirila ne demonstreaza ca iodarea universala a sarii este un real atentat la sanatatea publica a romanilor. Guvernul iodeaza obligatoriu 20 de milioane de oameni, insa nevoie de iod au cel mult 8543 persoane. In urma acestei norme totalitare si discriminatorii neintalnite nicaieri in lume si nici chiar in timpul regimului comunist s-a ajuns ca procentul de imbolnaviri de cancer tiroidian sa se dubleze, in ultimii ani. Operatia recenta a presedintelui Traian Basescu poate avea si aceasta cauza, afirma alte surse medicale. Semnalul de alarma pe care il tragem azi trebuie luat serios in seama de parlamentarii Romaniei din Comisiile de Sanatate, de Ministerul Sanatatii, de medicii speciaIistii si, nu in ultimul rand, de institutiile insarcinate cu apararea cetatenilor tarii si chiar si de catre organele de cercetare penala.

De unde vine aceasta aberatie, de care, cred, putin, cetateni sunt realmente constienti: obligativitatea de a consuma sare iodata, chiar impotriva sanatatii lor?

Guvernul anterior a emis Hotararea 568/2002 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 407 din 12.06.2002. Mai exact, titlul ei precizeaza continutul: "privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara".

In ce temei poate obliga statul un cetatean sa consume numai un anume produs, fara sa ofere posibilitatea alegerii, in cunostinta de cauza?

Hotararea este data "in temeiul prevederilor art.107 din Constitutia Romaniei". Cel putin asa se specifica in text. Capitolul II, articolul 3 suna astfel, totalitar: "In Romania, in alimentatia oamenilor, hrana animalelor si in industria alimentara se utilizeaza numai sarea iodata". Art.4 (2) precizeaza si cantitatea de iod: 20A/-5 mg iod/kg sare, respectiv 34A/-8,5 mg iodat de potasiu/kg sare). Priviti, articolul 10 reglementeaza toate interdictiile posibile: "Pe teritoriul Romaniei sunt interzise: importul in vederea comercializarii de sare neiodata pentru utilizarea in alimentatia omului, hrana animalelor si industria alimentara". Si cum un necaz nu vine niciodata singur indiferent ce guvern este la conducere, in 2006 apare Hotararea 1904, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr.1038 din 28.12.2006 care obliga la cresterea concentratiei de iod, pana la 30 mg iod/kg sare (admis chiar pana la 40 mg iod/kg sare). In plus, aceasta Hotarare de Guvern lasa optionala folosirea sarii iodate in hrana animalelor si industria alimentara (sperand ca indulceste saratura acolo unde consumatorul nu poate decide), dar devine mai categorica si restrictiva cand e vorba de alimentatia privata, publica si colectiva, precum si in panificatie (unde fiecare om ar fi putut decide pentru el insusi).

Explicati-ne va rog de ce sunt aceste Hotarari de Guvern un atentat la sanatatea publica a romanilor?

In primul rand pentru ca nu este normal (nici drept, nici corect) ca Guvernul Romaniei sa ii oblige prin lege pe cetateni sa manance ce vrea Guvernul. Nicaieri in lume nu mai exista o asemenea lege. Este o incalcare a dreptului la autonomia persoanei, o incalcare a drepturilor omului, o declarare a priori a poporului roman ca fiind bolnav, in intregime. Apoi, majoritatea autorilor sunt de acord ca astazi aportul de iod a crescut la 0,5 mg/zi prin folosirea (in afara de alimentatia naturala) a iodului in prepararea unor medicamente si vitamine, ca agent antiseptic si ca substanta de contrast in diferite investigatii. Cei care vor sa se documenteze asupra necesarului fiziologic de iod in organismul uman pot consulta, printre altele, urmatoarele: Harrison, Principiile Medicinei Interne, aparuta la Teora, in 1999, (pag. 2134-2136), I. Haulica, Fiziologie umana, Editura Medicala, Bucuresti, 1996, A.C. Guzton, Fiziologie umana si mecanismele bolilor, Editura Medicala sau J. Ed.V.Gomer, Totul despre tiroida, Editura Polinard, Bucuresti 1999 (pag. 20)

Cati romani au stricta nevoie de acest iod din sare si pentru ce?

Datele statistice oficiale ale Ministerului Sanatatii arata ca la momentul emiterii Hotararii de Guvern care obliga la iodarea universala existau in Romania 8543 de cazuri de hipotiroidie declarate de medicii de familie, iar media pe ultimii 10 ani, facuta intr-un studiu pe 1992-2001, arata 4117 cazuri.

Ce semnificatii au aceste cifre?

Cel putin doua semnificatii: pentru ceilalti 20 milioane de romani iodarea universala devine un supradozaj periculos, caci in mod logic restul romanilor sunt eutiroidieni, adica au o functie tiroidiana normala, sunt hipertiroidieni, au hormoni tiroidieni in exces, sau sunt bolnavi cu cancer tiroidian. Afirmatia ca Hotararea de Guvern cu pricina este o masura benefica care exprima marea grija a Guvernului pentru sanatatea poporului nu este decat o demagogie jalnica, caci nu este normal sa iodezi obligatoriu 20 de milioane de oameni pentru ca ar avea nevoie de iod cel mult 8543 persoane.

Concret, ce ni se poate intampla noua, celorlalti 20 de milioane de romani, in urma folosirii banale a sarii, dar iodate?

Cateva date esentiale de fiziopatologia tiroidei arata ce se intampla daca administrezi iod in exces: iodul administrat in doze mari blocheaza reactiile de organificare si cuplare. Acest efect poarta numele de Wolf-Chaikoff. Apoi, administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie (mixedem produs de iod). Si tiroida fetala este foarte sensibila; administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la feti. Unii agenti, altfel slab gusogeni - cum sunt sulfonamidele si antipirina - sunt mai puternici cand sunt administrati impreuna cu iodul. Mai mult, atat in gusa endemica netoxica, cat si in cea sporadica, administrarea iodului poate determina dezvoltarea tireotoxicozei (iodbasedow) , o complicatie asociata cu autonomia functionala din aceasta afectiune. Un studiu francez facut pe 36.308 subiecti nu a constatat o corelatie intre frecventa gusei si iodul urinar, ceea ce sustine interventia si a altor factori gusogeni in afara carentei de iod. Toate acestea sunt explicate si de Harrison, in Principiile Medicinii Interne, lucrarea pe care am pomenit-o inainte, care mai spune: "de cele mai multe ori cauza gusei simple (netoxice) este necunoscuta" . In unele cazuri cauzele hipotiroidiei sunt cunoscute: deficit de iod; ingestia unor agenti gusogeni; defect in biosinteza hormonala. Dar astazi este tot mai mult demonstrat rolul agravant al alimentatiei deficitare in proteine ca factor etiopatogenic al hipotiroidiei.

Si atunci de ce suntem iodati cu forta?

Guvernantii sustin ca ne iodeaza pentru ca ne vor binele si ca sa previna hipotiroidia la romani, prin deficit de iod. Datele stiintifice insa, sustin contrariul dovedind ca cei care au ticluit hotararea, ori nu sunt bine informati ori mint "stiintific si politic". Tot pentru probitatea stiintifica consultati Tratatul de Medicina Interna al lui Harrison si veti afla ca: cea mai frecventa cauza a hipotiroidiei tireoprive este ablatia chirurgicala sau cu iod radioactiv a glandei tiroide, cea mai frecventa cauza a hipotiroidiei primare este cea autoimuna (raspunzatoare de 90% din cazurile de hipotiroidie) , iar din cele 18 cauze ale hipotiroidiei numai una singura se refera la deficitul de iod.

Si care sunt consecintele?

Sunt atat de numeroase si nefaste, incat trebuie sa vi le scriu, ca sa le redati stiintific. Iata, cateva dintre consecintele iodarii universale a sarii: hipertiroidii induse la eutiroidieni; cresterea ratei cancerelor tiroidiene (Drug Saf 2000 (2);89-95). Intr-un studiu din Tasmania rata a crescut de trei ori la persoanele peste 49 de ani (J. Clinica. Endocrinologie. Metabolism, 1973, 37 (6): 901-909; cresterea volumului glandei tiroide, de la 4,8 ml la 8,6 ml, intr-un studiu publicat de European Journal 2000 Ana de Premawardhana LD si colab. (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; iodul urinar a crescut, dupa acelasi studiu de la 105 la 152 microg/l, (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; Tg Ab creste, dupa aceiasi autori de la 14,3% (la 11 ani) la 69,7% (la 16 ani) (pa0,03), (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; afectarea vederii prin toxicitate directa asupra retinei (pigmentul epitelial retinian) demonstrat de Singalavanija A. si colaboratorii folosindu-se de electronoretinograf ie, potentiale vizuale evocate (VEP) si angiografia fundului de ochi cu fluoresceina (FA), (Retina 200;20(4);378- 83; cresterea constanta a Basedow-ului autoimun (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; hipotiroidie indusa prin iod (Annales d'Endocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469; tiroidita Hashimoto (Annales d'Endocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469; cresterea incidentei cancerelor tiroidiene papilare (Annales d'Endocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469;

Cum s-a ajuns aici?

Guvernantii au calcat pe urmele unor experinte nefaste fara sa consulte literatura de specialitate. Cu putina bunavointa sau interes fata de sanatatea natiunii puteau fi cercetate studiile lui D.A. Kontras de la Departament of Clinical Therapeutics, Universitatea din Atena, care arata in "Retina 2000" faptul ca cercetatorii care au iodat 12 orase in Anglia, comunitati din Spania si Zair au trebuie sa intrerupa cercetarea pentru ca a crescut alarmant numarul de hipotiroidii si gusa multinodulara. Un alt caz: dupa o iodare profilactica in Salta (Argentina) a crescut numarul cancerelor tiroidiene papilare. Acelasi autor a iodat locuitorii unui sat din Grecia: inainte de administrarea iodului nici unul nu avea autoanticorpi tiroidieni; dupa cateva luni 50% din subiecti aveau autoanticorpi antitireoglobulina sau antimicrosomali. In Germania de Est, unde s-a facut la un moment dat iodarea populatiei, s-au gasit procente mult mai mari de antoanticorpi decat in Germania de Vest. Iodarea apei la astronautii eutiroidieni (cu functie tiroidiana normala) a indus o scadere a functiei tiroidiene, dupa cum publica Aviation Space & Environmental Medicine in numarul 71.

Suntem in pericol?

Iodarea universala a sarii este un atentat la sanatatea publica a romanilor, deoarece analiza recenta a datelor statistice, dupa 4 ani de functionare a nefastei Hotarari de Guvern, arata urmatorul dezastru: numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, de la 235 la 431 de cazuri in 2006! Si numarul hipertiroidiilor s-a dublat: de la 3127 cazuri in 2001 la 6387 cazuri in 2006. Iar numarul hipotiroidiilor, pe care au sperat guvernantii sa-l amelioreze, a ramas neschimbat!

Daca extindem analiza statistica pe media a 10 ani inainte de iodare si media pe 3 ani dupa iodare atunci observam ca tendinta evolutiva este inca mult mai grava: cancerul s-a dublat, hipertiroidia a crescut de 5,4 ori, hipotiroidia a crescut de 2,3 ori.

Ce este de facut?

Presedintele, el insusi operat pe tiroida, ar putea sa intervina macar pentru cei cinci milioane de romani care l-au ales si care sunt "iodati universal" si expusi riscurilor fara sa aiba nici o vina. Institutia numita Avocatul Poporului sa se sesizeze. Iar Comisia de bioetica a Ministerului Sanatatii si Comisiile Medicale ale Parlamentului sa analizeze macar datele statistice.

Stiti care este situatia in restul Uniunii Europene?

Sa invatam de la Europa macar ce este bun, caci acolo nimeni nu si-a permis sa iodeze universal o tara intreaga. Incercarile din trecut au fost facute cel mult pe, "o scoala", "un sat", "un oras" si efectele catastrofale - au avut decenta si constiinta sa le recunoasca. In multe tari (care au probleme reale cu deficitul de iod) exista pe raft sare normala si sare iodata si fiecare persoana cumpara de care are nevoie. Desigur, in acest caz profitul firmelor care comercializeaza iodul ar fi mult mai mic, dar merita.
Deciziile acestea aberante dateaza deja din 2002 si 2006. Daca nici acum nu se va schimba nimic, ce credeti ca se va intampla?

Pai, daca un membru al Guvernului a facut sau face una din bolile tiroidei enumerate mai sus, sa inteleaga ca este victima propriei Hotarari de Guvern.

Dar daca ei folosesc sare de Bruxelles?

Atunci sa incercam barem sa prevenim populatia...

Prof. dr. Pavel Chirila este medic primar boli interne, preda bioetica si are si supraspecializare in fitoterapie si homeopatie. A fost medic la Policlinica "Gh. Marinescu" din Bucuresti, la Clinica Medicala a Spitalului de Urgenta din Bucuresti, medic cercetator principal gradul I la Institutul de Medicina Interna "N. Gh. Lupu" al Academiei de Stiinte Medicale din Bucuresti, medic cercetator principal gradul I la Centrul de Medicina Sociala "Christiana" Bucuresti. Este medic naturist, un practician al medicinei crestine si autor al mai multor lucrari de specialitate. In cartea "Spitalul crestin", la care este coautor, dr. Pavel Chirila contureaza imaginea unei institutii care are in centru, ca o inima, biserica. Pe langa Centrul Medical Naturalia a reusit sa ridice, cu sprijinul Comisiei Europene si al unor fundatii caritabile, singurul asezamant de tratare a bolnavilor de cancer si leucemie in faza terminala, Centrul de Ingrijiri Paliative "Sfanta Irina" (foto de la inaugurare)

(n.r. - sarea grunjoasa nu contine iod, la fel si cea care se vinde la magazinele tip Plafar)


Sursa: http://www.ziua.ro
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Vrajeala mortala din produsele fast-food

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:15 am

Imagine


Restaurantele de tip fast-food sunt responsabile pentru obezitate, în special la copii. Oamenii de ştiinţă susţin că alimentele de acest gen creează dependenţă şi dăunează grav sănătăţii în cazul în care sunt consumate timp îndelungat

Promovarea drepturilor, a intereselor economice şi protejarea sănătăţii consumatorilor reprezintă valori esenţiale ale Uniunii Europene (UE), reflectate în legislaţia comunitară. Calitatea de membru al Uniunii Europene asigură un nivel mai ridicat de protecţie pentru consumatori. Dar, în final, totul depinde de gradul de informare al fiecăruia.

Informaţiile de pe ambalaj pot fi extrem de utile în privinţa conţinutului produsului respectiv. Regulile UE asupra etichetării alimentelor oferă posibilitatea de a şti exact ce conţine alimentul din ambalaj.

Detalii complete ale ingredientelor utilizate pentru fabricarea unui produs alimentar trebuie să fie trecute pe etichetă, alături de informaţii privind coloranţii, conservanţii, îndulcitorii sau orice alt aditiv alimentar care a fost introdus în aliment.

