Plasticele sunt deosebit de toxice!

Alimentaţie şi nutriţie

Plasticele sunt deosebit de toxice!

Mesajde mszavai » Mie, Iun 25 2008 11:39 pm

Plasticele sunt impartite in 7 categorii. Numarul categoriei e trecut de cele mai multe ori pe ambalaj / obiect. Aici in Statele Unite apare pe fundul sticlelor si recipientelor, intr-un mic triunghi.

Cele mai toxice plastice sunt cele din categoriile 7, 3 si 6.

- in categoria 7 intra diferite tipuri de plastic, de cele mai multe ori policarbonat care e folosit la producerea celor mai multe biberoane, dar si unele plastice noi, ecologice (dar mai rare). Toate plasticele din categoria 7 (in afara de cele ecologice) trebuie evitate, in special policarbonatul.
Policarbonatul este fabricat utilizand bisfenol A (BPA) care este un potential carcinogen uman (produce cancere de prostata, san, ovare), deoarece actiunea sa mimeaza efectele estrogenului. Expunerea copiilor foarte mici la BPA poate produce defecte genetice sau modificari indezirabile de comportament, inclusiv poate afecta separarea comportamentala legata de sexul copilului. Se pare ca exista o legatura intre BPA si avorturile spontane, sau diminuarea productiei de sperma la barbati.
- categoria 3 (V - adica PVC) este deasemenea extrem de toxica. Din ea fac parte foliile adezive pentru acoperit mancarea, unele sticle de plastic, containerele de ulei / unt de arahide, sticlele de detergent si spray de geamuri. Se pare ca trebuie evitat contactul dintre aceste plastice si mancare. Producerea acestor plastice este extrem de poluanta. Sunt cel mai putin reciclabile si contin aditivi (ca plumbul pentru duritate) extrem de toxici, care se transfera in alimente. Un alt aditiv (pentru "plasticizare") este DEHA care se transfera mai ales in alimentele cu grasimi sau la incalzire. DEHA are efecte negative asupra ficatului, rinichilor, splinei, formarii oaselor si greutatii corporale. Este deasemenea un potential carcinogen uman, afectand ficatul.

- categoria 6 (polistiren) stirenul este o toxina pentru creier si sistemul nervos, dar este asociat si cu probleme ale celulelor rosii, ficatului si stomacului.

REGULI PENTRU FOLOSIREA MAI SIGURA A PLASTICELOR:

- nu folositi vase de plastic in cuptorul cu microunde
- evitati folosirea foliei transparente, mai ales a celei care poate fi folosita in cuptorul cu microunde
- preferati alte alternative la ambalajele plastice, oricand este posibil
- evitati sa folositi apa imbuteliata in sticle de plastic
- daca totusi folositi sticle de plastic, feriti-le de temperaturi ridicate sau prea scazute si aruncati sticlele zgariate

REZUMAT:
- evitati categoriile 3, 7 (cu exceptia plasticelor ecologice etichetate explicit) si 6
- plasticele din categoriile 1, 2, 4, 5 par a fi mai sigure. Asta nu este insa neaparat adevarat, avand in vedere ca au fost studiate mai putin.

UNELE FIRME CARE PRODUC BIBEROANE DE EVITAT: Avent, Dr. Brown's, Evenflo (transparenta), FirstYears, Gerber (transparenta), Gerber Suzi's Zoo & SnippySnacker, PlaytexVentAire, First Sypster, Sparkling Sipster, Sassy, TupperCare.

Tetinele sunt in general fabricate din silicon (mai deschise la culoare) sau latex. Siliconul este mai sigur, in timp ce latexul ar putea "pierde" substante toxice.


Sursa: http://www.miresici.ro
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Mie, Iun 25 2008 11:46 pm

Bisfenol A, toxic la cutie

Un raport preliminar intocmit in cadrul Programului National de Toxicologie, condus de National Institutes of Health (SUA) a aprins temerile asupra posibilului impact asupra sanatatii legate de substanta Bisfenol-A.

Se cunoaste faptul ca Bisfenol A (BPA), un compus chimic intalnit in compozitia ambalajelor de plastic, actionaza ca un disruptor hormonal. Mai exact, in corpul uman mimeaza actiunea hormonilor esterogeni naturali produsi de organism, producand in acest fel efecte nedorite chiar si in doze mici.

BPA, pe baza caruia se fabrica plasticul policarbonat si rasinile epoxidice, este prezent in unele ambalaje de plastic pentru mancare si bautura, dar si in compozitia CD-urilor si a unor dispozitive medicale. Pana si biberoanele pentru copii sugari pot sa contina BPA.

Raportul NIH arata ca animalele de laborator expuse unor nivele de BPA similare cu cele intalnite la oameni au dezvoltat leziuni pre-canceroase la prostata si glandele mamare. Cu toate acestea, datele sunt inca limitate si sunt necesare studii mai aprofundate pentru a lamuri impactul asupra sanatatii umane.

S-a constatat ca bisfenolul nu prezinta riscuri doar pentru organismul uman, ci si pentru mediu. Astfel, substanta are proprietetea de a interfera cu mecanismul de fixare a azotului pentru plante, actionanad asupra bacteriei simbiotice Sinorhizobium meliloti.

In Statele Unite si in Canada, mai multi comercianti (printre care si Wal-Mart) au intrerupt vanzarea de recipiente fabricate pe baza de BPA.
In Marea Britanie organizatia National Childbirth Trust a solicitat guvernului ca toate biberoanele pentru copii care contin bisfenol sa fie clar etichetate. Deasemenea, grupul Chemtrust cere ca toate produsele care contamineaza alimentele cu bisfenol sa fie interzise.

Cum identificam bisfenolul din ambalaje? Din cele sapte tipuri de plastic folosite pentru impachetarea hranei, doua au in compozitie bisphenol. Astfel, tipul 7 (clasa "altele") si tipul 3 (PVC) contin BPA care poate fi degajat in mancare. Puteti sa le recunoasteti dupa codul de identificare imprimat (de obicei in relief) pe ambalaj.


Sursa: http://acardius.blogspot.com
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Chitantele contin bisphenol A!

Mesajde mszavai » Lun, Sep 06 2010 4:11 am

Daca va feriti de plastice si credeti ca puteti evita in acest fel BPA-ul (bisphenol A), va inselati! Se pare ca majoritatea chitantelor (exceptie facand cele care se imprima pe dublura gen indigo) contin BPA.


Are receipts poisoning us with BPA?

A study has found that 40% of the receipts U.S. shoppers get everyday are contaminated with shockingly high amounts of the dangerous chemical bisphenol A, aka BPA.

Just say no (to receipts).

According to a report released earlier this week by the Environmental Working Group, 40 percent of receipts from business like McDonalds, CVS, Whole Foods, Wal-Mart, Safeway, and even the U.S. Postal Service are contaminated with the endrocrine-disrupter and carcinogen bisphenol A, aka the chemical that took down Sigg. The BPA is used in the thermal paper the receipts are printed on and can easily be absorbed through the skin and mouth.

Researchers found that the total amount of BPA on some receipts was 250 to 1,000 greater than the amount found in a can of food.

There is certainly a danger to your average shopper, receipts often end up in the our pockets, wallets, and pocket books and can come into contact with hands, cell phones, packs of gum, glasses, and lipstick, but the greater concern should be for the workers who are ripping off and handing over BPA covered receipts eight hours a day. Their exposure is off the charts, retail workers have been found to carry an average of 30 percent more BPA in their bodies than other adults.

Here are eight tips for minimizing your exposure to BPA in reciepts from the Environmental Working Group:

• Minimize receipt collection by declining receipts at gas pumps, ATMs and other machines when possible.
• Store receipts separately in an envelope in a wallet or purse.
• Never give a child a receipt to hold or play with.
• After handling a receipt, wash hands before preparing and eating food (a universally recommended practice even for those who have not handled receipts).
• Do not use alcohol-based hand cleaners after handling receipts. A recent study showed that these products can increase the skin's BPA absorption (Biedermann 2010).
• Take advantage of store services that email or archive paperless purchase records.
• Do not recycle receipts and other thermal paper. BPA residues from receipts will contaminate recycled paper.
• If you are unsure, check whether paper is thermally treated by rubbing it with a coin. Thermal paper discolors with the friction; conventional paper does not.


Pentru a citi articolul in intregime vizitati site-ul http://www.ewg.org/bpa-in-store-receipts
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am


Înapoi la Alimentaţie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron