Argila
Argila: Beneficii medicinale si cosmeticede: Alexandra Tiganelea Argila a fost utilizata in intreaga lume de acum sute de ani in urma, de indigeni, ca element medicinal si cosmetic important. Recent, cercetarile medicale au adus la suprafata dovezi care sustin eficacitatea argilei, fiind din ce in ce mai populara ca tratament pentru diverse afectiuni si pentru ingrijirea pielii.
Extern, argilele sunt folosite pentru a absorbi uleiurile in exces, murdaria si toxinele din piele, simultan exfoliind si imbunatatind circulatia la nivelul pielii. Unele tipuri de argila, precum argila din bentonit, sunt ingerate in scopuri medicinale, precum detoxifiere sau deficiente minerale. Alte tipuri de argila, precum cea frantuzeasca sau tipul Rhassoul, sunt utilizate extern pentru afectiuni ale pielii si in scopuri cosmetice.
Argila se gaseste intr-o gama variata de culori, cum ar fi rosu, verde, alb, gri si poate varia ca textura de la aspra si grea pana la fina si pufoasa. Diferitele culori ale argilelor apar datorita continutului natural de minerale.
Argila din bentonitArgila din bentonit este o argila comestibila aparuta in mod natural din sedimente de cenusa vulcanica si contine peste 70 de minerale. Aceasta argila este una dintre cele mai eficiente si puternice cand vine vorba de vindecare, fiind utilizata pentru a trata boli atat pe cale interna, cat si externa. Cele mai mari si mai active depozite provin din Wyoming si Montana.
Argila din bentonit este utilizata ca supliment intern pentru a ajuta in cazul deficientelor de minerale si ajuta la unirea toxinelor, facandu-le mai solubile. Extern, bentonitul este utilizat ca si cataplasma, pentru impachetare, in baie sau in alte retete pentru ingrijirea pielii. Argila din bentonit are capacitatea de a absorbi toxine, impuritati, metale grele si alti contaminanti din organism si este ingerata pentru a trata deficientele de minerale, anemia, ulcere ale stomacului, diareea, probleme intestinale, hemoroizi si in general, pentru o stare buna de sanatate.
Pentru utilizare interna, modurile de preparare tipice si indrumarile generale sunt urmatoarele:
Statura fizica mare: Luati o lingura de bentonit si adaugati-o la 250 ml de lichid si amestecati bine pana obtineti un amestec omogen.
Statura fizica medie: O lingurita cu varf de argila de bentonit la 250 ml de lichid, amestecata bine pana se omogenizeaza amestecul.
Statura fizica mica: O lingurita rasa de bentonit, adaugata la 250 de ml de lichid. Amestecati bine, pana cand argila s-a dizolvat complet in lichid.
Argila verde frantuzeascaArgila verde frantuzeasca, cunoscuta si sub numele de argila de mare, absoarbe foarte bine, practic “bea”, uleiurile, substantele toxice si impuritatile din piele. Actiunea sa tonifianta stimuleaza pielea prin transportul de sange proaspat la celulele lezate ale pielii, revitalizand tenul si inchizand porii.
Extrasa din cariere de roci solide din Franta, este uscata de soare, 100% naturala si fara miros.
Argila verde este un bio-mineral si contine materie vegetala descompusa prcum si alte oligoelemente, precum: silice, oxid de aluminiu, magneziu, calciu, iron, fosfor, sodium, potasiu, cupru, zinc, seleniu, cobalt, mangan, siliciu, micro-alge, vareh si fitonutrienti.
Acest tip de argila are proprietati analgezice si anti-inflamatorii, fiind benefica pentru durerile musculare, inflamatii sau afectiuni artritice sau reumatice.
Din punct de vedere cosmetic, argila verde frantuzeasca este deosebit de apreciata pentru capacitatea de a stimula circulatia sangelui si a limfei, de a indeparta celulele moarte ale pielii, de a absorbi impuritatile si grasimile si de a tonifia si intari tesuturile conjunctive. Dupa folosirea acestei argile, pielea este mai proaspata, mai catifelata, mai radianta si mai fina. Argila verde din Franta este minunata si pentru ajutorul oferit in eliminarea problemelor cu pielea si suficient de delicata pentru a fi folosita saptamanal sau chiar zilnic, in cazul unor afectiuni mai serioase.
Argila Fuller’s EarthAcest tip de argila este o argila sedimentara formata in mod natural, compusa in principal din oxid de aluminiu, silice, oxizi de fier, oxid de calciu si oxid de magneziu. Este vast utilizata ca agent pentru luminarea tenului, producand un efect de luminare la nivelul exterior al stratului de epiderma a pielii. Datorita capacitatii de extractie enorme, argila Fuller’s Earth extrage si absoarbe uleiurile din piele si reprezinta alegerea numarul 1 pentru cei cu tenul gras si predispusi la acnee.
Utilizarea argilei Fuller’s Earth se recomanda celor cu probleme legate de acnee, pete si celor cu ten foarte gras. Este un ingredient de baza util in retetele faciale.
Argila RhassoulArgila Rhassoul este o argila de calitata utilizata in Spa-urile rafinate, obtinuta din depozite vechi din fertilii munti Atlas din Maroc, locatie in care a fost utilizata timp de 1400 de ani ca balsam pentru piele, sapun si sampon. Aceasta argila are o istorie foarte veche si a fost utilizata in Roma antica si in Egiptul antic de catre persoanele din nobilime.
Argila Rhassoul este o argila bogata in minerale, de culoare rosiatica caramizie, care se amesteca foarte bine cu apa, facand-o usor de aplicat pe fata si pe corp, rezultand o experienta catifelata si extrem de placuta.
In prezent, resorturile si spa-urile rafinate din lume o utilizeaza pentru tonifiere si pentru beneficiile bogate oferite. Este foarte bogata in oligoelemente precum silice, magneziu, fier, calciu, potasiu si sodiu, fiind una dintre cele mai rafinate comori pentru rasfatul pielii. Datorita continutului ridicat de minerale, proprietatilor astringente si proprietatilor de absorbtie, argila Rhassoul este minunata si eficienta pentru curatare, detoxifiere si in tratamentele generale pentru afectiuni ale pielii.
Testele clinice au aratat ca argila Rhassoul este eficace pentru elasticitatea pielii, porii astupati, indepartarea straturilor de celule moarte ale pielii, suprafetei uleioase a pielii, imbunatateste claritatea si aspectul pielii si elimina scuamele si deshidratarea la nivelul scalpului si pielii.
Incercati sa utilizati argila Rhassoul in retete de sapun, masti faciale, impachetari corporale, samponuri si balsamuri pentru o experienta luxoasa si decadenta.
Argila alba cosmeticaArgila alba cosmetica, cunoscuta si ca argila caolin, este una dintre cele mai versatile argile, dar si una dintre cele mai usoare argile cu uz cosmetic. Se gaseste des in preparatele pentru ingrijirea pielii si in produsele cosmetice datorita naturii ei delicate, continutului de minerale, proprietatilor de absorbtie si capacitatii de a “repara” mirosuri.
Argila alba este compusa din particule fine de argila, avand o consistenta usoara si pufoasa. Acest tip de argila este mai des folosit decat oricare alta argila cosmetica si se regaseste in pudre, impachetari corporale, produse pentru ingrijirea pielii, deodorante, sapunuri, exfoliante, cosmeticale, masti faciale si produse de toaleta. Aceasta argila va extrage delicat impuritatile din piele fara sa iroseasca uleiurile naturale ale acesteia, in timp ce, simultan, exfoliaza, curata si stimuleaza circulatia. Argila alba este potrivita pentru toate tipurile de piele, indiferent daca este grasa, predispusa la pete, normala, sensibila, uscata sau matura..
Instructiuni pentru uzul generalBai: Adaugati 60-90 de grame de pudra de argila la apa in care faceti baie si amestecati bine. Scufundati-va in ea si relaxati-va. Puteti adauga si uleiuri esentiale sau o infuzie din plante pentru a da senzatii mai puternice experientei.
Impachetari corporale: Adaugati o parte argila la 3 parti apa sau in functie de consistenta dorita. Amestecati foarte bine pana obtineti o pasta si aplicati pe zonele dorite.
Masca faciala: Amestecati o cantitate mica de argila cu apa pana obtineti o pasta moale. Aplicati un strat subtiere din pasta pe fata. Lasati-o sa actioneze 10-15 minute sau pana se usuca inainte de a o indeparta cu apa calduta. Daca aveti pielea uscata sau sensibila, puteti clati fata dupa 5 minute, inainte sa se usuce complet. Toate tipurile de piele pot folosi o infuzie din plante sau ape de flori in locul apei, pentru a creste actiunea de vindecare si se pot adauga si cateva picaturi de uleiuri esentiale.
In plus, persoanele cu ten normal-uscat pot folosi miere, iaurt, smantana, lapte sau glicerina vegetala in loc de apa sau pot adauga piure de avocado, castravete sau cateva picaturi de ulei de jojoba in amestecul obtinut. Persoanele cu ten gras pot adauga otet, suc de lamaie sau un albus de ou. Iar cele cu ten predispus la aparitia acneei pot adauga de asemenea otet sau suc de lamaie amestecului si 1-2 picaturi de ulei esential de lavanda sau de arbore de ceai.
Primul ajutor: Amestecati o cantitate mica de argila cu apa, gel de aloe vera sau apa de flori pana obtineti cu pasta fina. Aplicati direct pe taieturi, arsuri minore, intepaturi, muscaturi sau iritatii.
Cataplasma: Adaugati o parte argila la 3 parti apa sau pana ajungeti la consistenta dorita si amestecati bine pana obtineti o pasta omogena. Intindeti pasta pe o bucata de tifon si aplicati direct pe zona afectata, bandajand. Lasati-o acolo pentru circa 2 ore, dar fara a permite pastei sa se usuce. Indepartati cataplasma si puneti una noua, daca mai este nevoie.
Beneficiile argilei sunt deja cunoscute si este utilizata din ce in ce mai des. Practicienii medicinei alternative din intreaga lume o folosesc cu incredere. Ariile de aplicare nu sunt doar cele din medicina, ci si din alte domenii. Ce poate fi mai simplu si mai placut decat sa utilizezi un mineral, asa simplu ca argila, pentru a oferi beneficii sanatatii si pentru a adauga cativa ani in plus de sanatate si fericire la cei pe care ii aveti deja?
Atentie totusi, persoanele in varsta si femeile insarcinate nu trebuie sa consume argila. In plus, consumul de argila nu trebuie sa aiba loc in acelasi timp in care se administreaza medicamente sau suplimente. Diferenta trebuie sa fie de 2 ore, dupa administrarea medicamentelor.
Pana acum nu sunt cunoscute efecte secundare ale ingerarii argilei organice in dozele recomandate. Totusi, studiile asupra oamenilor nu sunt inca definitivate. Este bine sa consultati un practician profesionist inainte de a va face un obicei din consumul argilei.
Sursa:
http://www.medicina-naturista.ro
Argila Algo din Tibet
de Mircea BocanProprietăţile curative ale argilei sunt cunoscute înca din antichitate. Papirusuri egiptene, scrieri de medicină antică, elenă şi romană atestă folosirea acestui ‘pământ natural si viu’ în tratamentul unor inflamaţii interne, infecţii şi arsuri. Puterile argilei ţin aproape de miracol. Având un conţinut bogat în minerale naturale (Fe, Ca, Mg, Al, Si, Na, K, etc.) virtutile argilei sunt foarte numeroase. Are o remarcabilă putere de absorbţie, binefacerile ei multiple recomandând-o în cele mai diverse afecţiuni şi suferinţe.
Este aproape inimaginabil cât de multe bogaţii ne ofera pământul pe care-l călcăm zi de zi în picioare. De zeci de mii de ani, de la homo sapiens încoace, Terra ne-a hrănit şi ne-a ajutat sa evoluăm. De milioane de ani pământul acesta a înflorit şi a rodit, dându-ne grâne, fructe şi legume. Noi îl otrăvim cu îngrăşăminte chimice, de dragul unor roade mai bogate. De milioane de ani ne dă oxigen, prin chimia tainică a apelor şi pădurilor. Noi taiem copacii, deversam deşeuri toxice în râuri şi fluvii şi otrăvim aerul cu gigantice coşuri de fum. Răsturnăm munţii în cautare de aur, argint şi alte metale rare, fără să ne pese de dezastrul rămas sub şenilele buldozerelor şi roţile excavatoarelor. Cu toate acestea DUMNEZEU ne îndură, iar pământul ne iartă. Mai mult, ne oferă în continuare hrana de zi cu zi, aer proaspăt, ape limpezi şi bogaţii ale subsolului la care nici nu am visat. Şi, de parcă toate acestea n-ar fii de ajuns, ne mai ajută să scăpăm de boli şi suferinţă. Într-o epocă de triumf al ştinţei, medicamentele pământului continuă să facă minuni.
Argila Algo – uz internCura de baza cu argila Algo este obligatorie pe durata a 3 săptămâni, timp în care se bea apa argiloasa foarte tulbure, de 3 ori pe zi.
Cura de întreţinere cu argila Algo se continuă în următoarele 4-6 luni luându-se doar o doza de argila dimineaţa, timp de 10 zile consecutiv în fiecare lună. În funcţie de vechimea bolii, de vârstă, de stresul acumulat, de condiţile de muncă şi de viaţă ale fiecăruia, cura de întreţinere poate varia de la 10 zile pe lună la 15-20 de zile sau, în cazurile mai grave, câteva luni la rând fără întrerupere. Dacă după cura de bază problemele nu sunt rezolvate, acestea poate fi prelungită cu 1-2 săptămăni. Supradozarea nu are efecte secundare.
Când bolnavul este dependent de medicamente (pentru boli cardiovasculare sau diabet), este necesar ca la începutul tratamentului să nu se renunţe la ele. Se vor controla atent tensiunea arterială sau glicemia la 3-4 zile, iar când acestea incep să scadă, se va micşora treptat doza de medicamente, roporţional cu scăderea tensiunii sau a glicemiei, la indicaţile medicului curant, până când medicaţia nu va mai fi necesară. Persoanele care au făcut un timp tratamente antibiotice se vor vindeca mai greu, iar durata tratamentului (atât a curei de bază, cât şi a curei de întreţinere) va fi mai lungă. Este important ca în timpul curei de argila să nu se consume antibiotice deloc. Se vor lua doar medicamentele strict necesare.
Argila - Uz externArgila Algo poate fii utilizată sub formă de cataplasme, pentru noduli tiroidieni, guşă, noduli mamari, prostată, dureri articulare. Prepararea cataplasmei: Din argila şi puţină apă se face o pastă groasă, consistentă, care se aplică pe locul bolnav în grosime de 0,5 – 1 cm, fie direct pe piele, fie pe un tifon. Cataplasmele se aplică de 2 – 3 ori pe zi, timp de 2-3 ore, sau se lasă de seara până dimineaţa.
Masca de frumuseţe cu argila:Se ia un castravete mic, care se rade pe răzătoarea mică. Se stoarce sucul, în care se dizolvă o linguriţă de argilă sau un bulgăraş, amestecându-se până se obtine o pasta omogenă. Se întinde uniform pe toată faţa, se lasă 10-15 minute să se usuce bine, apoi se spala faţa cu apă călduţă. În cazul acneei, pe lângă cura internă, masca va fi aplicată zilnic.
Pentru copii de orice vârstă (începând de la o lună de viată), tratamentul este acelaşi ca şi la adulţi, dar dozele de argila se reduc la jumătate.
Preparare: Într-un pahar de sticlă sau o cană de porţelan se pun 100-150ml apă. Se adaugă o linguriţă plină cu argilă sau un bulgăre de argila de mărimea unei nuci mici. Argila sub formă de bulgăraşi nu trebuie fărămiţată, întrucât se dizolvă singură in apă. Pregătirea argilei se face din ajun: se lasă de seara pâna dimineaţa, când este amestecată bine cu o spatulă de lemn şi se bea rapid foarte tulbure, pe stomacul gol, cu 30 min înainte de masă. Sedimentul (ca un zaţ de cafea) se aruncă şi se pregăteşte apa cu argila pentru masa următoare. Acest procedeu se repetă de 3 ori pe zi, înaintea meselor importante. Esenţial este să se bea apa argiloasa foarte tulbure înainte de masă, nu după masă. Cei care postesc sau nu mănâncă dimineaţa ori seara, pot consuma argila liniştiţi, fără a mânca nimic după aceea. Este important să nu se folosească în manipularea argilei metalul sau plasticul, ci numai sticlă, porţelanul sau lemnul.
