Plantele UCID!

Alimentaţie şi nutriţie

Mesajde mszavai » Joi, Iun 06 2024 6:09 am

.

Imagine


1. HEMOGLOBINA A1C (HBA1C)


Acest test se face prima data ca referinta, apoi la fiecare trei luni daca nivelurile sunt anormale. Testul HBA1C verifica, pe o perioada de trei luni, nivelul de glucoza din sange. Aceasta se realizeaza prin verificarea numarului de molecule de glucoza ce sunt atasate de hemoglobina, cunoscute si sub numele de hemoglobina glicata. Testul acesta este folosit in mod regulat pentru a verifica predispozitia la diabet si pre-diabet - in aceste faze de toxicemie fiind afectate toate organele.


VALORI DE REFERINTA

    Valori optime: 4,5 - 5,4 %

    Valori standard: 4,8 - 5,6 %
    Pre-diabet: 5,6 - 6,4 %
    Diabet: ≥ 6,5 %
    Valoare critica: > 7,0 %


VALORI CRESCUTE

Nivelurile ridicate sunt considerate un indicator al pre-diabetului sau diabetului (tip 1 sau 2). De asemenea indica deficienta de B12, deficienta de folat sau anemie cauzata de deficit de fier.


VALORI SCAZUTE

Nivelurile scazute pot indica anemie hemolitica, dar rezulta si in urma tratamentelor de hemodializa, a tratamentelor pentru deficiente de fier, B12 sau folat si, de asemenea, in cazul utilizarii/abuzului de eritropoietina (hormon glicoproteic ce controleaza sinteza eritrocitelor).


Hemoglobina A1C verifica numai glicarea glucozei, glucoza legata de lizina sau alt aminoacid. Glicarea produsa de fructoza NU este detectata nici de testul HBA1C si nici de testul Fructozamina. Total contrar denumirii, testul de Fructozamina verifica tot glucoza glicata. NU exista teste care sa detecteze glicarea produsa de fructoza.


  • Galactoza este de 10 ori mai glicativa decat glucoza
  • Fructoza este de 7-10 ori mai glicativa decat glucoza

Synevo





2. PROFIL METABOLIC COMPLET


Acest test analizeaza 14 substante din sange inclusiv: glucoza, calciu, sodiu, potasiu, bicarbonat, clorura, albumina, proteine, ALP, ALT și AST si bilirubina. Varianta de baza - Profilul Metabolic de Baza - verifica zaharul din sange, electrolitii si rinichii. Varianta completa - Profilul Metabolic Complet - verifica in plus fata de varianta de baza si funcționarea ficatului.



Albumina
O proteina sintetizata la nivel hepatic care ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor din sange. De asemenea, este esentiala in transportul de vitamine, hormoni si enzime. Valori scazute sau crescute pot indica disfunctie renala sau hepatica si, de asemenea, malnutritie.


Fosfaza alcalina
O enzima folosita de organism la descompunerea proteinelor. Valori scazute sau crescute pot indica o disfunctie la nivelul organelor, in special: rinichi, ficat, oase, vezica biliara sau intestine.


Alaninaminotransferaza (ALT)
O enzima produsa in special la nivel hepatic. O cantitate mica se gaseste in afara ficatului, insa cantitati mari in fluxul sanguin indica tulburari hepatice.


Aspartataminotransferaza (AST)
O enzima produsa in principal la nivelul ficatului, dar intalnita in mai multe tesuturi: miocard, muschi scheletici, rinichi, pancreas, tesut cerebral, splina. Cantitati mari in fluxul sanguin indica, de asemenea, tulburari hepatice.


Bilirubina totala
Rezultata din descompunerea globulelor rosii. Valori ridicate pot indica disfunctie la nivelul globulelor rosii, cum ar fi anemia falciforma (anemia cu celule in secera), sau probleme cu functia de filtrare a ficatului, indicand tulburari hepatice sau ale ductelor biliare.


Uree serica/ Urea nitrogen (BUN)
Un produs secundar al functiei renale care indica starea de functionare a rinichilor, acestia fiind frecvent afectati de nivelul de hidratare. Evaluata adesea cu creatinina. Dietele cu nivel ridicat de proteine pot afecta valorile.


Calciu seric
Un electrolit esential oaselor si, de asemenea, cu rol deosebit de important in: coagularea sangelui, functia celulara, reglarea ritmului cardiac si a contractiilor musculare si, de asemenea, in transmisia nervoasa. Cantitatea din sange este riguros controlata, astfel incat nivelul chiar si usor scazut indica probleme de sanatate.


