. Aceste Sirene Umane (scufundatori de performanta) ne amintesc de faptul ca OMUL este inrudit cu MAMIFERELE ACVATICE(omul provine din mamifer acvatic si nu din animal terestru asa cum ni s-a spus) si ca asemenea lor dispunem de aceleasi procese metabolice care sunt activate prin TINUTUL RESPIRATIEI- partea tacuta a respiratiei.
Asemenea Pamantului, Omul este alcatuit din:
70% apa
15% planta
15% animal
Sot si sotie Guillaume Néry si Julie Gautier - scufundatori fara echipament
1. One breath around the world (Cu o singura respiratie - in jurul lumii) 2. Ocean Gravity (Gravitatia Oceanului) 3. Base jumping - Dean's Blue Hole (Dean's Blue Hole - Bahamas) 4. Running (ft. Beyonce) (Alergand) 5. Dancing through the waters (Dans in ape) 6. AMA (Ama)
Inspirati... Expirati... TINETI-VA RESPIRATIA! Inspirati...Permiteti-va sa fiti INSPIRATI!
(...) Nu imi plac cuvintele, mi-e frica de cuvinte, caci ele pot fi interpretate gresit. Ati incercat vreodata sa vorbiti in Apa? Imposibil. Apa este un loc al TACERII.
(...) Ati incercat vreodata sa va grabiti in Apa, sa alergati? Nu este imposibil, dar este foarte dificil. Apa va forteaza sa INCETINITI RITMUL.
(...) Intotdeauna am iubit Apa, am iubit Oceanul. Imaginati-va un loc al LIBERTATII DEPLINE, unde nu exista conceptia de 'spatiu'. Nu exista limitare - nu exista sus, jos; drept (corect) sau... gresit. Nu exista gravitatie. Imaginati-va un loc al ARMONIEI TOTALE, unde poti fi orice doresti.
(...) Inainte de a ma scufunda, inainte de a face INSPIRATIA aceea care ma va purta pana in adancuri, dincolo de propriile limite, trebuie mai intai sa EXPIR - sa imi golesc plamanii, sa creez spatiu pentru a ma deschide spre ceva mai grandios... pentru a face loc INSPIRATIEI.
Din nefericire, traim intr-o societate careia ii este frica de VID... si intotdeauna incercam sa umplem acest VID prin cuvinte, cunostinte noi, obiecte, lucrari, proiecte (Hei, care e proiectul tau urmator?)...
Dar am uitat ca de fapt SI VIDUL ESTE UN SPATIU! Este un Spatiu de care avem nevoie pentru a reflecta la lucrurile esentiale din Viata. ESTE UN SPATIU PLIN DE MAGIE, UNDE PUTEM VISA!
Va aduceti aminte, cand erati copii, ce visati sa fiti cand veti fi 'mari'? Nu ma aflu aici ca sa va tin o prelegere. Doar imi exprim propriul Adevar. V-am spus. Nu imi place sa vorbesc. Dar ma aflu astazi pe scena, terifiata, plina de frica... frica de a da gres, frica de a nu fi perfecta... In Viata nu trebuie sa fim perfecti, nu exista asa ceva! Trebuie sa fim Reali, Autentici si fermi in propriul Adevar. Trebuie sa fiti TRANSPARENTI, asemenea Apei!
Viata este plina de obstacole, esecuri, suferinte, insa NICIODATA NU SUNTEM SINGURI! Nimic nu se poate realiza de unul singur! Putem impartasi TOTUL. Trebuie sa ne tinem de mana unii pe ceilalti, trebuie sa ne ajutam reciproc!
FEMEIE, TREZESTE-TE! NOI SUNTEM ORIGINEA LUMII! SA NU UITATI NICIODATA ACEST LUCRU!
Adevarata noastra Putere este Iubirea Neconditionata si Intuitia.
Daca e sa retineti un singur lucru din aceasta prezentare, este acela sa... RESPIRATI! PERMITETI-VA SA RESPIRATI! INCETINITI-VA RITMUL! CREATI SPATIU! INCETINITI-VA RITMUL... PENTRU PAMANT, PENTRU VIATA, PENTRU UMANITATE!
(...) Pentru a inspira alti Oameni e necesar sa le atingem Sufletele. Nu stiu pe cati dintre voi am reusit sa va ating cu adevarat, in seara aceasta. Dar, va rog, incepeti prin a-i INSPIRA pe cei din jurul vostru!
"In anii '50, au fost aceia, mai excentrici, care au incercat sa exploreze adancurile, scufundandu-se fara echipament si doar tinandu-si respiratia... Iar doctorii si oamenii de stiinta au prezis ca exista o limita maxima, pana unde acestia se vor putea scufunda si au spus ca limita aceasta va fi de 50 metri. Anul trecut, in Kalamata, in frumosul Golf Messinia din Grecia, m-am scufundat singur, tinandu-mi respiratia si am coborat pana la adancimea de 125 metri. Iar apoi am innotat spre suprafata, ca un mamifer acvatic, asa dupa cum puteti vedea pe video.
Exista o limita maxima a acestor explorari ale adancului? Exista o limita a fiintei umane de a-si tine respiratia? Exista o adancime limita a scufundarilor fara echipament?... Nu stim... Si acest lucru incercam sa-l exploram. In lumea scufundatorilor, aceasta este o intrebare foarte dificil de evitat. De ce? Pentru ca aceasta intrebare, legata de LIMITA, se aplica la orice (...). Intreaga noastra lume inconjuratoare este LIMITATA.
Exista anumite concepte legate de Viata, de INFINITATE, care sunt foarte dificil de imaginat, (...) iar mintea noastra nu este capabila sa cuprinda aceste concepte. Si de aceea doresc sa va vorbesc in seara aceasta despre scufundari. De ce? Pentru ca scufundarile si tinutul respiratiei va pot oferi o experienta a INFINITATII.
(...) In timpul scufundarii, dupa ce ating adancimea de 30 metri, corpul meu devine din ce in ce mai 'greu' si incep sa ma scufund, sa fiu atras de gravitatia Oceanului. Ma bucur de acest moment pentru ca el marcheaza inceputul partii celei mai senzationale a scufundarii. In acest moment, uit ca am corp, uit ca am limita si incep sa ma dizolv in Apa, sa ma dizolv in Ocean. Devin o picatura in mijlocul imensului Ocean. Nu mai simt ca prin corpul meu as mai avea limite, nici nu mai simt ca am corp! SIMT CA FAC PARTE DIN OCEAN! Ma simt UNA cu Apa, ma simt UNA cu absolut TOTUL, cu intreg Universul. Este magic!
(...) La adancimea de 50 metri, presiunea devine din ce in ce mai mare si, daca nu esti obisnuit, mintea incearca sa se comporte ca atunci cand esti la suprafata. La suprafata, cand intampinam o rezistenta, o opozitie - vrei sa te lupti, vrei sa opui rezistenta. Acest lucru nu functioneaza si in Apa. In Apa trebuie sa te detasezi, sa accepti. Si asta fac eu. Si in acel moment simt cum Timpul se opreste!
Puteti avea aceeasi experienta si la suprafata, daca incercati sa va tineti respiratia... activitatea mentala incetineste si exact acest lucru simt si eu in timp ce ma scufund. Din acel moment, nu mai fac nici un fel de miscare si e ca si cand timpul se opreste. Nu exista trecut sau viitor, am doar experienta momentului Prezent. Si astfel reusesc sa ating INFINITATEA, in ceea ce priveste Spatiul. Este ceva magic!
Continui sa ma scufund... 100 metri, 110 metri, 120 metri... si apoi ating limita maxima de 125 metri. Acolo este intuneric, e frig, presiunea este imensa, si, ma credeti sau nu, eu ma simt foarte bine in acel loc! Nu simt nevoia sa respir. Iar daca pentru cateva secunde ma uit peste tot in jur, stanga - dreapta, sus - jos, observ ceva extraordinar! Observ ca nu exista nici un fel de LIMITE in jurul meu. Nimic! Nu exista nici un loc pe Pamant unde se poate experimenta acest lucru. (...) Aceasta viziune, acest sentiment in ceea ce priveste Spatiul. (...) Ma simt ca si pierdut in mijlocul Cosmosului. Este ceva absolut magic!
(...) Apoi incep innotul inapoi, spre suprafata. Innot, innot, iar la un moment dat corpul meu se va trezi din reverie si imi va aduca aminte ca trebuie sa respir. Ah!... Am uitat. Trebuie sa respir! Iar in acel moment e foarte usor sa intri in panica, caci sunt inca foarte departe de suprafata. Si e foarte important ca in acel moment sa ma concentrez asupra momentului Prezent. Innot de-a lungul liniei, dupa cum puteti vedea, si ma uit doar la linie. Nu incerc sa ma uit in sus, spre suprafata - nu ma uit spre viitor. Nu ma uit in trecut. Traiesc doar in momentul Prezent si am incredere in corpul meu, caci este capabil de adaptari incredibile.
(...) Iar pentru incheiere - desigur, ma apropi din ce in ce mai mult de suprafata si apoi ies la suprafata si in sfarsit respir - insa, ce este important pentru mine sa va impartasesc, ... Apa este un element incredibil ce va poate oferi o noua perceptie si poate deschide o Noua Paradigma. Daca va tineti respiratia si intrati in Apa, veti experimenta magia - veti experimenta acest sentiment al INFINITATII in ceea ce priveste Timpul si Spatiul. Iar mintea, care intotdeauna experimenteaza limitarea, va avea o viziune a INFINITULUI."
Ti-amintesti cum a fost atunci cand ti-ai tinut respiratia, sub apa, in intuneric total, pentru ceea ce a parut ca fiind o eternitate... Cati dintre voi va amintiti lucrul acesta? Vedeti voi... Cu totii am trecut prin aceasta experienta. Fiecare dintre noi. A fost atunci cand v-ati tinut respiratia pentru prima oara... nu se poate spune ca a avut un moment de inceput... dar a culminat cu nasterea voastra si prima voastra inspiratie. Uitam acest lucru, nu-i asa? Uitam ca am venit in aceasta lume tinandu-ne respiratia. Cum v-ar place sa revizitati acel loc? Acea lume tacuta, lichida si imponderabila... Sunteti gata? Sunteti gata sa ne scufundam impreuna?
(...) Dupa ce incepeti scufundarea, in interiorul corpului plamanii devin comprimati datorita coloanei de presiune de deasupra voastra. Odata ce este atinsa adancimea de 10 metri, plamanii vostri au deja jumatate din volumul pe care il aveau la suprafata, ceea ce inseamna ca densitatea medie a corpului vostru s-a marit. Iar in momentul in care densitatea aceasta devine egala cu densitatea Apei din exterior, atunci ati atins flotabilitatea neutra. Daca va opriti aici, doar veti pluti - suspendati si imobili.
Astfel incat, de aici inainte e ca si cand trebuie sa lasi o parte a ta in urma. Lasi in urma trecutul tau, sperantele, regretele, grijile... Din acest moment esti doar TU CEL PREZENT, traind in momentul Prezent. Ai lasat in urma conceptul, memoria de a respira, de a fi terestru. Si continui cu aceasta convingere ca esti acvatic. Esti asemenea unei rachete ce se elibereaza de incarcatura aditionala si continui doar cu ceea ce este esential calatoriei. Vedeti voi... Cu cat veti lua mai putin cu voi spre adancimi, cu atat va veti simtiti mai putin impovarati, mai usori.
(...) Inca doua vasliri de brate... ample, relaxate si din acest moment esti atras de adancuri. Poti acum sa opresti motoarele. Incepand din acest moment ai atins flotabilitatea negativa. Mainile se aseaza pe langa corp, lipite, si te simti asemenea unui morus (corbul alb de mare) ce plonjeaza in apa. Toti muschii se realaxeaza. (...) Este cea mai frumoasa parte a scufundarii, cand simti ca esti acceptat si absorbit de catre Ocean.
(...) Nimic din ce se petrece acum in interiorul corpului vostru nu se compara cu vreun alt sport, sau vreo alta activitate terestra. Dar de ce s-ar compara? Ce faceti voi acum este probabil cel mai ciudat lucru pe care il poate face un Corp Uman.(...) Acest tip de scufundare te transforma intr-o cu totul alta fiinta. (...) Vedeti voi... o fiinta terestra ar deveni din ce in ce mai agitata, pe masura ce coborati in adancime. Dar voi nu sunteti asa... amintiti-va, voi sunteti acvatici. Oceanul este Casa voastra si cu cat va contopiti mai mult in Ocean, cu atat deveniti mai relaxati.
(...) Odata ce ati atins limita maxima si sunteti gata sa innotati inapoi spre suprafata, este momentul potrivit sa va intrebati: "De ce va aflati aici? De ce faceti asta? De ce nu stati la suprafata?" Raspunsul meu la aceasta intrebare, v-as sugera ca este cuvantul cheie si anume, SUPRAFATA. "Boala timpurilor noastre este faptul ca traim la suprafata. Suntem asemenea unui Rau Plat, lung de 1 mila (1,6 km) si adanc de 1 inch (2,5 cm)." Steven Pressfield a spus lucrul acesta.
Suntem cu totii lipiti de suprafata. Gravitatia ne face ca si 'lipiti', nu-i asa? Si suntem blocati in acest plan dimensional ce se extinde peste deal si vale, peste lac si mare, separand solidul si lichidul - de atmosfera. Incompresibilul - de compresibil. Separand forma - de ceea ce este lipsit de forma. Aceasta granita, aceasta interfata este locul unde ne petrecem intreaga viata.
(...) Scufundarea este singura activitate cu adevarat acvatica prin care putem cobori in adancime si putem fi invaluiti de un alt mediu, diferit de cel gazos - ofera experienta EXPRESIEI NEMARGINITE. Este singurul mod prin care putem parasi cu adevarat suprafata.
William zburand prin Univers
Si, aparent, adancul este un loc deosebit. 95% din ecosistemul nostru se afla acolo. Omul a evoluat din Ocean, acum 530 milioane de ani.
(...) Si inca ceva: nu doar planeta noastra are suprafata. In mintea noastra avem o suprafata, o bariera, ce separa rationalul de Subconstientul ce se afla in profunzime. Si ne petrecem majoritatea vietii in partea de 'deasupra', in acest mediu eteric, deconectat al gandirii rationale. In timp ce in profunzime se afla o lume tacuta, adanca - Subconstientul. (...) Nu stim cat de adanca este, nu am atins niciodata profunzimea Subsconstientului. Dar ne putem cufunda in aceasta mare a Subsconstientului, in acelasi mod in care ne scufundam in Ocean.