În timpul curei de argila există două restrictii alimentare: să nu se consume grăsimi animale, respectiv carne de porc grasă, untură, slănină (se poate consuma carne macră de orice fel, unt, margarină, lactate); să nu se consume alcool.Argila a fost analizată microbiologic şi radioactiv atât în Canada la “Lakefield Research Institute LTD” din Peterborow (unul dintre cele mai mari institute de profil din lume), cât şi la Institutul de Sănatate Publică “Prof. Dr. Iuliu Moldovan” din Cluj Napoca. Ambele analize menţionează că argila nu are încarcare radioactivă şi poate fi destinată consumului uman.La prepararea argilei se va folosi numai apă de izvor, de fântână sau apă plată.
Contraindicaţii: Argila nu are nici un efect secundar, deci nu poate face nici un rău. Ca orice cura naturală, poate provoca ca o aparentă deteriorare a stări generale a organismului în prima fază (7-10 zile), ca urmare a eliminări toxinelor din organism. Dacă în primele primele zile de tratament urina şi scaunul vor prezenta modificări (miros urât, uşoară constipaţie sau diaree, urină cu sediment, tulburare şi inchisă la culoare), nu trebuie să se întrerupă tratamentul! Atunci se elimină toxinele şi organismul se purifică, urmând ca dupâ această perioadă să inceapă faza de vindecare. Datorita proprietatilor ei bactericide argila distruge extrem de eficient Helicobacter Pylori.
Daca suferiţi de: ulcer, gastrită, colită, enterocolită, rectocolită, hemoroizi, constipaţie, pancreatite cronice, hepatite cronice, colecistite, diaree, dizenterie, afecţiuni renale, infecţii urinare rebele, calculi renali şi nisip renal, insuficienţă renală, tulburari metabolice şi dereglări glandulare diverse: Diabet zaharat tip 2, hiper şi hipotiroidie, noduli tiroidieni, noduli mamari, spasmofilie – click aici:
http://www.argila-algo.ro.
Sursa:
https://argila-algo.ro
Argila Albastra de Raciu

Argila Albastra de Raciu se afla in acest moment pe primul loc in privinta concentratului de minerale si oligoelemente, avand cel mai bun efect in tratamentul cosmetic sau al diferitelor boli, conform analizelor efectuate fiind cea mai pura si mai eficienta argila tamaduitoare din lume. Fiind in principal un
multimineral, Argila Albastra de Raciu NU prezinta efecte adverse!
Argila albastră poate fi folosită cu următoarele efecte:
- antiseptice, antibacteriologice, antimicotice și antiinflamatorii
- are o putere deosebită în detoxifierea corpului de metalele grele, radicalilor și compușilor complecsi nedisociabili, poate neutraliza deasemenea substanțele toxice ingerate
- scade nivelul de aciditate instaurând ph-ul neutru sau alcalin
- mărește imunitatea sistemică și de țesut
- prezintă deosebite calităti cosmetice, etc.
Sursa: https://www.argilaalbastraderaciu.ro/
Argila din Bentonit
Healing Properties of ClayBentonite is not a mineral, but a commercial name for "montmorillonite", which comes from the city Montmorillon, in France, where the medicinal clay was first identified and is the active mineral in many medicinal clays.
"For maximum internal efficacy, mineral clay must be prepared into a liquid gel by mixing the clay with a liquid and letting it sit until the clay expands into this consistency. In this hydrated form, each clay particle expands and acquires radioactive abilities. It develops a large surface which enables it to pick up many times its own weight in various body toxins. This wide surface is made of a great number of tiny platelets, each with a brilliant negative electrical attraction for positively charged particles. Clay's negative charge is responsible for its amazing detoxifying properties: it is a magnet for many toxic elements present in the human body (heavy metals, pesticides, and free radicals) which are positively charged. This physical pulling power also has an absorbent action (like sticky paper) as toxins are drawn into the porous surface of the clay and bound in suspension. Since liquid clay passes through the body undigested, clay particles are eliminated with the toxins bound to its multiple surfaces."
Liquid bentonite for elimination - Taken internally, liquid betonite supports the intestinal system in the elimination of toxins. Liquid bentonite is inert which means it passes through the body undigested.
Bentonite properties - the clay is made up of a high number of tiny platelets, with negative electrical charges on their flat surfaces and positive charges on their edges.
When it absorbs water and swells up, it is stretched open like a highly porous sponge.
Toxins are drawn into these spaces through electrical attraction and bound. In fact, according to the Canadian Journal of Microbiology, this clay can reportedly absorb pathogenic viruses, as well as herbicides and pesticides. The clay is eventually eliminated from the body with the toxins bound to its multiple surfaces.
The Bentonite Healing continues as the Clay stimulates a deficient organ and aids in the restoration of the failing function; a powerful agent of stimulation, transformation and transmission. Clay's highly active ingredients are able to induce cellular rebuilding and to hasten all organic processes. Clays attracts and neutralizes poisons from the skin and internal organs.
In his book "The Clay Cure", Ran Knishinsky discusses how diarrhea can be remedied through the use of clay because of its ability to bind stools. It can take effect right away by binding to irritants in the gastrointestinal tract. It's a good idea to mix the clay with 1 cup of applesauce, which not only makes the clay more palatable, but also adds pectin, which is another binding agent.
Bentonite is used in pharmaceuticals, medical and cosmetics markets. Bentonite is used as a filler in pharmaceutical drugs, and due to its absorption-adsorption capabilities, it allows paste formation. Bentonite is used in industrial protective creams, wet compresses, and anti-irritant lotions for eczema. In medicine, bentonite is used as an antidote in heavy metal poisoning. Personal care products such as mud packs, baby powder, sunburn paint, and face creams may contain bentonite clay.
How Bentonite WorksBentonite Clay has a negative electrical attraction for particles that are positively charged. Most toxic poisons, bacteria and viruses are positively charged. These toxins are irresistibly drawn towards the clay. Clay is made of flat, microscopic, credit-card-shaped "flakes". Laid edge-to-edge, one gram of these particles has the surface area of somewhere around 10 football fields. The greater the surface area the greater its power to pick up positively charged particles.
Animal Journals Bill Roundy is a retired rancher remembers a generation ago, when he lived in Utah, that he and other cattle ranchers, learnt a valuable lesson by watching their cattle. Whenever a cow got sick and went off her food, the ranchers would turn her out to fend for herself, as they could not afford to throw good money after bad. But, they noticed that, time and time again, the cows would return after a few days, fully recovered, and ready to feed with the rest of the herd. It wasn't long before these ranchers discovered how the cows were recovering. The sickly cattle would take themselves across the desert to clay banks, and feed on them until their health returned. When the ranchers saw how easy and cheap was the solution, they transported clay to their sick cows - a practice still continued today. Free-ranging cattle dig into ancient clay sub soils to access clay and so have no need to be supplemented in this way. [Mahaney,WC Maximilliano, B Hancock, RGV Aufrieter, S and Perez, FL 1996. Geophagy of Holstein hybrid cattle in the northern Andes, Venezuela. Mountain Research and Development, 16 (2) pp 177-180.]
Peruvian macaw parrots somehow know the benefits of the clay. They congregate on a an area on the main clay lick outside the Tambopata Research Center. Parrots are great wild fruit eaters, but at certain times of the year only poisonous fruit is available and this is when they land on the clay cliff. They eat the clay in the morning which will dispel the toxins in the poisonous fruit during the day.
For eons Native Americans have been using healing clay. Ran Knishinsky, in his book, The Clay Cure - Natural Healing from the Earth, states that clay has improved the health of many people suffering from a wide range of illnesses, and it stimulates the immune system.
Try Bentonite Clay and discover its healing benefits.
Sursa: http://www.squidoo.com/
Eu folosesc argila de bentonit (bentonite - in engleza) in combinatie cu psyllium husk (invelisul semintelor plantei Plantago Psyllium) care contine fibra si astfel inlesneste eliminarea. Argila trece prin tractul digestiv fara a fi digerata, absorband astfel toxinele din organism (de aici constipatia, in special in cazul celor care nu se detoxifica in mod regulat).
Se amesteca o lingura de argila de bentonit si o lingurita cu varf de psyllium husk intr-un pahar cu apa. Este indicat ca amestecul sa se bea dimineata pe stomacul gol. E foarte eficient in timpul dietei cu limonada, accelerand procesul de detoxifiere. Argila de bentonit este foarte buna si pentru masti cosmetice, absorbind impuritatile si lasand pielea luminoasa si catifelata.