Dioxid de carbon
Un electrolit rezultat in urma proceselor de respiratie si, de asemenea, din oxigenarea si alcalinitatea sangelui. Valori scazute sau crescute pot indica tulburari la nivelul rinichilor sau plamanilor.


Clorura
Un electrolit direct corelat cu nivelurile de sodiu din sange. Poate indica un echilibru adecvat al fluidelor precum si anumite sindroame sau boli. Este insa important ca deshidratarea sa fie exclusa, deoarece aceasta afecteaza in mod direct nivelurile de sodiu.


Creatinina serica
Un indicator al functiei renale. Este adesea evaluat in paralel cu BUN (urea serica) pentru a oferi o imagine completa. Valorile ridicate de creatinina pot fi cauzate de: disparitatea rinichilor, exercitiu fizic intens si muschi dezvoltati ai corpului, dieta cu concentratie ridicata de carne, suplinire cu Creatina.


Globulina
Exista patru tipuri de globuline in sange (alpha 1, alpha 2, beta gamma), acestea fiind implicate in coagularea sangelui, functia imunitara si functia hepatica.


Glucoza
Glucoza sau zaharul din sange oscileaza pe parcursul zilei in functie de alimentele consumate. Organismul controleaza foarte riguros nivelurile de glucoza din sange, deoarece nivelurile ridicate sunt deosebit de periculoase. Valori crescute ale glucozei indica diabet zaharat.


PH
PH sau potentialul de hidrogen - nivelurile de hidrogen determina aciditatea. Unele laboratoare includ pH venos. Acesta nu este pH-ul real al sangelui, asadar valorile sunt nesemnificative.


Potasiu seric
Un electrolit esential pentru functionarea optima a muschilor, in special al muschiului inimii. Este esential in transmisia electrica catre inima si sistemul nervos. Desi toti electrolitii interactioneaza intre ei, potasiul este deosebit de sensibil la nivelurile de sodiu, nivelurile optime de potasiu necesitand un echilibru cu sodiu.


Proteine totale serice
Acest test evalueaza globulina si albumina din sange, ambele esentiale structurii celulare. Acest test poate indica tulburari hepatice si renale, precum si malnutritie de tip proteic.


Sodiu seric
Un electrolit esential in mentinerea echilibrului fluidelor celulare si in transmisia nervoasa si electrica adecvata. Organismul mentine nivelul de sodiu la nivel optim. Un dezechilibru necesita corectarea imediata a nivelului de sodiu, iar in cazuri cronice poate indica tulburari renale, deoarece rinichii sunt esentiali in mentinerea echilibrului de sodiu in sange.


VALORI DE REFERINTA

Synevo - Profil evaluare metabolica





3. HEMOLEUCOGRAMA (HEMOGRAMA) COMPLETA CU DIFERENTIAL


Acest test analizeaza globulele rosii ce transporta oxigenul, globulele albe ce fac parte din sistemul imunitar si trombocitele care controleaza procesul de coagulare. Varianta cu diferential ajuta la eliminarea anumitor factori.


VALORI DE REFERINTA
INTERPRETARE REZULTATE


Hemoleucograma poate indica o gama variata de afectiuni nu doar hematologice, ci si specifice anumitor organe (afectiuni hepatice, renale).


VALORI CRESCUTE

Valorile crescute indica deshidratare, apnee, fibroza pulmonara sau ca ati fost recent la altitudine ridicata.


VALORI SCAZUTE

Valorile scazute indica anemie, boli hepatice, dependenta de alcool sau un aport scazut de grasimi.

Synevo





4. PEPTID-C, INSULINA A JEUN


Aceste teste evalueaza nivelurile de productie si utilizare a insulinei, inclusiv sensibilitatea si rezistenta la insulina. Ajuta la diagnosticarea sindromului metabolic, diabetului de tip 2 si a altor afectiuni similare. De asemenea, este folosit pentru a determina daca un pacient are diabet de tip 1 sau de tip 2. In cazul in care rezultatele sunt anormale testele sunt efectuate la fiecare sase luni.


VALORI DE REFERINTA


  • Insulina a jeun

    Valori optime: 2,0 - 5,0 µU/mL


    Valori standard: 2,6 - 24.9 µU/mL

  • C-Peptide

    Valori optime: 0,5 - 1,7 ng/mL


    Valori standard: 1,1 - 4,4 ng/mL


VALORI CRESCUTE

Nivelurile ridicate pot fi indicatori de acromegalie, sindrom Cushing, diabet de tip 2, boli hepatice, insulinom, obezitate si uremie. De asemenea, pot fi cauzate de anumite medicamente - glucocorticoizii, agenti hipoglicemici si insulina (exogen).


VALORI SCAZUTE

Nivelurile scazute indica pancreatita cronica, diabet de tip 1 si hipopituitarism.

Synevo Peptid-C
Synevo - Insulina a jeun





5. DHEAS


Dehidroepiandrosteronul este un hormon secretat de glandele suprarenale ce se afla situate deasupra rinichilor. DHEA ajuta la producerea altor hormoni, cum ar fi testosteronul la barbati si estrogenul la femei. Testul de sange DHEA-S verifica daca glandele suprarenale functioneaza normal si se efectueaza prin evaluarea cantitatii de DHEA-S din sange. Nivelurile DHEA sunt ridicate in perioada de adult tanar si scad odata cu varsta. La nivelul glandelor suprarenale si al ficatului DHEA se transforma in DHEA-S (DHEA-sulfat).

Acest test de sange se face la femeile care au un nivel ridicat de testosteron.


VALORI DE REFERINTA

    Valori optime femei: 65 - 380 µg/dL

    Valori optime barbati: 300 - 600 µg/dL

VALORI CRESCUTE

La femei, nivelul crescut de DHEA duce la: pierderea menstruatiei, par excesiv pe corp si pe fata, acnee, alopecie (caderea parului), infertilitate. De asemenea produce schimbari intalnite de obicei la barbati: voce profunda, sani mici, pelada (alopecia areata - boala autoimuna ce duce la caderea parului in ‚luminisuri'), proeminenta laringeala (marul lui Adam) marita, muschi mariti.

Comparativ cu femeile, barbatii nu sunt asa de afectati. La copii, nivelul ridicat de DHEA-S duce la aparitia prematura a parului axilar si pubian.


VALORI SCAZUTE

Nivelul scazut de DHEA poate indica: diabet, dementa, oboseala cronica, impotenta, libido scazut, lupus, SIDA.

Synevo





6. VITEZA DE SEDIMENTARE A HEMATIILOR


Testul pentru viteza de sedimentare a hematiilor analizeaza cat de repede se sedimenteaza globulele rosii si, de asemenea, indica activitatea inflamatorie din organism.


VALORI DE REFERINTA

    Valori optime femei: 5 - 22 mm/hr

    Valori optime barbati: 5 - 18 mm/hr

Synevo





7. NIVELUL DE FERITINA


Acest test este direct corelat cu hiperinsulinemia si inflamatia cronica. O valoare crescuta NU indica exces de fier, ci semnaleaza infectie, inflamatie sau hiperinsulinemie. Valorile scazute indica o disfunctie a organismului in modul de accesare al fierului.


VALORI DE REFERINTA

    Valori optime femei: 30 - 100 ng/mL

    Valori optime barbati: 30 - 100 ng/mL

Synevo





8. ANALIZA MINERALA TISULARA (AMT)


Testul cel mai edificator in ceea ce priveste nivelul de fier din tesuturi se face prin analiza minerala tisulara. Analiza firului de par este o tehnica inovativa, non-invaziva de evaluare a nivelurilor de minerale si de metale grele toxice din organism. Cei care folosesc analiza minerala tisulara ca medoda de investigare, au o intelegere mult mai profunda in ceea ce priveste gravitatea excesului de fier in organism, o conditie care afecteaza intreaga populatie.




8. GAMA GLUTAMIL TRANSFERAZA (GGT)


Gama glutamiltransferaza este o enzima care se gaseste in tot corpul, in special in ficat, vezica biliara, ductele biliare, rinichi, pancreas, inima si creier. Aceasta enzima este implicata in procesele metabolice ale mediatorilor de inflamatie, ale substantelor carcinogene si al celor toxice. Un nivel ridicat de GGT indica deteriorarea organelor si este cauzat de medicamentele antiinflamatoare sau de alcool.


VALORI DE REFERINTA

    Valori optime: 10,0 - 30,0 IU/L

    Valori standard: 0,0 - 65,0 IU/L

Synevo





9. HOMOCISTEINA


Este un aminoacid rezultat din descompunerea proteinelor ce servește ca molecula precursor (compus chimic care in urma unei reactii chimice se transforma intr-un alt produs) pentru o serie de alți compuși din organism. Nivelurile ridicate implica un risc mai mare de: infarct miocardic, atac cerebral, dementa si alte complicatii, de asemenea este un indiciu al deficienței de vitamina B.


VALORI DE REFERINTA

    Valori optime: 0,0 - 7,20 µmol/L

Synevo





10. PROTEINA C REACTIVA (hsCRP)


Acest test este folosit pentru diagnosticarea starilor inflamatorii si a infectiilor (ex. infectii post operatorii).
Proteina C reactiva (hsCRP) inalt sensibila (C = antigen carbohidrat) este o proteina de faza acuta, sintetizata de ficat, de macrofage (subcategorie a globulelor sangvine cu rol important in sistemul imunitar) si de adipocite (celule care formeaza tesutul adipos).

CRP este eliberata in sange ca raspuns la inflamatie, aceasta fiind nu doar un marker, ci si un element activ in procesul inflamator. CRP si alti markeri ai unor procese inflamatorii, precum rata de sedimentare a eritrocitelor, sunt cunoscuti sub denumirea de reactivi de faza acuta, cu o viteza de raspuns de 8-12 ore de la aparitia inflamatiei.

Proteina C reactiva este un raspuns al organismului la: infectii (cu bacterii, fungi), inflamatii acute, leziuni tisulare (infarct miocardic, pancreatita acuta, traumatisme), inflamatii cronice (boli autoimune, reumatismale, neoplazii). Pacientii cu niveluri ridicate de CRP prezinta un risc crescut de boala coronariana si infarct miocardic.


VALORI DE REFERINTA

    Valori optime: < 1,0 mg/L

    Valori standard: 1,0 - 3,0 mg/L
    Valori crescute: > 3,0 mg/L

Synevo





11. PROFIL LIPIDIC


Include urmatoarele teste: Colesterol HDL, Trigliceride, Colesterol LDL, Colesterol Total, Colesterol Non-HDL, Lipide totale.

    Valorile importante din acest test sunt Colesterolul HDL si Trigliceridele.

Colesterolul HDL, cunoscut sub denumirile de lipoproteine de inalta densitate sau colesterol „bun”, ajuta la eliminarea altor forme de colesterol din sange. Nivelul ridicat de colesterol HDL este asociat cu un risc mai scazut de boli cardiovasculare. Colesterolul este o substanta ceroasa care se gaseste in toate celulele organismului si care indeplineste mai multe functii importante, printre care si sustinerea procesului de formare a celulelor. Colesterolul este transportat prin fluxul sanguin atasat de proteine. Aceste proteine poarta denumirea de lipoproteine.

Trigliceridele reprezinta un anumit tip de lipide (grasime) existent in sange, pe care corpul il foloseste pe post de furnizor de energie. Nivelurile crescute de trigliceride indica un consum ridicat de carbohidrati/ zaharide si reprezinta una dintre cele mai mari pericole pentru sanatate - Sindromul Metabolic.



VALORI DE REFERINTA

Synevo





12. MAGNEZIU SERIC


Magneziu este un electrolit deosebit de important care se gaseste din abundenta in organismul uman. Magneziul este un cofactor in peste 300 de sisteme enzimatice care regleaza diverse reactii biochimice din organism, inclusiv sinteza proteinelor, functia musculara si nervoasa, controlul glicemiei si reglarea tensiunii arteriale. Magneziul este necesar pentru producerea de energie, fosforilarea oxidativa si glicoliza.

Contribuie la dezvoltarea structurala a oaselor si este necesar pentru sinteza ADN-ului, ARN-ului si glutationului antioxidant. Magneziul are, de asemenea, un rol important in transportul activ al ionilor de calciu si potasiu in membranele celulare, proces important pentru conducerea impulsului nervos, contractia musculara si pentru ritmul normal al inimii.

Nivelurile scazute pot provoca anxietate, insomnie, crampe musculare, constipatie, reglarea inadecvata a glucozei si uneori aritmie cardiaca.



VALORI DE REFERINTA

    Valori optime: 1,6 - 2,3 mg/dL

    Valori standard: idem

Synevo





13. FOSFOR SERIC


Principalul rol al fosforului este de a forma si mentine oasele si dintii la un nivel sanatos. Fosforul este un element important si pentru ritmul cardiac, metabolism (transformarea caloriilor si oxigenului in energie), contractia musculara si transmiterea semnalelor nervoase. Fosforul este, de asemenea, considerat un macromineral (alaturi de calciu, sodiu, magneziu, potasiu, clorura si sulf). Aceasta inseamna ca organismul are nevoie de mai mult fosfor decat, spre exemplu, de fier si zinc.

De obicei, deficitul este insotit de hipofosfatemie (un nivel scazut al fosfatului din sange). Aceasta problema poate afecta fiecare sistem de organe si poate provoca slabiciune musculara, dureri osoase, convulsii, fracturi si insuficienta respiratorie. Spre deosebire de alti micronutrienti, corpul nu poate produce acest mineral, asadar trebuie obtinut din alimentatie.

Nivelurile ridicate pot fi cauzate de tulburari de filtrare a ficatului si rinichilor si/sau probleme de excretie.



VALORI DE REFERINTA

    Valori optime: 2,8 - 4,3 mg/dL

    Valori standard: idem

Synevo





14. HORMON DE STIMULARE TIROIDIANA (TSH)


TSH este hormonul de stimulare a glandei tiroide, fiind cunoscut si sub numele de tirotropina. Tirotropina este secretata de glanda pituitara si este direct responsabila de stimularea glandei tiroide. Tirotropina secreta la randul ei triodotironina (T3) si tiroxina (T4), doi hormoni cu rol esential in mentinerea echilibrului hormonal la nivelul organismului. Atunci cand apare un dezechilibru, valoarea TSH iese din limitele normale si poate indica prezenta unei afectiuni a glandei tiroide.


VALORI DE REFERINTA

    Valori optime: 0,5 - 2,0 µIU/mL

    Valori standard: 0,45 - 4,5 µIU/mL

Synevo





15. PROFIL DISFUNCTIE TIROIDA


Acest test include TSH (Hormon de stimulare tiroidiana), FT4 (Tiroxina libera), FT3 (Triiodotironina libera), FT3 inversata, Tiroidperoxidaza, Anti-tiroglobulina.



Glanda tiroida

Situata in partea anterioara a gatului, glanda tiroida este o glanda endocrina esentiala pentru reglarea metabolismului si functionarea optima a sistemului endocrin al organismului. Glanda tiroida este vitala, asadar daca este distrusa sau extirpata hormonii tiroidieni trebuiesc supliniti.

Principala functie a glandei tiroide este de a produce si elibera hormonii tiroidieni - tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) - in sange. Acesti hormoni au un impact semnificativ asupra functionarii majoritatii celulelor din corp, influentand metabolismul bazal - rata la care organismul transforma hrana in energie. Hormonii tiroidieni regleaza metabolismul proteinelor, grasimilor si carbohidratilor, avand un efect direct asupra producerii de energie si a functionarii organismului.

Glanda tiroida are, de asemenea, un rol important in dezvoltarea si cresterea normala a tesuturilor (piele, par, oase, muschi) si organelor, inclusiv in dezvoltarea creierului fatului in timpul sarcinii. Hormonii tiroidieni ajuta la reglarea temperaturii corpului, a functiei inimii, a sistemului nervos central si periferic, precum si a sistemului imunitar.

Asadar, glanda tiroida are un rol crucial in reglarea metabolismului, reglarea temperaturii corpului prin controlul cantitatii de energie eliberata in organism, dezvoltarea si cresterea normala, precum si reglarea functiilor vitale ale organismului. Este responsabila pentru controlul nivelului de calciu din sange, prin implicarea in productia de hormoni paratiroidieni. Regleaza functia cardiaca si tensiunea arteriala, functia digestiva si greutatea corporala si, de asemenea, functia sistemului reproducator, inclusiv a fertilitatii si a libidoului.

Afectiunile glandei tiroide, cum ar fi hipertiroidismul si hipotiroidismul, pot perturba functionarea normala a glandei, avand un impact semnificativ asupra sanatatii si starii de bine a unei persoane.

Daca nivelul de colesterol este ridicat, acesta este un indiciu ca glanda tiroida nu functioneaza normal.

Majoritatea disfunctiilor tiroidiene sunt de natura autoimuna, cele mai multe cazuri de hipotiroidism provenind de la tiroidita Hashimoto, insa si alte boli autoimune pot fi implicate. Afectiunile tiroidiente pot fi cauzate, de asemenea, de Sindrom Metabolic si malnutritie.




Tiroidita Hashimoto

Cunoscuta sub numele de tiroidita cronica limfocitara, tiroidita Hashimoto este o afectiune autoimuna deosebit de comuna dar nediagnosticata, in care sistemul imununitar elibereaza anticorpi care distrug glanda tiroida. Astfel, un numar mare de globule albe (in special, limfocite) se acumuleaza in tiroida, producand inflamatie (tiroidita). Aceasta duce la deteriorarea glandei tiroide si implicit la o productie scazuta de hormoni tiroidieni, rezultand in hipotiroidism.

Simptomele hipotiroidismului includ: oboseala, temperatura scazuta, constipatie, piele palida si uscata, aspect infiltrat al fetei, unghii casante, caderea parului, umflarea limbii, crestere inexplicabila in greutate, dureri si slabiciune musculara, dureri si rigiditate articulara, menstruatii abundente sau prelungite (menoragie), depresie, pierderi de memorie.



Glandele paratiroide

Situate in spatele glandei tiroide, glandele paratiroide sunt patru mici structuri endocrine esentiale pentru reglarea metabolismului calciului si fosfatului in organism. Acestea secreta hormonul paratiroidian (PTH), care are un rol important in mentinerea echilibrului calciului in sange si oase.

Disfunctiile glandelor paratiroide pot conduce la afectiuni precum hiperparatiroidismul (duce la cancer si tulburari cardiovasculare) sau hipoparatiroidismul, manifestate prin simptome legate de nivelurile anormale de calciu. Simptomele includ: oboseala cronica, stare de indispozitie, dureri de oase si musculare, greata sau dureri abdominale, constipatie, urinari frecvente, minte incetosata, palpitatii, pietre la rinichi, gandire lenta, reflux acid, osteoporoza.


Este important de diagnosticat daca este vorba de hiperparatiroidism sau de cancer paratiroidian.
Daca nivelul de calciu seric (inclus in Profilul metabolic complet) este ridicat chiar si numai cu 0,1 mmol/L este important sa se faca testele urmatoare:



  • PTH (Parathormon intact) - Synevo
  • Fosfataza alcalina fractionata
  • Vitamina D-25 (25 hidroxivitamina D) - Synevo

Daca aceste teste nu sunt normale este important sa se faca o tomografie.




VALORI DE REFERINTA

Synevo





16. URINA BIOCHIMIE SI SEDIMENT


Urina are o compozitie chimica complexa, care poate suferi modificari in anumite afectiuni metabolice sau ale sistemului urinar. Analiza completa de urina include evaluarea macroscopica, chimica si microscopica a sedimentului obtinut dupa centrifugarea acesteia. Sumarul de urina include determinarea caracterelor fizice (culoare, aspect, densitate), chimice (pH, proteine, glucoza, corpi cetonici, hematii, bilirubina, urobilinogen, leucocite, nitriti) si examenul microscopic al sedimentului. Chimia urinara realizata cu ajutorul analizoarelor automate prin metode semicantitative este un test rapid care orienteaza diagnosticul disfunctiilor renale, hepatice sau metabolice ale pacientului.


VALORI DE REFERINTA

Synevo





17. SCORUL DE CALCIU CORONARIAN


Scorul Agatston (angiografie coronariana prin tomografie computerizata) este o investigatie medicala folosita pentru a vizualiza arterele coronare ale inimii cu scopul de a detecta sau de a evalua stenozele (ingustarile) in arterele coronare, precum si alte potentiale probleme cardiace.

Pentru realizarea acestei investigatii se utilizeaza un echipament de tomografie computerizata (CT) de inalta rezolutie. Pacientului i se administreaza un contrast iodat intravenos intr-o vena periferica (de obicei la nivelul bratului). Imediat dupa injectarea substantei de contrast, CT-ul obtine imagini ale inimii si arterelor coronare.



VALORI DE REFERINTA

    Valoare optima: 0 - nu au fost detectate stenoze


    Valori standard:

      • 1-10 » risc cardiovascular scazut
      • 11-100 » risc cardiovascular moderat
      • 101-400 » risc cardiovascular crescut
      • >400 » risc foarte crescut de boli cardiovasculare severe

Indiferent de valoarea initiala, cand se urmeaza Dieta Ancestrala pe o perioada indelungata de timp, rezultatul acestui test va fi 0




Recoltarea de sange se face dimineata pe nemancate, dupa un repaos alimentar de 12-14 ore - insemnand nu mai putin de 12 ore si nu mai mult de 14 ore! De asemenea, este foarte important sa se bea numai apa si nimic altceva (cafea, ceaiuri, etc). Diversi factori pot afecta rezultatele si anume: biotina (vitamina B-7), creatina, fier, deshidratare, infectii, oboseala sau epuizare, asadar nu se face nici un exercitiu fizic extrem cu cateva zile inainte de testare.

Este important de inteles ca valorile de referinta sunt determinate pe baza unui interval de referinta - un set de numere ce reprezinta limitele superioare și inferioare ale intervalului de rezultate considerate a fi 'normale'. Intervalele se bazeaza pe rezultatele testelor de la grupuri de oameni considerati 'sanatosi', respectiv cel putin 120 de persoane. Un test poate avea diferite intervale de referinta pentru diferite grupuri de persoane. Totodata, intervalele de referinta sunt calculate de laboratorul care efectueaza testul.

Aceste valori de referinta se schimba constant pe masura ce gradul de sanatate al populatiei, la nivel global, continua sa sa deterioreze.






Se recomanda ca aceste teste sa fie facute de persoanele de peste 30 de ani
care se considera sanatoase, deoarece majoritatea acestora sufera de Sindrom Metabolic.



TABELE DE VALORI


Profil metabolic complet
Hemograma cu diferential
Profil lipidic
Urina biochimie si sediment
Teste individuale (I)
Teste individuale (II)
Profil afectiuni tiroidiene
Status hormonal barbati
Status hormonal femei


Calculator conversie unitati
Own Your Labs - teste America


Imagine


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 342
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Sâm, Iun 15 2024 9:43 pm

.


SOCIETATEA AMERICANA DE DIABET

Pe data de 10 mai 2024, doctorul Ken Berry (Dieta Ancestrala de peste 6 ani) a anuntat infiintarea Societatii Americane de Diabet, organizatie non-profit, ca raspuns la Asociatia Americana de Diabet (AAD) organizatie total corupta ce promoveaza retete ce induc diabetul. AAD dispune de un buget anual de $100.000.000 si primeste 'donatii' de milioane de dolari de la companiile farmaceutice si de la companiile de alimente procesate. Organizatiile de diabet din intreaga lume urmeaza directivele Asociatiei Americane de Diabet!

Diabetul de tip 2 este total reversibil atunci cand se urmeaza Dieta Ancestrala, iar in cazul diabetului de tip 1 se foloseste cu 80% mai putina insulina si, de asemenea, se reduce cu 80% riscul de complicatii.

Donatii






DOCUMENTAR

In acelasi timp se lucreaza sustinut la documentarul Vindecarea Umanitatii, fondat de Kerry Mann. Documentarul include numerosi experti in domeniu, precum si interviuri cu multe alte persoane care prin intermediul Dietei Ancestrale s-au vindecat de boli declarate de sistemul medical ca fiind 'incurabile', transformandu-si astfel radical viata.


Secvente din culise


Donatii




    VINDECAREA UMANITATII

    - Puterea de vindecare a Dietei Umane corespunzatoare -

.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 342
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Dum, Iun 30 2024 2:49 am

.

Redescoperirea Dietei Ancestrale o datoram in mare parte exploratorului canadian Vilhjalmur Stefansson - care pe baza experientei sale in insula arctica, unde a trait impreuna cu inuitii timp de 12 ani - a scris peste 20 de carti si a depus eforturi sustinute in promovarea beneficiilor dietei pe baza de carne si grasime.





Vilhjalmur Stefansson a descoperit Dieta Ancestrala
la inceputul anilor 1900 cand a trait cu inuitii



Nascut in 1879, Vilhjalmur Stefansson a fost un explorator si antropolog canadian renumit pentru expeditiile sale in Arctica si pentru cercetarile sale legate de cultura poporului inuit, realizate pe baza a 12 ani petrecuti impreuna cu acestia.

Cercetarile lui Stefansson au inclus un studiu amplu al dietei traditionale inuite si al impactului pe care aceasta dieta il avea asupra sanatatii lor. El a observat ca inuiti care traiau in regiunile arctice din Canada, Alaska si Groenlanda, se hraneau aproape in intregime cu carne si peste si consumau foarte putine plante.

Stefansson a explicat ca inuitii erau cei mai sanatosi oameni pe care i-a cunoscut vreodata. Desi traiau in intuneric o mare parte a anului, neputand sa vaneze sau sa lucreze afara, acestia nu sufereau de bolile cronice occidentale, cum ar fi bolile cardiovasculare si diabetul. Comparativ cu omul modern care este subdezvoltat, inuitii aveau maxilarele mult mai dezvoltate si trasaturile fetei simetrice.

Ei se hraneau cu caribu, boi muscat, foci, morse, lupi si ursi polari. Mancau, de asemenea, diverse soiuri de peste, cum ar fi carnicul arctic, halibut si pestele alb. Inuitii savurau grasimea, punand accentul pe depozitele de grasime din spatele ochilor, maxilarului si din jurul organelor animalelor vanate. Carnea slaba si organele erau date cainilor.



Imagine
imagine marita



Pe baza acestor observatii, Stefansson a devenit un sustinator al dietei pe baza de carne, insistand ca o astfel de dieta este optima pentru sanatatea umana. El considera ca dieta traditionala inuita bogata in grasimi saturate si colesterol este mult mai sanatoasa, comparativ cu dieta saraca in grasimi pe baza de carbohidrati recomandata de majoritatea nutritionistilor din acea perioada.

Descoperirile lui Stefansson au fost intampinate cu dispret din partea comunitatii academice, care considera ca o dieta exclusiv de carne este deficitara si, prin urmare, detrimentala sanatatii. Sigur ai face scorbut?!

Pentru a dovedi ca toate acestea sunt niste absurditati, in 1928 Stefansson impreuna cu Karsten Anderson, un coleg explorator, s-a internat in mod voluntar la spitalul Bellevue din New York unde a inceput un experiment in care cei doi exploratori au mancat numai carne grasa si organe timp de un an.

Experimentul a fost sponsorizat de Institutul de Patologie Russell Sage si supervizat de un comitet alcatuit din 12 persoane, reprezentanti de la sapte institutii: Muzeul American de Istorie Naturala, Colegiul Medical al Universitatii Cornell, Universitatea Harvard, Institutul American de Ambalare a Carnii, Universitatea John Hopkins, Institutul de Patologie Russell Sage, Universitatea din Chicago, precum si Dr. Clarence W. Lieb, privat.

In decurs de un an, Stefansson s-a imbolnavit doar o singura data, cand i-a fost eliminata grasimea din alimentatie. La sfarsitul anului, ambii barbati au raportat ca se simt fantastic si ca sunt deosebit de sanatosi.

Cadrele medicale au raportat: „Amandoi barbatii se aflau in stare fizica buna la sfarsitul perioadei de observatie, neexistand dovezi subiective sau obiective ale deteriorarii fizice sau mentale. Dintii erau sanatosi, iar gingivita disparuse. A existat, totusi, o crestere a depozitelor de tartru pe dintii lui Stefansson (cauzata de eliberarea de oxalati). A fost remarcat, de asemenea, ca eliminarea avea loc fara nici un fel de dificultate, iar scaunele erau mai mici si lipsite de miros.”

Stefansson a fost un scriitor de renume si a publicat peste 20 de carti in care a scris pe larg despre perioada petrecuta cu inuitii si despre beneficiile unei diete bogate in grasimi, proteine si lipsite de carbohidrati. Cartile sale includ: Viata mea cu eschimosii (1912), Vanatorii Nordului (1922), Consumul de carne si grasimi pentru a te mentine slab si sanatos (1946), Bogatia tinutului (1956), Cancer: Boala civilizatiei? (1960).


Majoritatea oamenilor privesc diversele componente ale dietei standard, in special sarea, ca fiind necesare. Noi am descoperit contrariul. Daca elimini consumul de cereale si legume timp indelungat, acestea nu iti vor mai lipsi.

In ceea ce priveste sarea, am descoperit ca se comporta ca o otrava narcotica - cu alte cuvinte este greu sa renunti la sare, asa cum este greu sa renunti la consumul de tutun. Insa, daca nu consumi sare mai mult de o luna nu ii vei mai simti lipsa. Personal, dupa ce nu am mai consumat sare timp de sase luni, am constatat ca gustul carnii fierte in apa sarata este total dezagreabil.

In acelasi timp, grasimea - elementul atat de necesar din alimentatie - cu cat trece mai mult timp fara sa o consumi, cu atat ii simti lipsa mai mult, pana cand pofta devine mult mai intensa decat foamea unui om care tine post negru. Simptomele foametei sunt in realitate simptome de boala si nu reprezinta senzatia de foame.


    - Vilhjalmur Stefansson





Imagine


Inuiti din Groenlanda

1.imagine 2.imagine 3.imagine 4.imagine 5.imagine



Inuiti reprezentare artistica

1.imagine 2.imagine 3.imagine 4.imagine 5.imagine 6.imagine 7.imagine
8.imagine 9.imagine 10.imagine 11.imagine 12.imagine 13.imagine 14.imagine
15.imagine 16.imagine 17.imagine 18.imagine 19.imagine



Imagine


Pagina 1ImaginePagina 2

Materialele prezentate pe acest site sunt protejate de drepturile de autor..
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 342
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Anterior

Înapoi la Alimentaţie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron