Plasticele sunt impartite in 7 categorii. Numarul categoriei e trecut de cele mai multe ori pe ambalaj / obiect. Aici in Statele Unite apare pe fundul sticlelor si recipientelor, intr-un mic triunghi.
Cele mai toxice plastice sunt cele din categoriile 7, 3 si 6.
- in categoria 7 intra diferite tipuri de plastic, de cele mai multe ori policarbonat care e folosit la producerea celor mai multe biberoane, dar si unele plastice noi, ecologice (dar mai rare). Toate plasticele din categoria 7 (in afara de cele ecologice) trebuie evitate, in special policarbonatul.
Policarbonatul este fabricat utilizand bisfenol A (BPA) care este un potential carcinogen uman (produce cancere de prostata, san, ovare), deoarece actiunea sa mimeaza efectele estrogenului. Expunerea copiilor foarte mici la BPA poate produce defecte genetice sau modificari indezirabile de comportament, inclusiv poate afecta separarea comportamentala legata de sexul copilului. Se pare ca exista o legatura intre BPA si avorturile spontane, sau diminuarea productiei de sperma la barbati.
- categoria 3 (V - adica PVC) este deasemenea extrem de toxica. Din ea fac parte foliile adezive pentru acoperit mancarea, unele sticle de plastic, containerele de ulei / unt de arahide, sticlele de detergent si spray de geamuri. Se pare ca trebuie evitat contactul dintre aceste plastice si mancare. Producerea acestor plastice este extrem de poluanta. Sunt cel mai putin reciclabile si contin aditivi (ca plumbul pentru duritate) extrem de toxici, care se transfera in alimente. Un alt aditiv (pentru "plasticizare") este DEHA care se transfera mai ales in alimentele cu grasimi sau la incalzire. DEHA are efecte negative asupra ficatului, rinichilor, splinei, formarii oaselor si greutatii corporale. Este deasemenea un potential carcinogen uman, afectand ficatul.
- categoria 6 (polistiren) stirenul este o toxina pentru creier si sistemul nervos, dar este asociat si cu probleme ale celulelor rosii, ficatului si stomacului.
REGULI PENTRU FOLOSIREA MAI SIGURA A PLASTICELOR:
- nu folositi vase de plastic in cuptorul cu microunde
- evitati folosirea foliei transparente, mai ales a celei care poate fi folosita in cuptorul cu microunde
- preferati alte alternative la ambalajele plastice, oricand este posibil
- evitati sa folositi apa imbuteliata in sticle de plastic
- daca totusi folositi sticle de plastic, feriti-le de temperaturi ridicate sau prea scazute si aruncati sticlele zgariate
REZUMAT:
- evitati categoriile 3, 7 (cu exceptia plasticelor ecologice etichetate explicit) si 6
- plasticele din categoriile 1, 2, 4, 5 par a fi mai sigure. Asta nu este insa neaparat adevarat, avand in vedere ca au fost studiate mai putin.
UNELE FIRME CARE PRODUC BIBEROANE DE EVITAT: Avent, Dr. Brown's, Evenflo (transparenta), FirstYears, Gerber (transparenta), Gerber Suzi's Zoo & SnippySnacker, PlaytexVentAire, First Sypster, Sparkling Sipster, Sassy, TupperCare.
Tetinele sunt in general fabricate din silicon (mai deschise la culoare) sau latex. Siliconul este mai sigur, in timp ce latexul ar putea "pierde" substante toxice.
Sursa: http://www.miresici.ro