Dacă un ingredient utilizat este unul la care anumiţi consumatori sunt alergici – de exemplu, nuci – acesta trebuie marcat pe etichetă, chiar dacă sunt utilizate cantităţi foarte
mici.

Datorită legislaţiei europene se poate afla dacă alimentele sunt modificate genetic sau conţin ingrediente modificate genetic.

Produsele de tip fast-food nu sunt proaspete

"De la modul de preparare şi până la cel de depozitare, totul indică faptul că ar trebui să evităm pe cât posibil să luăm masa într-un asemenea loc. Nu! Produsele de tip fast-food nu sunt proaspete, aşa cum ni se spune. Nimeni nu stă să cureţe cartofii în spatele tejghelei şi nici puiul sau viţelul nu sunt tăiaţi pe loc. Înainte de a ajunge pe masă, în faţa noastră, alimentele sunt deshidratate, congelate sau îmbuteliate, pentru a părea că sunt proaspete.

Aceste procesări fură atât valorile nutritive, cât şi gustul natural al mâncărurilor", avertizează PR Managerul Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România), Laura Pascu. Cu toate acestea, gustul şi parfumul acestor produse nu lasă pofticioşii indiferenţi, mulţi recidivând în a consuma o dată şi încă o dată aceste produse periculoase sănătăţii.

Gustul bun este asigurat prin aportul de arome alimentare, nimic altceva decât nişte compuşi chimici care, chiar dacă nu dăunează în momentul ingerării lor, devin extrem de periculoşi când sunt consumaţi sistematic, timp îndelungat. Nici aspectul nu este ceea ce pare a fi.

Deshidratarea şi congelarea alimentelor schimbă şi culoarea naturală a alimentelor, dar compuşii chimici şi coloranţii au menirea de a face ca produsele să arate chiar mai bine decât ar arăta în realitate. Numai că aceşti coloranţi afectează digestia, indiferent de vârsta consumatorului. Mai grav este faptul că celor mici – mari iubitori de astfel de produse - le provoacă stări de agitaţie şi incapacitate de concentrare.

Alt «păcat» pentru care sunt acuzate lanţurile de fast-food este acela că sistemul de alimentaţie centralizat, industrializat pe care l-au creat este foarte vulnerabil la răspândirea bolilor. De exemplu, carnea infectată cu patogenul «E.Coli» (responsabil pentru bolile de rinichi la copii sub 5 ani) este distribuită prin acest sistem industrializat de producţie. Aşa se face că o singură înghiţitură dintr-un hamburger, ce nu e prea bine prăjit, ne poate ucide copiii", este de părere PR Managerul APC România.

Pericol la temperaturi ridicate

Două-trei vizite pe lună la un restaurant cu servire rapidă sunt suficiente să aducă grave prejudicii sănătăţii oricărei persoane, dar în special copiilor, pe care unii dintre părinţi înţeleg să-i "răsfeţe" oferindu-le un meniu compus din astfel de preparate.

"Una dintre cele mai periculoase arome alimentare este glutamatul monosodic (E 621) - o substanţă chimică pură care se foloseşte în cantităţi uriaşe în foarte multe restaurante şi magazine tip fast-food. Specialiştii susţin că această aromă este una dintre cele mai cancerigene substanţe.

Medicii spun că ea provoacă leziuni cerebrale, atacă sistemul nervos, vederea şi provoacă migrene şi crampe, iar în cazurile mai grave, infarct şi depresii. Toate acestea, din cauza diverselor forme de acid glutamic conţinute de glutamatul monosodic.

Acrilamida este o altă substanţă cancerigenă, con­ţi­nută de alimentele din fast-food, în urma reacţiilor chimice datorate prelucrării şi păstrării alimentelor la tempe­raturi înalte.Orice ali­ment, care are glucide şi proteine şi care suferă un tratament termic, conţine acrilamidă, despre care studiile ştiinţifice au arătat că poate provoca mutaţii genetice şi anomalii cromozomiale în celule şi hematii", a mai spus PR Managerul Laura Pascu.

Creează dependenţă şi multe kilograme în plus

Ofertele înşelătoare, incluse în meniuri, năucesc cumpărătorul. Sub pretextul că un meniu întreg constă dintr-o porţie de cartofi prăjiţi, un hamburger, un suc şi un desert, clientul este îndemnat să adauge unei mese obişnuite încă 200-300 de calorii şi, astfel, la o singură masă luată într-un astfel de restaurant să acumuleze necesarul de calorii pentru întreaga zi. Numai că o astfel de "desfătare culinară" nu are tăria să ţină cuiva de foame mai mult de 2-3 ore. Acest fenomen se explică prin faptul că, din cauza vechimii şi procesării alimentelor, un astfel de preparat nu are prea multe proprietăţi nutritive.

Tot ceea ce rămâne din produsul finit reprezintă calorii goale, înşelătoare, care dau senzaţia de saţietate pentru puţin timp, dar care nu pot susţine efortul depus pe parcursul unei zile. Acesta este motivul pentru care consumatorul simte nevoia să mănânce mai mult. „Studiile făcute până acum arată că alimentaţia de acest gen declanşează un dezechilibru hormonal care se manifestă prin dificultatea de a controla pofta de mâncare.
Consecinţele unor astfel de obiceiuri nesănătoase sunt imediate", a spus Laura Pascu.

Este vorba de acumularea de kilograme. Pe măsură ce numărul kilogramelor creşte, organismul devine din ce în ce mai rezistent la „hormonul obezităţii", leptina, care are rolul de reglare a apetitului şi a ingestiei calorice. Leptina este secretată de ţesutul adipos, iar dezechilibrul de leptină duce la apariţia insulino-dependenţei. În astfel de condiţii, metabolismul suferă schimbări: presiunea sângelui şi nivelul colesterolului cresc şi, de asemenea, creşte rezistenţa la insulină.

Obezitatea, o consecinţă

Mâncarea tip fast-food pare proaspătă, dar nu este ... Problema obezităţii este extrem de îngrijorătoare în unele ţări din Uniunea Europeană. Mai mult de jumătate din adulţi sunt supraponderali, un copil din cinci fiind acum obez.

Cercetătorii americani relevă în studiile efectuate faptul că rata obezităţii a crescut direct proporţional cu numărul de restaurante fast-food, iar în Marea Britanie s-a constatat că, între anii 1984 şi 1993, atât numărul acestor restaurante, cât şi numărul cazurilor de obezitate s-au dublat. Ca şi în Anglia, în Statele Unite, în Canada şi în Japonia obezitatea a atins proporţii de epidemie.

Şi chiar dacă nutriţia depinde de deciziile luate de consumatori, sunt mulţi factori care pot stingheri alegerea potrivită sau care influenţează gusturile şi obiceiurile. Astfel, nutriţia trebuie să fie în mod explicit luată în considerare de politicile celorlalte ţări din Uniunea Europeană, iar consumatorii trebuie să fie bine informaţi despre ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă. Mai mult, informaţiile nutriţionale de pe produse trebuie să fie clare, obligatorii, astfel încât produsele dubioase să nu fie promovate ca fiind sănătoase.

O altă cerinţă este aceea că fabricanţii, vânzătorii cu amănuntul şi furnizorii trebuie să reducă nivelul de grăsimi, zahăr şi sare din produse. De altfel, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România duce o campanie prin care restricţionează promovarea şi comercializarea produselor nesănătoase pentru copii, şi pledează pentru o etichetare nutriţională clară, încurajând totodată industria să reducă nivelurile de sare, grăsimi şi zahăr din produsele alimentare.


Sursa: http://www.adevarul.ro/





Bionic burger


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Racoritoarele dauneaza grav sanatatii

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:16 am

Imaginewww.deesillustration.com

-- Din cauza continutului de substante chimice de sinteza, multe dintre ele cancerigene, bauturile racoritoare si dulciurile sunt deosebit de nocive, mai ales pentru copii.

Dupa foarte multi specialisti, consumul de dulciuri si racoritoare realizate industrial nu este recomandat oamenilor, si in special copiilor, aflati in crestere, batranilor si bolnavilor. Desigur, acest avertisment nu este prezent pe ambalaje, ca in cazul produselor din tutun, din ratiuni economice si politice. Ba dimpotriva, comerciantii se intrec in a realiza etichete cat mai atractive, viu colorate, folosind cuvantul "natural" in mod nejustificat, mincinos, pentru inducerea in eroare a consumatorilor.
Se incalca astfel grav art. 6 (1) din Legea nr. 363/2007, privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, care stabileste: "O practica comerciala este considerata ca fiind inselatoare, daca aceasta contine informatii false sau, in orice situatie, inclusiv in prezentarea generala, induce in eroare sau este susceptibila a-l determina pe consumator sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o". Cele mai multe bauturi racoritoare sunt fabricate din apa, la care se adauga ingrediente sintetice, precum coloranti, arome, indulcitori si conservanti, dificil de asimilat de organismul uman. De asemenea, zaharul este folosit cu nemiluita, inclusiv la producerea de dulciuri, cu toate ca s-a demonstrat pericolul pe care il prezinta consumul excesiv al acestui aliment. Alternativa la indemana tuturor consta in prepararea sucurilor naturale si a dulciurilor in casa, controlandu-se strict cantitatea de zahar folosita sau optandu-se pentru mierea naturala ca indulcitor.

Otravuri in dulciuri

Alaturi de E 621 (glutamat de sodiu), E330 (acid citric/sare de lamaie) este una dintre cele mai cancerigene substante folosite in alimentatie. Subliniem: folosite in Romania, nu si in Europa occidentala. Acest acidifiant are o atat de larga utilizare, incat il intalnim in majoritatea produselor alimentare si a bauturilor racoritoare de pe piata, ba chiar si in ceaiuri ori produse cosmetice cum sunt cremele pentru corp, sapunul lichid si altele sau in anumite medicamente, de regula care se elibereaza fara reteta. Iata si alte substante considerate de specialisti deosebit de cancerigene: E 102 (tartrazina), E 110 (colorant galben), E 120 (acid carmic) E 123 (amaranth), E 124 (rosu panceau), E 131 (colorant bleu patent), E 142 (colorant verde), E 210 (acid benzoic), E 211 (benzoat de sodiu), E 212 (benzoat de potasiu) E 213 (benzoat de calciu), E 214 (hidrobenzoat de etil), E 215 (hidrobenzoat de etil sodic), E 216 (hidrobenzoat de propil) E 217 (sarea de sodiu a hidrobenzoatului de propil), E 230 (bifenil) si E 239 (hexametilen tetramina). Lista E-uri nu se termina aici, substantele enumerate fiind urmate, dupa cele cancerigene, de altele periculoase, potential periculoase, toxice, suspecte, cele intra-devar benefice fiind de ordinul a cateva zeci, din peste 1500.

Sucuri sintetice

O bautura racoritoare standard, fara zahar, contine urmatoarele ingrediente: dioxid de carbon, caramel, aspartam, acid citric, acid fosforic, benzoat de sodiu, cafeina si diverse arome. Dupa cum se poate observa, cel putin trei substante dintre cele enumerate sunt considerate a fi cancerigene. E 211, benzoatul de sodiu, poate ajunge si la o concentratie de 25 mg/250 ml in sucurile cu aroma de citrice. Mai este utilizat ca antiseptic, conservant si pentru a anihila gustul unor alimente de slaba calitate, astfel cumparatorul fiind inselat cu premeditare, fiind tentat de pretul redus al produsului. Prezent in multe medicamente, E 211 se mai adauga in lapte si preparate din carne. Provoaca urticarie si agraveaza astmul. Este permis in Romania, dar interzis in SUA, Germania, Suedia, Finlanda, Elvetia, Olanda si alte state. E 330, acidul citric, produce afectiuni ale cavitatii bucale, avand actiune cancerigena. E 951, aspartamul, este folosit ca indulcitor sintetic, fiind sursa a peste 70 de tipuri de boli, inclusiv cancer. Interzis in SUA, pe langa sucuri este folosit fara discernamant in produsele zaharoase, unele gume de mestecat etc. De asemenea, E 338, acidul fosforic - chiar si alimentar - provoaca tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale), fiind utilizat pe scara industriala si in preparatele cu branza.

Capcanele din Poiana

Ciocolata "Poiana cu rom", produsa de SC KRAFT FOODS ROMANIA SA Brasov este si ea plina de E-uri.

Contine zahar, masa de cacao, unt de cacao, sirop de glucoza, lapte praf degresat, zer praf, grasime vegetala hidrogenata, agent de umezire (sorbitol E 420), grasime din lapte, grasime vegetala, pudra de cacao cu continut redus de grasime, alcool etilic (1,54%), emulgatori (lecitina din soia E 322, poligricerol poliricinoleat E 476), arome, lapte praf integral, invertaza, pudra de iaurt, aroma (vanilie), cafea solubila, coniac, acidifiant (acid citric E 330). Multe din aceste ingrediente le gasim si in bomboanele de tip "Alpina". Cum am mentionat si intr-un articol trecut, grasimea vegetala hidrogenata, pe langa celelalte substante de sinteza daunatoare sanatatii, afecteaza grav sistemul cardiovascular.

Produsul "Tic-Tac" atat de cunoscut are pe eticheta inscriptii atat de minuscule, incat nu sunt lizibile nici macar cu lupa. Ceea ce ne face sa credem ca exista intentie in aceasta situatie e faptul ca ingredientele sunt mentionate in doua limbi. Iar pastilele racoritoare "Winterfresh Mints" sunt fabricate in Polonia tot pe baza de aspartam, colorant tartrazina, ambele substante fiind considerate cancerigene si interzise in Norvegia, Austria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda.

Cancer cu aroma de suc

Prigat fara zahar, fabricat de SC SIGAT BEVERAGE COMPANY SA Bucuresti contine: apa, concentrat natural de portocale min. 12%, aspartam (contine feniletamina), acesulfam K, acid citric, stabilizator: guma Guar, vitamina C (acid ascorbic), colorant betacaroten, aroma naturala de portocale.

Produsul este pasteurizat, adica tratat termic la temperaturi inalte, ceea ce face ca si ultimele urme de vitamine si minerale sa dispara aproape in totalitate. In primul rand, eticheta incearca inducerea in eroare a cumparatorului, prin aceea ca mentioneaza continutul de concentrat natural de portocale min. 12%. Dar nu se spune nimic ca la fabricarea acelui concentrat au fost folosite E-uri periculoase pentru organismul uman. Guma Guar (E 412) este o substanta, de asemenea, considerata cancerigena de unii specialisti, la fel ca si acidul citric E 330 ori aspartamul E 951. Producatorii de Coca-Cola au renuntat la cancerigenul acid citric E 330, inlocuindu-l cu mai putin periculosul E 338 (acid fosforic). In compozitia aceleiasi bauturi se mai gasesc colorantul caramel, pe care specialistii nu il recomanda si o mare cantitate de cafeina, alcaloid ce provoaca tulburari de comportament copiilor, palpitatii, cresterea presiunii sangvine, stari de voma, convulsii, diaree, mictiuni frecvente, insomnie, crampe stomacale, tremur al mainilor si spasme musculare, scaderea calcemiei.

Mutatii genetice de la inghetata

Cancerigenul E 110 (colorant galben), este folosit excesiv in componenta sucurilor, dropsurilor, inghetatei, snacks-urilor, medicamentelor, conservelor de peste si prafurilor de budinca.

Pe langa efectele cancerigene pe care le provoaca, E 110 mai poate genera: congestie nazala, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, voma si indigestie. Este interzis cu desavarsire in Norvegia si state fost sovietice. O alta substanta folosita la aceleasi produse, dar si la fabricarea rujurilor, parfumurilor si produselor pentru par este E 104 (Quinoline Yellow). Deoarece provoaca dermatite, este interzis in Australia, SUA si Norvegia, nu si la noi.

Si in batoanele de ciocolata destinate cu predilectie copiilor intalnim doua substante de sinteza cancerigene. In ceea ce priveste inghetata, E 127 (eritrozina) provoaca mutatii genetice, cancer al tiroidei la sobolani, posibil si la om, motiv din care substanta este interzisa in SUA din 1990, la fel si in Norvegia. Totodata, E 132 (idigotina) genereaza greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice.


Pagina realizata de Dan COST
http://ziua.net
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Red Bull iti da aripi... spre moarte!

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:17 am

AVERTISMENT. Cercetătorii australieni au descoperit că băutura energizantă Red Bull face sângele lipicios, ceea ce duce la probleme cardiovasculare, cum ar fi atacul cerebral sau infarctul, transmite Reuters.

Oamenii de ştiinţă de la Royal Adelaide Hospital, din Australia, au urmărit reacţiile a 30 de tineri la o oră înainte şi o oră după ce au băut o doză de 250 de mililitri de Red Bull. „La o oră după ce voluntarii au băut Red Bull, sistemul lor vascular nu mai era normal. Funcţiona ca al unei persoane cu probleme cardiovasculare“, a declarat Scott Willoughby, cercetător-şef.

Purtătorul de cuvânt al companiei australiene care produce băutura, Linda Rychter, a spus că cercetarea va fi analizată de conducerea organizaţiei. „Studiul nu arată efecte mai mari decât acelea produse de o ceaşcă de cafea. Deci, rezultatele se încadrează în limite psihologice normale“, a spus Rychter. Băutura este interzisă în Norvegia, Uruguay şi Danemarca din cauza problemelor de sănătate menţionate pe cutie.


Sursa: http://www.expres.ro/


Iata adevarul despre RED BULL.

RED BULL (SI PRODUSELE SIMILARE) se vinde in toate magazinele din tara. Se gaseste oriunde este la moda, oricine poate sa-l cumpere, sa-l guste, fie si numai din curiozitate, dar poate fi mortal.

RED BULL a fost creat pentru a stimula creierul si nu pentru a fi consumat ca bautura inofensiva sau racoritoare.

RED BULL se comercializeaza la nivel mondial cu sloganul: ”Mareste rezistenta fízica, imbunatateste capacitatea de concentrare si viteza de reactie, da energi e si o stare de spirit mai buna. Toate aceste se presupune ca exista intr-o cutiuta de RED BULL, bautura energizanta a mileniului (dupa cum spun fabricantii). RED BULL se vinde in aproape o suta de tari.

Marca Taurului Rosu are ca principali consumatori tineri si sportivi, doua segmente de populatie care au fost captivate de la inceput de acest stimulent.

ISTORIA:

Bautura a fost creata de Dietrich Mateschitz, un producator austri ac , care a descoperit-o in timpul unei calatorii de afaceri la HONG KONG, unde se intalnea cu un fabricant de periute de dinti. Lichidul – bazat pe o formula ce contine cafei­na si taurina – facea furori in orasul respectiv; atunci s-a gandit ca ar putea aduce produsul in Europa, unde nu era inca nici cunoscut, nici inregistrat si se putea astfel erija in producator.

ADEVARUL DESPRE BAUTURA ESTE ALTUL!

IN FRANTA SI DANEMARCA a fost interzisa bautura mortala, datorita componentelor sale de vitamine amestecate cu GLUCURONOLACTONA.

GLUCURONOLACTONA este un produs chimic de inalta periculozitate, folosit de catre Departamentul de Aparare din Statele Unite in anii 60 pentru stimularea moralului trupelor cantonate in VIETNAM, si actiona ca un drog halucinogen care calma stresul de razboi. Totusi, efectele sale in organism au fost devastatoare si a fost intrerupt datorita numarului mare de cazuri de migrene, tumori cerebrale si boli ale ficatului manifestate la soldatii care au consumat asa ceva.

In plus, pe cutia de RED BULL se poate citi continutul: GLUCURONOLACTONA, catalogata intre madicamente ca un stimulant. Ce NU SPUNE cutia de RED BULL sunt consecintele consumului, care ar obliga la o serie de AVERTIZARI:

1. ESTE PERICULOS SA-L BEI CHIAR DACA DUPA ACEEA NU FACI EXERCITII FIZICE, pentru ca, prin functia sa energizanta, accelereaza ritmul cardíac si iti poate provoca un INFARCT FULGERATOR.

2. Esti in pericol de a suferi o HEMORAGIE CEREBRALA, pentru ca RED BULL contine compusi care, diluati in sange, fac inima sa pompeze mai putin, de aceea faci efort fizic simtindu-te mai putin epuizat.

3. Este interzisa combinarea lui RED BULL cu alcoolul, pentru ca amestecul se transforma intr-o ‘bomba mortala’ care ATACA DIRECT FICATUL, distrugand anumite zone care nu se mai refac niciodata.

4. Una dintre componentele principale ale RED BULL-ului este vitamina B12, utilizata in medicina pentru recuperarea pacientilor intrati in coma alcoolica. Astfel, consumul energizantului produce hipertensiune si o stare de excitabilitate, ca si cum ai fi in stare de ebrietate, fara a fi baut alcool.

5. Consumul frecvent de RED BULL duce la aparitia unei serii de afectiuni nervoase si neuronale ireversibile.

CONCLUZIE: Este o bautura ce ar trebui interzisa in toata lumea. Venezuela, Republica Dominicana, Puerto Rico alte tari din Caribe avertizeaza celelalte natiuni ca amestecul acestui lichid cu alcoolul creaza o bomba cu ceas pentru corpul omenesc, in special printre adolescenti si adultii ignoranti.

Fiind o problema de SANATATE PUBLICA, ar fi bine sa va avertizati fii si fiicele, prietenii si cunostintele.


Sursa: email
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Aspartamul

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:22 am

Imagine


In ultima vreme sunt la moda tot felul de produse alimentare fara zahar, in a caror reclame se spune ca nu au calorii si din acest motiv sunt preferate in special de catre femei sau de catre persoanele care vor sa slabeasca. Se pare insa ca unul din indulcitorii folositi in locul zaharului si anume Aspartamul, este de fapt o otrava mult mai toxica si mai periculoasa decat banalul zahar.

Aspartamul, numit si Nutrasweet, apare pe etichete ori cu numele lui, ori codificat ca E951. Aspartamul este un indulcitor sintetic, preparat in laborator si care nu exista in natura. Are o putere de indulcire de 180 de ori mai mare decat zaharul si este lipsit de calorii. Puterea lui de indulcire este data de faptul ca actioneaza direct asupra sistemului nervos, asemenea unei substante psihotrope. Aspartamul sau E951 se gaseste in compozitia acelor bauturi racoritoare denumite Light pentru ca nu au calorii, in compozitia unor gume de mestecat, dropsuri, pastile de indulcit, sucuri de la dozator, etc. Cateodata este folosit chiar ca adjuvant la bauturile cu zahar, pentru a le face mai dulci. Este simplu pentru cineva care doreste sa stie daca un produs contine sau nu Aspartam sa verifice compozitia acelui produs.

Cu toate ca inca de la crearea Aspartamului s-a constatat nocivitatea acestuia, profiturile de milioane de dolari realizate prin inlocuirea zaharului din sucuri si alte dulciuri, au facut ca multi sa inchida ochii la efectele negative ale E951, in special convinsi fiind de "experti" angajati de marile companii alimentare, experti care sa "demonstreze" ca de fapt Aspartamul nu prezinta nici un pericol. Vom prezenta in cele ce urmeaza cateva din efectele Aspartamului, pentru ca fiecare sa poata decide singur in privinta acestei substante chimice:

- in urma procesului de metabolizare in organism, Aspartamul se descompune in: fenilalanina (~50%), care are efecte neurotoxice si poate produce fenilcetonurie si stari de apoplexie; dicetopiperazina, care are potential cancerigen la nivelul creierului; acid aspartic (~40%), care afecteaza procesul de dezvoltare a creierului si functiile acestuia si metanol (~10%), care inhiba metabolismul oxigenului, produce orbire si a carui produsi secundari au efecte teratogene (pot produce mutatii genetice).

- cercetari facute in SUA, au stabilit ca peste 75% din reactiile adverse pe care le produc aditivii alimentari (E-urile), sunt de fapt produse de Aspartam.

- Aspartamul conduce destul de usor la aparitia sindromului cronic de oboseala, creste manifestarile violente si mareste tendinta de suicid. La mai multe persoane apar dureri de cap, insomnie, depresie, anxietate. Culmea ironiei, tot marii producatori de substante de sinteza au pus pe piata un medicament numit Prozac, la mare voga acum si care trateaza exact aceste tulburari.

- 3 din 5 persoane care consuma Aspartam au migrene
dozele mari de Aspartam cresc apetitul pentru carbohidrati (bogati in calorii), persoana respectiva ajungand sa consume de fapt mai multe calorii din alte produse, decat daca ar fi folosit zaharul ca indulcitor. Societatea Americana pentru Studiul Cancerului a confirmat ca cei care folosesc indulcitori artificiali au crescut in greutate, comparativ cu cei care nu folosesc aceste produse.

- femeile care nu tolereaza fenilalanina (cam 1 din 10 femei), daca consuma Aspartam au toate sansele sa dea nastere unor copii cu un coeficient de inteligenta cu aproximativ 15% mai mic.

- desi Aspartamul se recomanda diabeticilor fiindca nu contine calorii, s-a constat ca de fapt favorizeaza diabetul prin suprasolicitarea pancreasului.

- Institutul de Cercetare a Cancerului din SUA a descoperit o crestere a incidentei tumorilor maligne la nivelul creierului, in anii care au urmat obtinerii licentei Aspartamului pentru bauturi (1983).

In final trebuie sa atragem atentia ca in mod dureros, Aspartamul este folosit si in unele medicamente pentru copii. S-a constat ca efectele Aspartamului asupra copiilor pot fi dezastruoase, aceste efecte constand in special in scaderea inteligentei, slabirea memoriei, instabilitate psihica si crestere in greutate.

Speram ca cele prezentate au clarificat in mai mare masura pericolele care apar prin folosirea Aspartamului. Probabil ca pentru nimeni nu merita sa-si ruineze sanatatea, psihicul si forma fizica fiindca mereu are in gura dropsuri cu Aspartam sau pentru ca in loc de sucuri naturale consuma bauturi Light, pe baza de Aspartam. Dar oricum, aceste aspecte tin de responsabilitatea fiecaruia.

Sursa: http://www.kambox.net
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Uleiul CANOLA este ulei de rapita modificata genetic!

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:27 am

Contrar impresiei pe care doreste sa ne-o lase numele acestui ulei, CANOLA NU ESTE O PLANTA! Denumirea de canola vine de la Canada Oil. Uleiul canola este de fapt ulei de rapita modificata genetic, este un ulei industrial si deosebit de periculos ca produs alimentar. Uleiurile de calitate sunt uleiul de nuca de cocos, uleiul de masline (imbuteliat in sticla de culoare inchisa), uleiul din samanta de struguri, uleiul de floarea soarelui. Cumparati ulei imbuteliat in sticla de sticla si nu in plastic.

Iata un articol in engleza despre uleiul canola:



Beware of Canola Oil

Rapeseed is an annual plant which, in the past, has primarily been cultivated for its leaves (for use as a temporary pasture crop for cattle).

But, in recent years, a secondary use of the seed has grown significantly in importance. The plant produces an oil-bearing seed. Although, in the past, that oil has not been considered a product for human consumption, the situation changed when sharp industrialists realized that rapeseed oil could be produced at an extremely low cost.

The payment of a lot of money, a few years back, to an agency of the U.S. Government solved the problem; and now, as a result, the entire food industry is increasingly using rapeseed oil in food products. And for a very special reason: It is the cheapest "approved" food oil that they can purchase.

The succulent rape plant grows very fast, produces a high yield, can withstand very cold conditions, and insects have enough sense to totally avoid it. Although it is not a good forage crop, the above advantages have, in the past, sometimes made it useful in emergencies as pasturage for cattle.

Then there is the fact that its oil can be manufactured so inexpensively. The rape plant grows where other oil-bearing seeds do not do as well. It grows best under cool, moist conditions and resists rather severe frosts. In Canada, which has a short growing season, it is seeded in the very early spring; and, because it grows so fast, it produces bountiful crops. Rapeseed and winter wheat are two of the primary crops of Canada.

Now, what is "Canola oil"? It is a new name for rapeseed oil. Here are the facts about Canola oil:

The name, "Canola oil," is an abbreviation for "Canada Oil." Its real name is "Lear Oil" (low erucic acid rape). But it is still rapeseed oil, oil from the seed of the rape plant.

Rapeseed is Canola oil; so, when we speak of rapeseed oil for human consumption in this article, we are talking about Canola oil.

Rapeseed is used in industry as a lubricating oil. Prior to recent decades, it was not used as food for humans. People in earlier centuries had more sense. There were solid reasons for that decision.

The rape plant is derived from the mustard family and is considered a toxic and poisonous weed. When processed, it becomes rancid very quickly. As you may know, rancid oils, ingested, quickly destroy Vitamin E in your system. Rapeseed has been shown to cause lung cancer (Wall Street Journal, June 7, 1995).

Other side effects of rapeseed include loss of vision, disruption of the central nervous system, respiratory illness, constipation, anemia, increased incidence of heart disease and cancer, low birth weights in infants, and irritability.

Rapeseed also tends to inhibit proper metabolism of foods and slows, or prohibits, normal enzyme function.

Rapeseed generally has a cumulative effect, and takes almost ten years before the symptoms begin to manifest themselves. It is little wonder that insects avoid the rape plant. They want to protect their insides.

What have we come to when bugs have more sense then people! Incredible.

Because it is a trans fatty acid oil (TFA oil), rapeseed has a direct link to cancer. As you may know, all hydrogenated, or partially hydrogenated, oils are TFA oils. You should have nothing to do with them! TFA oils are thickened oils which are produced with an added molecule of hydrogen. This "stabilizes" the oil; that is, it keeps the oil from rotting over a period of time (as it normally would) while destroying its food value in the process.

That is why you can keep a jar of supermarket peanut butter on the shelf for months. The peanut oil has been extracted and Canola, or some other type of hydrogenated oil, has been substituted in its place. Natural peanut butter will list only peanuts and salt on the label; and, when you open it, it will have sweet-smelling peanut oil floating on top.

That molecule of hydrogen, added to food oils, generally turns them into a kind of grease. However, scientists have figured out ways to hydrogenate liquid oils. All the cooking and salad oils you buy in a regular grocery store are hydrogenated. If you want decent oil, purchase it from a health-food store outlet.

(The two best oils are wheat germ oil and flaxseed oil. Of these two, flaxseed oil is the best. It is the only oil the author uses. He pours it into a spoon, when he eats, and never places it in pots or pans to be cooked. That way the amount he uses is also carefully measured. The third best oil is soy oil, but only that which is purchased in a health-food store.)

You will find Canola oil in margarines, snack foods, and even bread. Increasingly, it is being substituted for other, higher-priced hydrogenated oils (such as corn, soy, or cottonseed oil).

While we are on the subject, never eat anything with cottonseed oil in it! Cottonseed oil, ingested over a period of time, can lead to blindness. Although it is a most excellent fiber for garments, the cotton plant is not a food! In order to obtain more money per acre grown in cotton, after the cotton has been cleaned, the seed oil is sold as a cheap food oil. Rub a little cottonseed oil on your skin, and then smell it a few hours later. It will smell like rancid fish oil!

In his book, Young Again, John Thomas claims that, twelve years ago in England and Europe, they began feeding rapeseed to cows, pigs, and sheep which later went blind and began attacking people. There were no further attacks after the rapeseed was eliminated from the rations fed to the animals.

In industry, "rape oil" is used as a lubricant, fuel, soap, synthetic rubber base, and as an illuminant to give color pages in magazines a slicker appearance. In light industry, it is known as penetrating oil.

The rape plant (B. Napus) is a member of the mustard family, and is the most toxic of all food oil plants. It is the only food oil plant which insects will not touch.

Rats fed on rapeseed oil developed fatty degeneration of the heart, kidney, adrenals, and thyroid gland. When this oil was withdrawn from their diet, the deposits gradually dissolved, but scar tissue remained on the organs.

The Food and Drug Administration suddenly placed rapeseed on its GRAS (generally regarded as safe) list, without doing any research on its effects on humans.

What is not as commonly known is that the Canadian Government, eager to sell a product which could be grown on its cold, short-growing season, land paid the FDA the sum of $50,000 to have rape registered as "generally regarded as safe" (via placement on its GRAS list). Laws were enacted affecting international trade and commerce. As a result, Canola oil (ordinary rapeseed oil) could be sold to American food processors. They quickly jumped at the chance to obtain it,since it could be purchased more cheaply than any other "food-grade" oil.

When ingested by humans, rapeseed oil depresses the immune system, causing it to "go to sleep." Because it is high in glycosides, this oil causes health problems by blocking (inhibiting) enzyme function. Its effects are cumulative and require years to show up.

Long-term use can gradually destroy the protective outside coating on the nerves (the myelin sheath). When this protective sheath is melted off, the nerves short-circuit, resulting in erratic, uncontrollable movements.

Older people today suffer from many physical problems which the elderly did not experience centuries ago. The difference will be found in the food eaten, the liquids that are now consumed, and the air that is now breathed. And, we might add, the many varieties of dissipation that are now available.

Within the last few years, Canadian oil-processing factories have figured out how to genetically engineer their Canola oiland make it even more unsafe!

Here is a statement by AgriAlternatives, the Online Innovation and Technology Magazine for Farmers:

"By nature, these rapeseed oils, which have long been used to produce oils for industrial purposes, are . . toxic to humans and other animals."

Oddly enough, that little sentence was buried in a report praising Canola oil. AgriAlternatives was explaining how they have genetically "improved" the product.

Canola oil industry advertisements explain that U.S. and Canadian farmers now grow genetically engineered rapeseed and manufacturers use its oil (Canola) in thousands of processed foods, with the full blessing of the Canadian and U.S. watchdog agencies. It is said rapeseed oil is now safe to use because, through genetic engineering, it is no longer rapeseed. Yet it is still grown on a rape plant.

The new name provides perfect cover for commercial interests wanting to make millions on the one oil seed that can be grown more easily, quickly, and cheaply than any other. (Interestingly enough, the bugs continue to avoid the genetically engineered plant varieties.)

When the Canadian government paid the $50,000 to the FDA to approve Canola oil as safe for human nutrition, no money was spent by any research agency to ascertain whether Canola oil was safe for humans to ingest. Let the buyer beware.

Rapeseed is so poisonous to living creatures, that it has been sold for years as an insect repellant. As you may know, only very strong poisons kill insects. Ask for it at your garden nursery. They will tell you it is excellent to place on your roses to kill aphids. It acts by suffocating them!

Check the labels: If they say, "may contain the following" and "canola oil" is listed, then that is what is in the product, because it is the cheapest oil. The Canadian government subsidizes the companies manufacturing it, in order to stifle used food-oil competition.

Here is a statement by an expert in the field:

"Adrenoleukodystrophy (ALD) is a rare degenerative disease caused by a build up of long-chain fatty acids which destroys myelin, the protective sheath of the nerves. Canola oil is a very long chain fatty acid."Udo Erasmus, Fats that Heal and Fats that Kill.

One correspondent wrote this comment:

"My cholesterol level was 150. After a year using Canola oil, I tested 260. I switched back to pure olive oil and it has taken five years to get it down to 160. That initiated a project to find answers, since most physicians say that Canola oil is okay.

"My sister spilled Canola oil on a piece of fabric, and, after five pre-treatings and harsh washings, the oil spot still showed. She stopped using Canola oil, wondering what it did to her insides if it could not be removed easily from cloth.

"My Father used to breed birds, but he always checked labels to insure there was no rapeseed in their food. He said, The birds will eat it, but they do not live as long when they do.

"A friend, who worked for only nine months as a quality control taster at an apple-chip factory where Canola oil was used exclusively for frying, developed numerous health problems. These included loose teeth, gum disease, numb hands and feet, swollen arms and legs upon rising in the morning, extreme joint pain (especially in the hands), cloudy vision, constipation with stools like black marbles, hearing loss, skin breaks from being bumped, lack of energy, hair loss, and heart pains.

"It has been five years since that woman has worked there and she still has some joint pain, gum disease, and numbness.

"A fellow worker, who ate very little of the product, had a routine checkup and found his blood vessels were like those of an 80-year-old man. Two other employees fed the apple-chip scraps to baby calves, and the hair on the calves fell out. After removing the fried apple chips from their diet, the hair came back in.

"Canola oil turns rancid very fast. We have found that, if any of it is spilled on clothing, it will leave a residual rancid odor which lasts for quite some time."

Here is another quotation:

"Rapeseed oil smoke causes lung cancer."Wall Street Journal, June 7, 1995.

They say that Canola oil is "healthful because it is polyunsaturated." But, in reality, it is a health hazard and should not be used as a cooking oil or salad oil. Nor should any product containing it be eaten. Stop using all processed foods, and you can get away from the physical evils caused by Canola oil. There is no Canola oil in fresh fruits and vegetables. And there is none in whole grain wheat which you bake yourself. vf

The two best food oils are wheat germ oil and flaxseed oil. Both are outstanding. In the opinion of the present writer, flaxseed oil is the better of the two. (See pp. 107-108 of my book, Alternative Cancer Remedies, for the reasons.)

The best source of wheat germ oil is Viobin brand Wheat Germ Oil.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Cele mai ucigase ingrediente din alimentatia de zi cu zi

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:29 am

Imagine

de Elena Marinescu

E-urile sunt acei aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori, coloranti, emulgatori, conservanti. Alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip "E" pentru aditivii alimentari. Numeroase organisme internationale de sanatate au tras insa serioase semnale de alarma cu privire la aceste adaosuri sintetice, declarandu-le toxice. Folosirea lor indelungata sau improprie poate duce, in timp, la formarea unor afectiuni grave, care nu mai pot fi tratate. Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al treilea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie.

Stiati ca exista o serie de ingrediente alimentare extrem de periculoase de care ar trebui sa ne ferim atunci cand mergem la cumparaturi? Probabil ca da. Dar sa le reamintim: E 123, E 131, E 211, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 239, E 621, E 950, E 951, E 954.

Denumite si "ingredientele ucigase", ele pot provoca boli de inima, migrene, obezitate, dependenta de dulciuri, diabet, osteoporoza, cancer de colon, afectiuni pulmonare si malformatii la nou-nascuti. Cel mai nocivi aditivi sunt nitritii, care provin, de fapt, din nitrati si au rolul de a colora frumos carnea si de a o conserva cat mai multa vreme. Fosfatii si polifosfatii sunt agenti de gelifiere, stabilizatori si substante de ingrosare, care au rolu de a lega carnea din mezel si mai mult, pentru ca retin apa, maresc si cantitatea de carne.

Un aditiv pe care producatorii il folosesc ilegal si destul de frecvent in mezeluri, fara sa fie sanctionati, este amidonul modificat. Si monoglutamatul de sodiu (E 621) este extrem de neurotoxic si provoaca dependenta. El are rolul de a potenta gustul carnii de porc si in mod frecvent este responsabil de aparitia "sindromului bucatariei chinezesti" (care se manifesta prin dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in ceafa si antebrat, respiratie dificila, modificari de ritm cardiac.

Un alt ingredient periculos, colorantul carmin (E120) poate declansa persoanelor sensibile alergii, rinite, astm sau eruptii cutanate. De asemenea, nu este recomandat in alimentatia copiilor, a celor care sufera de sindromul de hiperactivitate si deficiente de concentrare (ADHD) si nici celor care au maladiile Alzheimer si Parkinson.

Iata trei dintre cele mai periculoase ingrediente descoperite in alimentatie si cateva explicatii despre potentialul lor nociv:

1) Nitritul de sodiu (aditivul alimentar E 250) - este conservantul chimic cu cel mai mare potential cancerigen si se foloseste pentru a conserva si colora in rosu carnea. El se poate combina cu substantele chimice din stomac, dand nastere la nitrosamina. Nitritul de sodiu se gaseste in special in carnea procesata, mezeluri afumate, simple, uscate, carnati, hot-dog, pateu de ficat, specialitati sau produse din peste.

Potrivit specialistilor, acest aditiv poate interactiona cu hemoglobina si de aceea a fost interzis in alimentatia copiilor sub sase luni. Pentru persoanele adulte, doza zilnica admisa este de 0,06 mg/kg corp. Nu trebuie sa uitam ca nitritii se pot gasi si in apa potabila sau in legumele si fructele pe care le cumparam.

Din punct de vedere medical insa, nitritul de sodiu este utilizat in tratamentul intoxicatiei cu cianura, dar si pentru protectia si conservarea tesuturilor si a functiei organelor dupa infarctul miocardic, interventiile chirurgicale abdominale laborioase si dupa transplantul de organe, mecanismul de actiune fiind legat de conversia nitritului in oxid nitric.

2) Uleiurile vegetale hidrogenate ("grasimile de plastic") - sunt adevarate bombe cu radicali liberi care explodeaza in momentul in care le consumati. Acestea includ margarina, sosurile imbuteliate pentru salate, uleiurile de gatit, cremele fara lapte. Deoarece temperatura inalta accelereaza procesul de oxidare, toate alimentele indelung tinute pe foc au un continut deosebit de ridicat de radicali liberi. Oamenii de stiinta avertizeaza ca oxidarea grasimilor nesaturate in organismul uman este principala cauza a patologiei celulare asociate procesului de imbatranire si se asociaza cu diverse boli, intre care cele cardiovasculare si nutritionale.

3) Excitotoxinele - monoglutamat de sodiu, acid aspartic, etc. - sunt substante toxice care lezeaza sistemul nervos, producand dependenta (provoaca acea nevoie compulsiva de a consuma produsul). Dr. Russell Blaylock explica in cartea sa "Excitotoxinele, gustul care ucide" de ce glutamatul si aspartamul sunt periculoase. Excitotoxinele sunt substante chimice care suprastimuleaza celulele nervoase, "arzandu-le". Simptomul cel mai des intalnit in acest caz este pierderea temporara a memoriei. Substantele cele mai periculoase sunt aspartamul, care contine acidul aspartic si fenilalanina, iar glutamatul monosodic se foloseste in cantitati uriase in majoritatea produselor alimentare prelucrate. "Cu cat are un gust mai bun, cu atat contine mai mult glutamat" spunea cineva. Simptomele comune intalnite atat la aspartam cat si la glutamat sunt de natura cardiaca (aritmie, tahicardie, angina pectorala, scaderea tensiunii), gastrointestinala (diaree, greata/voma, crampe, hemoroizi), respiratorii (astm, respiratie insuficienta, dureri in piept, iritarea nasului), uro-genitale (dureri de prostata, dureri vaginale, urinare frecventa), neurologice (depresie, modificari de comportament, migrene, ameteala, confuzie mentala, somnolenta, pierderi de memorie), vizuale, dermatologice (crapaturi, mancarimi, leziuni bucale, cearcane etc).

LISTA COMPLETA A ADITIVILOR ALIMENTARI:

-aditivi alimentari care produc cancer: E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330;
-aditivi alimentari care afecteaza vasele de sange: E250, 251, 252;
-aditivi alimentari care produc boli de piele: E230, 231, 232, 233;
-aditivi alimentari care ataca sistemul nervos: E311, 312;
-aditivi alimentari care pot produce tulburari digestive: E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407;
-aditivul care distruge vitamina B12: E200.

Cateva mentiuni speciale despre aditivi:

E123 - este interzis in Statele Unite si in mai multe tari europene. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in galben.
E 330 - provoaca afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.
E102 - este un alt colorant cancerigen care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci.

STIATI CA...?

Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii, dintre care cele mai raspandite sunt:
* Indulcitorii - inlocuiesc zaharul;
* Colorantii - pentru a da o culoare mai apetisanta;
* Acidifiantii - dau un gust usor acid;
* Corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea;
* Emulsificatorii - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare;
* Conservantii - intarzie sau impiedica alterarea alimentelor;
* Corectorii de gust si de miros - imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor;
* Propulsorii - gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje;
* Antioxidantii - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul.

- Intr-o pastila de guma de mestecat se pot gasi: E 171, E 320, E 330, E 420, E 421, E 422, E 950, E 951, E 967 si alte asemenea chimicale. Persoanele care mesteca regulat guma si pentru o vreme indelungata se expun urmatoarelor afectiuni: colesterol (E 320), boli ale aparatului bucal (E 330) si cancer (E 950 si E 951).

- Copiii care consuma frecvent hot dog au un risc crescut cu 300% de a dezvolta un cancer la cap?

- Iaurtul de capsuni este colorat cu ingredientul alimentar denumit "carmina", obtinut de la insecte.

- Consumarea doar a unei portii zilnice de carne procesata creste cu 67% riscul aparitiei cancerului pancreatic

- Aditivi alimentari coloranti provoaca tulburari comportamentale la copii.


Sursa: http://www.romanialibera.ro


CE BEM, CE MANCAM?




Din pacate foarte multe dintre companiile de produse organice au fost cumparate de marile corporatii (engleza):

http://greenearthjourney.blogspot.com/2 ... prise.html


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am


Înapoi la Alimentaţie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

cron