Bineinteles, originea fizica a speciei noastre provine din Ocean, din adancuri, in acelasi fel in care mintea noastra a evoluat din aceasta parte profunda (Subconstientul), creierul dezvoltandu-se si creand partea de suprafata a gandirii rationale si constientei. Deci nu doar scufundatorii ating profunzimile - oricine practica meditatia, relaxarea mentala, sau foloseste substante ce induc starea de transa, acceseaza de fapt aceasta mare linistita.
Astfel incat, am cateodata sentimentul ca 'trisez', deoarece in scufundari mediul este chiar Oceanul Linistit. La adancimea de 100 metri nu te mai poti gandi la politica, spalatul rufelor, sau daca ai spus ce trebuie. Toate acestea apartin unei lumi pe care ai lasat-o in urma - acolo sus, la suprafata.
DEVII LINISTE INVALUITA IN LINISTE! Si in acel Vid, dupa parerea mea, este dezvaluita cea mai frumoasa experienta posibila. O Realizare a Prezentei, sau o Prezenta a Realizarii - CONSTIENTA PURA. Este singurul concept pe care, probabil, nu vom reusi vreodata sa il explicam prin intermediul Stiintei.
Si indiferent cat de adanc te-ai scufundat, bineinteles ca va trebui sa te intorci. V-am parasit acolo, blocati, in adancul intunecat, chiar inainte de a porni in acea calatorie lunga, inapoi spre suprafata. Imi cer scuze...
(...) Iar acum incepi sa gandesti: "Te-ai scufundat prea adanc? Ai intins acel 'cordon ombilical' prea mult si se va rupe in doua si nu vei mai avea suficient oxigen sa te intorci?" INCETEAZA! TREBUIE SA TE OPRESTI IMEDIAT! Gandurile sunt unde ale creierului ce necesita oxigen pentru formare, iar gandurile negative se inmultesc ca niste iepuri turbati pana cand misuna peste tot prin minte. Daca te panici acum, poti consuma tot oxigenul de care dispui intr-o fractiune de secunda.
Ca alternativa, ocupa-ti mintea cu altceva - da-i ceva de facut la fel cum ai da unui bebelus o suzeta - pune-o sa numere vaslirea de brate: "O vaslire, doua vasliri, trei vasliri... TREI VASLIRI??? CATE VASLARI MAI AM DE FACUT???" Nu! Nu te gandi nici la asta! Repet, nu puteti avea nici un fel de asteptari in ceea ce priveste momentul cand veti atinge din nou suprafata. "Exista doar o singura vaslire, o singura lopatare - aceasta, de acum; aceasta... de acum; aceasta... de... acum...".
(...) Nu te uita in sus, tot nu vei reusi sa vezi suprafata.(...) Aceasta este partea cea mai delicata si mai periculoasa a scufundarii. Este momentul cand te intampina scufundatorii de asistenta pentru a te escorta spre suprafata.
Lumina se intrezareste acum, de asemenea revine si flotabilitatea. (...) In sfarsit suprafata se poate vedea acum, iar in aceste ultime momente te bucuri de senzatia de a zbura in lichid... Esti pe punctul de a te trezi din acest vis, din aceasta calatorie in adancuri, dincolo de frecventa si turbulenta gandurilor... Esti pe punctul de a te reintoarce din TARAMUL CONSTIENTEI PURE.
Iar cand revi la suprafata, cand iei acea gura de aer, vei face acest lucru nu doar ca Hominid Terestru ce se intoarce in propriul mediu, dar si, in egala masura, ca Mamifer Acvatic ce iese la suprafata pentru a INSPIRA.
INSPIRA acum. Simte-o ca si cand ar fi prima ta INSPIRATIE. Si, asa cum te reintorci la viata de suprafata, pastreaza cu tine memoria Lumii Adancurilor.
Si acesta este motivul pentru care fac scufundari! Va multumesc ca m-ati insotit in aceasta calatorie.
De obicei ma scol devreme, insa in dimineata aceasta nu mananc micul dejun pentru ca nu vreau ca pulsul sa imi fie ridicat si nici nivelul de consum al oxigenului. Fac cateva exercitii yoga, apoi fac exercitii de respiratie pentru marirea capacitatii plamanilor, asa dupa cum se poate vedea.
Astept dupa aceea sa imi soseasca echipa, caci in Groenlanda nu poti face nimic de unul singur, ai intotdeauna nevoie de suportul localnicilor.
Echipa imi da semnalul, am 20 de minute la dispozitie sa ma pregatesc. Ma dezbrac repede si astept. Doctorul imi ataseaza de piept un tensiometru sofisticat si ma simt pregatit pentru scufundare. Mascota mea Perth se afla deja la deschiderea triunghiulara ce a fost taiata in gheata si stau langa el in slipi si incep sa fac exercitiile de respiratie pregatitoare. Sunt anuntat apoi ca mai am doar 1 minut. Doctorul imi ia o mostra de sange din deget pentru a studia nivelul de stres al organismului meu inainte de scufundare.
Cand se da startul, imi atasez cablul de siguranta si imi cobor picioarele in apa inghetata. Fac semn echipei ca sunt OK, imi umplu plamanii cu aer, inspir pentru ultima oara si ma scufund in lichidul albastru de cristal.
Apoi incep sa innot. Imi sincronizez miscarea bratelor si a picioarelor, folosind stilul bras. Trebuie sa imi optimizez tehnica pe care o folosesc pentru a nu consuma prea mult oxigen. Si continui sa innaintez. In acest moment sunt deja atat de amortit - intregul corp imi este paralizat - astfel incat frigul nu mai are nici o importanta, caci deja am depasit acea faza. Trebuie insa sa ma concentrez si sa imi mentin ritmul de innot. Ma concentrez doar asupra innotului, fortandu-mi corpul pana la limita maxima.
Daca mintea va paraliza asemenea corpului, atunci totul se va transforma intr-un dezastru, caci daca mintea intra in panica, este fatal. Si continui sa alunec in acel abis fara margini, facand totul cu incetinitorul. Ma uit rapid la linie sa ma asigur ca imi mentin traiectoria si sunt constient de faptul ca atunci cand voi sosi la capat trebuie sa caut gaura de iesire. Acesta este momentul cel mai critic, trebuie sa gasesc iesirea cu precizie. Trag speranta ca mi-am coordonat innotul si trainingul a fost suficient, iar iesirea se afla la locul anticipat. Si, ajuns la capat, ies la suprafata cu bucurie. Inchei astfel scufundarea de 76 de metri - actualul record Guinness, si pot acum sa inspir.
Lupta interioara, durerea paralizanta din corp si minte, e problema mea si ma priveste pe mine. Insa vreau sa arat frumusetea acestui sport si trag speranta ca il veti asemana cu un balet, caci vreau sa demonstrez faptul ca fizic, corpurile noastre sunt capabile de lucruri extraordinare. Vreau de asemenea sa scot in evidenta faptul ca intotdeauna este lumina la capatul tunelului.
Anul trecut - la Clubul Exploratorilor unde sunt membru de cativa ani - la Gala de aniversare de 115 ani am avut privilegiul de a-l intalni pe Rusty Schweickart - pilotul Expeditiei Apollo 9 din 1969 si am discutat impreuna despre incredibilul sentiment de Libertate, de a pluti in spatiu fara gravitatie. El mi-a vorbit despre acel moment transformator in care s-a aflat plutind in spatiu, suspendat, intre Planeta Pamant si Infinitate.
Vestea buna este ca astazi nu trebuie sa mergeti in Cosmos pentru a avea aceasta experienta. Putem avea cu totii aceasta experienta, iar daca va tineti respiratia, puteti avea o calatorie interioara extraordinara.
Sunt deseori intrebat: "Steve, de ce esti asa de extremist? De ce trebuie sa iti tii respiratia asa de mult? De ce trebuie sa te scufunzi asa de adanc? De ce trebuie aproape sa te sinucizi pentru a realiza aceste performante? Este asa de periculos!" Insa pentru mine nu este periculos, nu este deloc extrem. Va spun eu ce este cel mai extrem: VIATA! Sau... a merge sa cumperi lapte. Deschizi frigiderul seara... nu e lapte. Nici o problema! Iti iei bicicleta veche si pleci nepasator - nu iti pui casca de protectie si nici luminile de semnalizare. Soferul masinii nu te poate vedea... Coliziune! Acesta este un exemplu de extrema pentru mine.
Tinutul respiratiei nu este extremism, lesinul nu este extremism. Este extremism atunci cand facem ceva in mod necugetat, fara a lua precautiunile necesare, de fiecare data, asemenea exemplului de a pleca seara cu bicicleta fara lumini de semnalizare.
Mi-am pierdut prietenul meu drag acum 7 ani. Alex a fost un inger frumos cand a trait aici pe pamant - un pasionat biolog marin asemenea mie, caruia i-a facut deosebita placere sa ii invete pe oameni, dar in special pe copii, despre lumea miraculoasa o adancurilor. Dar intr-o zi, in altruismul sau si incercand sa recupereze laba de innot a prietenei sale, Alex a neglijat regula primordiala a scufundatorilor, si anume: A nu te scufunda, niciodata, neasistat! Dar in altruismul sau, Alex a uitat acest lucru si a murit in ziua aceea.
Dupa moartea lui Alex am fost inspirat sa creez un program de Siguranta si Supravietuire, care este folosit astazi peste tot in lume. In concluzie, sa nu faceti niciodata scufundari neasistati, caci nu sunt semnale de avertizare. Este la fel ca atunci cand esti lovit de o masina: NU ANTICIPEZI ACEST LUCRU!
Va voi da inca un exemplu de extremism. In urma cu cativa ani, in Revista Barbatilor (Men's Journal) a fost publicat un articol despre un alt record Guinness al meu - articolul a fost intitulat "Gurul Ghetii". Acel articol in care se vorbea despre mine nu mi-a schimbat viata, insa un alt articol din acea revista mi-a schimbat-o. Atunci cand l-am citit mi s-a frant inima. Era vorba despre un tanar, Andrew, in varsta de 25 ani, ce fusese trimis in Iraq ca artilerist. La putin timp, Andrew a inceput sa aiba insomnie si, de asemenea, simptome de SPT (Stres Post Traumatic), iar ca tratament i-au fost prescrise 20 de medicamente si antipsihotice. Ganditi-va putin! 20 de medicamente diferite, deosebit de puternice! Acest exemplu nu reprezinta doar o extrema, ci este extrem de dezgustator!
Si mi-am spus ca trebuie sa ajut intr-un fel, ca trebuie sa existe si o alta cale, caci folosirea medicamentelor nu va redresa niciodata cauza bolilor asemeanea SPT, doar amortesc durerea si mai bine te droghezi pur si simplu sau te imbeti.
Respiratia si tinutul respiratiei am considerat eu ca poate vindeca ranile. Fara a avea nici un fel de experienta, dar avand un plan strategic, am rezervat o piscina si camere la cel mai frumos hotel din California de Sud unde locuiam la vremea respectiva. Apoi am dat anunt legat de evenimentul pe care urma sa il tin si pe care l-am numit Eliberarea de SPT. La acest eveniment au fost invitati veterani, iar participarea a fost gratuita. Jeff a fost unul dintre veteranii care au participat. In urma programului ce a durat cateva zile, Jeff a reusit sa isi aminteasca evenimente din copilarie, pe care nu si le mai putea aduce aminte, datorita traumelor de razboi. Vizitele la psihologi si psihiatrii, la fel si medicamentele, nu au reusit sa il ajute pe Jeff in suferinta sa.
(...) De-a lungul anilor, eu impreuna cu echipa cu care am fondat Breatheology, am creat statistici pe baza informatiilor oferite de cei care sufereau de SPT. Astfel incat am realizat ca pe primul loc se afla tragediile personale, pe locul doi abuzul sexual si abia pe locul trei veteranii. Am intrebat apoi de cat timp sufera de aceaste simptome si am aflat ca dupa 3-5 ani cei afectati inca mai experimenteaza traumele, (devenind adevarate 'oale sub presiune'), iar mai mult de 70% au spus ca sufera de trauma de peste 5 ani.
In concluzie:
In primul rand, statisticile demonstreaza faptul ca SPT afecteaza intreaga populatie la nivel global si trebuie sa avem grija sa nu stigmatizam acesti oameni.
In al doilea rand m-au ajutat sa inteleg ca, in mod evident, metodele de tratament folosite nu sunt eficiente, din moment ce oamenii inca mai sufera de trauma si dupa 5 ani.
Iar pe locul trei, am realizat ca trebuie sa fac o shimbare in viata mea si anume sa trec de la Pasiune la Scop - sa incetez sa mai fiu acest campion mondial ce zboara peste tot in lume, efectuand aceste acte de circ in cusca mea de gheata si ca trebuie sa imi folosesc experienta si expertiza pentru a-i ajuta pe cei care sufera sa evadeze din propriile custi.
Doresc sa va mai impartasesc faptul ca atunci cand am facut scufundarea aceea despre care v-am vorbit, prin analiza mostrei de sange doctorii au putut observa ca nu existau hormoni de stres in organismul meu, iar acest lucru i-a surprins foarte tare, caci am innotat in conditii extreme.
Consider ca noi putem invata sa controlam stresul, sa controlam SPT si ca putem deveni confortabili in situatii disconfortante. Si cu aceasta ma ocup acum - calatoresc peste tot in lume si ii invat pe oameni cum sa isi optimizeze performantele atletice si sanatatea prin controlul si tinutul respiratiei. (...) Numesc asta: Relaxare la comanda!
Dupa parerea mea, atunci cand te scufunzi in apa si trebuie sa iti tii respiratia, reusesti sa atingi cel mai inalt nivel de control de sine. Eu numesc asta Meditatie sub apa, caci intr-adevar meditezi, iar creierul intra intr-un alt stadiu. Se poate observa pe grafic ca atunci cand ne tinem respiratia, se inregistreaza un nivel ridicat Alpha, ce este o stare de reverie.
Atunci cand iti tii respiratia, iti deschizi poarta spre inima ta si nu spun asta in sens metaforic. Tinutul respiratiei activeaza un proces natural in corp, numit Reflex Mamifer de Scufundare. Mie imi place sa-l numesc DELFINUL INTERIOR si toti avem acest reflex.
Iar candDELFINUL INTERIORse trezeste, este activat NERVUL VAG (nervul vagabond), al 10-lea Nerv Cranian, ce face legatura intre creier si inima, astfel incat intri in contact fizic cu inima. Nervul Vag se continua de asemenea la plamani, la organele interne si intestine si face parte din Sistemul Parasimpatic cunoscut si sub numele de Sistemul de Regenerare, Odihna si Digestie.
Cand iti tii respiratia putin mai mult, diafragma incepe sa se miste - incepe sa se acumuleze dioxidul de carbon - iar miscarea diafragmei duce la eliberarea stresului, a traumelor si a fricii din zona plexului solar.
Tinutul respiratiei, asa dupa cum se poate observa, este o parte naturala a procesului de respiratie. Este atat de neglijat - ceea ce este foarte trist - deoarece tinutul respiratiei are foarte multe beneficii.
Atunci cand este efectuat in mod corect, TINUTUL RESPIRATIEI ESTE FORTA SI MAGIE SI VA POATE VINDECA. Poate vindeca tipare disfunctionale si ajuta la luarea de decizii corecte. Poate ajuta chiar la transformarea stresului in RELAXARE.
Se vorbeste atat de mult despre meditatie, golirea mintii si respiratia constienta. Dupa parerea mea la fel de important este si TINUTUL RESPIRATIEI. Tinutul respiratiei poate ajuta la linistirea mintii agitate. Este o metoda rapida de a atinge ELIBERAREA SI PACEA INTERIOARA.
Tinutul respiratiei este PARTEA TACUTA a respiratiei.
La sfarsitul fiecarei scufundari pe care o realizez tinandu-mi respiratia, inchei cu un zambet. Fac acest lucru, caci vreau ca toti sa vada FRUMUSETEA TINUTULUI RESPIRATIEI.
Tinutul respiratiei nu inseamna a lesina (blacking out) - tinutul respiratiei este noua culoare la moda (the new black)!
Danezul Stig Avall Severinsen a reușit să înoate 152 de metri sub gheață, ținându-și respirația. Recordul său este menționat în ediția 2015 a Guinness Book. Evenimentul a avut loc într-un lac înghețat din Groenlanda, la data de 16 aprilie 2013. Stig Severinsen a folosit un costum special și labe de înot, parcurgând cei 152 de metri în 2 minute și 11 secunde. Ca și cum această performanță nu ar fi fost suficient de impresionantă, danezul s-a întors a doua zi pentru a stabili un nou record: a înotat 76 de metri pe sub gheață, de data aceasta fără a purta vreun costum special și fără labele de înot.
Stig Severinsen s-a născut în 1973, în Aalbord, Danemarca. Este doctor în medicină și biolog.
A început să experimenteze ținutul respirației de mic copil, în piscina familiei.
S-a apucat de înot la 6 ani, devenind campion național timp de patru ani la rând, începând cu vârsta de 9 ani.
Între 1993-2003 a jucat rugby subacvatic, iar între 1998-1999 a fost membru al echipei naționale a Spaniei la hochei subacvatic.
Deține mai multe recorduri mondiale, reușind, printre altele, în mai 2012, să-și țină respirația sub apă, timp de 22 de minute.
În 2010, a publicat cartea ”Știința respirației voluntare”, în care susține că prin controlul respirației, reușește să facă mai ușor față stresului, are energie crescută și performanțe fizice și intelectuale îmbunătățite.
(...) Vreau sa va pun o intrebare simpla: De cate ori respirati in timpul zilei? Raspunsul este: 25 mii - 30 mii de respiratii pe zi; 10 milioane de respiratii pe an; 1 miliard de respiratii pe o perioada de 100 de ani.
Problema majora a societatii noastre 'moderne' este aceea ca majoritatea oamenilor nu respira la capacitatea maxima. Am constatat acest lucru in urma antrenarii a mii de oameni, pretutindeni in lume - indiferent daca sunt atleti olimpici, persoane la centrele de reabilitare, sau persoane cu nivel de stres extrem de ridicat - majoritatea oamenilor folosesc doar 75% din capacitatea maxima a plamanilor. Astfel incat 25% din capacitatea plamanilor este total nefolosita.
(...) Modul in care respirati determina felul cum va simtiti si de asemenea felul in care traiti. Respiratia este energie (prana, chi), iar cheia pentru o viata sanatoasa, fericita si lipsita de stres este respiratia constienta.
(...) Multe se intampla pe parcursul unei vieti, insa ce vreau sa va spun este ca puteti schimba toate acestea, cand incepeti sa respirati constient. Haideti deci, sa respiram impreuna, voi si cu mine.
Primul lucru pe care trebuie sa il realizati este acela ca trebuie sa va concentrati atentia asupra respiratiei. Haideti deci sa analizam respiratia. In primul rand, intotdeauna trebuie sa respirati pe nas. Nasul este folosit pentru a respira, iar gura pentru a manca. Nasul are rolul foarte important de a filtra. In interiorul nasului se afla niste membrane mari, mucoase, si de asemenea peri microscopici care ajuta la curatarea mucusului, ceea ce contribuie la starea de sanatate. Astfel incat, atunci cand bacteriile si virusii patrund in nas, membranele acestea mucoase ii vor neutraliza, nepermitandu-le sa ajunga in plamani.
De asemenea nasul regleaza fluxul de aer, ce pantrunde cu o anumita viteza in plamani - plamanii fiind niste organe extrem de delicate, asemenea unor corali delicati.
Un alt lucru important legat de respiratie, cunoscut de mii de ani in intelepciunea milenara - si descoperit doar recent, acum 10 ani in stiinta moderna, descoperire ce a primit premiul Nobel - este acela ca in interiorul nasului este produs oxid de azot (NO), deci sinusurile noastre produc acest gaz, ce ajuta la relaxarea muschilor. Astfel incat, atunci cand respirati pe nas, cantitati mici de oxid de azot sunt transferate in plamani, ceea ce duce la relaxarea vaselor de sange, astfel incat se mareste absorbtia de oxigen, ceea ce contribuie la starea de sanatate. Deci concentrati-va atentia si respirati pe nas.
Este OK sa expirati pe gura. Deci inspirati pe nas si expirati pe gura sau pe nas. Expirand pe gura se poate regla usor fluxul de aer prin intermediul buzelor, al limbii si al dintilor.
Cand inspirati, plamanii se umplu cu aer, oxigenul trece in sange, muschiul inimii este stimulat si astfel oxigenul este transportat in fiecare celula din corp. Avem aproximativ 30 miliarde de celule in corp si toate au nevoie de oxigen pentru a functiona.
Acum ne vom concentra atentia asupra senzatiilor. Inchideti ochii si inspirati. Concentrati-va atentia asupra sunetului. Acesta este sunetul facut de respiratie, este sunetul ce reprezinta VIATA. Faceti apoi o pauza scurta si dupa aceea expirati. Concentrati-va din nou atentia asupra sunetului. Creati o legatura mentala intre respiratie si sunet, ca atunci cand veti auzi sunetul va fi o confirmare a faptului ca sunteti relaxat.
Din nou - INSPIRATI. Observati cum inspiratia este oarecum stresanta, deoarece se creaza presiune in piept si se mareste pulsul, la fel si presiunea de sange creste creandu-se hipertensiune, in special in situatii de stres ridicat, cand respiratia devine sacadata si nu mai este nici o pauza intre inspir si expir.
(...) Prin intermediul respiratiei puteti comunica cu inima, cu plamanii si cu organele din cavitatea abdominala. De asemenea procesul de digestie; hormonii sunt produsi aici. Astfel incat, prin acest proces constient activati adevarata voastra capacitate de respiratie.
Analizand respiratia veti observa cum cheia respiratiei este EXPIRATIA. Nu e vorba de a lua cat mai mult, cu lacomie - ci e vorba de a elibera, de a ceda controlul, de a avea credinta si incredere.
Observati cum expiratia relaxata afecteaza starea emotionala, trecandu-se de la stres, adrenalina - Sistemul Lupta sau Fugi, la Sistemul de Regenerare, Odihna si Digestie - prin care aveti o stare de bine si va simtiti fericiti - ceea ce sporeste productia de hormoni ai fericirii si stimuleaza sistemul imunitar.
V-am spus ca prin respiratie puteti comunica cu inima si nu ma refer doar din punct de vedere spiritual, ci si fizic. Prin respiratie se activeaza Nervul Vag, al 10-lea Nerv Cranian si cel mai important nerv al Sistemului Parasimpatic - Sistemul de Regenerare, Odihna si Digestie.
(...) Majoritatea oamenilor respira superficial, doar la nivelul pieptului. Astfel, cantitatea de oxigen transmisa in sange este destul de scazuta, pentru ca nu se foloseste si partea inferioara a plamanilor - respiratia abdominala. De asemenea respiratia superficiala pune presiune asupra inimii, ceea ce creaza tensiune. Deci incercati sa respirati profund.
Pentru aceasta ne vom concentra atentia asupra diafragmei - muschiul folosit in procesul de respiratie. Trebuie sa antrenati acest muschi, astfel incat chiar si atunci cand nu va concentrati atentia asupra respiratiei, cand dormiti spre exemplu, veti respira profund pentru faptul ca ati antrenat acest muschi.
Si asta incercam sa facem - incercam sa cream niste obiceiuri bune prin restructurarea sistemului nervos, devenind mult mai constienti de procesul respirator. Cum putem face acest lucru? Diafragma este unul dintre muschii cei mai importanti din corp si este situat imediat sub plamani, separand cavitatea abdominala de cea toracica. Cand inspirati, diafragma se aplatizeaza - functionand ca o ventuza, ca un piston - iar cand expirati, se relaxeaza si revine la pozitia initiala.
Diafragma, ca orice alt muschi, poate fi antrenat. Cu cat il antrenati mai mult cu atat veti avea mai mult control asupra lui si va deveni din ce in ce mai eficient si mai puternic. (...) Iar atunci cand sunteti bolnavi va veti vindeca mai rapid.
Deci un exercitiu foarte simplu este sa puneti o palma pe piept si o palma pe abdomen si inspirati incepand cu abdomenul, apoi cu plexul solar si la sfarsit cu pieptul. Aceasta este respiratia de baza in yoga si este modul in care ar trebui sa respirati pe tot parcursul zilei. Este modul cum respira bebelusii.
Am vorbit despre efectul pe care respiratia il are asupra inimii. Haideti sa discutam acum despre digestie. Prin miscarea diafragmei se realizeaza masajul organelor interne. In cavitatea abdominala se afla rinichii, ficatul, splina - organe de detoxifiere. De asemenea prin miscarea diafragmei este stimulata digestia. Practicand respiratia constienta va veti simti mai plini de energie - veti avea mai multa energie si veti manca mai putin.
(...) Cand realizati toate acestea, va dati seama ca va puteti schimba viata chiar in acest moment. Nu va costa nimic. Si sper ca va puteti da seama de potentialul nelimitat pe care il puteti activa atat in viata personala cat si pentru beneficiul celor din jur.
Iar daca vreti sa deveniti un maestru in respiratie, atunci puteti practica respiratia razboinicului - respiratia psihicului. Acest tip de respiratie va ajuta la concentrare si la controlul mintii si se realizeaza printr-un sunet mai uscat, din gat. Incercati de cateva ori...
(...) Nu va lasati inselati de simplitatea acestor exercitii - caci ele constituie fundatia unui mod de respiratie mai complex. Daca practicati aceste exercitii cateva minute pe zi, de cateva ori pe saptamana, rezultatele vor fi uimitoare.
(...) In concluzie ati invatat ca este important sa respirati pe nas, ati invatat despre respiratia diafragmatica, despre modul cum va puteti imbunatati procesele de digestie, detoxifiere si intreaga stare de sanatate.
M-as simti deosebit de onorat si fericit daca veti dori sa ma insositi in aceasta misiune a mea - a de ajuta intreaga lume sa respire mai bine... SUFLARE CU SUFLARE!
In acest video vom discuta despre evenimente importante din viata mea personala. Cand eram copil am avut astm si probleme grave de respiratie si doresc sa va vorbesc despre modul cum am reusit sa ma vindec si cum s-au derulat evenimentele. De asemenea, va voi vorbi despre anumite tehnici de respiratie pe care le veti putea folosi in viata de zi cu zi, in special pentru a reduce nivelul de stres si pentru a va mari puterea de concentrare.
Dupa cum va spuneam, in jurul varstei de 6 ani am avut astm, deoarece eu si fratele meu ne-am dorit cate un porcusor de Guineea. La putin timp dupa ce i-am primit, am inceput sa am alergie severa - iritare si lacrimare a ochilor si respiratie deosebit de dificila. A fost un sentiment cumplit, acela ca nu primesc suficient aer si mi se parea ca dintii imi erau prea mari in gura, tocmai pentru ca simteam ca ma sufoc. Ca si copil, eu am fost un copil fericit, foarte activ - practicand multe sporturi si petrecand mult timp in natura - insa din cauza astmului am inceput sa ma simt foarte obosit.
Ce m-a salvat a fost pasiunea mea pentru activitatile sportive si pentru apa, dar in special tinutul respiratiei. Noi aveam piscina si impreuna cu fratele meu aruncam jucarii de plastic in apa si faceam concurs cine reuseste sa-si tina respiratia cat mai mult si sa scoata cat mai multe jucarii din apa. De asemenea aveam o barca, iar fratele meu si cu mine innotam pe fundul apei si adunam scoici pentru parintii nostri.
Parintii m-au inscris la un program de innot si am devenit innotator pentru competitii. Astfel incat, prin procesul acesta de antrenare si innot, de asemenea de antrenare a respiratiei - inclusiv tinutul respiratiei - am reusit sa ma vindec, desi la vremea respectiva nu am realizat lucrul acesta.
Deci am reusit si m-am vindecat si sunt acum campion mondial cvadruplu la scufundari si detin recordul Guiness pentru tinutul respiratiei timp de 20 minute 10 secunde, pe data de 1 aprilie 2010, intr-un acvariu cu rechini.
Iar acum, dupa atatia ani de scufundari si practicare constienta a respiratiei si, de asemenea, invatand multi oameni cum sa fie sanatosi si cum sa respire folosind acest Sistem Integral al Respiratiei si Tinutului Respiratiei pe care l-am dezvoltat la Breatheology, am inteles de ce sistemul acesta functioneaza. Si am putut observa cum multi dintre studentii si clientii mei s-au vindecat. Am vazut de atatea ori cum persoane cu astm si alergii severe s-au vindecat.
(...) STP, infectia Lyme, stresul pot fi vindecate prin respiratie, dar in special prin tinutul respiratiei. De-a lungul vietii, respiratia, dar in special tinutul respiratiei si apa au fost esentiale si m-au ajutat extrem de mult, de aceea sunt asa de bucuros sa impartasesc cu voi aceasta tehnica a TINUTULUI RESPIRATIEI.
Astfel, in acest video veti avea ocazia sa invatati despre DELFINUL INTERIOR - un set de reflexe pe care le avem in comun cu toate celelalte mamifere, atat terestre cat si acvatice. Focile, balenele si delfinii sunt scufundatori extraordinari ce reusesc sa isi tina respiratia pe o perioada foarte lunga de timp. Si, dupa cum am spus, cu totii detinem aceste reflexe si le puteti cultiva in acelasi mod in care sunt antrenati muschii.
Ce se intampla? Atunci cand va tineti respiratia, pulsul va incepe sa scada - bradicardie - deoarece corpul incepe sa economiseasca oxigenul. De asemenea corpul incepe sa se relaxeze - trecem de la starea de agitatie si adrenalina, la cea de relaxare. La fel si mintea incepe si se linisteasca. Eu numesc aceasta stare Meditatie sub apa, iar cand mi-am tinut ultima oara respiratia, timp de 22 minute si am fost numit Super Om, am numit acea stare o lunga Meditatie sub apa, caci in acel moment nu te poti gandi la nimic altceva, trebuie doar sa fi intr-o stare de fluiditate.
Si puteti invata si voi cum sa faceti asta. Prin tinutul respiratiei si incetinirea pulsului este influentata si activitatea mentala. Acum, in timp ce avem acest dialog, creierul vostru este in Beta. Insa puteti trece la starea de Alpha foarte simplu, practicand tinutul respiratiei si relaxarea.
Iar atunci cand sunteti relaxati, cand mintea se linisteste si va tineti respiratia, au loc multe procese in organism. Se schimba chiar si compozitia chimica a sangelui. Dupa cum puteti vedea in aceasta poza, dupa ce mi-am tinut respiratia timp de sapte minute, iar creierul mi-a fost scanat, mostrele arata cum sangele a trecut de la culoarea normala - rosie - la maro. Bineinteles aceasta se datoreaza faptului ca oxigenul din organism a fost folosit aproape in totalitate.
Acesta este un semnal de stres si prin urmare organismul va incepe sa produca un hormon numit EPO - Eritropoietina. {Este un hormon produs de rinichi, ce actioneaza asupra maduvei osoase hematogene inducand formarea de hemoglobina (eritrocite, celule roșii)}.
Asadar, daca practicati tinutul respiratiei in mod regulat, cu siguranta va veti mari valoarea de hemoglobina, astfel incat veti avea o cantitate mai mare de hemoglobina pe volum - hematocrit (HCT). De aceea, atunci cand practicati tinutul respiratiei, va veti vindeca mai rapid. Este acelasi proces ca si in cazul antrenarii la altitudine, cand sportivii se antreneaza la altitudini inalte pentru a stimula productia de hemoglobina.
Deci, haideti sa incercam impreuna:
inspirati - expirati pe gura (Aaahhh)
inspirati - expirati pe gura (Aaahhh) - tineti-va respiratia
Incepeti prin a va tine respiratia timp de 5 secunde, apoi 30 secunde si pana la 1 minut. Iar ceea ce se intampla este ca pulsul va incepe sa scada si va veti 'scufunda', asemenea unui delfin, intr-o stare de bine in care sunteti fericiti, iar mintea este relaxata.
Astfel incat, indiferent de situatiile stresante in care va aflati in viata de zi cu zi, va puteti tine respiratia pentru putin timp, iar acest lucru va contribui la concentrarea atentiei si la relaxarea mentala.
Atunci cand va tineti respiratia pe o durata mai indelungata, 1 - 2 minute, organismul va gasi o modalitate de a mari nivelul de oxigen si astfel va produce hormonul EPO, care la randul sau va produce hemoglobina.
Insa, va rog, nu faceti niciodata scufundari neasistati, caci poate fi fatal. Chiar si eu am lesinat in apa, deci nu faceti scufundari neasistati nici macar in piscina. Pe 'uscat' nu este o problema, chiar daca lesinati corpul va va trezi.
(...) Un alt exercitiu simplu pe care il puteti practica daca, spre exemplu, aveti insomnie sau doriti sa va relaxati rapid. Este foarte simplu, dar este cel mai eficient exercitiu pe care il cunosc. Se numeste Respiratia 1:2 deoarece raportul este de 1 la 2.
Relaxati-va fata si zambiti, caci starea de fericire va contribui la stimularea productiei de hormoni ai fericirii si imediat va veti simti bine, iar mintea si respectiv creierul vor fi mai limpezi.
Deci daca sunteti stresati, respirati in acest fel de 3-4 ori - dureaza 1 minut. Si astffel va veti conecta la Delfinul Interior. Daca puneti degetul pe carotida, puteti simti cum pulsul se incetineste. (Masurarea pulsului se poate face cel mai usor palpand incheietura mainii, insa tehnica se poate aplica si in alte zone precum cea de la nivelul gatului, la artera carotida).
Voi face o demonstratie ca sa puteti vedea ca Delfinul Interior este cat se poate de real si prezent.
(...) Punand laolalta invataturile stravechi (yoga) cu experienta mea de scufundator, in combinatie cu educatia in domeniul medical pe care o posed si, de asemenea, cu cercetarile stiintifice de pretudindeni din lume - am reusit si am creat aceasta platforma, Breatheology, ce a dat rezultate pentru mii de oameni si, cu siguranta, va da rezultate si pentru voi.
V-ati putut da seama ca respiratia a fost un aspect major al vietii mele, ce mi-a permis sa depasesc momentele dificile si chiar sa ajung campion mondial la scufundari. Nu sunt Super Om, sunt exact ca si voi: am doi plamani, doua picioare... este vorba insa de modul cum utilizati ceea ce aveti. Trebuie sa va folositi plamanii la randamentul maxim de 100%.
(...) Am observat de nenumarate ori ca aceste tehnici functioneaza. Este demonstrat. Iar acum le puteti pune si voi in practica. Este posibil ca tinutul respiratiei si Delfinul Interior sa vi se para ciudate, insa aceste procese au avut efecte miraculoase in viata mea si, in aceeasi maniera, vor avea efecte miraculoase si in vietile voastre. Incepeti si puneti-le in practica in problemele mentale sau fizice cu care va confruntati si, cu siguranta, RESPIRATIA va va ajuta sa le depasiti.
CREAZA-TI NOI OBICEIURI PRIN INTERMEDIUL RESPIRATIEI
(…) In acest videoclip doresc sa va vorbesc despre ceva deosebit de special si drag mie si anume REABILITAREA. Actualmente dispunem de un potential nelimitat, ce nu a mai fost explorat pana acum, si anume modul in care reabilitarea poate fi folosita in: spitale, unitatile militare, sau la copiii cu probleme de concentrare - exista atat de multe posibilitati.
Doresc sa va prezint cazul lui Morton, prietenul meu, care a facut infectie Lyme, o boala ce debiliteaza fizic. Eu nu sunt deloc de acord cu folosirea medicamentelor si, prin urmare, transformarea oamenilor in zombies. In cazul astmului sau a altor afectiuni, folosirea medicamentelor nu ajuta la absolut nimic. Din contra, va trebui sa le luati continuu si veti avea nevoie de tot mai multe.
Nu veti rezolva problemele in felul acesta. Trebuie sa coborati in profunzime. Sa va rescrieti viata. Sa eliberati trecutul, sa incetati a va ingrijora in legatura cu viitorul si sa reveniti aici, in prezent. De aceea respiratia, inclusiv tinutul respiratiei, este atat de frumoasa si de transformatoare.
(…) Prietenul meu Morton, despre care doresc sa va vorbesc, este psiholog sportiv si a fost idea lui ca eu sa devin campion mondial la scufundari pana in 2004. Aceasta a fost o idee nebuneasca, caci eu abia incepusem sa fac scufundari in 2000 si, desi eram un innotator bun, in nici un caz nu eram un innotator de elita mondiala. Dar impreuna cu Morton am creat un plan strategic pentru urmatorii patru ani, ce includea tot ce era necesar pentru atingerea acestei performante.
(…) Morton avea 2 copii cand s-a inbolnavit cu infectia Lyme. La inceput doctorii au crezut ca are tumora cerebrala, deoarece ochii au inceput sa se miste necontrolat. De asemenea, Morton nu mai putea merge, caci infectia ajunsese la cerebel - centrul care controleaza echilibrul si coordonarea.
Infectia s-a extins apoi la cortexul vizual, astfel incat Morton nu mai putea vedea la televizor, nu mai putea citi carti, iar ochii se miscau continuu. Infectia Lyme este o boala cu adevarat ingrozitoare.
Fiind phiholog sportiv, Morton iubea activitatea fizica, insa boala aceasta – Neuroborelioza - afecteaza sistemul nervos, iar Morton a fost deosebit de afectat. Doctorii i-au spus ca el nu va mai merge vreodata.
Si acum imi dau lacrimile cand imi amintesc de momentul cand am primit telefonul acela. I-am spus lui Morton: "SUB NICI O FORMA! VEI MERGE DIN NOU PE PICIOARELE TALE! NU EXISTA UN PLAN B!" Am avut doar un singur plan si, anume, acela de a-l readuce pe Morton la viata. Am vorbit despre toate acestea in prezentarea TED TALK pe care am tinut-o.
Timp de trei luni am fost impreuna cu Morton la spital - nu am avut un plan anume, nu stiam exact ce si cum sa facem, dar am facut multe exercitii in apa. Cand fac reabilitari, fac in proportie egala - 50 % in apa si 50% pe ‘uscat’. In felul acesta este usor de tinut minte si e simplu atat pentru terapeut cat si pentru pacient. Desi doctorii au zis ca el nu va mai merge vreodata, dupa 3 luni Morton a iesit din spital pe propriile picioare, cu rucsacul lui mare in spate.
Acum Morton are trei copii si suntem prieteni in continuare. Sunt asa de fericit ca el a reusit sa depaseasca aceasta situatie. Din ce in ce mai multe persoane sunt afectate de aceasta boala ingrozitoare, sau de alte boli similare, iar reabilitarea poate fi folosita in tratarea acestor boli. Exista in mod cert speranta. Sunt tehnici de respiratie si tinut respiratia care va pot ajuta si va pot face mai puternici si mai rezistenti. Sper ca aceasta serie de prezentari va contribui la largirea orizonturilor voastre in ceea ce priveste posibilitatile nelimitate pe care le puteti astfel explora.
As putea sa va vorbesc si despre succesul pe care l-am avut in tratarea altor boli, cum ar fi Sindromul Post Polio si Palsy Cerebral. Am lucrat cu atatia pacienti peste tot in lume si am fost chiar angajat de spitale pentru a crea o structura similara platformei pe care am creat-o la Breatheology.
Aceasta este Misiunea mea si v-ati putut da seama ca Pasiunea mea este sa-i invat pe oameni despre potentialul nelimitat si descoperirea nebanuitelor beneficii ale procesului de respiratie si, implicit, tinutul respiratiei. Trebuie privit ca un proces integral - YIN/YANG, masculin/feminin, etc. - caci numai asa ne vom putea vindeca.
(…) Doresc sa va multumesc pentru ca m-ati ascultat si voi incheia cu un simplu exercitiu pe care il veti putea face si prin intermediul caruia veti realiza potentialul extraordinar al respiratiei. Acest exercitiu il puteti face oriunde, chiar si dimineata in pat.
Ne vom concentra atentia asupra diafragmei. Dupa cum am mai spus, diafragma separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala. In cavitatea toracica se afla inima si plamanii si, este interesant faptul ca plamanul stang are doar doi lobi - pentru ca se afla in apropriere de inima - iar plamanul drept are trei lobi.
Acesta este un exercitiu foarte simplu, dar are beneficii extraordinare, daca il veti faceti zilnic timp de cateva minute.
Inspirati pe nas - faceti o pauza scurta - expirati pe gura (Aaahhh)
Sau puteti face exercitii pentru a va mari capacitatea plamanilor. Doctorii nu va vor spune despre acest lucru. Puteti folosi limba ca un piston si va puteti mari capacitatea vitala a plamanilor. Toate aceste exercitii va stau la dispozitie.
Nu exagerati, incepeti progresiv si fiti delicati cu sistemul vostru nervos si cu plamanii, incercand sa va concentrati atentia asupra diafragmei.
Un alt exercitiu pe care il puteti face si pe care copiii il fac cu usurinta - deci il puteti face si voi indiferent de statura sau greutate. Concentrati-va atentia asupra partii centrale a diafragmei - plexul solar.
Prima parte a exercitiului:
Expirati pe gura (Aaahhh) - inchideti gatul - ridicati-va diafragma, prin suctiune.
Un alt aspect interesant: ultimele coaste sunt flotante, nu sunt atasate de stern. Va puteti masa diafragma cu degetele si puteti exersa urcand si coborand diafragma.
Partea a doua a exercitiului:
Expirati
Inspirati pe nas - expirati puternic tot pe nas, scurt, de mai multe ori (aproximativ 10 ori), ca si cand v-ati sufla nasul.
Inspirati scurt - apoi expirati pe gura (Aaahhh)
Pulsul va creste rapid, sangele se va pune in miscare, creierul va primi oxigen si mintea se va limpezi. Daca sunteti bolnav la pat, va puteti stimula circulatia, la fel si sistemul limfatic in felul acesta. Acestea sunt niste exercitii simple pe care le puteti face in sezut, in pat, sau chiar atunci cand nu va puteti misca deloc.
In concluzie, daca vrei sa deveniti mai rezistenti si mai puternici, sa aveti mai multa energie, dar in special in caz de reabilitare - daca sunteti la pat si nu va puteti misca - puteti face aceste exercitii, facand astfel antrenament cardiovascular.
Cartea lui Stig Severinsen poate fi descarcata gratuit de pe site-ul Breatheology.
Videoclipurile de mai sus pot fi accesate ca membru. Pentru suma de $7 veti avea acces la o serie de exercitii de respiratie si meditatie.
De ce sa faci scufundari? De ce sa te duci pe fundul oceanului? De ce sa te cobori in adancuri tinandu-ti respiratia?
Ei bine, aici nu pare asa de adanc, nu-i asa? Ce ziceti de 5 metri? E suficient de adanc? Dar 10 metri? Dar 20?
Ce ziceti daca la 20 metri adancime este o prapastie in platforma oceanului? De ce te-ai aventura acolo? Ce ganduri nebunesti te pot determina sa sari in acea prapastie? De ce oare ar face cineva asa ceva? Ne dorim moartea? Urmarim stimularea de adrenalina?
Din contra: cu cat te cufunzi mai in adancime, cu atat mai mult iti scade pulsul. Cu atat esti mai calm. Facem scufundari pentru a ne descoperi propria adancime, pentru a ne gasi calmul si profunzimea relaxarii noastre. Numai atunci cand esti perfect relaxat poti face asta.
Si puteti realiza acest lucru doar cu ajutorul prietenilor care se vor asigura ca sunteti in regula.
Nu imi doresc moartea (death), IMI DORESC PROFUNZIMEA (depth).