Cele mai sanatoase alimente

Discuţii despre alimentaţie şi nutriţie

Cele mai sanatoase alimente

Mesajde mszavai » Mar, Aug 12 2008 1:20 am

E destul de usor sa ne dam seama daca un anumit aliment este sanatos sau nu. Un mar sau o salata: sanatos. Un cheeseburger dublu: nu prea bun. Mai greu este insa sa aflam care sunt cele mai sanatoase.

Revista Forbes a publicat o lista a celor mai bune noua ''superalimente''. Ele previn bolile, ajuta metabolismul si grabesc digestia. Ciocolata bruta, avocado, dovleacul, ceaiul negru, oul, scortisoara, pasta de tomate, afinele inghetate si wasabi se afla in topul intocmit de Forbes.

Potrivit doctorilor, orice fel de ciocolata care contine cacao in proportie de peste 70% are o valoare nutritionala ridicata. In afara acizilor grasi omega 3, care ajuta la scaderea riscului de boli cardiace, ciocolata contine magneziu, fier si feniletilamina, care produce o senzatie de euforie, similara cu cea simtita de indragostiti.

Avocado este un fruct bogat in potasiu (care ridica riscul hipertensiunii arteriale), vitaminele B si E (lupta impotriva bolilor cardiovasculare), si vitamina K (care imbunatateste sanatatea oaselor).

Dovleacul contine antioxidanti precum carotenoidul, luteina si zeaxantin, care ajuta la prevenirea cataractelor, iar ceaiul negru previne dementa si coboara nivelul colesterolului.

Desi se spunea ca oul este unul din alimentele certate cu colesterolul, studii recente au descoperit ca acest lucru este complet fals, sustin specialistii. Un ou contine in medie 1,5 grame de grasime saturata, vitamina D (pentru intarirea oaselor), sulf si alte minerale, excelente pentru unghii si par, relateaza ziare.com.

Scortisoara ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, in timp ce pasta de tomate ajuta la prevenirea cancerului de prostata.

Afinele inghetate sunt pline de vitamina C si de antioxidanti care ajuta la o mai buna functionare a creierului, iar wasabi este o radacina mica si verde, un condiment puternic, consumat de obicei cu sushi. Are proprietati antibacteriene si care previne ulcerul, astmul, cariile dentare.


Sursa: http://www.ziare.com/
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 517
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Cat de nutritive sunt legumele, fructele si semintele

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 2:52 am

Imagine


Pe acest site gasiti intr-o prezentare foarte frumoasa sub forma de tabele valoarea nutritiva a legumelor, fructelor, nucilor si semintelor (faceti click pe link-urile respective pentru a vedea toate tabelele).

http://www.healthalternatives2000.com/f ... chart.html
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 517
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Gheea, untul clarifiat: aliment si medicament

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:20 am

Imagine

Gheea, pe numele sau sanskrit "grita" cunoscut de europeni sub denumirea unt clarifiat este un produs atat alimentar cat si terapeutic, folosit foarte des in bucataria asiatica, in special indiana, fiind un ingredient nelipsit al medicinei traditionale indiene ayurveda (cu o traditie veche de 5000 de ani). Proprietatile sale deosebit de valoroase il fac sa fie mult superior untului obisnuit din punct de vedere nutritiv, iar medicina traditionala ayurveda il recomanda pentru o mare varietate de afectiuni si probleme de sanatate.

Gheea - "aliment sacru" in religia Hindusa

Gheea, considerata "hrana zeilor", are deopotriva un rol sacru in religia hindusa, fiind folosita in cadrul ritualurilor religioase, picurarea untului topit in focul ritualic simbolizand intretinerea focului sacru Agni, sustinator al vietii. In mitologia hindusa se spune ca, Prajapati, zeitate suprema hindusa, a creat gheea prin frecarea palmelor sale si picurandu-l in focul sacru Agni, a dat nastere fiilor sai, asigurand astfel continuitatea vietii.

Diferenta dintre untul obisnuit si ghee

Exista o diferenta fundamentala intre untul obisnuit si untul clarifiat sau gheea. In cadrul prepararii untului clarifiat, apa si componentele proteice precum si unele grasimi sunt eliminate, ramanand astfel doar grasimea pura din unt, in felul acesta obtinandu-se un produs cu calitati superioare untului obisnuit. Gheea bine preparata nu rancezeste, nu mucegaieste, putand fi tinuta la temperatura camerei saptamani si chiar ani la rand fara a-si schimba proprietatile. De altfel, textele ayurvedice stravechi ne spun ca gheea (untul clarifiat) cu cat este mai veche, mai "imbatranita", cu atat este mai valoroasa din punct de vedere terapeutic, fiind folosita in vindecarea multor afectiuni.

Cum se prepara gheea?

Gheea se prepara din unt de vaca, bogat in grasime si nesarat, de preferinta ecologic (care nu contine aditivi alimentari). Se pune untul intr-un vas de inox pe un foc mic, si se topeste incet. Din momentul topirii sale, apa prezenta in unt incepe sa iasa la suprafata sub forma de spuma alb-galbuie, care va fi scoasa cu o lingura de inox, pe parcursul formarii ei. Acest proces va continua pe tot parcursul procesului de formare al gheei. In primele minute de fierbere untul topit contine multe flocoane albe, ce reprezinta apa si anumite proteine si grasimi din lapte, care incep sa se separe de ghee. Pe parcursul procesului de formare, aceste flocoane precipita din ce in ce mai mult pe fundul vasului (sub forma unui depozit brun care se lipeste de fundul vasului) ori se ridica in spuma care se formeaza la suprafata lichidului, fiind eliminate odata cu aceasta spuma. La un moment dat, prin procesul de eliminare a componentelor reziduale si a apei, are loc separare clara a gheei sub forma unui lichid galben stralucitor, clar, transparent, fara flocoane in interior. In acest moment luam vasul de pe foc, si prin intermediul unui tifon, strecuram lichidul galben stralucitor, asa incat si ultimele urme de spuma si reziduuri sa fie indepartate. Vom pune lichidul intr-un borcan cu capac si-l vom pastra la temperatura camerei pana in momemtul folosirii. Daca toata apa si reziduurile proteice din unt au fost eliminate, nu este nevoie sa fie tinut in frigider, acesta fiind si testul prin care dovedim ca gheea preparata de noi este de buna calitate. Textele ayurvedice stravechi spun ca gheea bine preparata si obtinuta din unt de buna calitate, poate rezista la temperatura camerei chiar si 100 de ani.

Care este scopul sau terapeutic?

- Tonic, reintineritor, nutritiv (textele ayurvedice spun ca"hraneste toate tesuturile si organele"),
- Antianemic,
- Detoxifiant (impiedica acumularile toxice numite "Ama" in medicina ayurveda),
- Antidot in caz de otraviri,
- Scade colesterolul sanguin,
- Stimulent al digestiei,
- Scade aciditatea gastrica,
- Bun in caz de tuse cronica, bronsita si astm (impreuna cu anumite amestecuri din plante),
- Recomandat in afectiuni biliare,
- Recomandat in insomnie - o lingurita de ghee in lapte cald, seara la culcare induce somnul in mod natural.
- Recomandat in epilepsie si tulburari de memorie,
- Se foloseste cu rezultate bune in afectiuni ale pielii.
- Consumul regulat de ghee duce la lubrefierea mucoaselor si a pielii, creste stralucirea parului, unghiilor si pielii.

Gheea este un element de baza utilizat atat pentru prepararea remediilor terapeutice in medicina ayurveda cat si pentru procedeeele de purificare a corpului, numite Panchakarma din cadrul aceluiasi sistem ayurveda.

Cum se foloseste in alimentatie?

In mod obisnuit in bucataria indiana se foloseste la gatitul si prajitul alimentelor, proprietatile sale digestive (usor digerabil, stimuleaza digestia si absorbtia anumitor principii nutritive) facandu-l nelipsit din preparatele alimentare. In India copiilor li se ofera zilnic o lingurita de ghee atat pentru stimularea cresterii si dezvoltarii fizice dar mai ales pentru cresterea inteligentei si a memoriei.


Dr. Violeta Pirvu
medic specialist medicina de familie, competenta apiterapie, fitoterapie, ayurveda



Sursa: http://www.steaua-divina.ro/
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 517
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:25 am

Imagine

Uleiul de nuca de cocos si minunatele sale beneficii pentru sanatate

Traducere de Florica Lepezel


Uleiul de nuca de cocos a fost folosit de secole in comunitatile traditionale din regiunile tropicale ca o sursa vitala de alimente sanatoase. Cercetarile recente confirma credintele traditionale ca palmierul de nuca de cocos este "Copacul vietii" si ca nucile de cocos si uleiul virgin de nuca de cocos joaca un rol important intr-o dieta alimentara nutritiva echilibrata. Abandonarea modurilor de viata nesanatoase si revenirea la alimentele naturale poate ajuta la infrangerea multora dintre bolile ce si-au facut aparitia in organismele noastre datorita alimentatiei extrem de rafinate a societatii noastre moderne.

Cercetari medicale confirma faptul ca cel putin 30% din alimentatia noastra zilnica ar trebui sa fie alcatuita din grasimi sau uleiuri. In acelasi timp insa, structurile diferitelor uleiuri sunt la fel de diverse ca natura insasi, astfel incat o cunoastere de baza a ceea ce defineste clasificarea diferitelor grasimi ne va ajuta sa intelegem de ce aceasta clasificare este atat de importanta atunci cand alegem uleiurile pentru sporirea si sustinerea unui stil de viata sanatos pentru familiile noastre si pentru noi insine.

Cercetarile arata ca inlocuirea altor uleiuri de gatit cu ulei virgin de nuca de cocos creeaza un raport mai favorabil HDL/ LDL. Acest ulei are proprietati antivirale, antibacteriene, antimicrobiene si antiprotozoale si, la fel ca toate produsele alimentare integrale, contine nutrienti pentru un organism sanatos.

Grasimi saturate ~ un ingredient vital pentru un corp sanatos
De-a lungul mai multor decenii uleiul de nuca de cocos a primit o publicitate negativa datorita continutului sau de grasimi saturate, insa cercetarile au aratat ca nu toate grasimile saturate au aceeasi structura, iar uleiul de nuca de cocos are o structura unica. Pe langa faptul ca reprezinta cea mai mare sursa de grasimi saturate (92%), este si cea mai mare sursa de trigliceride cu lant mediu -MCT- (62%), comparativ cu orice sursa naturala alimentara vegana. Totodata aproximativ 50% din aceste MCT sunt alcatuite din acid lauric, acidul gras esential cel mai important in intarirea si sustinerea sistemului imunitar al organismului.

In afara de uleiul de nuca de cocos, singura sursa de acid lauric gasita in astfel de concentratii ridicate este laptele matern. Uleiurile tropicale si laptele matern sunt cele mai bogate surse alimentare de acizi grasi cu lant mediu existente. Cea mai apropiata sursa de acizi grasi cu lant mediu este grasimea din lapte si unt, constituind aproximativ 3% din continutul acesteia. Orice alte uleiuri vegetale sunt total deficitare in acizi grasi cu lant mediu.

De asemenea, trebuie mentionat faptul ca cercetarile negative din trecut efectuate asupra uleiului de nuca de cocos au fost rezultatul unui studiu efectuat cu patru decenii in urma folosind ulei hidrogenat (procesat si modificat de la forma sa originala) si nu pe ulei virgin de nuca de cocos. Cercetarile arata ca grasimile saturate sunt de fapt necesare pentru sanatatea umana, iar cercetarile actuale demonstreaza ca acizii grasi cu lant mediu ajuta la metabolism si sunt mai usor de digerat decat grasimile existente in alte uleiuri. Acest lucru se datoreaza faptului ca ele sunt prelucrate direct in ficat si sunt imediat transformate in energie. Prin urmare se exercita mai putina presiune asupra ficatului, pancreasului si sistemului digestiv, iar aceste MCFA furnizeaza organismului o minunata si rapida sursa de energie.

Ulei virgin versus ulei extravirgin de nuca de cocos
Nu fiti indusi in eroare de catre termenul "extra virgin" atunci cand face referinta la uleiul de nuca de cocos. Acest termen este imprumutat de la industria de ulei de masline si nu exista nici un astfel de produs sau standard existent ce poate fi aplicat la productia de ulei de nuca de cocos. Daca pe produsul respectiv se specifica "extra virgin", fiti siguri ca acesta este doar un truc de marketing pentru a va face sa credeti ca uleiul are ceva mai mult de oferit decat uleiul virgin de nuca de cocos.

Capsule de ulei de nuca de cocos
Exista o serie de companii care vand acum capsule cu ulei de nuca de cocos. In multe cazuri, se recomanda ca oamenii sa consume 2 - 4 linguri de ulei de nuca de cocos pe zi. Daca doriti sa obtineti o doza terapeutica, aceasta ar echivala cu un numar foarte mare de capsule, deoarece capsulele contin doar cateva picaturi de ulei de nuca de cocos.

« Uleiul de nuca de cocos este uleiul cel mai sanatos de pe Pamant! » - spune naturopatul Bruce Fife
"Daca ar exista un ulei pe care l-ai putea folosi zi de zi pentru gatit si care te-ar putea proteja impotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului si a altor conditii degenerative, ar putea sa-ti imbunatateasca digestia, sa-ti intareasca sistemul imunitar si sa te ajute la pierderea excesului de greutate, ai fi interesat? Uleiul de nuca de cocos poate face pentru tine toate acestea.

Ce nu poate face uleiul de nuca de cocos:

• nu creste nivelul colesterolului din sange.
• nu favorizeaza vascozitatea trombocitelor sau formarea cheagurilor de sange.
• nu contribuie la ateroscleroza sau la boli cardiovasculare.
• nu contribuie la probleme de greutate.

Ce POATE face uleiul de nuca de cocos:

• reduce riscul de ateroscleroza si boli asociate.
• reduce riscul de cancer si alte boli degenerative.
• ajuta la prevenirea infectiilor bacteriene, virale si fungice (inclusiv candida).
• intareste sistemul imunitar.
• ajuta la controlul diabetului zaharat.
• ofera o sursa imediata de energie.
• imbunatateste metabolismul.
• Imbunatateste digestia si absorbtia de nutrienti.
• furnizeaza substante nutritive importante necesare pentru sanatate.
• furnizeaza mai putine calorii decat alte grasimi.
• favorizeaza pierderea in greutate.
• ajuta la prevenirea osteoporozei.
• are o aroma delicata.
• este foarte rezistent la alterare (perioada lunga de valabilitate).
• este rezistent la caldura (cel mai sanatos ulei pentru gatit).
• mentine pielea moale si catifelata
• ajuta la prevenirea imbatranirii premature si a ridarii pielii.
• protejeaza impotriva cancerului de piele
• functioneaza ca antioxidant.

De ce unele persoane spun ca uleiul de nuca de cocos nu este bun pentru tine?
Uleiurile tropicale au fost foarte populare in industria alimentara din SUA inainte de al doilea razboi mondial. SUA este cel mai mare exportator de soia. Masinaria bine unsa de marketing finantata de industria de soia si porumb si sprijinita de American Heart Association a fost determinata sa schimbe dieta americana, cerand printre altele substituirea grasimilor saturate cu grasimile poli-nesaturate. Efectele devastatoare ale Dietei Cumpatate, asa cum a fost numita, se fac inca simtite in zilele noastre. Dupa 40 de ani, aceasta schimbare conceptuala in obiceiurile alimentare ale americanilor a influentat negativ si a schimbat regimurile alimentare ale societatilor din intreaga lume, chiar si a societatilor ce nu fusesera intial afectate de dieta americana bazata pe carne, cartofi si lapte. Atat de determinata a fost industria americana in a-si transforma sloganele in imense panouri publicitare de sanatate si bunastare, incat chiar natiuni mici insulare din Pacificul de Sud au fost convertite de aceasta masina puternica de marketing, in a schimba secole de traditii alimentare bazate pe uleiuri tropicale prin importarea grasimilor poli-nesaturate. Astazi bolile cardiovasculare sunt in continua crestere, iar obezitatea, datorata "noii" diete americane, este o problema sociala majora la nivel mondial, incat guvernele sunt ingrijorate de costul sanatatii generatiilor viitoare. Din pacate insa, Marea Britanie si Australia incearca sa ajunga din urma pe aliatii lor, avand un mare procent de populatie supra-ponderala.

Au fost facute studii care aratau ca uleiul de nuca de cocos, precum si toate grasimile saturate erau defavorabile sanatatii, deoarece crestereau nivelurile de colesterol. Cu toate acestea insa, aceste studii au fost facute folosind ulei de nuca de cocos hidrogenat, iar toate uleiurile hidrogenate au ca efect cresterea nivelului de colesterol, indiferent daca sunt saturate sau nu. Cercetarile recente demonstreaza ca problemele de sanatate sunt de fapt cauzate de acizii trans-grasi (lanturi de acizi grasi ce au fost modificate de la forma lor originala naturala prin procesul de rafinare).

Desi multe studii facute la vremea aceea au demonstrat contrariul, publicitatea negativa si-a pus amprenta, astfel incat pe la mijlocul anilor 60’ reputatia uleiurilor saturate a fost distrusa in America. Aceasta reputatie s-a extins mai tarziu la restul lumii occidentale.

Acidul lauric din uleiul de nuca de cocos este necesar pentru sanatate, spune dr. Maria Enig, un doctor nutritionist/ biochimist, unul dintre cei mai mari experti si lideri mondiali in domeniul grasimilor si uleiurilor.
Ea afirma, "Aproximativ 50% din acizii grasi din uleiul de nuca de cocos este acidul lauric. Acid lauric este un acid gras cu lant mediu, care are functia suplimentara benefica de a fi format in monolaurin in corpul uman sau animal. Monolaurin este un monoglicerid antiviral, antibacterian si antiprotozoal utilizat de organism in scopul distrugerii anumitor virusi cum ar fi HIV, herpes, citomegalovirus, gripa, diverse bacterii patogene inclusiv Listeria monocytogenes si Heliobacter pylori si protozoare cum ar fi Giardia lamblia. Unele studii au aratat, de asemenea, anumite efecte antimicrobiene ale acidului lauric."


Sursa: http://www.coconut-connections.com/


Beneficiile uleiului din nuca de cocos

Persoanele care urmeaza o dieta alimentara echilibrata si care au grija de sanatatea lor pot fi recunoscute dupa piele. Afla in continuare cum iti poti ajuta organismul consumand uleiului din nuca de cocos.

Oamenii de stiinta au descoperit ca exista o legatura intre pielea sanatoasa si nucile de cocos, informeaza Meds Avaible.

Substantele ce se gasesc in nuca de cocos ajuta pielea atat din interior, cat si din exterior. Nuca de cocos are capacitatea unica de a hrani si de a vindeca pielea. Uleiul din nuca de cocos face pielea neteda si matasoasa.

De asemenea, acest ulei poate fi folosit in curele de slabire, deoarece ajuta la pierderea kilogramelor in plus.

Mai mult, uleiul din nuca de cocos este o sursa de lipide antimicrobiene.

Persoanelor care consuma in mod regulat ulei din nuca de cocos li s-a redus nivelul colesterolului LDL, al trigliceridelor si le-a crescut nivelul colesterolul HDL, cunoscut drept colesterolul bun.

Un alt beneficiu al uleiului din nuca de cocos este ca mentine sub control diabetul zaharat.

Daca te simti lipsit de vlaga si nu ai chef de nimic, incearca sa consumi ulei din nuca de cocos, deoarece acesta reprezinta o sursa imediata de energie.


Sursa: http://www.ziare.com/
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 517
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Semintele incoltite si crescute sub forma de vlastari

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:34 am

Imagine

Posted on august 29, 2009 by Ligia

Suntem incurajati, indiferent daca suntem adeptii dietei crude, vegane, vegetariene, carnivore, sa consumam din abundenta seminte incoltite, si la un grad mai avansat, sprouts, care reprezinta vlastari scurti ale diverselor seminte. Acestea se pot cosuma sub diferite forme precum suc verde, in salate sau doar toppings pentru sandwiches si mancaruri scazute. Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice, Bucuresti (INCDSB) este unul dintre centrele care a recunoscut in primul rand calitatea ierbii de grau si sucului de grau pe care-l voi lauda mai jos.

Sa analizam putin importanta in primul rand a semintelor atat simple cat si germinate. Semintele sunt surse vii de nutrienti precum minerale, vitamine, enzime cat si de acizi grasi esentiali care reprezinta sursa importanta a proteinelor din aceasta familie a vegetalelor. Marea majoritate a semintelor comestibile se pot incoltii. De la semintele de floarea soarelui care sunt mai dificile la incoltire si crestere, dar care sunt cele mai superfoods cunoscute, pana la semintele minuscule de patrunjel, marar, mustar, varza, bostan, canepa, meiul, hrisca verzuie sau albicioasa, graul, orzul, ovazul, secara, amaranth-ul, midgalele, susanul, quinoa, schinduf-ul (fenugreek) toate din familia fasolei, dar atentie ca nu toate soiurile sunt indicate, decat urmatoarele, mung, fasolea adzuki, lintea, nautul, cat si alte soiuri precum lucerna, broccoli, mustarul, ridichile, trifoiul, salatele, spanacul, broccoli,etc. Vedeti aici un articol minunat cu poze si beneficiile vlastarilor.

Prin inmuiere, incoltire si crestere in vlastari se produc reactii chimice ce activeaza enzimele gata sa ne protejeze de boli, si pregatesc prin pre-digerare pentru noi totul, adica rup structura nutritionala complexa fiind gata de asimilare. Sa vedem totusi ce se intampla prin aceste procese.

Nutrientii se desfac si se simplifica devenind foarte usor de asimilat si digerat. Proteinele se transforma astfel in amino acizi, grasimile in acizi grasi esentiali, deci in proteine complexe. Proteinele, vitaminele, enzimele si urmele de minerale se multiplica de la 300% pana la 1200%. Anumite toxine si acizi care in mod normal ingreunau digestia, se reduc sau chiar sunt eliminate. Concluzie, pune la inmuiat orice samanta sau nuca indiferent daca o vei manca crud sau daca o vei gati. Ca este grau, nuci, fasole, naut, linte, chiar si orez, nu curma nimic, totul sa mearga la incoltit prima data. Am facut de curand (2010) o fasole scazuta din fasole incoltita, nu va pot explica ce bunatate a iesit.

Procesul de incoltire a semintelor nu este foarte complicat si voi descrie pe rand toti pasii care trebuie urmati cu strictete in cazul in care acestea se vor planta in ghivece. Semintele se pot amesteca pentru a fi puse la incoltit, pe familii de plante gen, familia fasolei: fasole, naut, linte, fasole de marime mica si mung, mazare, etc cat si marimi sau asortate, seminte mai mici impreuna cu linte, naut, ridichi, schinduf.



Pentru a vedea poze, apasati aici si mergeti la butonul verde din stanga, “Grow your own”. De asemenea pentru alte intructiuni cu poze, vizitati acest link. Videorile de mai jos sunt intr-un fel instructive, am cautat altele dar din pacate mai detaliate sunt putine. Poze cu instructiuni, gasiti la Hippocrates de asemenea. L-am cunoscut personal pe Mike, este extraordinar de documentat si stie sa sublinieze bine toate informatiile descoperite, despre refacerea celulara prin sucul verde, amanunt studiat cu precizie in laboratorele Hippocrates de peste 30 ani.





Sprouts in pamant (pare complicat, dar nu este)

1. Se pune la inmuiat o cana de seminte diverse sau de un singur fel, peste noapte sau intre 12 – 24h la o temperatura de 15 – 20C, daca e mai cald se vor face mai repede

2. Se scurg si pun intr-o sita, se uda abundent de cel putin 3 ori/zi, lasandu-se la lumina. Se lasa la incoltit pana apare un mic germent timp in care se uda de 3/zi

3. Dupa incoltire, se aseaza samanta langa samanta pe pat de pamant de ½ de deget aratator de pamant de gradina, nu de flori pentru ca acela contine chimicale

4. Ghiveciul trebuie sa fie acoperit cu un ziar sau cu o tavita de aceeasi marime de la punctul acesta pentru 3 zile in cazul semintelor de grau, timp in care se va uda abundent dimineata, si PULVERIZA seara

5. Dupa 3 zile se da tava sau ziarul la o parte, si se lasa sa creasca in lumina indirecta, intr-un spatiu unde aerul circula bine. Mucegaiul se face daca sunt udate prea mult si daca nu este un spatiu aerisit. Chiar daca are mucegai, nu va ingrijorati, deoarece se va consuma doar planta verde. Se pulverizeaza de 3 ori pe zi

6. Plantele se recolteaza totul dintr-o data, dupa ce au ajuns la o inaltime de 10 -13 cm, sau intr-a saptea zi vara si a 11-a in timpul iernii. Se pastreaza bine in frigider pentru o saptamana in recipiente de sticla sau plastic ca aici

7. Un al doilea strat de iarba va creste, insa acesta nu e asa de nutritiv ca primul, pierde aproximativ 50 si 70% din valoarea nutritiva, deci nu-l folositi, aruncati tot, inclusi semintele si pamantul

8. Pe timp de iarna tot procesul dureaza intre 10 – 14 zile, iar vara intre 7 si 10 zile din cauza caldurii/frigului si umiditatii

9. Cand planta a ajuns la 10-15 cm, sau cand ii apare a doua frunzulita mica, poate fi recoltata in totalitate si storata in frigider in cutii de preferat de sticla sau plastic cu capac

10. Cand se scot pentru consum, iarba trebuie bine clatita deoarece aceasta ca si orice planta transpira, si mai elimina toxine

11. Se consuma doar partea verde si atat, iar pamantul si covorul de radacini se arunca, fiindca un bun ingrasamant dupa descompunere

12. Acestia se pot face si fara pamant, doar intr-o sita sau germinator

Imagine

Sprouts fara pamant

Se lasa semintele la inmuiat 12-24 h, dupa care se pun in strecuratoare si se stropesc din abundenta cu apa, dimineata, cand veniti de la servici si seara la culcare. Asta se face pe o perioada de 3 zile. Cand vedeti ca plantutele le-a crescut un vlastar micut, sunt gata de folosit in salate asortate cu alte legume, pe felii de paine cu pateuri. Se pot pastra in frigider pentru o saptamana. Se consuma atat partea verde cat si samanta. Sa luam acum pe rand diversele seminte si posibilitatile care ni le ofera. Nu uitati, toate semintele trebuie sa fie crude, bio daca e posibil, neprocesate in vreun fel sau expuse la caldura. Unele vor iesi, altele daca sunt de proasta calitate sau tratate serios nu vor germina.

Plantutele de grau (wheatgrass)

Sunt cele mai importante surse de detoxifiere, pastrarea tineretii, revigorare si de vindecare cunoscute pana la ora aceasta. Doar ca informatie, aproximativ un sfert de pahar mic de unica folosinta de suc de grau (50 ml), este echivalentul a 2,5 kg vegetale diverse. Acest suc, dulce la gust, poate exagerat de dulce este foarte puternic si nu se recomanda consumarea zilnica a mai mult de un sfert de paharel odata, si pe parcurs (in timp de o luna), nu mai mult de 3 doze pe zi. Se va lua treptat, incepandu-se cu cate o doza pe zi, ajungand in timp la 3 doze pe zi. Imediat dupa consumarea dozei, se va consuma obligatoriu ½ cana apa. Din cauza dulcetei, multe persoane consuma dupa si cateva linguri de suc de lamaie. Daca veti incerca sa adaugati lamaia in suc, aceasta nu se va dilua sau combina cu sucul. Sucul este recomandat nu numai ca o cura, ci poate fi consumat o viata intreaga pentru ca reprezinta un combustibil mai mult decat necesar pentru regenerarea celulelor si mentinerea tineretii.

Multi m-au intreabat de ce nu pot consuma si iarba de grau. Dr. Ann Wigmore, cea care a descoperit puterea exceptionala a sucului de grau, a mentionat ca nu este necesar deoarece este mai greu de digerat, foarte fibroasa si suparatoare ca textura. Omul nu se poate compara cu animalele care rumega totul exagerat de bine. Daca sunteti curiosi puteti incerca. Ea mesteca timp indelungat iarba de grau, pastra sucul amestecat bine cu saliva si scotea fibra. Cititi mai multe despre povestea ei miraculoasa aici.

Sucul se face foarte simplu, o mana buna de plante de grau si ½ cana apa, puse in apa pentru 5-20 min, si stoarse bine cu mana. Varianta ideala unde se vor pastra toate proprietatile este prin storcerea plantelor cu ajutorul storcatorului melcat manual sau automat. Cel manual ajunge la 226 RON, si care este fara egal. Paradisul Verde vinde produsul de mai jos. Va asigur ca este un site foarte serios. Imagine preluata de aici. Alte storcatoare cu presare la rece, cu un ax melcat sau doua axe, folosite atat pentru iarba de grau cat si pentru multe alte utilizari, sunt Huron si Green Power, ultimul fiindca pe locul cel mai inalt al calitatii internationale. Vedeti mai multe amanunte aici.
http://www.healthyjuicer.com/

Cum am spus, este foarte puternic detoxifiant al ficatului si al corpului in general, si de aceea persoanele care au avut o dieta saraca din punct de vedere al vitaminelor, mineralelor, vor avea o stare de moleseala, poate o usoara durere de cap dupa primele doze. Sucul de grau este cel mai laudat pentru proprietatile lui miraculoase de vindecare si refacere a celulor umane. Piedestralul pe care sta, il inalta si aseaza din punct de vedere nutritional deasupra tuturor legumelor, frunzelor si fructelor din intreaga lume.

Pentru cei foarte ocupati si cu resurse materiale bogate, exista un produs pe piata romaneasca numit Biocell 10, insa este praf deshidratat din iarba de grau. Prin deshidratare, studiile arata cu parere de rau ca, calitatile initiale ale graului sunt eliminate. Sucul proaspat de grau nu se poate compara cu nimic, si pe deasupra este si foarte ieftin.

Plantutele de floarea soarelui incoltite (sunflower greens)

O mana de seminte se pun la inmuiat pentru 24h, dupa aceea se aseaza intr-o strecuratoare si la intuneric, stropindu-se de 3 ori pe zi, pana ce observati varfurile plantelor. Se aseaza pe un strat mic de pamant intr-un ghiveci, si se acopera tot cu un strat subtire de pamant, si se uda odata pe zi abundent. Vor creste mai greu, undeva intre 10-12 zile, dar merita, fiindca sunt cele mai delicioase plantute pe care le cunosc. Vlastarii de floarea soarelui si mazarea, sunt cei mai sus cotati din punct de vedere nutritional.

■ sursa bogata de fosfor si calciu, excelent pentru oase si dinti
■ fier pentru sanatatea celulelor rosii
■ cupru, un ajutor de nadejde pentru utilizarea fierului in mod normal
■ potasium, predominant in tesutul creierului si necesar pentru functionarea normala a sistemului nervos
■ magneziu pentru sanatatea creierului si a plamanilor
■ 30% proteine
■ contin 92 USP unitati de vitamina D, rar gasita in legume
■ proteine complexe, cel mai mare procentaj dintre toate semintele

Plantutele de ridiche (radish)

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

■ bogate in Vitaminele A, B1, B6, C, folic and pantotenic acid, niacina, potasium, fier si fosfor
■ gust puternic piperat
■ perfect pentru tractul intestinal, deoarece ajuta la eliminarea excesului de mucus din organimis, incepand un proces intens de curatare care include si eliminarea parazitilor intestinali
■ puternic efect antiseptic
■ cantitati mici stimuleaza apetitul, cantitati mari duc la stari de voma
■ puternic diuretic, fiind totodata cunoscut pentru imbunatatirea functionarii tractului urinar, a vezicii urinare cat si a rinichilor

Plantutele de trifoi (clover)

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

■ contin calciu si magneziu care se poate absorbi usor
■ trifoiul este cunoscut ca un tonic, nutritiv si un purificator al sangelui
■ antisedativ si anti-spasmodic
■ expectorant si perfect pentru comprese in caz de arsuri, psoriazis, eczema si cresteri canceroase
■ ajuta la balansarea hormonala si fertilitate, referindu-se aici la florile rosii ale plantei
■ purifica sangele, mareste energia si imbunatateste nervi slabi

Plantutele de hrisca (buckweat)

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

■ trebuie sa fie bobul uscat verde sau bej, doar acestea sunt crude
■ ajuta la circularea normala a sangelui
■ suport pentru sistemul imun
■ puternic pentru detoxificare
■ contine fier, proteine, calciu, fosfor, complexul de vitamina B, vitamina e si mari cantitati de rutina (numita mancare pentru creier) cat si biolflavonoizi
■ bogate in vitamina A si C
■ bogate in lecitina, substanta grasa care ajuta corpul sa elimine excesul de colesterol

Plantutele de broccoli

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

■ pentru vitalitate si marele plus, protectie anti-cancer
■ consumarea plantutelor din familia verzei, in care intra si broccoli, reprezinta sursa optima de enzime anti-cancer cunoscuta de cercetatorii din ziua de astazi
■ Johns Hopkins a raportat de curand ca plantele mici de broccoli sunt de 50 ori mai active in lupta contra cancerului, decat o planta matura de broccoli

Plantutele de lucerna (alfalfa)

Imagine

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

■ una dintre cele mai populare plantute din USA, folosite in salate si sandwiches
■ prezinta o bogatie de nutrienti complexi
■ Vit. A, complexul de vitamine B, vit. C, vit, E, vit. K
■ contine importante surse de calciu, fier, magneziu, potasium, fosfor
■ bogat in proteine, amino-acizi esentiali, si 8 ENZIME DIGESTIVE
■ micsoreaza colesterolul din sange
■ ceaiul de lucerna micsoreaza vizibil zaharul din sange
■ in cazul diabeticilor, dupa 2h de consumare zaharul din sange scade
■ agent estrogenic care poate reduce riscul de cancer de san


Sursa: http://ligiapop.com
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 517
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Sâm, Oct 13 2012 3:35 am

Eu personal cumpar seminte de incoltit online de la www.mountainroseherbs.com si le incoltesc dupa modelul prezentat de ei (folosind un borcan de sticla, cu sita sub forma de capac). Sunt extraordinar de benefice pentru organism, au o alcalinitate ridicata.


Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 517
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am


Înapoi la Alimentaţie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron