Vindecarea cancerului cu ultraviolete, H2O2, etc.

Bun venit tuturor

Vindecarea cancerului cu ultraviolete, H2O2, etc.

Mesajde mszavai » Vin, Feb 05 2016 12:52 am

.
Multidimensionalitatea si bolile

De-a lungul vietii, corpurile comunica cu noi in permanenta, aratandu-ne dezechilibrele de care sunt afectate. Cei care alegem sa primim aceste mesaje, continuam sa cautam raspunsuri si solutii la aceste dezechilibre. Cei care insa aleg sa 'nu simta', cu alte cuvinte aleg calea indiferentei si a lipsei de responsabilitate, apeleaza la droguri - sub denumirea lor moderna de 'medicamente'.

In societatea omului 'modern' drogurile, radiiatiile nucleare (chimioterapia) si amputarea diverselor parti din corp sunt considerate 'normale' si 'benefice' in timp ce terapii milenare asemenea terapiei cu urina sunt tratate cu revolta si repulsie, chiar si de cei care se considera a fi 'cautatori ai adevarului'.

Pentru a intelege ce este boala, aceasta trebuie abordata la nivel multidimensional. Asa dupa cum explica George Kavassilas, corpul uman este un fractal al intregului univers. Aceasta inseamna ca fiecare molecula, atom, celula, fiecare microorganism din corpul nostru este de fapt o entitate de sine statatoare, reprezentant al unui 'coltisor' din acest vast univers (fiecare celula - un sistem de stele, fiecare atom - o galaxie). Metaforic, George spune ca fiecare dintre noi suntem regi si regine peste aceasta imparatie care o reprezinta corpul uman. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru miliardele de fiinte care ne alcatuiesc corpurile.

Intelegand profunzimea si complexitatea acestui adevar, mai puteti privi cu indiferenta la dezechilibrele de care suferiti? Mai puteti alege calea 'convenientei', a iresponsabilitatii, atunci cand alegeti sa va puneti in transa 'slujitorii' fideli'? Sa ii intoxicati? Sa ii radiati? Sau chiar sa ii eliminati in totalitate? Si care sunt repercusiunile pe care aceste actiuni ale voastre le au asupra Existentei voastre Universale, v-ati pus aceasta intrebare?

Cum credeti ca putem duce o viata echilibrata intr-un corp aflat intr-o continua stare de stres si lupta? Ce se intampla de fapt cand un corp este invadat de un parazit? Parazitii sunt anaerobi, deci au nevoie de un mediu lipsit de oxigen pentru a se dezvolta. Cand un parazit patrunde in corp, acesta va injecta gazda cu o substanta chimica, toxica care ii va permite sa se instaleze in 'noua casa'. Ce este de fapt acest chimical emis de parazit? Este o 'parte' a sa, cu alte cuvinte are aceeasi frecventa/ vibratie ca si parazitul, iar imprastierea chimicalului in 'noua locuinta' va modifica frecventa 'gazdei' si o va aduce la o frecventa mult mai apropiata de cea a parazitului, care sa permita existenta acestuia. Pe tot parcursul acestei relatii de dependenta, parazitul va continua sa elibereze aceste chimicale/ toxine care vor induce tot mai mult haos in vibratia armonioasa a organismului.

Sanatate = armonie/ echilibru
Boala = dezechilibru/ haos
Interesant este ca mama mea, inainte de a incepe terapia cu H₂O₂, a avut un vis in care se facea ca multi barbati straini au intrat in casa in care se afla ea, s-au instalat pe niste scaune si au inceput sa fumeze atat de mult (parca era o 'conferinta de fumat' a spus mama), atfel incat tot mediul a devenit toxic pentru cei care locuiau in casa.

Si eu am avut astfel de vise in timpul curelor de dexintoxicare. Am visat spre exemplu ca multi straini barbati si femei veneau in casa, neinvitati, umpleau camerele 'de la perete la perete' si se apucau sa dea petreceri, facand foarte multa mizerie peste tot in casa. Cand incercam sa ii dau afara, spunandu-le ca e timpul sa plece, ei nici nu ma bagau in seama si isi continuau 'dezmatu'. Eu ii amenintam ca voi chema politia, luam telefonul sa sun la politie, dupa care mi-aduceam aminte ca nu ma pot baza pe 'sistem' si ca imi pot face singura dreptate.

Cand am inceput terapia aceasta, am visat ca ma aflam cu sotul meu intr-un tren, a venit un barbat foarte impunator, viclean si 'uns cu toate alifiile', care fara sa ne dam seama ne-a furat bagajul situat deasupra noastra. Eu l-am vazut plecand si am recunoscut haina sotului, am strigat: "Politia, Politia", mi-am reamintit ca politia nu e de mare ajutor si m-am dus si l-am infruntat direct pe acest barbat si am luat inapoi ce era al nostru.

Odata ce chimicalul toxic emis de parazit ajunge in sange, acesta va fi raspandit in intregul organism, astfel incat fiecare celula a corpului este afectata.

In concluzie, datorita parazitarii, nu numai ca murim deshidratati si malnutriti (parazitii impiedica hidratarea, nutritia si excretia corecta a celulelor), dar murim intoxicati si asfixiati.
APA OXIGENATA

DMSO

ALBASTRUL DE METILEN

LAMPA CU ULTRAVIOLETE


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Vin, Feb 05 2016 1:13 am

.

Vindecarea cancerului

Pentru cei care aveti cancer si doriti sa va vindecati, trebuie mai intai sa intelegeti ce este de fapt cancerul. Pe langa faptul ca este un fungus, cancerul este si produsul/ rezultatul multor factori de stres la care este supus organismul.

In tratarea cancerului, trebuie sa tineti cont si de urmatorii factori care duc la dezvoltarea acestuia:


 • toxifierea cu metale grele prin intermediul: alimentelor si bauturilor, a vaselor de gatit, a plombelor dentare (mercur), a vaccinurilor


Asa dupa cum am mai spus, sanatatea reprezinta starea de armonie a organismului, iar boala - starea de haos si dezechilibru. Pentru restabilirea armoniei in organism recomand:


De asemenea un stil de viata activ. Recomand:


Pe plan spiritual, va recomand sa abordati o atitudine responsabila, sa va reamintiti ca toate experientele pe care le aveti au fost create chiar de voi - Fiinta Infinita care sunteti - sa va asumati raspunderea pentru boala de care suferiti (este a voastra!), sa o cuprindeti cu intreaga voastra Fiinta, sa ii multumiti, sa o aduceti in Inima si sa o eliberati pentru a putea fi transformata in Lumina.


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Vin, Feb 05 2016 1:26 am

.

H₂O₂ si DMSO

Motivul pentru care aceste doua substante - apa oxigenata si dimetil sulfoxid-ul - dau rezultate extraordinare in vindecarea cancerului si a multor altor boli este pentru ca oxigenul pe care il contin reuseste sa penetreze peretele celulelor canceroase (cancerul este de fapt un fungus - candida) si a altor celule parazitare (fungi, virusuri, bacterii, radicali liberi) si atunci corpul reuseste sa le atace.

In timp ce alte substante (ex. antibioticele naturale) reusesc sa distruga bacteriile, fungii raman neafectati si continua sa se multiplice si sa intoxice organismul pentru a castiga cat mai mult control asupra corpului uman.

In timp ce microorganismele benefice din organism sunt aerobe (au nevoie de un mediu oxigenat pentru a se dezvolta), parazitii de orice fel sunt anaerobi (au nevoie de un mediu lipsit de oxigen pentru a 'prinde radacini' si a se multiplica).

Terapia cu H₂O₂

Terapia cu apa oxigenata se face in modul urmator:

 • Se foloseste H₂O₂ concentratie 35% grad alimentar (fara stabilizatori si alti aditivi) care se dizolva in 200 - 220 ml apa, astfel incat concentratia de H₂O₂ devine 3%. Solutia astel rezultata se ia de 3 ori pe zi, de preferinta pe stomacul gol.

 • Se incepe de la 3 picaturi/ de 3 ori pe zi si se adauga progresiv cate o picatura pe zi, pana se ajunge la 25 picaturi/ de 3 ori pe zi. Se mentine tratamentul de 25 picaturi/ de 3 ori pe zi timp de cateva zile, apoi se intrerupe terapia.

Daca pe parcursul tratamentului procesul de vindecare devine prea intens, se revine la numarul de picaturi folosit in ziua precedenta si se mentine acest numar de picaturi pana cand procesele scad in intensitate, dupa care se reia tratamentul conform indicatiilor.

Trebuie tinut cont de varsta persoanei, de starea de sanatate a corpului si de greutate (cu cat o persoana este mai supraponderala, cu atat corpul este mai plin de deseuri/toxine).


ATENTIE

H₂O₂ concentratie 35% se dizolva in apa (200 - 220 ml) pentru a obtine H₂O₂ concentratie 3%.

Personal, prefer sa iau 15 - 25 picaturi de H₂O₂, in timpul mesei, sau dupa masa. In felul acesta se evita starea de 'greata' sau 'ameteala' experimentata atunci cand H₂O₂ se ia pe stomacul gol.

Ca terapie, prefer sa alternez aceste terapii de oxigenare cu celelalte terapii descrise pe forum, pentru a nu crea dezechilibre in organism.

In Viata, este foarte important sa urmam, pe cat posibil, CALEA DE MIJLOC A ECHILIBRULUI.

Eu cumpar H₂O₂ concentratie 35% grad alimentar direct de la unul dintre producatorii nationali Pure Health Discounts de unde se aprovizioneaza si farmacille. Produsul lor nu sta in depozit mai mult de 7-14 zile de la data de fabricatie, este bineinteles imbuteliat in plastic (din pacate), dar imediat ce l-am primit il transfer in sticle de sticla inchise la culoare pe care le pun intr-un loc intunecat si racoros.

Oxigenul din apa oxigenata se descompune in contact cu lumina. De asemenea, nu este recomandat ca H₂O₂ concentratie 35% sa fie dizolvat in prealabil in apa, deoarece mineralele din apa duc la descompunerea atomului de oxigen. Dizolvarea se va face chiar in momentul in care se foloseste solutia.


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Tratamentul cu apa oxigenata metoda lui Bill Munro

Mesajde mszavai » Vin, Feb 05 2016 1:26 am

.
Bill Munro (March 19,1924 - January 2014) vorbeste despre modul cum s-a vindecat de cancer de prostata si melanom folosind H₂O₂. Doctorul ii spusese bineinteles ca trebuie sa faca chimioterapie.

Bill a folosit H₂O₂ grad farmaceutic (contine stabilizatori si metale grele) concentratie 3% (concentratia la care H₂O₂ se gaseste in farmacii in America). Folosind o sticluta de spray nazal pe care o umplea cu H₂O₂ 3%, el pulveriza apa oxigenata in gat. 10 pulverizari/ de 7-8 ori pe zi timp de 4 luni, dupa care a scazut la 5 pulverizari/ de 7 ori pe zi. Bill exemplifica aceasta metoda in video-ul de mai jos.

El spune ca dupa 6 zile melanomul a disparut, iar cand a mers din nou la doctor, acesta i-a spus ca nu mai are cancer si sa revina peste 6 luni pentru a fi din nou testat.

Bill spune ca folosind aceasta metoda cancerul se vindeca intr-o luna, insa tratamentul trebuie continuat timp de patru luni. Bill Munro a trait pana la varsta de 90 ani, spune ca a fost foarte activ si nu a luat nici un fel de medicamente sau vitamine.ARTICOLE (engleza)

Gardening with Hydrogen Peroxide - Bill Munro
Gardening with Hydrogen Peroxide - Bill Munro

February 7, 2005

By Bill MunrouThis will be the most phenomenal article you will ever read. It deals with something as simple as H2O2 (Peroxide) and is harmless to all good things. I have been gardening for about 40 years and was wondering why bad bugs had to have a very specific pesticide to control them. I had been inhaling peroxide for aches, pains and allergies and it seemed to control all of them. Not having any source to go to for the information on how to use peroxide in the garden, I decided on the trial and error method. I have never started a project that I new how to get to the end, and this was no exception.

The beauty supply store would have the peroxide that I needed. The 40% peroxide cost about $2.50 a quart. I bought the least expensive they had, because I did not need any additives. Having no knowledge of what strength to use, I used 8% for my plants. They did not die so that is the strength I have used ever since.

If you have a small garden you will need a hand squeeze sprayer. A little peroxide goes a long way. My lot is about 100 X 85 and I use a six-gallon sprayer. I have it mounted on a 2-wheel handcart. The peroxide comes in several strengths, so the strength you start out with is not that important as long as the final strength is 8%. Peroxide should be kept out of the sun.

When you plant the seedlings dig the hole and spray it with peroxide using your hand sprayer. Wet it good and then wet the roots of the seedlings or small plant.

I don’t use any commercial fertilizers. I have my own well so I have none of those chemicals the government uses in their water. When I prune the fruit trees, I put the trimmings in the chipper and add all the ashes from my wood burner and then till them into the garden in the fall. My garden is composting all year long. The grass clippings are used for the walkways between plants. I started out with clay, now the soil is black and soft.

Corn was the first plant that I used the peroxide on. I marked two rows off and every 12 inches made a hole about 2” or 3” deep. I put one kernel in each hole then poured about third cup of 8% peroxide in each hole and covered them up. In 5 to 6 days the sprouts came up. Fourteen days later I repeated the process without the peroxide. They came up in 12 to 14 days. Fourteen days later I repeated the first with the peroxide and they came up in 5 to 6 days. As the corn grew the corn with out the peroxide did not grow well as the ones with peroxide. I have noticed that the birds do not attack the ears of corn any more, and I assume it is because there are no worms in ears of corn. Birds can fly over the corn and know there are no worms in the corn. Do they have a sense that man does not have?

Acorn squash was next. They were planted with out peroxide. After 3 or 4 leaves formed the bugs made filigree of the leaves. One new leaf was untouched. I sprayed the plants with peroxide and as time went by the plants sprouted new leaves. They produced several squash. I sprayed the plants after every rain. I planted turnips with no peroxide and the bugs over took them. I wet them down with peroxide and that stopped the bugs.

I planted radishes and they grew bigger than golf balls, and had a mild and firm taste. I will be planting radishes and carrots this year. Last year the turnips grew to 6” to 8” in diameter and were mild when cooked.

The next year I decided to try soaking the seeds before I planted them. I soak them for three or four hours just before I planted them. The only seeds that did not survive the soaking were the navy beans. They just slipped out of their skins.

The potatoes have been interesting. The first year I planted potatoes I planted them without soaking them but sprayed them after they came up. I wet them down (not soaking) after they were 6 or 8 inches tall. Then about three weeks later I just sprayed a mist over them. They had some very small holes in them but they produced good potatoes. The next year I soaked them before planting and misted them when they came up. Last year I had several self-sow potatoes. I transplanted them but used no peroxide on them. I have had self-sow squash that came from plants that were peroxide grown and they were bug free without using peroxide.

In 2002 I used one ounce of 40% peroxide per gallon. Just about every thing that was green was sprayed and the results were a big surprise to my wife and me, We had no mosquitoes or any other flying bugs in our yard. There were a few ladybugs but they were few and far between. I don’t think the peroxide had any thing to do with the ladybugs directly. However, the lack of bugs for them to eat would be my guess why there were so few.

The vegetable that gave me a problem was the cabbage. I was determined to conquer the cabbageworm. Years ago I sprayed the cabbage plants with peroxide to no avail. This year I soaked the cabbage seeds before planting them. There were no signs of the bug until the cabbage plants were almost full grown, then I poured about a quarter of cup of 8% peroxide over the cabbage, letting it flow down into the layers of the leaves. That stopped the cabbage bugs. This year I will use hydrogen peroxide more freely on every thing that is alive and green in my yard and garden.


Source: http://www.landrights.com


Hydrogen Peroxide to heal Prostate Cancer - Bill Munro
Hydrogen Peroxide to heal Prostate Cancer - Bill Munro

Bill Munro (March 19,1924 - January 2014) from Waterford, Michigan writes, "I have been inhaling 3% peroxide for over 13 years. And had a bout with Melanoma and Prostate cancer at the same time. At no time would I let anything like a salve be on my open Melanoma because that would take away the oxygen needed to heal from the outside. The peroxide I inhale would supply the oxygen on the inside. I increased the times that I inhale the peroxide into my mouth to 7 or 8 times a day. I used a nasal spray pump. With each inhale I would pump the pump about 10 times. This went on for four months. I now pump 5 times with each inhale and 7 inhales every day. My PSA blood tests say I am clean now."

Bill believes that you need to give the peroxide at his dosage (5 pumps, 6 times a day) 2-4 weeks to see results for viruses that have been in the bloodstream for some time (ie., lingering viruses). Cancer takes about a month, but you would need to continue the therapy for 3-4 months. Apparently any and all viruses cannot survive in an oxygen enriched environment. If you try Bill's technique for cancer, general health, sore muscles, etc., please let us know how it goes. We don't know unless you tell us! Thanks.

Source: Earth ClinicHydrogen Peroxide is the most over looked chemical used by man. New uses of it are coming to light every day. Bad bugs be they, in your garden or your body, they cannot live in an oxygen rich environment.

At 69 years old my muscles were so tight that to get out of bed I would lay on my stomach and back out on to the floor, push down on the bed and stand up. I knew there was something to correct this bad situation. One morning while having coffee with a friend, I noticed he had brought a small stack of books with him. Being curious, I asked if I could look at the books. The one that stood out to me was "O2xygen Therapies".

As I was scanning it, it became more interesting to me. I asked him if I could take it home. It was a week before returning the book. Being convinced Hydrogen Peroxide was what I was looking for, it was now going to into my system? The book gave three choices. Put 8 to 10 drops in an 8 oz cup and drink it, four times a day. Next was, put a pint of 35% in the bathtub and soak for 1 hour once a week. Or go to a doctor for intravenous infusion once a week. None of these had any appeal to me.

After a week or two I decided that the easiest, and most efficient way was to inhale the 3% peroxide into my mouth and on into my lungs. I just happened to have a “Nasal Spray Pump” (see sample picture below). I dumped the contents out, put in the 3% peroxide as it comes from the drugstore. Now, how many times do I pump? I settled for one pump per inhale, and 4 times a day. That went on for about a month. As I was laying down for a short rest, I noticed that I was breathing freely. No forced inhale or exhale. That was the first thing that I noticed while inhaling the peroxide. I then changed the time when to inhale the peroxide. Now I inhale 2 times in the morning and at night. While deep inhaling I pump the pump as many times as I can, usually 8 to 10 pumps each inhale. Another thing I noticed was, I sleep all night with my mouth closed. I used to have heart aches that were very uncomfortable, no more.

[Note from Ken Adachi: Bill uses drug store brand 3,5% hydrogen peroxide (which contains stabilizers and metal contaminants) and there's no question that it saved his life when he was given a terminnal Exit Slip by his oncologist many years ago, but it's far WISER to obtain 35% Food Grade hydrogen peroxide and dilute it down (with distilled water) to 3.5% and inhale that, rather than pharmacy brand hydrogen peroxide]


Bill Munro demonstrating how he inhales H2O2 using a nasal pump sprayer
My wife and I have been inhaling peroxide for 9 years now and no colds, sore muscles, aches or pains. I take no medication or vitamins. I am less than two years to 80 years old. My lungs don’t give out when I work in my garden or other things around the house. My house is 160 years old, so the work never stops. Peroxide keeps our oxygen blood count in the high 90’s.

One of the first people that used the peroxide as I do was very interesting. He had a low self-esteem. I found out that he was on kidney dialysis. I discussed the peroxide several times with him. Finally one day I went to his house with a nasal spray pump. He opened it and poured out the contents and filled it back up with 3% peroxide. He sprayed it in to his mouth and into his lungs. I said you know how to do it, and I left. Three days later I called him to see if anything had happened. He said that he could breath easier. Four days latter he called me, he was so excited all he could say was “It’s working, It’s working". I asked "What did it do?". He said he was waking up about an hour and a half before normal and that he was coughing up all the bad stuff that was in his lungs. He went back to bed and when he woke up, he said he had not felt that good in years. From that time on his spirit was always good and his voice was up beat.

A couple of people told me after four or five years of using the peroxide they stopped. I ask why and both said they did not get sick, and they don’t think it was working. You can make that judgement. One friend of ours goes to the doctor for pacemaker check ups and the doctor tells him the peroxide will not help him but it will not do him any harm. He is using his second pacemaker. He has told me several times; if it were not for his inhaling the peroxide he would not be here today.

Nasal Pump Use

The nasal spray pump plays a big part in my use of peroxide. I use it to propel the peroxide into my lungs by spraying it into the back of my throat. I also spray my toothbrush to clean my teeth, to clean my glasses, spray minor cuts and scrapes, and wet postage stamps. Peroxide can be used as an aftershave tonic. Spray it on your face and rub it in. BE SURE you close your eyes when you spray your face. It will be uncomfortable if you don’t. Peroxide may be a factor in retarding aging.

I have an additional nasal pump that is full of distilled water and I use it to flush out my eyes when they feel a little dry. I spray my eyes and let the water drain down my cheeks. I wipe the water off my cheeks only, with a tissue. There are no chemicals in distilled water.

I think in the future many of the prescription drugs will come in a spray pump. Several do now but we will be seeing more. This allows the drugs to start to work instantly. They will go right into your system and not have to ward off the acids in your stomach. They can be easily dispensed almost anywhere.


By Bill Munro
October 14, 2005How I Stopped Prostate Cancer by Inhaling Hydrogen Peroxide Using a Nasal Spray Pump

In the summer of 2004, I had a physical and my doctor said I had cancer and he would set up a schedule for Chemotherapy. I told him I didn't have the time for that, I was very busy. In the middle of November the cancer came to life, big time. I knew what to do. I have been researching hydrogen peroxide v. cancer for several years.

I inhale the peroxide into my mouth and on into my lungs. I stepped up taking from 2 inhales in the morning and 2 at night, to 8 or 9 inhales through the day and pumping the pump 10 times. This brought up the oxygen in my blood. A virus cannot live in an oxygen rich environment.

Six days later there were no signs of cancer and I was clean, with no scars or blemishes. I kept up the 8 or 9 times per day with the 10 pumps until the middle of February of 2005. I went back to my doctor for more blood test and he told me not to come back for 5 or 6 months.

This was much better than Chemotherapy. I had no discomfort or side effects. I am eighty one years old and feel like I am forty five.

My maintenance schedule is 6 or 7 inhales per day, with 6 or 7 pumps each inhale. The only medication "if you want to call it that" is the 3% hydrogen peroxide that I get from the drug store.

Inhaling hydrogen peroxide is the strongest, least expensive, fastest to ingest, most reliable to kill all "viruses", and can be purchased all over the world.

I have no special diet. My wife is a very good cook and makes some good meals and deserts.


Source: http://www.landrights.com


The Many Benefits of Hydrogen Peroxide - Dr. David G. Williams
The Many Benefits of Hydrogen Peroxide - Dr. David G. Williams

Posted July 17, 2003


When it comes to hydrogen peroxide therapy there seems to be only two points of view. Supporters consider it one of the greatest healing miracles of all time. Thaose opposed feel its ingestion is exceptionally dangerous, and only the foolhardy could think of engaging in such behavior. Before either condemning or endorsing hydrogen peroxide, let's take a real close look at what we're dealing with.

If any substance is interesting, it's hydrogen peroxide. Hydrogen peroxide should really be called hydrogen dioxide. Its chemical formula is H2O2. It contains one more atom of oxygen that does water (H20). By now everyone's aware of the ozone layer that surrounds the earth. Ozone consists of three atoms of oxygen (03). This protective layer of ozone is created when ultraviolet light from the sun splits an atmospheric oxygen molecule (02) into two single, unstable oxygen atoms. These single molecules combine with others to form ozone (03). Ozone isn't very stable. In fact, it will quickly give up that extra atom of oxygen to falling rainwater to form hydrogen peroxide (H202). (Bear with me: all this chemistry mumbo jumbo I'm going through actually will help you understand the importance of hydrogen peroxide.)


Helps Plants

It is this hydrogen peroxide in rainwater that makes it so much more effective than tap water when given to plants. With the increased levels of atmospheric pollution, however, greater amounts of H202 react with air-borne toxins and never reach the ground. To compensate for this, many farmers have been increasing crop yields by spraying them with diluted hydrogen peroxide (5 to 16 ounces of 35% mixed with 20 gallons of water per acre). You can achieve the same beneficial effect with your house plants by adding 1 ounce of 3% hydrogen peroxide (or 16 drops of 35% solution) to every quart of water you give your plants. (It can also be made into an excellent safe insecticide. Simply spray your plants with 8 ounces of 3% peroxide mixed with 8 ounces of white sugar and one gallon of water.)

Hydrogen peroxide is odorless and colorless, but not tasteless. When stored under the proper conditions, it is a very stable compound. When kept in the absence of light and contaminants, it dismutates (breaks down) very slowly at the rate of about 10% a year. (This can be slowed even further by storing the liquid in the freezer.) It boils at 152 degrees C and freezes at minus 2 degrees C.

When exposed to other compounds hydrogen peroxide dismutates readily. The extra oxygen atom is released leaving H20 (water). In nature oxygen (02) consists of two atoms--a very stable combination. A single atom of oxygen, however, is very reactive and is referred to as a free radical. Over the past several years, we've continually read that these free radicals are responsible for all types of ailments and even premature aging. What many writers seem to forget, however, is that our bodies create and use free radicals to destroy harmful bacteria, viruses, and fungi. In fact, the cells responsible for fighting infection and foreign invaders in the body (your white blood cells) make hydrogen peroxide and use it to oxidize any offending culprits. The intense bubbling you see when hydrogen peroxide comes in contact with a bacteria-laden cut or wound is the oxygen being released and bacteria being destroyed. The ability of our cells to produce hydrogen peroxide is essential for life. H202 is not some undesirable by-product or toxin, but instead a basic requirement for good health.

Newer research indicates we need hydrogen peroxide for a multitude of other chemical reactions that take place throughout the body. For example, we now know that vitamin C helps fight infections by producing hydrogen peroxide, which in turn stimulates the production of prostaglandins. Also lactobacillus found in the colon and vagina produce hydrogen peroxide. This destroys harmful bacteria and viruses, preventing colon disease, vaginitis, bladder infections and a host of other common ailments. (Infect Dis News Aug.8,91:5). When lactobacillus in the colon or vaginal tract have been overrun with harmful viruses, yeast, or bacteria, an effective douche or enema solution can be made using 3 tablespoons of 3% H202 in 1 quart of distilled water. Keep in mind, however, that a good bacterial flora must always be re-established in theses areas to achieve lasting results.


Aerobic versus Anerobic

While we are discussing enemas and douches, there is another misconception about H202 I need to address. The friendly bacteria in the colon and vagina are aerobic. In other words, they flourish in high oxygen environments and thrive in the presence of oxygen rich H202. On the other hand, most strains of harmful bacteria (and cancer cells) are anaerobic and cannot survive in the presence of oxygen or H202. We can agree that hydrogen peroxide produced within individual body cells is essential for life. And no one doubts its effectiveness when it comes to treating infections topically. The controversy deals with ingesting the substance orally or introducing it into the body intravenously. The dispute has been going on for decades, and considering the attitude of our medical community, it will continue for many more decades to come.

I'll admit I was skeptical when I first learned about using H202 orally or intravenously. This healthy dose of skepticism, however, lead to a great deal of investigation, clinical work and experimentation. And while I realize a large majority of readers will probably never be convinced that H202 is a safe and effective compound, I am. Hydrogen peroxide is safe, readily available and dirt cheap. And best of all, it works! No one yet fully understands the complete workings of hydrogen peroxide. We do know that it is loaded with oxygen. (A pint of the food-grade 35% solution contains the equivalent of 130 pints of oxygen. A pint of 3% hydrogen peroxide found at the local drugstore contains 10 pints of oxygen. And a pint of the 6% solution used to bleach hair contains 20 pints of oxygen.) We also know that when H202 is taken into the body (orally or intravenously) the oxygen content of the blood and body tissues increases dramatically. Early researchers felt these increases were simply due to the extra oxygen molecule being released. This doesn't however, appear to be the case.

Only very diluted amounts of H202 are ever introduced into the body. The small amount of oxygen present couldn't be solely responsible for the dramatic changes that take place. Dr. Charles Farr, a strong proponent of intravenous use, has discovered another possible answer. Dr. Farr has shown that hydrogen peroxide stimulates enzyme systems throughout the body. This triggers an increase in the metabolic rate, causes small arteries to dilate and increase blood flow, enhances the body's distribution and consumption of oxygen and raises body temperature (Proceedings of the International Conference on Bio-Oxidative Medicine 1989, 1990, 1991).


Father Richard Willhelm

We are just beginning to learn exactly how H202 works. It was reported to work as far back as 1920. The English medical journal, Lancet, then reported that intravenous infusion was used successfully to treat pneumonia in the epidemic following World War I. In the 1940's Father Richard Willhelm, the pioneer in promoting peroxide use, reported on the compound being used extensively to treat everything from bacterial-related mental illness to skin disease and polio. Father Willhelm is the founder of "Educational Concern for Hydrogen Peroxide" (ECHO, a nonprofit organization dedicated to educating the public on the safe use and therapeutic benefits of hydrogen peroxide.) Much of the interest in hydrogen peroxide waned in the 1940's when prescription medications came on the scene. Since that time there has been little economic interest in funding peroxide research. After all, it is dirt cheap and non-patentable. Even still, in the last 25 years, over 7,700 articles relating to hydrogen peroxide have been written in the standard medical journals. Thousands more, involving its therapeutic use, have appeared in alternative health publications. The number of conditions helped by hydrogen peroxide is astounding. The reported dangers and side effects are few and often conflicting.


Emphysema

Let's look at several conditions that seem to respond especially well to H202 therapy. First, keep in mind that there are two methods of administering the peroxide-1) orally and 2) intravenously. While most conditions respond remarkably to oral ingestion, emphysema is one condition in which intravenous infusion can be a godsend. Emphysema involves destruction of the alveoli (the small air sacs in the lungs). Although chemical fumes and other irritants can cause the destruction, it is most often the result of smoking. As the disease progresses, the patient finds it more and more difficult to breathe. A wheel chair and supplemental oxygen become necessary as the disease progresses. Lack of adequate oxygen reaching the tissues forces the heart to pump more forcefully. This leads to high blood pressure, enlargement of the heart itself and eventually heart failure. Conventional medicine offers little help for emphysema. There is no cure. The best that can be hoped for is symptomatic relief and the prevention of any serious complications that might result in death. H202 therapy can offer more. Using 1 ounce of 35% peroxide per 1 gallon of non-chlorinated water in a vaporizer improves nighttime breathing tremendously. But intravenous infusion holds the real key to relief. It has the ability to cleanse the inner lining of the lungs and restore the ability to breathe.

We continue to hear the same story from Dr. Farr and others who use intravenous infusion for emphysema and congestive lung problems. Within minutes oxygen from hydrogen peroxide begins to bubble up between the membrane lining the lungs sacs and the accumulated mucus. (Dr. Farr refers to this as the "Alka-Seltzer effect.") The patient begins to cough and expel the material that has accumulated in the lungs. The amount of bubbling, coughing, and cleansing can be regulated by simply turning the H202 on and off. As the peroxide clears the lung surface and destroys the bacterial infections, the patient regains the ability to breath more normally. We continue to receive reports from patients for whom the technique has improved breathing so much that a wheelchair and supplemental oxygen are no longer needed. If you would like to find a doctor in your area trained in the use of intravenous H202 infusion, contact the International Bio-Oxidative Medicine Foundation (IBOM), P.O. Box 13205, Oklahoma City, OK 73113 at (405) 478-4266. They can provide names and addresses of doctors using the procedure in your area.

If emphysema were the only ailment successfully treated with H202 therapy, it would still rank as one of the top health discoveries of all time. Fortunately, H202 works wonders on a multitude of health problems. It does so by increasing tissue oxygen levels. A closer look at how we have decreased the availability of external and internal oxygen, will show you just how important this can be. If you were not too occupied with trying to hide dissection specimens in the other student's desks, you might remember from elementary science courses that our atmosphere contains about 20% oxygen. That is under ideal circumstances. It has recently been reported that in many of our more polluted cities, there levels have dropped to around 10%! (I have already mentioned how less hydrogen peroxide-containing rain is reaching the earth's surface. With increased pollution it is reacting with airborne toxins before it even reaches the ground.) And everyone, by now, knows the oxygen-generating rain forests are being destroyed worldwide, which further reduces available oxygen. Internal oxygen availability is also under attack.

Chlorination of drinking water removes oxygen. Cooking and over-processing of our foods lowers their oxygen content. Unrestrained antibiotic use destroys beneficial oxygen-creating bacteria in the intestinal tract. Dr. Johanna Budwig of Germany has shown that for proper cellular utilization of oxygen to take place, our diets must contain adequate amounts of unsaturated fatty acids. Unfortunately, the oils rich in these fatty acids have become less and less popular with the food industry. Their very nature makes them more biologically active, which requires more careful processing and gives them a shorter shelf-life. Rather than deal with these challenges, the food industry has turned to the use of synthetic fats and dangerous processes like hydrogenation.

It's obvious that our oxygen needs are not being met. Several of the most common ailments now affecting our population are directly related to oxygen starvation. Asthma, emphysema, and lung disease are on the rise, especially in the polluted metropolitan areas. Cases of constipation, diarrhea, intestinal parasites and bowel cancer are all on the upswing. Periodontal disease is endemic in the adult population of this country. Cancer of all forms continues to increase. Immune system disorders are sweeping the globe. Chronic fatigue, "Yuppie Flu" and hundreds of other strange viral diseases have begun to surface. Ironically, many of the new "miracle" drugs and nutritional supplements used to treat these conditions work by increasing cellular oxygen (oftentimes through H202 formation). For example, the miracle nutrient, Coenzyme Q10, helps regulate intercellular oxidation. Organic germanium, which received considerable publicity not too long ago, also increases oxygen levels at the cellular level. And even substances like niacin and vitamin E promote tissue oxidation through their dilation of blood vessels.

Hydrogen peroxide is only one of the many components that help regulate the amount of oxygen getting to your cells. Its presence is vital for many other functions as well. It is required for the production of thyroid hormone and sexual hormones. (Mol Cell Endocrinol 86;46(2): 149-154) (Steroids 82;40(5):5690579). It stimulates the production of interferon (J Immunol 85;134(4):24492455). It dilates blood vessels in the heart and brain (Am J Physiol 86;250 (5 pt 2): H815-821 and (2 pt 2):H157-162). It improves glucose utilization in diabetics (Proceedings of the IBOM Conference 1989, 1990, 1991). The closer you look at hydrogen peroxide, the less surprising it becomes that it can help such a wide variety of conditions.

The following is only a partial listing of conditions in which H202 therapy has been used successfully. (Many of these conditions are serious, if not life-threatening. As always, I would highly recommend seeking the advice and guidance of a doctor experienced in the use of these techniques.)

Allergies Headaches
Altitude Sickness Herpes Simplex
Alzheimer's Herpes Zoster
Anemia HIV Infection
Arrhythmia Influenza
Asthma Insect Bites
Bacterial Infections Liver Cirrhosis
Bronchitis Lupus Erythematosis
Cancer Multiple Sclerosis
Candida Parasitic Infections
Cardiovascular Disease Parkinsonism
Cerebral Vascular Disease Periodontal Disease
Chronic Pain Prostatitis
Diabetes Type 11 Rheumatoid Arthritis
Diabetic Gangrene Shingles
Diabetic Retinopahty Sinusitis
Digestion Problems Sore Throat
Epstein-Barr Infection Ulcers
Emphysema Viral Infections
Food Allergies Warts
Fungal Infections Yeast Infections
Gingivitis


Grades of Hydrogen Peroxide

Hydrogen peroxide is available in various strengths and grades.

A) 3.5% Pharmaceutical Grade: This is the grade sold at your local drugstore or supermarket. This product is not recommended for internal use. It contains an assortment of stabilizers which shouldn't be ingested. Various stabilizers include: acetanilide, phenol, sodium stanate and tertrasodium phosphate.

B) 6% Beautician Grade: This is used in beauty shops to color hair and is not recommended for internal use.

C) 30% Reagent Grade: This is used for various scientific experimentation and also contains stabilizers. It is also not for internal use.

D) 30% to 32% Electronic Grade: This is used to clean electronic parts and not for internal use.

E) 35% Technical Grade: This is a more concentrated product than the Reagent Grade and differs slightly in that phosphorus is added to help neutralize any chlorine from the water used to dilute it.

F) 35% Food Grade: This is used in the production of foods like cheese, eggs, and whey-containing products. It is also sprayed on the foil lining of aseptic packages containing fruit juices and milk products. THIS IS THE ONLY GRADE RECOMMENDED FOR INTERNAL USE. It is available in pints, quarts, gallons or even drums. Various suppliers are mentioned later in this article.

G) 90%: This is used as an oxygen source for rocket fuel.

Only 35% Food Grade hydrogen peroxide is recommended for internal use. At this concentration, however, hydrogen peroxide is a very strong oxidizer and if not diluted, it can be extremely dangerous or even fatal. Any concentrations over 10% can cause neurological reactions and damage to the upper gastrointestinal tract. There have been two known fatalities in children who ingested 27% and 40% concentrations of H202. Recently, a 26 month old female swallowed one mouthful of 35% H202. She immediately began vomiting, followed by fainting and respiratory arrest. Fortunately, she was under emergency room care and although she experienced erosion and bleeding of the stomach and esophagus, she survived the incident. When she was re-examined 12 days later, the areas involved had healed (J Toxicol Clin Toxicol 90;28(1):95-100).

35% Food Grade H202 must be

1) handled carefully (direct contact will burn the skin--immediate flushing with water is recommended).

2) diluted properly before use. 3) stored safely and properly (after making a dilution the remainder should be stored tightly sealed in the freezer).

One of the most convenient methods of dispensing 35% H202 is from a small glass eye dropper bottle. These can be purchased at your local drugstore. Fill this with the 35% H202 and store the larger container in the freezer compartment of your refrigerator until more is needed. Store the eye dropper bottle in the refrigerator. The generally recommended dosage is outlined in the chart below. The drops are mixed with either 6 to 8 ounces of distilled water, juice, milk or even aloe vera juice or gel. (Don't use chlorinated tap water to dilute the peroxide!)

Suggested Protocol
The program outlined is only a suggestion, but it is based on years of experience, and reports from thousands of users. Those who choose to go at a slower pace can expect to progress more slowly, but that certainly is an option. The program is not carved in stone and keep in mind that it can be adapted to fit individual needs. Individuals who have had transplants should not undertake an H202 program. H202 stimulates the immune system and could possibly cause a rejection of the organ.


Ziua - Numar de picaturi/ De cate ori pe zi

1 - 3 / 3
2 - 4 / 3
3 - 5 / 3
4 - 6 / 3
5 - 7 / 3
6 - 8 / 3
7 - 9 / 3
8 - 10 / 3
9 - 12 / 3
10 - 14 / 3
11 - 16 / 3
12 - 18 / 3
13 - 20 / 3
14 - 22 / 3
15 - 24 / 3
16 - 25 / 3


Maintenance Dosage

In most situations after the above 21 day program, the amount of H202 can be tapered off gradually as follows:
25 drops once every other day for 1 week
25 drops once every third day for 2 weeks
25 drops once every fourth day for 3 weeks

This can then be reduced to between 5 and 15 drops per week based on how one feels. Those with more serious problems will often benefit from staying on 25 drops three times a day for one to three weeks, then tapering down to 25 drops two times daily until the problem is resolved (possibly as long as six months). Those with chronic systemic Candidiasis may need to start with 1 drop three times a day, then 2 drops three times a day before starting the above schedule. It is important that H202 be taken on an empty stomach. This is best accomplished by taking it either one hour before meals or three hours after meals. If there is food in the stomach, the reaction of H202 on any bacteria present may cause excess foaming, indigestion, and possibly even vomiting. Additionally, some animal research indicates that when H202 given orally combines with iron and small amounts of vitamin C in the stomach, hydroxyl radicals are created (J Inorg Biochem 89;35(1):55-69). The bleach-like aftertaste of H202 can be lessened by chewing one of the sugar-free cinnamon gums. Some individuals taking H202 immediately before bedtime have a difficult time getting to sleep. This is probably due to a sense of alertness triggered by an increase of oxygen at the cellular level. The oral dosage schedule is basically the same for all conditions. There are several points to keep in mind, however.

Some individuals may experience upset stomach. If this occurs it is recommended that one not stop the program, but rather remain at the current dosage level or reduce it to the previous level until the problem stops. (Some patients have been able to solve the nausea problem by taking three or four lecithin capsules at the same time they take the H202.) During the program it's not uncommon to experience what is known as a healing crisis. As dead bacteria and toxins are released from your body it may temporarily exceed your capacity to eliminate them quickly enough. In some individuals this overload may cause fatigue, diarrhea, headaches, skin eruptions, cold or flu-like symptoms, and/or nausea. One should not discontinue using the peroxide to stop this cleansing. By continuing the program, toxins will clear the body sooner and this healing crisis will pass rather quickly.

If you are not already taking vitamin E and an acidophilus product, I recommend starting them before going on H202. Vitamin E can make more efficient use of any oxygen available and acidophilus will help re-establish the beneficial bacterial flora in the lower bowel and also help in the internal production of hydrogen peroxide.


Making and Using 3% Solutions of H202

A 3.5% solution can be made quite easily by first pouring 1 ounce of 35% H202 into a pint jar. To this add 11 ounces of distilled water. This will make 12 ounces of 3.5% H202. 3.5% H202 has a variety of medicinal uses.

1. Three tablespoons mixed with a quart of non-chlorinated water makes a good enema or douche formula.
2. It can be used full strength as a mouthwash or mixed with baking soda for toothpaste.
3. It can be used full strength as a foot bath for athlete's foot. (Diabetics have found relief from circulation problems by soaking their feet in 1 pint of 3% peroxide mixed with 1 gallon of warm, non-chlorinated water for 30 minutes nightly.)
4. A tablespoon added to 1 cup of non-chlorinated water can be used as a nasal spray. Depending on the degree of sinus involvement, one will have to adjust the amount of peroxide used. I have seen some who can use it at the full 3% strength and others who had difficulty with using a few drops and mixed with a cup of water.
5. 3.5% H202 can be added to pets drinking water at the rate of 1 ounce per quart of non-chlorinated water. Sick cattle reportedly benefit from 1 pint (of 3%) to each 5 gallons of water. (Chickens and cows have remained healthy by using 8 ounces of 35% H202 per 1,000 gallons of drinking water.)


Additional Information

There are two sources you should contact if you have an interest in using hydrogen peroxide therapy. The first, ECHO, was founded by Father Richard Willhelm and is run by Walter Grotz. Their information packet includes a sample newsletter, a list of H202 distributors and several other items. The packet is being made available to interested ALTERNATIVES readers for only $3. Their address is

ECHO Box 126
Delano, MN 55328

If you have an interest in contacting doctors who provide intravenous hydrogen peroxide therapy you can write to the International Bio-Oxidative Medicine Foundation (IBOM) at the address listed earlier in this article. You should also be aware that there are now numerous hydrogen peroxide products on the market. Some are simply peroxide that has been flavored and mixed with sea minerals, aloe vera, inner tree bark or other ingredients to make the peroxide more palatable (Superoxy, Oxy Toddy, etc.).

Others claim to have developed products that deliver more oxygen than does simple hydrogen peroxide (Aerox, Anti-Oxid-10, Di-Oxychloride, Aerobic 07, Aqua Pure, etc.). Basically you'll end up paying a small fortune and at best achieving the same results you can get for pennies by using hydrogen peroxide.


Conclusion

Hydrogen peroxide is one of the few simple miracle substances still available to the public. Its safety and multiple uses ranks it right up there with DMSO.

If you've never used either of these compounds you are overlooking two of the most powerful healing tools ever discovered. Most of us started on hydrogen peroxide shortly after birth. Not only does mother's milk contain high amounts of H202, the amount contained in the first milk (colostrum) is even higher. This seems only reasonable now that we know one of its main functions is to activate and stimulate the immune system. Although I am a strong supporter of H202 therapy, I am not suggesting that everyone needs to be using it. There are probably some individuals whose health and well-being would not be enhanced with hydrogen peroxide. But there are also millions of others who are suffering needlessly because they either do not know about hydrogen peroxide or they have been misinformed about its use.


~ Afterword ~
The above copyrighted article has been reprinted with permission from Mountain House Publishing, P.O. Box 829, Ingram, TX 78025. It appeared in a recent issue of the health newsletter, ALTERNATIVES ($39.00/yr. 12 issues). Subscription information and/or a sample issue can be obtained by writing to the above address.

Source: Family Health News
Source: http://educate-yourself.org

Related


Alternatives in Cancer Therapy - Hydrogen Peroxide
http://educate-yourself.org/cn/hydrogen ... erpt.shtml

Hydrogen Peroxide v. Prostate Cancer by Bill Munro (Oct. 14, 2005)
http://educate-yourself.org/cn/hydrogen ... ct05.shtml

Hydrogen Peroxide Nasal Sprayer & Garden Applications by Bill Munro (Feb. 7, 2005)
http://educate-yourself.org/cn/hydrogen ... eb05.shtml

Hydrogen Peroxide by Walter Grotz
http://educate-yourself.org/cn/hydrogen ... ov04.shtml

.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Vin, Feb 05 2016 2:03 am

Tehnică de vindecare şi purificare folosind H₂O₂

Imagine


Până în prezent se cunosc peste 30 metode de oxiterapie. Ele sunt compatibile cu oricare dintre terapiile naturiste sau homeopate, dar au un efect mult mai redus în combinaţie cu terapiile alopate, deoarece reziduurile care sunt lăsate de medicamentele alopate sunt atât de mari, încât oxigenul transferat în organism prin oxiterapie se consumă rapid prin reacţii cu acestea, nemaiajungând şi la focarul de infecţie. Chiar dacă în anumite cazuri nu se poate renunţa complet la un anumit tratament alopat, este bine, pe cât posibil, să se reducă cantitatea de medicamente, iar acestea să nu fie luate în acelaşi timp cu peroxidul de hidrogen, ci cu cel puţin o oră înainte sau după administrarea acestuia. Iată acum, într-o prezentare succintă, care sunt cele mai importante metode de oxiterapie:

♦ ingerarea pe cale orală de peroxid de hidrogen (H2O2) diluat cu apă (H2O); cel mai bine este să se folosească pentru diluare apă naturală de izvor;

♦ în colon: introducerea prin clismă de peroxid de hidrogen (H2O2) diluat în soluţie de apă (H2O) (cel mai bine cu apă naturală de izvor) şi NaCl (sare naturală de bucătărie, dar fără a exagera dozarea acesteia);

♦ intravenos: soluţie de H2O2 şi ser fiziologic;

♦ intramuscular: soluţie de H2O2 şi ser fiziologic;

♦ baia de peroxid de hidrogen (sau duş cu pompa manuală). Cea mai eficientă în această direcţie este baia în care rămânem complet scufundaţi până la gât o anumită perioadă de timp şi apoi se recuperează din nou şi din nou soluţia de peroxid de hidrogen în canistre de apă pentru refolosire;

♦ injectarea de ozon în sânge;

♦ inhalarea ozonului care este produs în cantitate suficientă cu ajutorul unor aparate generatoare de ozon;

♦ ozonarea sanguină prin autohemoterapie;

♦ ozonarea colonului prin intermediul unui aparat special de insuflare rectală;

♦ ozonarea sanguină prin afereza poliatomică asistată de calculator.

Atenţie!!! Datorită efectelor secundare detrimentale care pot apărea din cauza folosirii greşite a concentraţiilor şi a aparatelor respective cât şi în lipsa unei aparaturi de produs ozon medical de înaltă puritate şi de cifră moleculară suficient de ridicată este strict interzis să se experimenteze în condiţii de amatorism metodele de ozonare sanguină!


Metoda simplă şi eficientă de ingerare orală a peroxidului de hidrogen (H2O2)

Atenţie! Nerespectarea strictă a protocolului de administrare a peroxidului de hidrogen (H2O2) poate produce efecte secundare defavorabile!

Dacă în momentul de faţă nu avem nicio afecţiune (boală) vizibilă sau manifestă, atunci se porneşte în terapia preventivă cu o doză de atac de 3 picături de perhidrol pe zi (ce conţine H2O2 în concentraţia de 30%) sau cu 30 picături de apă oxigenată pe zi (ce conţine 3% H2O2). Se pune astfel o picătură de perhidrol (respectiv 10 picături de apă oxigenată) într-un pahar cu 200–250 ml apă (cel mai bine se va folosi atunci pentru diluare apă naturală de izvor) sau eventual la alegere cu sucuri naturale de legume sau fructe, ceai din plante medicinale obţinut prin macerare la rece în apă naturală de izvor), lapte etc. Se beau astfel 3 pahare pe zi, cu 20-40 de minute înainte de masă. Dacă în momentul începerii terapiei ne confruntăm eventual cu răceală, gripă, viroză etc., atunci se începe tratamentul cu o doză de atac de 4 picături de perhidrol în prima zi, iar în a doua zi se reduce la 3 picături şi apoi se creşte din nou la 4 picături de perhidrol în a treia zi. În continuare, în ambele cazuri se mai adaugă o picătură de perhidrol în fiecare zi până când apar primele reacţii de purificare, care de regulă constă în: diaree mai multe zile, transpiraţii intense, strănut, dureri de cap, ameţeli, febră, expectoraţii, secreţii nazale, lăcrimare, tuse, precum şi alte posibile semne secundare de purificare, în funcţie de zonele mai afectate din organism sau care au fost multă vreme afectate.

În această fază se va scădea raţia zilnică de picături cu o picătură şi se menţine apoi constantă cantitatea de picături până la dispariţia completă a acestor simptome (aceasta poate dura de la câteva zile până la două-trei săptămâni) după care, în funcţie de starea noastră lăuntrică vom putea eventual decide, fie continuarea perioadei de purificare prin creşterea treptată a numărului de picături până la o valoare medie convenabilă, fie reducerea numărului de picături cu câte o picătură pe zi şi apoi întreruperea curei (pentru 1-2 luni de zile) dacă organismul nostru a reacţionat prea violent la această terapie.


O condiţie importantă

Cura minimă obligatorie cu peroxid de hidrogen este de 21 de zile!!! Maximul îl putem stabili noi înşine, dar minimul eficient este stabilit prin cercetări realizate de către experţii cu o mare experienţă în acest domeniu.Tratamentul cu peroxid de hidrogen se poate realiza fără probleme şi în zilele de post negru. Trebuie să ţinem seama de faptul că organismul nostru poate reacţiona mai mult sau mai puţin violent la acest tratament, în funcţie de toxinele şi factorii patogeni care există în corpul nostru.


Efecte secundare

Până în jurul valorii de 7-9 picături de perhidrol (soluţie 30% de H2O2 - peroxid de hidrogen -) la 200-250 ml apă naturală de izvor nu mai apare nimic deosebit (la un om relativ sănătos şi echilibrat), dar peste această doză poate apărea în unele cazuri starea de greaţă şi vomă. Pentru a păstra un echilibru, pentru a asigura o oxigenare foarte bună, cât şi pentru o întreţinere în stare excelentă a tubului digestiv, nu este nevoie să depăşim 7-9 picături de 3 ori pe zi în câte un pahar de apă (naturală de izvor). Dacă dorim să utilizăm această metodă simplă nu în scopuri profilactice, ci chiar în tratamentul efectiv al anumitor boli, atunci este necesar să depăşim cantitatea, dar în acest caz vom bea mai întâi o jumătate de pahar (gata dozat), iar a doua jumătate o vom bea peste 7-15 minute, astfel încât să evităm cât mai mult posibil eventuala stare secundară de greaţă. Ne întindem apoi în pat sau la sol (cu capul orientat la Nord şi picioarele la Sud) timp de zece minute şi ne relaxăm profund, după care vom realiza (dacă deja am învăţat aceasta) câteva (7-8) respiraţii yoghine complete, în aer curat. După alte aproximativ 15 minute, putem mânca (dacă dorim). Putem de asemeni combina (este chiar indicat) picăturile de perhidrol cu ceai de plante medicinale, obţinut prin macerare la rece în apă naturală de izvor, cu lapte sau cu sucuri naturale de fructe sau legume sau putem adăuga în paharul cu apă pe care o bem o picătură dintr-o esenţă naturală volatilă foarte plăcută la gust sau miros, cum ar fi uleiul natural de mentă, de portocale, de lămâi, de mere etc. Ceaiul din plante medicinale, obţinut prin macerarea la rece în apă naturală de izvor, nu trebuie să fie foarte rece şi nici cald, pentru că dacă este cald peroxidul de hidrogen se descompune foarte repede. Cel mai bine este ca acesta să aibă temperatura corpului. S-a constatat că senzaţia de vomă poate să reapară uneori cam în jurul valorii de 20 de picături.


Sfaturi practice

Dacă nu avem frigider pentru a păstra în el laptele sau sucurile din fructe, atunci putem introduce în ele o doză de perhidrol (soluţie 30% de H2O2), de aproximativ 25 de picături/litru, iar acest mod de a proceda le va menţine nealterate chiar şi 3 săptămâni, deoarece atunci orice proces de fermentaţie este oprit prin uciderea rapidă a bacteriilor. Vasele (sticlele) în care păstrăm laptele sau sucurile trebuie să fie închise ermetic, altfel în ele vor intra alte bacterii.

Soluţia utilizată pentru băut se prepară şi se consumă repede, după care ne vom clăti imediat gura cu apă curată (de 3-4 ori la rând), altfel plombele dentare vor fi serios afectate de soluţia de peroxid.

Este foarte bine să reţinem că oxigenul va oxida şi va elimina aproape întotdeauna din organism şi din mediul ambiant tot ceea ce este nenatural sau depreciat. Dinţii cariaţi şi netrataţi vor fi oxidaţi rapid deoarece au smalţul distrus. Tartrul dentar poate fi astfel rapid eliminat dacă vom face gargară timp de maxim 30 secunde cu apă oxigenată (ce conţine 3% H2O2), fără a o înghiţi, după care în mod obligatoriu vom clăti gura (de 3-4 ori), timp de mai multe minute încontinuu, cu apă curată (naturală de izvor).


Efecte benefice

După numai una sau două săptămâni de tratament corect şi consecvent apar primele semne pozitive care vor indica faptul că procesul de purificare a început. Printre acestea vom constata că urina şi fecalele noastre nu mai au miros. Urina noastră capătă atunci o culoare uşor gălbuie, cristalină sau poate deveni chiar incoloră. Digestia şi respiraţia noastră vor fi mult îmbunătăţite; întregul traseu al aparatului respirator va fi purificat, iar după mai multe luni de practică a acestui tratament vom putea constata în plan psihomental următoarele efecte: limpezirea minţii, calm profund lăuntric, nevoia zilnică de somn va fi redusă cu cel puţin 2-3 ore, putere de concentrare crescută datorită oxigenării ample şi profunde, amplificarea magnetismului individual (biocâmpul eteric), purificare sanguină excelentă - după un an de zile de cură neîntreruptă -, trecerea rapidă de la starea de somn la cea de veghe şi eliminarea gradată a stărilor de inerţie, de somnolenţă şi mahmureală, care apar mai ales dimineaţa la trezire. Cercetările au confirmat că oxigenul este singurul element din univers care are, printre altele, proprietatea de a reface rapid şi profund sistemul imunitar, celulele şi organele.Sursa: http://www.yogaesoteric.net
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Vin, Feb 05 2016 5:20 am

DMSO - Regele antioxidantilor

Imagine


DMSO este o substanta care are foarte multe proprietati unice. Am inclus pe aceasta pagina multe articole despre DMSO, din pacate nu am gasit nicio informatie in romana despre aceasta miraculoasa substanta. Am vazut insa ca se gaseste de vanzare si in Romania, la concentratia corespunzatoare, aceea de 70%, diluat cu apa distilata 30%. Pe toate sticlele de DMSO veti citi ca este un solvent industrial si sa il folositi pe propria raspundere. Si asta tocmai pentru ca acest compus chimic se gaseste in natura, iar companiile farmaceutice nu il pot patenta si nu pot face profit de pe urma acestei substante care vindeca cu adevarat! Interesul 'sistemului' este ca omul sa fie bolnav si sa piarda cat mai multa energie (in realitate - sa fie 'supt' de cat mai multa energie!) In Canada miraculoasa substanta este interzisa! Dar din fericire aici in America nu este, si se gaseste chiar imbuteliat la sticla.

DMSO este intr-adevar un solvent puternic, care in plus are si proprietatea unica de a duce cu el in organism orice alta substanta cu care intra in contact, reusind sa penetreze bariera sange - creier (care in mod normal nu poate fi penetrata). Deci este de apreciat ca producatorii ofera si alternativa imbuteliata in sticla de sticla inchisa la culoare. Produsul pe care il folosesc eu este Nature's Gift pure DMSO 70% DMSO, 30% apa distilata. L-am cumparat in sticluta de 240 ml de la Lucky Vitamin. DMSO este oferit si sub forma de gel pentru cei care doresc sa il foloseasca numai pentru uz extern, insa din pacate gelul este imbuteliat doar in plastic.

DMSO are o molecula deosebit de usoara si reuseste sa se raspandeasca in cateva minute in intreg organismul. In articole este mentionat exemplul ca daca o cantitate mica de DMSO este aplicata pe degetul de la picior, la scurt timp va fi simtit pe limba. Eu personal nu il simt pe limba, dar il simt in restul corpului (in creier, pe fata, la inima, in oase). Contine un atom de sulf si de aici si mirosul specific. Are gust de rasina de brad (nu la fel de gustos si parfumat, dar similar). De fapt asta si este. DMSO este un produs chimic rezultat din industria de prelucrare a celulozei. Intr-unul din articolele de mai jos, se vorbeste despre o companie de prelucrare a lemnului din statul Oregon care a imprastiat DMSO-ul rezultat pe o suprafata de teren in speranta ca acesta va ajuta la solidificarea terenului. Insa animalele veneau si lingeau aceasta substanta, caprioarele facand gauri chiar de 15 cm in pamant pentru a putea ajunge la ea.

Doctorul Jacob Stanley (Ian 1924 - 17 Ian 2015) a fost foarte mirat de acest lucru si a studiat substanta la laborator. El lucra la Universitatea din Portland Oregon ca Director al Departamentului de Transplanturi, iar DMSO-ul era folosit la conservarea organelor. Doctorul Stanley este considerat "Parintele DMSO-ului", a murit la varsta de 91 ani si a lucrat pana la varsta de 90 ani, 6 zile pe saptamana, de la 5:00 - 18:00, dedicandu-si intreaga cariera DMSO-ului, moleculei sale favorite.

https://www.youtube.com/watch?v=icfh4x2vxbA

DMSO-ul este antiinflamator, antibacterial, antiviral si antifungic, este diuretic, calmant (blocheaza fibrele nervoase care cauzeaza durerea), are efect calmant asupra intregului sistem nervos central, neutralizeaza cu succes radicalli liberi (oxidantii) din organism, restaureaza structura celulara, amplifica permeabilitatea peretilor celulari imbunatatind astfel nutritia si excretia celulara, penetreaza bariera sange - creier, ducand in organism orice alta substanta cu care intra in contact, este relaxant muscular, are proprietati radioprotective (protejeaza celulele impotriva efectelor letale si mutagenice ale razelor X), are proprietati cryoprotective (protejeaza tesuturile impotriva degeraturilor), imbunatateste memoria, regleaza sistemul imunitar impiedicand inflamatia, ajuta la detoxifierea de metale grele, dizolva depozitele de calciu (deseuri acide cristalizate) din articulatii, dizolva cheagurile de sange in cazul accidentelor cerebrale.

La contact, datorita atomului de sulf, DMSO-ul produce o reactie termica similara cu arsura. In cazul gelului reactia este si mai puternica. Cand este aplicat pe piele senzatia de arsura/ piscatura, este doar temporara si dispare dupa 5 -10 minute. Pielea se inroseste, dar la fel, este doar un efect temporar. Cand este ingerat, reactia termica dureaza doar cateva secunde. Pentru uz intern se folosesc 1 - 5 lingurite/ pe zi. Ca si in cazul H₂O₂ este indicat sa se ia pe stomacul gol, sau cat mai gol. Are un puternic efect detoxifiant si deci se incepe cu o lingurita/ pe zi si se mareste doza in functie de severitatea bolilor si a rezultatelor dorite. Spre deosebire de medicamente, pe masura ce corpul se vindeca DMSO-ul se va folosi in cantitati mai mici, doar pentru mentinerea bunei functionari a organismului. DMSO-ul este la fel de toxic ca si apa, deci NU este toxic.

Exista o alta substanta, un derivat al DMSO-ului, numit MSM (Methylsulfonylmethane) - (CH₃)₂SO₂, cunoscut si sub denurmirea de dimetil sulfat DMSO₂. Se gaseste sub forma de pudra sau capsule. Eu personal nu l-am folosit. DMSO in organism se transforma in DMSO₂. In acest video https://www.youtube.com/watch?v=0OELLzz6hAI, Daniel Vitalis vorbeste despre DMSO si MSM si spune ca dupa parerea lui motivul pentru care DMSO-ul reuseste si se raspandeste cu rapiditate in organism este pentru ca acceseaza reteaua de apa a organismului si prin aceasta se raspandeste peste tot in corp. Parerea sa este ca DMSO-ul reuseste si restaureaza armonia si integritatea retelei de apa din organism, de aici proprietatile vindecatoare extraordinare. Eu ii impartasesc parerea.
George Kavassilas spune ca in fiecare realitate pe care o construim in acest univers al Luminii/Polaritatii includem si solutiile naturale la dezechilbrele pe care urmarim sa le experimentam. Astfel incat, fiecare boala existenta aici pe Pamant, poate fi vindecata in mod NATURAL!

ARTICOLE (engleza)

DMSO - The Real Miracle Solution
DMSO - The Real Miracle Solution

Gabriela Segura, M.D.
12 May 2011


In 1866, Russian scientist Alexander Saytzeff isolated a most curious and peculiar chemical compound. It was crystalline, odor-less, non-toxic and had a garlic-like taste when consumed. At the time, Saytzeff had no way to predict that his discovery was going to prove highly controversial throughout its entire medical history, that it was going to be tested in thousands of studies and provide miraculous relief for numerous patients.

I'm talking here about dimethyl sulfoxide (DMSO), an organic sulfur compound which was used only as an industrial solvent, that is, until its medical properties were discovered in 1963 by a research team headed by Stanley W. Jacob, MD.

DMSO is a by-product of kraft pulping (the 'sulfate process') which converts wood into wood pulp leaving almost pure cellulose fibers. As industrial as it may sound, the process simply entails a treatment of wood chips with a mixture of sodium hydroxide and sodium sulfide, known as white liquor, breaking the bonds which link lignin (from the Latin word lignum, meaning wood) to the cellulose.

DMSO is useful as a pain reliever and also in burns, acne, arthritis, mental retardation, strokes, amyloidosis, head injury, scleroderma, it soothes toothaches, eases headaches, hemorroids, muscle strains, it prevents paralysis from spinal-chord injuries and softens scar tissues. In fact, it is useful in well over 300 ailments and is safe to use. You might think that a compound that has so many alleged uses and benefits should be automatically suspect, so let's have a close look at its properties and the data available and we'll shed some light in this miraculous chemical.


Sulfur: The Stuff of Life

DMSO is an intermediate product of the global Sulfur Cycle which distributes bioavailable sulfur for all animal and plant life (Parcell, 2002). Sulfur compounds are found in all body cells and are indispensable for life, they are needed for a number of chemical reactions involved in the detoxification of drugs and other harmful toxins, and they have potential clinical applications in the treatment of a number of conditions such as depression, fibromyalgia, arthritis, interstitial cystitis, athletic injuries, congestive heart failure, diabetes, cancer, and AIDS (Parcell, 2002). Among the sulfur compounds, DMSO is probably the one that has the widest range and greatest number of therapeutic applications ever shown for any other single chemical. It has around 40 pharmacological properties that may be beneficial in the prevention, relief or reversal of numerous diseases (Morton, 1993).

Someone complained to Dr. Jacob of a splitting headache and gave him permission to apply some DMSO after hearing of its capabilities. The headache was gone in minutes, came back in four hours, and left for good after DMSO was applied a second time. Used for one purpose, sometimes it did another; put on a cold sore, within a few hours it cleared up a woman's sinusitis. A woman who had had a stroke found after DMSO was painted on her painful jaw that she could now write with her paralyzed hand and could walk better. (Haley, 2000)


Therapeutic Properties

DMSO is an effective pain killer, blocking nerve conduction fibers that produce pain. It reduces inflammation and swelling by reducing inflammatory chemicals. It improves blood supply to an area of injury by dilating blood vessels and increasing delivery of oxygen and by reducing blood platelet stickiness. It stimulates healing, which is a key to its usefulness in any condition. It is among the most potent free radical scavengers known to man, if not the most potent one. This is a crucial mechanism since some molecules in our bodies produce an unequal number of electrons and the instability of the number causes them to destroy other cells. DMSO hooks on to those molecules and they are then expelled from the body with the DMSO.

DMSO also penetrates the skin and the blood-brain barrier with ease, penetrating tissues, and entering the bloodstream. Furthermore, DMSO protects the cells from mechanical damage and less of it is needed to achieve results as time passes as oppossed to most pharmaceuticals where increasing doses are required. It has a calming effect in the central nervous system and it reaches all areas of the body, when absorbed through the skin, including the brain. That is, DMSO applied to one area often leads to pain relief in some other location due to its systemic effect.

It acts as a carrier for other substances or drugs and it also potentiates their effect. In fact, certain drugs dissolved in DMSO, such as corticoids, antibiotics and insulin, may be used in a lower dose than usual without reducing their therapeutic efficacy and in addition, their undesirable side effects are greatly diminished. Also, drugs are able to pass through the blood-brain barrier which is usually impenetrable.

DMSO promotes the excretion of urine and functions as a muscle relaxant. It boosts the immune system, increasing the production of white cells and macrophages that destroy foreign material and pathogens in the body. It also has anti-bacterial, anti-viral and anti-fungal properties. DMSO also increases the permeability of cell membranes, allowing a flushing of toxins from the cell.

DMSO has radioprotective properties against lethal and mutagenic effects of X-rays in cells, cellular systems and whole animals. It also has cryoprotective properties, meaning that it is capable of protecting against injury due to freezing.
DMSO has also been shown to have cholinesterase properties (Sams, 1967), in other words, it inhibits an enzyme from breaking down acetylcholine, increasing both the level and duration of action of this important neurotransmitter. Acetylcholine is responsible for learning and memory and is also calming and relaxing. Acetylcholine is also a major factor in regulating the immune system, acting as a major brake on inflammation in the body.

As a source of sulfur, DMSO aids in heavy metal detoxification. Sulfur binds with toxic heavy metals (mercury, lead, aluminum, cadmium, arsenic, nickel) and eliminates them via urination, defecation and sweating.


FDA and Big Pharma Obstacles

DMSO is sold in health food stores, mail-order outlets, on the Internet, and in most countries around the world. It is used by millions for its health benefits yet in the U.S., DMSO has FDA approval only as a preservative of stem cells, bone marrow cells, and organs for transplant, and for interstitial cystitis - a painful inflammatory condition of the bladder which is very difficult to treat with other therapies.

That DMSO has not found favor as a remedy for other medical conditions is partly due to the inability to test it in double-blind experiments. Blind studies, as the name suggests, requires that a study be done without knowing which patient is taking the placebo or the drug. In the case of the DMSO, a blind study is impossible since the peculiar garlic-like taste and smell (no matter the route of application) gives it away and no satisfactory placebo could be devised that would mimic this particular effect of DMSO (Steinberg, 1967).

If you search for DMSO on the U.S. National Library of Medicine (pubmed.gov), you'll get almost 30,000 indexed results, making it one of the most studied compounds of our time. Yet, we are led to believe that DMSO can't pass the required regulations for its approval in other medical conditions even though its effectiveness and low toxicity profile is unquestionable.

You see, DMSO is a common chemical that can be manufactured cheaply. No drug company can get an exclusive patent since it is also a natural compound, therefore there is no significant financial return. In fact, an executive of a major drug company is quoted as saying, "I don't care if DMSO is the major drug of our century and we all know it is, it isn't worth it to us" [CBS TV show 60 minutes with Mike Wallace, The Riddle of DMSO]. If DMSO were to be approved by the FDA, it would be competetive and drug companies would be unable to hold the patents. In the words of the director of the Bureau of Drugs of the FDA, J. Richard Crout, M.D., "DMSO is a low toxicity and safe compound (...) I think that it is a fact of life that drug companies are not going to invest in something unless they think there is some financial return" [CBS TV show 60 minutes with Mike Wallace, The Riddle of DMSO].

Despite restrictions on the use of DMSO, thousands of Americans purchase it on the 'black market' each year, its popularity due not to publicity, but rather 'word of mouth'. When you have something that relieves all kinds of ailments, including some life-threatening ones, people naturally recommend it to friends and family!


In Perspective

In the 1960s, research with DMSO on humans was temporarily halted after certain animals treated with DMSO were found to have changes in the eye lens. Some of these changes resembled those seen in aging dogs (Gordon, 1967), but nevertheless, research was gradually restarted after no evidence was found of eye changes in humans. As Daniel Haley reports in his book Politics in Healing: "Tests in rabbits, dogs, and pigs (but not humans) had shown some problems. When quantities of DMSO equal to about ten times the maximum human dose were given every day over a period of six months, slight changes in the lenses of the animals' eyes would result, enough to produce a slight nearsightedness. The lens changes were not enough to cause dogs difficulty when running - they didn't bump into things - and in some cases, the changes disappeared after the massive DMSO doses were stopped. In no test at that time or since has DMSO ever caused cataracts, either in animals or in humans" (Haley, 2000).

In fact, DMSO is effective for macular degeneration and retinal disease, both diseases of the eye. This effectiveness was first discovered when patients with retinitis pigmentosa, a retinal disease, were taking DMSO for certain musculoskeleteal disorders. They sensed that their vision had improved and some had remarkable results (Morton, 1993).
As far as eyes are concerned, the evidence on DMSO is quite to the contrary. When several patients treated with DMSO for muscular problems reported to Dr. Jacob that their vision had improved, he sent them to Dr. Robert O. Hill, ophthalmologist at the University of Oregon Medical School. Confirming the favorable changes, Dr. Hill began his own experiments with DMSO (after it was known that the lens changes did not happen in humans). His research showed drops of 50% DMSO to be effective in retinitis pigmentosa and macular degeneration, and presented a report on this at the New York Academy of Sciences symposium in 1971. (Haley, 2000)
In contrast, the number of medication-related deaths in the U.S. is estimated at over 200,000 a year, making medications the third or fourth leading cause of death (Pezzalla, 2005). Even common pain relievers called NSAIDs, examples of which include Advil, Motrin, Aleve and aspirin, account for an estimated 7,600 deaths and 76,000 hospitalizations in the U.S. every year (Tamblyn et al, 1997). Taking this into consideration, it is safe to declare that DMSO is among the safest substances in the world today. In fact, the classic test for toxicity -the LD-50 test - measures the lethal dose (LD) at which half of a group of test animals is killed. The LD-50 tests for aspirin and DMSO show that aspirin is seven times more toxic than DMSO (Haley, 2000).


Quick Guide and Ailments

DMSO is generally applied to the skin in a gel, cream, or liquid. It can be taken by mouth or as an intravenous injection, in many cases along with other drugs. It has also been administered subcutaneously, intramuscularly, intraperitoneally, intrathecally, by inhalation, instilled into the eye, on the mucous membranes, and into the urinary bladder. Strenghs and dosages vary widely.
Image

If you are just dealing with pain or an injury, use a topical application. Don't drink it. Drinking it is for serious detoxing and other internal necessities. If you use a rose scented DMSO cream, chances are that nobody will be able to smell DMSO's garlic-like smell.

The usual oral dose of DMSO is one teaspoon per day of DMSO 70% (Morton, 1993). But since it can trigger detoxification reactions and DMSO's total excretion from the body can take several days, it is best to do it only once a week. Start with half a teaspoon of DMSO 50% and increase to a teaspoon of DMSO 70% only if any possible detoxification reaction is well tolerated.

When you use liquid DMSO in the skin, let it dry for over 20 to 30 minutes before wiping the rest out. The skin must be clean, dry, and unbroken for any topical use of DMSO. The face and the neck are more sensitive to DMSO and no higher concenrations than 50% should be applied there. Topical concentrations of DMSO should be kept below 70% in areas where there is a reduction of circulation. When 60 to 90% DMSO is applied to the skin, warmth, redness, itching, and somtimes local hives may occur. This usually disappears within a couple of hours and using natural aloe vera, gel or cream, will help counteract or prevent this effect. When 60 to 90% DMSO is applied to the palm on the hand, the skin may wrinkle and stay that way for several days.

"My brother put some DMSO gel (70% dmso, 30% aloe vera) on his shoulders and lower part of neck because he had muscle pain/soreness in that area, and it caused skin redness/irritation for a few hours, although it did diminish the muscle soreness as well...my grandma has rheumatoid arthritis that made her legs swell up and hurt continuously, and I had her apply the same DMSO gel, and after about 2-3 days of applying it once a day, the swelling was 90% gone, and I think within 4-5 days it was 100% gone, and she said the pain diminished as well." - Michael Shatskiy, Los Angeles, California, United States
Chronic pain patients often have to apply the substance for 6 weeks before a change occurs, but many report relief to a degree that had not been able to obtain from any other source. In general, the greater the chronicity of the disorder, the longer the treatment with DMSO must be employed in order to achieve palliation (Steinberg , 1967).

Common health problems for which people will apply topical DMSO at home include acute musculoskeletal injuries and inflammations. The earlier DMSO is used, the more dramatic the result. A 70% concentration of DMSO mixed with water in volumes ranging from 8 to 12 ml, applied on and around the injury in a wide area at least three times daily, will have a healing affect in 4 out ot 5 people.


Arthritis, Sprains, Strains

It provides rapid amelioriation of pain and increased mobility and reduction of inflammation when used topically. You can see a positive response within 5 to 20 minutes and usually lasting for 4 to 6 hours. (Steinberg, 1967).
"Applying DMSO where it hurt to a six-year-old wasted from rheumatoid arthritis, in a half hour the child could move her shoulder and turn her head for the first time in two years. Persuaded to try walking, she managed a few steps and then burst into tears. "Why are you crying?" Dr Jacob asked her. "Because it doesn't hurt anymore", she replied. (Haley, 2000)
"My brother has arthritis of the spine. He is in pain and bedridden more than half the time. When he is treated with DMSO, he is able to lead a normal, active life... Just one application of this cheap, safe DMSO changed my brother from a grimacing patient into an active, pain-free man in exactly 30 minutes!" (Haley, 2000)
June Jones, once quarterback and later coach of the Atlanta Falcons pro-football team, had a bursitis calcification in his right shoulder. His career almost didn't happen as he could hardly lift his arm, let alone throw a football. But he was aware of DMSO and had used DMSO for sprains, like thousands of others. He received a shot of DMSO in the shoulder and after using DMSO for 30 days straight, the calcification disappeared. (Haley, 2000)
Stroke

Given soon after a stroke, DMSO can dissolve the clot that causes the stroke, restoring circulation and avoiding paralysis. Once DMSO gets into the body either daubed on the skin, given in I.V., or by mouth, it permeates the body and crosses the brain barrier, so even taken orally it can improve circulation. Ideally it should be I.V.

Even though DMSO 40% causes a prolongation of bleeding time, it is still indicated for use in treating embolic or hemorrhagic stroke. DMSO is superior to any other treatment for wounds to the brain where a great deal of bleeding is present (Morton, 1993).
One man who had a stroke at 7:30 AM refused to go to the hospital until after his wife had spoken with Dr. Stanley Jacob, which didn't happen until 6:30 PM. Starting at 7 PM the day of the stroke, she gave him one ounce of 50% DMSO in a little orange juice every 15 minutes for two hours and then every half hour for two hours. The next day, her husband was better and soon returned to normal. A substance that can stop a stroke as it's happening is something many might want in their home medicine chest .(Haley, 2000)


Angina, Heart Attacks, Injuries of the Brain and Spinal Chord

DMSO may help neutralize harmful effects on the heart and brain in medical disorders involving the head and spinal chord injury, stroke, memory dysfunction, and ischemic heart disease (Jacob, de la Torre, 2009). A 40% DMSO solution should be administered within four hours to be effective, within ninety minutes is best.
After I.V. administration of DMSO, there is an elevation in the amount of spinal cord blood flow to the region of trauma. One of the first things that happens after spinal cord trauma is that a reduction of oxygen and blood flow sets in, inasmuch as the blood vessels constrict or shut down... Without some treatment, the tissue swells. Eventually, this leads to paralysis. In a cerebral stroke, the animal will either become comatose or lethargic or die. With DMSO infusion immediately after injury (or stroke) all this is prevented. - Dr. Jack de Ia Torre, professor of physiology and neurosurgery at the University of New Mexico
Dr. Stanley Jacob has even given DMSO intravenously to people who were already paralyzed - paraplegics - and some regained use of limbs. One man, quadraplegic, recovered enough to go through college and then to work in a bank. (Haley, 2000)
Infections

When combined with antibiotics, DMSO will convert bacteria which are resistant to a given antibiotic to being sensitive to that same antibiotic and probably a 80 to 90 per cent solution of DMSO will be required in order to be clinically useful ( Pottz, Rampey, Benjamin,1967). DMSO has been used to transport antibiotics to hard-to-reach areas of the body with excellent results, such as the bone marrow and brain (Sanders, 1967).

DMSO can dissolve a virus protein coating, leaving the virus core unprotected with its nucleic acid exposed to the immune system. Applied topically, it alleviates the lesions that occur as a result of Herpes Zoster, shingles (Morton, 1993).
Placed into the nostrils or topically in the face, DMSO can open blocked sinuses within a few minutes and it has been used with sucess in patients with polyps (Marvin, 1967).

DMSO can clear up gum disease and reduce tooth decay and their pain by painting it on the involved areas.
"I have some pharmaceutical grade DMSO and I pour about two teaspoons in a glass in the evening, put my 20 mg of doxycycline in it, add about 2 teaspoons of distilled water, and then swish it around in my mouth for about 2 or 3 minutes and then swallow it. So I guess it is about 50% solution. It's really working on my mouth. That inflamed area of my jaw has calmed down about 70% in just a couple of days. Or more, actually. I expect it to be completely soothed by tomorrow after tonight's dose of DMSO." - L., Toulouse, France


Keloids, Scars, Burns, Bruises

A concentration of 50 to 80% put on two or three times a day will flatten a raised scar after several months. It is of considerable value in superficial burns (Goldman, 1967) and when applied quickly to an injury, it can eliminate any bruising.
"I have been applying it to my face for two weeks... I had a bout of acne in March, and this healed the damage pretty well but what amazed me is that my hyperpigmentation (melasma) has also faded very noticeably. In fact, it's amazing!" - HG, United States
"I diluted a 50% solution and applied it topically to the inflamed lymph node. I applied it again this evening. I am totally amazed! There is a noticeable decrease in the size of the node, in just two applications! And it no longer feels matted. This node has been swollen for over 20 years!!! - Melissa Medlock, Coldwater, Michigan, USA
Podiatry

DMSO can be effective in the treatment of painful corns, calluses, ingrown toenails, bunions, hammertoes, heel spurs, and the inflammation of gouty big toes.
Varicose veins and thrombophlebitis

Topical DMSO can whiten telangiectasias, small dilated blood vessels near the surface of the skin. It can also decrease the size of varicosities in the legs and the inflammation that goes with it, along with a relief of their cramping discomfort (Marvin, 1967. Blumenthal, Fuchs, 1967).


Eye problems

One drop of a 25% DMSO solution (diluted in sterile physiologic or saline solution) once or twice per day is useful for eye problems, including cataracts or glaucoma.
"DMSO is amazing, I've also read various good results with using it in the eyes. Being the adventurous type myself, today I diluted DMSO down to 30% and put 2 drops in one of my eyes that has been having red spots around the iris. The red spots diminished drastically. The only side effect was a slight burning sensation, similar to those drops you get when one goes for a glaucoma test, without the side effect of dilated pupils." - DZ, United States
Headaches

DMSO is highly effective in vascular headaches and in muscular tension which so often goes with headaches. It may be used on hairy areas such as the scalp and it also may be used near the eyes. A 90% solution is more effective (Ogden, 1967).


Mental Disorders

DMSO has been useful in the treatment of patients with the following diagnoses: (1) overexcited states (acute schizophrenic reactions, manic phase of the manic-depressive psychoses, alcoholic psychoses, symptomatic psychoses); (2) some symptoms of the chronic psychoses (autism, stereotypia, abnormal behavior or delusional states) ; (3) severe neuroses (anxiety reactions, obsessives)( Ramírez, Luza, 1967).
McGrady called special attention to an extraordinary paper presented by Dr. Eduardo Ramirez and Dr. Segisfredo Luza of the Ayetano Heredia University in Lima, Peru. After extensive tests on animals and then on normal humans, Dr. Ramirez reported "injecting 50% or 80% DMSO intramuscularly into patients with acute and chronic schizophrenia" and that "of the 14 acute cases, every single one was discharged from the hospital within 45 days after the start of DMSO treatment... He said that 4 of the 11 chronic cases, one of whom has been ill for 14 years, were discharged eventually, and the other 7 improved a great deal and were given occupational therapy... He observed rapid decrease in agitation... recession of persecution feeling, a relatively sudden tendency to communicate and to stay clean.., the wane of obsessions, return to alertness, and a calmness where there had been restlessness and anxiety". (Haley, 2000)
Genitourinary disorders

DMSO has been used in the treatment of a number of patients with various genitourinary disorders, including Peyronie's disease, interstitial cystitis, acute epididymitis. Some have obtained dramatic and gratifying relief of symptoms (Persky, Steeart, 1967).


Miscellaneous

DMSO in conjunction with other treatments has shown to regress cancer in a very effective way (Ayre, 1967).

Intravenous administration of DMSO markedly reduces pathological intestinal permeability while preserving the gut's absorption capacities (Wang et al, 1996). Considering that gut permeability ('leaky gut') has a fundamental role in chronic degenerative diseases, this is of great clinical importance.

DMSO also has excellent results in the skin of people afflicted with scleroderma, results which have never been observed with any other method of therapy (Scherbel et al, 1967).
Mrs. Jean Puccio of Washington, DC testified at hearings of Senator Edward Kennedy's sub-committee on health in 1980 on her recovery from scleroderma. Diagnosed in 1971, she was told that no medication would help, and that she would probably soon face a wheelchair and early death. By the time she found Dr. Jacob (through word of mouth), she told the Senators, "I was having difficulty breathing, walking, and eating". The disease "thickens the tissue and makes your skin so tight you cannot move. It was difficult for me to drive, to turn the ignition in my car or turn my body". Her dentist could not work on her for awhile because she could not open her mouth. "Now I can open my mouth like anybody", she said. After her sensitized skin burned from topical application of DMSO, Dr. Jacob suggested taking it orally. "Within six months", she testified, "my condition reversed almost immediately. I can do anything anybody else can do now" (Haley, 2000).
Hopefully, this brief overview of DMSO's great capabilities has helped to illustrate how it is indeed, the cure of our times. I'm convinced of its therapeutic power, both by my own experience and that one of scores of people, not to mention the back-up of published scientific literature. Its uses and applications make it a very handy compound to have on your medical shelf. In pure form, the life of DMSO is indefinite, so it may be used for years.


Troubleshooting

The garlic-like body odor and taste in the mouth that some experience is attributable to a specific DMSO metabolite: dimethyl sulfide (DMS), a component of natural onion and garlic flavors (McKim, Strub, 2008). This can last for one or two days and in a small number of people, especially men, the odor can be very pungent. Drinking enough water will help diffuse the smell. Other side effects - such as stomach upset, headaches, dizziness, and sedation - are very likely related to detoxification reactions prompted by the DMSO.

Only purified and properly diluted DMSO should be used. When you dilute a pure DMSO solution, always do it in distilled water. When it is applied, the skin site as well as the applying hand should be thoroughly cleaned before application. This is of utmost importance as DMSO's properties allow contaminants to be absorbed through the skin and transported into the bloodstream.

DMSO is known to be one of the least toxic substances in biology (Parcell, 2002), so any serious side effects should come from potential contaminants or the intake of concomintant drugs that DMSO will carry into the body. Worth repeating again, DMSO and any substance dissolved in it, will penetrate the skin, the blood-brain barrier, and other parts of the body very fast.

Remember also that DMSO increases the effects of drugs like blood thinners, steroids, heart medicines, sedatives, etc. In addition to that, acetone or acid contamination of DMSO can lead to serious medical consequences. Be aware of this problem when buying unreliable DMSO. A pure DMSO solution will turn solid (like ice) in the refigerator within 2 hours. If, when the frozen bottle is turned upside down, little rivulets of water flow through the ice, you probably possess the veterinary grade DMSO. This is a 90% concentration. Ten percent is distilled water (Morton, 1993).

Women are discouraged from using DMSO during pregnancy or breastfeeding, even though DMSO is used to preserve frozen human embryos. DMSO can interfere with liver function tests and give a false reading. That problem is easily solved by waiting a week after DMSO usage before taking the test.

Long-term use has been documented as safe. Eye damage, reported in laboratory animals, has not been confirmed. Side effects such as skin rash and itching after topical application, breaking up of blood elements after intravenous infusion, can be avoided in large part by employing more dilute solutions. Despite these side effects, DMSO is used as a preservative for blood elements and stem cells (McKim, Strub, 2008).

When DMSO is diluted with water, heat is released. The bottle will be warm to the touch. This is a temporary, harmless reaction.

Since DMSO causes dryness and scaling of the outer layer of the skin, skin diseases characterized by scaling (psoriasis) could be aggravated by the use of DMSO. But DMSO applied topically for only a few days has been useful in psoriasis. Prolonged use of DMSO for the treatment of psoriasis is not advised however, as it can worsen the psoriatic condition (Engel, 1967), only DMSO taken orally is suggested.

"I'm happy to say that taking DMSO in conjunction with implementing the detoxification suggestions that were given is starting to take care of many of my remaining psoriasis problems. A couple areas are still being stubborn, but I've noticed a lot of general improvement. Using DMSO topically also helped improve a patch of eczema that my wife has been bothered by for quite a while." - Peter Norquest, Tucson, Arizona, United States
DMSO2, a derivative of DMSO, is better tolerated and doesn't have the odor and irritation side effects. Despite this positive aspect, it hasn't surpassed the effectiveness, fascination and popularity of DMSO. It is also known as methylsufonlmethane or MSM, an entire topic for another article by itself!

Sulfur is an element of the earth and it is essential to life, it as among the most prevalent elemenents in the human body. Allergic reactions to sulfur are not possible because sulfur has no protein component. When people are 'allergic to sulfur', what they really mean is that they are allergic or sensitive mainly to certain sulfur-containing drugs or proteins, most notably sulfa antibiotics (sulfonamides) or to sulfites (preservatives used in wines and some foods), or to foods with a high sulfur content (broccoli, cauliflower, garlic, onions, etc). Many individuals with allergies to sulfa drugs, sulfites, or high sulfur containing foods (like the author) do not experience problems taking DMSO, because apart from sulfur, DMSO bears no relation to these substances.

As always, proceed with caution, do your homework, and consult a health care provider in case of doubts.


References:

Ayre JE, LeGuerrier J. Some (regressive) effects of DMSO dexamethasone upon cervical cells in cervical dysplasia and carcinoma in situ. Ann N Y Acad Sci. 1967 Mar 15;141(1):414-22.

Blumenthal LS, Fuchs M. The clinical use of dimethyl sulfoxide on various headaches, musculoskeletal, and other general medical disorders. Ann N Y Acad Sci. 1967 Mar 15;141(1):572-85.

Engel MF. Indications and contraindications for the use of DMSO in clinical dermatology. Ann N Y Acad Sci. 1967 Mar 15;141(1):638-45.

Goldman J. A brief resume of clinical observations in the treatment of superficial burns, trigeminal neuralgia, acute bursitis, and acute musculo-skeletal trauma with dimethyl sulfoxide. Ann N Y Acad Sci. 1967 Mar 15;141(1):653-4.

Gordon DM. Dimethyl sulfoxide in ophthalmology, with especial reference to possible toxic effects. Ann N Y Acad Sci. 1967 Mar 15;141(1):392-401.

Haley Daniel. Politics in Healing. Potomac Valley Press, 2000.

Jacob SW, de la Torre JC. Pharmacology of dimethyl sulfoxide in cardiac and CNS damage. Pharmacol Rep. 2009 Mar-Apr;61(2):225-35.

Marvin P. Interval therapy with Dimethyl Sulfoxide. Annals of the New York Academy of Sciences. Volume 141, Biological Actions of Dimethyl Sulfoxide pages 551 - 554.

McKim A.S., Strub Robert. Dimethyl Sulfoxide USP, PhEur in Approved Pharmaceutical Products and Medical Devices. Pharmaceutical Technology, May 2008.

Ogden HD. Experiences with DMSO in treatment of headache. Ann N Y Acad Sci. 1967 Mar 15;141(1):646-8.

Parcell S. Sulfur in human nutrition and applications in medicine. Altern Med Rev. 2002 Feb;7(1):22-44.

Persky L, Steeart BH. The use of dimethyl sulfoxide in the treatment of genitourinary disorders. Ann N Y Acad Sci. 1967 Mar 15;141(1):551-4.

Pezalla E. Preventing adverse drug reactions in the general population. Manag Care Interface. 2005 Oct;18(10):49-52.

Pottz GE, Rampey JH, Benjamin F.Ann- The effect of dimethyl sulfoxide (DMSO) on antibiotic sensitivity of a group of medically important microorganisms: preliminary report. Ann N Y Acad Sci. 1967 Mar 15;141(1):261-72.

Ramírez E, Luza S. Dimethyl sulfoxide in the treatment of mental patients. Ann N Y Acad Sci. 1967 Mar 15;141(1):655-67.

Sams WM Jr. The effects of dimethyl sulfoxide on nerve conduction. Ann N Y Acad Sci. 1967 Mar 15;141(1):242-7.

Sanders M. Discussion. Annals of the New York Academy of Sciences. Volume 141, Biological Actions of Dimethyl Sulfoxide pages 649 - 652, March 1967.

Scherbel AL, McCormack LJ, Layle JK. Further observations on the effect of dimethyl sulfoxide in patients with generalized scleroderma. (Progressive systemic sclerosis). Ann N Y Acad Sci. 1967 Mar 15;141(1):613-29.

Steinberg A. The employment of dimethyl sulfoxide as an antiinflammatory agent and steroid-transporter in diversified clinical diseases. Ann N Y Acad Sci. 1967 Mar 15;141(1):532-50.

Tamblyn R, Berkson L, Dauphinee WD, Gayton D, Grad R, Huang A, Isaac L, McLeod P, Snell L. Unnecessary prescribing of NSAIDs and the management of NSAID-related gastropathy in medical practice. Ann Intern Med. 1997 Sep 15;127(6):429-38.

Walker Morton. DMSO Nature's Healer. New York: Avery, 1993.

Wang XD, Wang Q, Andersson R, Ihse I. Alterations in intestinal function in acute pancreatitis in an experimental model. Br J Surg. 1996 Nov;83(11):1537-43.


About the author:
Gabriela Segura M.D. is a heart surgeon with extensive experience and interest in alternative health reasearch, psychology and the human condition. She is a regular contributor to Sott.net and maintains her health website Health Matrix

Gabriela Segura was born into a multi-ethnic family in Central America and graduated from the University of Milan as a heart surgeon. Her ongoing adventures in medical science and alternative healing have taken her from Costa Rica to Spain, Canada, Uzbekistan, France and Italy. Her favorite hobbies are researching the true nature of our world through SOTT.net and spending time in nature. Her writings can be found at The Health Matrix.


Source:http://www.sott.net


The Unbelievable Benefits of DMSO
The Unbelievable Benefits of DMSO

DMSO is a bio-chemical from pine trees that is made in the pulp and paper industry. It is also found naturally in garlic as one of garlic’s 70+ sulfur compounds. DMSO has four main characteristics:


What DMSO Does

You can put a drop of DMSO on your big toe and taste it in your mouth in about 12 seconds. It has a bit of a garlicky / oyster taste. It goes through the cell walls of the body so fast that a dropper-full of it taken internally through the mouth never reaches the stomach when swallowed. Most of it is absorbed directly into the mouth, the rest in the throat. This gives one an unusual feeling of heat as it goes directly through the individual cells of the mouth and then penetrates into all other areas of the body.

One has to pay attention and use caution when using DMSO because it has the ability to take other things with it when it penetrates each and every cell wall of the body. This is very beneficial when you mix certain herbal formulas with it as it carries the awesome bio-chemical properties of the herbs into the body and gets them to where they’re needed most. But, very importantly, you don’t want to take DMSO right after you change the oil on your car either, because it will take any unwanted toxins into your body as well. Just as it will take good things into the body, so will it take the bad. However, when used with highest quality detox herbs, especially chelating herbs like garlic, fruit pectin, and cilantro, there is nothing that removes toxins and heavy metals from the body quite so thoroughly and as quickly as DMSO. Easily passing the blood/brain barrier, DMSO when mixed with these awesome detox herbs becomes the ultimate therapy and tool for detoxifying the brain and other vital organs of the body.

DMSO effectively wipes out free radicals (destructive, single, unconnected atoms). When toxins start moving around inside the body, they have the ability to create free radicals. DMSO instantly bonds with these wild atoms, neutralizing and rendering them harmless.

Last, but not least, is the apparent ability of DMSO to realign DNA back to the original blueprint (the body’s original intended form). DMSO is a tool that allows the basic characteristics of the cell (through growth or healing) to go back to its original form before it was damaged by an outside source. Damaged cellular structure is actually encouraged to regrow back into its purest and most basic, original form. It is the physical catalyst that allows complete healing to occur. Using DMSO, people beyond count have attested to amazing results such as scars disappearing, organs being rejuvenated, vitality being restored, hair regrown, and wrinkles vanishing. It also works well against viruses. Autism, Down Syndrome, and other genetic disorders have been completely reversed!

Why aren’t the benefits of this marvelous compound being screamed from the rooftops? How and why has this information been suppressed for the last 60+ years?

Well, for one thing, it is extremely inexpensive to make. For another, it is a natural substance and cannot be trademarked, copyrighted, or patented. In other words, there’s no money whatsoever to be made from any research into this vital, extremely valuable tool. And yet, DMSO was actually outlawed in Canada a short while ago without any concrete proof that it created any harmful effects whatsoever. The giant pharmaceutical companies swing so much weight in governments nowadays, that they have been able to suppress this incredible knowledge for over half a century. Unbelievable!


DMSO Miracle

My most dramatic experience in using DMSO was when I was actively practicing in my clinic in New Mexico. A neighbor brought me his black Labrador that had been attacked by a pack of coyotes and was missing half of his shoulder. The muscles, and the skin & hair had all been torn from the shoulder leaving only a gaping hole the size of my fist with severed veins just hanging loose. My neighbor was just hoping we could save the dog’s life, but I informed him we could do much better than that. For the next 6 months we mixed and applied an herbal preparation using my Total Healing Poultice Powder and DMSO. We crudely loaded the wound up with this mixture, bandaged it up (changing it weekly), and at the end of 6 months, the flesh, muscle and tissues had all grown back, the skin had reformed over the wound. Even the hair had grown in again leaving no scar whatsoever. The dog had no limp, and there was no way anyone could even tell he’d ever been injured at all. All traceable signs of the wound were gone.


How to Take DMSO

Start with 1 dropperful of USP Grade DMSO a day taken internally through the mouth. When the person stops stinking (garlicky smell), raise the amount to 2 dropperfuls and so on up to 5 dropperfuls. When the stink stops at 5, this part of the program is done.

When shopping for DMSO, be sure to purchase the product from a reputable company and the bottle must be glass! We’re looking for a reliable and consistent high quality source to sell at Green Lifestyle Market but have not had success yet.


Source: http://www.organiclifestylemagazine.com
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Vin, Feb 05 2016 5:41 am

DMSO - The King Antioxidant
DMSO - The King Antioxidant

..."DMSO has a myriad of applications in medicine. Some are so dramatically effective that the concept of such therapy just boggles the mind!"...

This cost effective king of antioxidants has so many non toxic applications that it boggles the mind. With a few exceptions, such as a solution for organ preservation, the FDA has continued to block it's full potential to protect it's pharma cronies.

DMSO not only treats but in many cases cures.

Naturally, this product is banned from health food stores even though it is essentially non toxic - certainly far far less than aspirin and many food products including salt. Try swallowing a tablespoon of salt some time! A method once used to kill by the Chinese I belive...

However, 70% DMSO is available from veterinary supply sources where it is used extensively.

Cost effective vitamin and mineral supplementation is used extensively on animals as it is recognized to be essential since, at least, the early 1900s. Suspect no one will pay mega bucks to treat animals with mostly contrived and toxic patented substances that us humans are, conned into, and so eager to pay in the name of never ending mostly sham research...

Chris Gupta

DMSO Therapy
Introduction

This is a chemical product—called dimethyl sulfoxide—that has been around a long time but is totally strange to the orthodox medical community. It has been used for years by athletes to help them with painful muscles and joints.

DMSO works in a number of ways, but these are entirely new to therapeutic principles. This is not a drug in the usual sense, since a drug treats disease symptoms. DMSO treats altered cellular function or damaged cells. The cells become healed and restored by changing and stabilizing the “water structure” within the cell. It exerts its effects on biological systems by changing the liquid structure of water. Therefore, changes occur in protein and other molecules. These changes are physical-chemical in nature and difficult to understand without a degree in physics.

The fact remains that these products work to restore function in illnesses like arthritis and immune system disease, and they are very helpful in acute inflammatory pain syndromes.


What It Does

DMSO tends to build up white blood cells and increase immune production of MIF (migration inhibitory factors) of macrophages. Thus, the immune system is made more effective by allowing macrophages to move more quickly. Thus DMSO modulates lymphocytes, and it therefore reactivates the production of MIF. It also diminishes allergic reactions by unfolding the cell membrane and making more cell receptor sites available to attachment by specific antigens.

The modulating effect of DMSO on lymphocytes also tends to increase the production of lymphokines (chemical immune cell mediators) such as interferon. It potentiates cell mediated immunity and can be effective in multiple sclerosis, systemic lupus, erythematosus, rheumatoid arthritis, thyroiditis, ulcerative colitis, cancer, etc.


What Are Its Major Therapeutic Properties?

* It blocks pain by interrupting conduction in the small c-fibers, the non-myelinating nerve fibers.
* It is anti-inflammatory.
* It is anti bacterial, fungal and viral.
* It transports all molecules (drugs, etc.) across cell membranes.
* It reduces the incidence of platelet thrombi (clots in vessels).
* It effects cardiac contractility by inhibiting calcium to reduce the workload of the heart.
* It is a vasodilator, probably related to histamine release in the cells and to prostaglandin inhibition.
* It softens collagen.
* It is a scavenger of the hydroxyl free radical.
* It stimulates the immune system.
* It is a potent diuretic.
* It increases interferon formation.
* It stimulates wound healing.


Summary

DMSO has certain unique physiological characteristics which stem from its molecular makeup:

* It is a simple small molecule with unusual properties.
* An exothermic reaction occurs when DMSO is diluted with water (heat is generated).
* Hydroxyl radicals (OH), which are free radicals (oxidants), are ubiquitous and highly injurious to cells—and thus health. DMSO neutralizes (quenches) these free radicals. It is a free radical scavenger!
* DMSO substitutes for water in the living cell—it can destroy intracellular free radicals. No other antioxidant can do that.
* DMSO increases the permeability of cell membranes yielding a flushing effect of toxins from intracellular location to extracellular.
* It is an antidote to allergic reactions.
* It can penetrate any cell wall; thus it can get where most chemicals can’t.
* It has a very low index of any toxicity.
* Allergic reactions to DMSO can occur but they are uncommon.
* DMSO has a myriad of applications in medicine. Some are so dramatically effective that the concept of such therapy just boggles the mind!

References

Szmant, H. Harry. Physical properties of dimethyl sulfoxide and its function in biological systems, Biological Actions of Dimethyl Sulfoxide ed. by Stanley W. Jacob and Robert Herschler. (New York: New York Academy of Sciences, 1975), pp. 20-23.

Barfeld, H., and T. Atoynatan. N-acetylcysteine inactivates migration inhibitory factor and delayed hypersensitivity reactions. Nature new Bio., 231:157-159, 1971.

Barfeld, H., and T. Atoynatan, Cytophilic nature of migration inhibitory factor associated with delayed hypersensitivity, Proc. Soc. Exp. Biol. Med., 139:497-501, 1969.

Tschope, M., cited in Raettig, H. “The potential of DMSO in experimental immunology,” Dimethylsulfoxyl, Internationales Symposium in Wien. G. Laudahn and K. Getrich, eds.; 54. Saladruck, Berlin, Germany, 1966.

Engel, M.F. Ann. N.Y. Acad. Sci., 141:638, 1967.


Source: http://www.newmediaexplorer.org
About DMSO (Dimethyl Sulfoxide)

♦ DMSO is a 100% natural, organic substance - a byproduct of the lumber industry with a slight smell of garlic.

- DMSO is a byproduct of kraft pulping (the “sulfate process” for manufacturing wood pulp, consisting mostly of cellulose fibers) in the production of paper - Wood chips are treated with a mixture of sodium hydroxide and sodium sulfide to break the bonds between cellulose and lignin, the natural material that bonds tree cells together.

Crown Zellerbach, a timber processing company, attempted to get rid of this so called 'waste' by spraying it on dirt roads to compact the earth. However, various animals would come and lick it up, and deer would even lick six inch potholes in the road in their determination to obtain this substance. Dr. Stanley Jacob of the Oregon Health Sciences University observed this and later identified this “lip-smacking” substance as DMSO, a healing penetrant that instantly soaks in through the skin and reduces pain.


Source: http://healyourselfathome.com/


The Untapped Healing Potential of DMSO
The Untapped Healing Potential of DMSO

July 2007
By Sue Kovach

Despite decades of research and thousands of studies attesting to its health-promoting properties, dimethyl sulfoxide (DMSO) remains virtually unknown to the medical professional and the public.

This inexpensive compound demonstrates potent anti-inflammatory and analgesic properties, has been shown to relieve painful musculoskeletal and urinary conditions, and may even fight Alzheimer’s disease and cancer. Unfortunately, its widespread acceptance and use has been stymied by the FDA and their allies in the pharmaceutical industry.

For more than 40 years, Dr. Stanley Jacob has been battling the establishment over DMSO. In this article, Dr. Jacob reveals new data showing the potential of DMSO in treating brain trauma injuries that afflict more than 50,000 Americans each year.


DMSO: Extensively Researched, Criminally Ignored

Dimethyl sulfoxide (DMSO) is an anti-inflammatory and analgesic compound that holds promise in managing a wide range of debilitating health conditions. DMSO is an approved pharmacological agent in more than 125 countries, and its safety and therapeutic effects are backed by nearly 50 years of research and more than 10,000 scientific articles on its biological implications.

Unfortunately, the vast health-promoting potential of DMSO has gone unfulfilled in America, suppressed by a combination of bureaucratic ineptitude and pharmaceutical industry lobbying. In the United States today, DMSO is approved to treat only one medical condition: interstitial cystitis, or chronic inflammation of the bladder wall. Recent findings on DMSO’s ability to help manage the effects of head injury have renewed interest in the many potential therapeutic applications of this versatile compound.


Treating Head Trauma

Traumatic brain injury is the most common injury of soldiers returning from the war in Iraq. In light of this, new clinical trials using DMSO to manage the elevated intracranial pressure common to such injuries are now being approved.

At the forefront of this work is Stanley Jacob, MD, a pioneering DMSO researcher and member of the Life Extension Foundation’s Scientific Advisory Board. Having conducted research on DMSO and its many medical uses since the early 1960s, Dr. Jacob is often called “the father of DMSO” in honor of his life’s work in trying to bring this unique compound to the forefront of contemporary medicine. His resolve in the face of government and drug industry obstacles is legendary. A faculty member at the Oregon Health and Science University in Portland, Dr. Jacob maintains that DMSO can be an effective treatment for closed head trauma and holds promise for other conditions such as spinal cord injuries and embolic stroke.

“Closed head trauma is severe trauma from a blunt injury, where the head hasn’t been opened,” he explains. “It’s the type of injury that could occur in a car accident, such as a severe concussion causing unconsciousness. With this type of injury, the brain swells against the hard bone of the skull, causing brain cells to die. It also diminishes blood supply and oxygenation, and causes a major shift in electrolytes within the brain. To treat these conditions, DMSO is administered intravenously as soon as possible after the injury occurs.”

According to Dr. Jacob, “DMSO is a potent free-radical scavenger and diuretic that reduces swelling and improves blood supply to the brain. This improves blood oxygenation to brain tissue. Injured brain cells often aren’t dead. When these cells get increased blood supply and more oxygen, and when the free radicals are scavenged, dying cells can recover, and brain swelling is reduced very rapidly.”

Dr. Jacob notes that in studies conducted from 1978 to 1982, “we observed that when the human brain was treated with intravenously administered DMSO after a head injury, the swelling could be reduced within five minutes. No other treatment comes close to acting that quickly. In patients given other commonly used therapeutic agents such as intravenous barbiturates, the brain continued to swell. We’ve known about DMSO’s efficacy for this type of injury for a long time.”

Astonishingly, however, the Food and Drug Administration (FDA) has not approved any new pharmacological agent of significance for the treatment of traumatic brain injury in more than three decades. With so much attention focused on the plight of severely injured soldiers returning home from war, Dr. Jacob is leading the charge to gain FDA approval of DMSO to treat this type of injury. He believes that DMSO would be more effective than some current therapies such as removing parts of the brain to reduce swelling.

“In my opinion, DMSO has the potential to be the pharmacologic treatment of choice for traumatic brain injuries from combat,” says Dr. Jacob. “There’s nothing that comes close to it in efficacy.”

Dr. Stanley Jacob currently serves as the Chairman of Abela Pharmaceuticals, Inc. Based in Orange County, California, Abela Pharmaceuticals was formed in 2005 for the purpose of developing and clinically testing DMSO and DMSO-related products. The company’s mission is to bring DMSO to market for the treatment of injuries and conditions affecting the central nervous system, including traumatic brain injury, stroke, and Alzheimer’s disease.

Dr. Jacob and his colleagues previously sponsored preliminary clinical trials of DMSO on traumatic brain injury patients in Europe. The results of the trial were remarkable, with an 80% survival rate (about twice the historical rate of 30-40%) and 70% of the patients experiencing a favorable outcome (far higher than the historical rate of less than 10%).1

Based primarily on these results, the FDA has given Abela’s Investigational New Drug application “fast track” designation and will allow the company to clinically test DMSO on traumatic brain injury patients. The controlled, multi-center study is equivalent to a Phase 2b trial, and is expected to begin later this year.


Accidental Discovery of DMSO

DMSO has a long list of primary pharmacological actions, including fighting inflammation, relieving pain, improving blood supply, scavenging free radicals, softening scar tissue, and effects that may benefit autoimmune conditions.2 So why is a treatment shown in decades of studies to be safe and effective for so many conditions not approved for more than one medical use? The answer may lie in DMSO’s long, controversial history, which includes the many years Dr. Jacob has spent researching and fighting for its approval.

A simple compound once described as a cheap industrial solvent, DMSO is in fact a byproduct of the paper manufacturing process, and was first isolated in the mid-1800s by a Russian chemist. In the early 1960s, when one paper manufacturing company in the Pacific Northwest decided to explore DMSO’s possible commercial uses, its fascinating medical potential began to emerge.

Washington state-based Crown Zellerbach Corporation asked one of its staff chemists, Dr. Robert Herschler, PhD, to investigate other potential uses for DMSO. Dr. Herschler observed that DMSO could penetrate the leaves of plants, and believed it might be useful in carrying nutrients and fungicides into diseased trees.3

Dr. Jacob, then assistant professor of surgery at the University of Oregon Medical School (later renamed the Oregon Health and Science University), learned of British research showing that DMSO acted like a medical “antifreeze” to protect blood cells frozen for storage. He was intrigued, as his major research interest was the preservation of organs for transplantation. Before coming to Oregon, Dr. Jacob was on the faculty of Harvard Medical School and had worked with Massachusetts Institute of Technology (MIT) researchers to develop an apparatus for freezing a kidney from the inside out by way of the kidney’s vasculature, thus avoiding a shell of ice encircling the kidney. In Oregon, Dr. Jacob saw DMSO as a potential chemical means of protecting organs from freezing. He contacted Crown Zellerbach and was introduced to Dr. Herschler, and the two teamed up to investigate DMSO’s medical potential.


Early DMSO Research Shows Promise

Early studies in animals and humans showed that DMSO rapidly penetrates the skin and quickly relieves the pain and inflammation associated with injuries such as ankle sprains. Drs. Jacob and Herschler thought DMSO could effectively treat arthritis and possibly act as a drug-delivery system. Their first paper on DMSO’s pharmacology, published in the journal Current Therapeutic Research in 1964, drew the attention of a number of pharmaceutical interests and made headlines in Oregon newspapers. It was quickly picked up by the New York Times.

“A front-page Times article that called DMSO the most exciting thing in medicine created a great deal of interest,” Dr. Jacob recalls. “Six pharmaceutical firms were licensed by Crown Zellerbach to begin wide and well-funded evaluations of DMSO’s safety and effectiveness. The studies primarily used DMSO applied topically to the skin.”

According to Dr. Jacob, three companies—Merck, Centex, and Squibb—found DMSO to be safe and effective for a wide array of musculoskeletal problems like tendonitis and osteoarthritis. Minor side effects included a garlicky breath odor, temporary itching, flaking, and burning at the application site, and occasional nausea or drowsiness. While the companies submitted New Drug Applications to the FDA in 1965 stating that DMSO was safe and effective and ready to be a prescriptive agent, ongoing animal toxicity research revealed that DMSO caused changes in laboratory animals’ eyes (myopia, or nearsightedness). Although no such problems were seen in humans, the FDA grew concerned. Then, on September 9, 1965, the Wall Street Journal reported the death of an Irish woman after undergoing DMSO treatment for a sprained wrist. Although no autopsy was conducted, drug company officials speculated the death was the result of an allergic reaction to DMSO.


DMSO WHAT YOU NEED TO KNOW

An inexpensive compound called dimethyl sulfoxide (DMSO) holds great promise in managing a diverse array of health conditions, yet has largely been ignored by the medical community.

Originally discovered as a byproduct of paper manufacturing, DMSO has demonstrated remarkable anti-inflammatory, analgesic, and antioxidant properties.

DMSO is currently approved for only one clinical indication: interstitial cystitis, a painful chronic inflammatory condition of the urinary bladder.

One of DMSO’s most promising roles is treating severe closed head trauma. Research by Dr. Stanley Jacob shows that DMSO relieves brain swelling and restores blood flow and oxygenation following such injuries.

Studies suggest further applications for DMSO in fighting illnesses such as arthritis, fibromyalgia, Alzheimer’s disease, and ulcerative colitis.

DMSO’s benefits are largely unknown and unavailable to the US public, primarily because it is an inexpensive compound that is ineligible for patenting by pharmaceutical companies.


FDA Overreacts, Halts DMSO Research

Dr. Jacob recalls that the FDA “halted all studies of DMSO on November 10, 1965, even though they had data in their files on more than 70,000 patients submitted by approximately 1,500 physicians in the US showing its safety and effectiveness.”

FDA critics contend that the agency overreacted in halting the studies, considering how unconcerned the agency appears today with the number of deaths that occur from both trial and approved pharmaceuticals.

According to Jack de la Torre, MD, PhD, who has researched DMSO’s role in treating central nervous system injuries, “Years ago the FDA had a sort of chip on its shoulder because it thought DMSO was some kind of snake-oil medicine. There were people there who were openly biased against the compound, even though they knew very little about it.”5

Adding to the FDA’s skepticism was that, in many ways, DMSO simply sounded too good to be true. Says Dr. Jacob, “In the 1890s, if someone had said, ‘I have this little white pill and if you take it, it will relieve pain, reduce inflammation, protect you if you have a heart attack, and so on,’ you’d say, ‘Well, I don’t believe it.’ Yet aspirin does all those things. DMSO is similar in that it doesn’t fit the ‘one-pharmacologic-agent-for-one-indication’ philosophy of the FDA”.

Since DMSO was knocked off track, it has been a grueling uphill battle for Dr. Jacob and other researchers trying to get FDA approval of DMSO for any use.


FDA Later Reconsiders DMSO

Dr. Jacob resolutely continued his work on DMSO. In 1971, he and his colleagues brought so much pressure on the FDA that it commissioned the National Academy of Sciences (NAS) to evaluate the DMSO controversy. The NAS published its findings in 1972, concluding that DMSO was a promising and probably safe and effective agent. The FDA was unmoved. Dr. Jacob, however, finally achieved success and some vindication when the agency approved DMSO for treating interstitial cystitis in 1978.

In 1980, DMSO re-emerged in the media, causing the public and even Congress to take note. Continued pressure from Dr. Jacob and other researchers led to congressional hearings, and demands for federal studies of DMSO were introduced in several bills. Unfortunately, none of these bills ever left committee, and a provision in another bill was deleted just before passage.

As the leading expert on DMSO, Dr. Jacob was called to testify at a hearing before the US Senate Subcommittee on Health. “DMSO is one of the few agents in which effectiveness can be demonstrated before the eyes of the observers,” he told the committee. “If we have patients appear before the committee with . . . sprained ankles, the application of DMSO would be followed by objective diminution of swelling within an hour. No other therapeutic modality will do this.” At the time, ongoing studies of DMSO’s treatment potential covered a range of conditions, including stroke, breast and prostate cancer, head injuries, bursitis, herpes, retinitis pigmentosa, spinal cord injury, and arthritis. The results showed much promise.3

Public demand for DMSO grew strong and the FDA went on the defensive after millions watched Dr. Jacob appear on the CBS investigative series 60 Minutes. An “underground” market in DMSO sprung up, with sales rumored to be over a billion dollars a year. This, Dr. Jacob notes, was from selling not pharmaceutical-quality DMSO, but rather so-called “underground” DMSO. It was not illegal to sell DMSO, and the public could purchase the industrial product virtually anywhere, from the local health food store to the dry cleaners, ice cream shops, hobby stores, and from the trunks of cars. It was also inexpensive: distributors paid about $1 a pint in bulk, and consumers were happy to pay about $20 a pint for a product that brought relief for conditions such as arthritis and sports injuries.3 The FDA, however, began seizing DMSO from distributors and retailers. It became harder to obtain, and eventually the furor died down. For Dr. Jacob and other DMSO researchers, however, the battle with the FDA continues to this day.


Focus on Profits Prevents DMSO Research

An additional (though related) obstacle to DMSO’s widespread use is its lack of potential profitability for drug companies. The few early patents granted on DMSO expired in 1987, and without patent protection for the DMSO molecule itself, drug companies cannot make money on it. Sales of so-called underground DMSO have moved to the Internet, where buyers usually cannot be certain of the strength or purity of the chemical-grade and industrial-quality product offered.

A search of the medical literature turns up more scientific articles about or referring to DMSO than for penicillin, cortisone, or aspirin. The future of DMSO, according to Dr. Jacob, lies not so much in its use alone in topical administration, but more likely mixed with other substances and given by injection or intravenously—an area he would like to explore.

“We’re not dealing with just another chemical, we’re dealing with what I always call a therapeutic principle,” Dr. Jacob explains. “A given drug or medicine will treat a given disease or more, but a therapeutic principle is an entirely new concept in therapy.” Dr. Jacob believes that DMSO, like aspirin, will have a profound effect on many areas of medicine.


Conclusion

Despite DMSO’s long and frustrating history, its true value as a medicinal agent may still be undiscovered. Dr. Jacob and other researchers believe DMSO will be looked on quite favorably in the years to come, as more evidence of its safety and efficacy accumulates—and particularly as new investigations explore its use in treating closed head trauma.

“It’s fallacious when people talk about DMSO in the same breath as other substances that don’t have a good scientific basis,” says Dr. Jacob. “While they might say that the story of some other agent is like the story of DMSO, there’s really nothing quite like DMSO in its history and potential usefulness.”


DMSO’S MANY POTENTIAL MEDICAL APPLICATIONS

Since the early 1960s, DMSO’s pharmacological actions and efficacy have been documented in hundreds of laboratory studies. According to Dr. Stanley Jacob, DMSO holds promise in treating the following conditions:

Alzheimer’s disease. DMSO has been shown to dissolve amyloids, the proteins that occur in the hallmark brain lesions of patients with Alzheimer’s and almost invariably lead to the functional loss and eventual death of brain cells.

Arthritis. With its ability to penetrate tissues, DMSO shows value in reducing pain and inflammation in osteoarthritis, rheumatoid arthritis, and possibly gout.

Atherosclerosis. In laboratory animals, DMSO has demonstrated its ability to retard the development of atherosclerosis induced by dietary cholesterol, as well as suppress the accumulation of cholesterol in tissues despite severe hypercholesterolemia (elevated blood levels of cholesterol).

Down’s syndrome. Researchers have noted that when children born with Down’s syndrome were treated with DMSO, mental and neurological functions improved in a number of areas.

Drug extravasation injury. When chemotherapy drugs exude into surrounding tissues (extravasate), the effects are highly damaging. DMSO application significantly improved anthracycline-associated extravasation tissue injury in a study conducted by Stephen B. Strum, MD, a member of the Life Extension Foundation’s Scientific Advisory Board.

Fibromyalgia. According to Dr. Jacob, 70% of fibromyalgia patients he treated with DMSO for several years experienced benefits with no side effects. He believes these effects were due to pharmacological actions of DMSO such as free-radical scavenging, analgesia, anti-inflammation, softening of scar tissue, reduction of muscle spasms, and stimulation of healing.

Herpes. DMSO has been used to enhance penetration of alpha-interferon ointment in the treatment of herpes.

Interstitial cystitis. Instilling DMSO in the urinary bladder is an FDA-approved palliative treatment for this chronic inflammatory condition.

Malignancy. Researchers concluded DMSO exerts a significant survival advantage in gastric cancer.

Plastic surgery adjunct. DMSO has been shown to aid healing and reduce pain and swelling.

Prostatitis. Significant symptomatic relief occurred when DMSO was injected by catheter into the prostatic urethra.

Reflex sympathetic dystrophy. DMSO helps relieve the pain of this condition, an autonomic nervous system disorder characterized primarily by overwhelming pain in the extremities. Dr. Jacob notes that in Holland, a physician is breaking the law if he does not prescribe topical DMSO for reflex sympathetic dystrophy.

Scleroderma. In basic work done at the Cleveland Clinic, topical DMSO was found to have an anti-inflammatory effect while increasing blood supply to the skin.

Spinal cord injury. Data shows that if DMSO is given intravenously within the first 45-60 minutes after injury, the number of laboratory animals that recover was much higher than in those not receiving DMSO. Dr. Jacob says this is an area he would like to pursue, noting, “If we have 10,000 severe spinal cord injuries per year in the US—quadriplegic and paraplegic—there could be fewer patients who will need long-term care.”

Stroke. DMSO combined with a sugar that fuels energy production was well tolerated in elderly stroke patients, and could be of benefit in reducing neurological disability after stroke.

Ulcerative colitis. In controlled human studies, orally administered DMSO produced some improvement in the condition.


References
1. Karaca M, Bilgin UY, Akar M, de la Torre JC. Dimethly sulphoxide lowers ICP after closed head trauma. Eur J Clin Pharmacol. 1991;40(1):113-4.

2. Santos NC, Figueira-Coelho J, Martins-Silva J, Saldanha C. Multidisciplinary utilization of dimethyl sulfoxide: pharmacological, cellular, and molecular aspects. Biochem Pharmacol. 2003 Apr 1;65(7):1035-41.

3. Davis PW. An incipient “wonder drug” movement: DMSO and the Food and Drug Administration. Social Problems. 1984 Dec;32(2):197-212.

4. Carley W. DMSO may have caused death of woman, makers of ‘wonder’ drug warn doctors. Wall Street Journal. September 9, 1965:6.

5. Argren R. Arthritis: What Is It? Decades of Diagnosis and Management with an Exciting Future. Lincoln, NE: iUniverse; 2004.Source: http://www.lifeextension.com/
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Lun, Feb 15 2016 11:58 pm

.
Albastrul de metilen - restaurează Mitocondria

Imagine


Rolul mitocondriilor în procesul de îmbătrânire


Albastrul de metilen (C16H18ClN3S)

Îmbătrânirea este un proces încă nedescifrat în întregime, neexistând până acum un consens în lumea medicală în privința cauzelor și principalilor factori care influențează rata la care se desfășoară.

Fiecare descoperire importantă în domeniul biologiei moleculare sau celulare a dus, până acum, la apariția unei alte categorii de teorii ale îmbătrânirii.

Unele dintre aceste teorii afirmă că îmbătrânirea e declanșată de schimbări care se produc în paralel, în diverse țesuturi, pe baza unor mecanisme celulare intrinseci, în timp ce altele subliniază că schimbările din creier sunt predominante și determinante. Astfel, studii efectuate pe șoareci de laborator au descoperit că hipotalamusul generează semnale inflamatorii care influențează nivelul de hormoni cu impact asociat asupra îmbătrânirii. Alți cercetători au lansat ipoteza că celulele măduvei osoase joacă un rol crucial în îmbătrânire. Un lucru este cert – în cazul dezvoltării unei teorii coerente a îmbătrânirii, provocarea majoră este dată de separarea corectă a cauzelor de efecte. Existența unei corelații între diverși factori nu înseamnă neapărat existența unei relații cauză-efect între aceștia.

Un alt lucru este… aproape cert – pe măsură ce îmbătrânim, celulele noastre suferă schimbări intrinseci care joacă un rol important în procesul de îmbătrânire. Este adevărat că aceste schimbări celulare pot fi modulate de factori extracelulari precum hormonii sau comunicarea inter-celulară, însă mecanismul exact nu este cunoscut, fiind subiectul unui corp de cercetări din ce în ce mai numeroase.

Din categoria teoriilor care indică schimbările celulare intrinseci drept cauză a îmbătrânirii, una dintre cele mai proeminente afirmă că mitocondriile joacă rolul primordial. În timp ce nu este încă știut de ce mitocondriile se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim, dovezile existente până acum arată că acest proces duce la efecte precum insuficiența cardiacă sau neuro-degenerescența.

Dar ce sunt mitocondriile? Sunt considerate generatoarele de energie ale celulelor – elementele chimice intră în celulă și mitocondriile le convertesc în surse de energie, cea mai important sursă fiind adenozin-trifosfatul. Mitocondriile coordonează o multitudine de căi metabolice și de semnalizare și joacă, de asemenea, un rol important în procesul de programare a morții celulare. Declinul funcției respiratorii și creșterea stresului oxidativ la mitocondrii sunt doi factori despre care se crede că au un rol important în procesul de imbătrânire.


Imagine

Cercetări recente au arătat că reversarea deteriorării mitocondriilor este potențial posibilă prin creșterea nivelul prezenței celulare a unei molecule numită adenin nicotinamida (NAD). Studiile au arătat că scăderea nivelului acestei molecule cu rol important în metabolizarea energiei celulare contribuie la procesul de deteriorare a mitocondriilor. Deocamdată, însă, nu au fost publicate rezultatele niciunor teste clinice cu subiecți umani care să valideze această descoperire făcută prin testare pe șoareci de laborator.

Mecanismul prin care ar acționa adenin nicotinamida ar fi următorul, afirma cercetătorii: NAD stimulează formarea de noi mitocondrii și îmbunătățește funcționarea celor existente, acționând asupra sirtuinelor, care sunt o clasă de proteine. Nucleul celulei trimite semnale către mitocondrii pentru ca acestea să își poată desfășura activitatea obișnuită. Sirtuinele ajută la transmiterea acestor semnale până la mitocondrii. Când scade nivelul NAD din celulă, ceea ce se întâmplă când îmbătrânim, activitatea sirtuinelor scade și ea, făcând ca semnalele cruciale trimise să scadă în putere și ducând la disfuncții ale mitocondriilor, cu efect de accelerare a proceselor de îmbătrânire.

În plus de NAD, un alt element, dar mult mai cunoscut deja, cu efect benefic asupra organismului uman în încetinirea proceselor de îmbătrânire prin stimularea sirtuinelor este resveratrolul – ingredient al vinului. Ca urmare, cercetătorii încearcă combinarea celor două – NAD-ul și resveratrolul – pentru a găsi o cale de revigorare puternică a mitocondriilor și, astfel, de încetinire a procesului de îmbătrânire, această abordare fiind considerată drept o importantă oportunitate pentru viitorul apropiat.Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.
Sursa: https://www.easistent.ro/
Albastrul de metilen poate incetini si chiar vindeca bolile Alzheimer si Parkinson, potrivit unui studiu al Centrului de Cercetare Oakland, publicat in revista Federatiei Societatilor Americane de Biologie Experimentala (FASEB), consultata de NewsIn.

Albastrul de metilen incetineste imbatranirea celulelor si intensifica functia mitocondrica, dand astfel sansa celor bolnavi de Alzheimer sau Parkinson sa traiasca mai mult si mai sanatos.

Studiul desfasurat la Centrul de Cercetare Oakland a aratat ca albastrul de metilen poate preveni sau incetini declinul functiei mitocondriale. Sanatatea mitocondriilor este foarte importanta, deoarece acestea sunt principalele furnizoare de energie ale tuturor celulelor animale si umane.

Unul dintre aspectele cheie ale bolii Alzheimer este disfunctia mitocondriala, pe care albastrul de metilen o imbunatateste. Descoperirile indica faptul ca albastrul de metilen, prin intensificarea functiei mitocondriale, mareste rezerva de mitocondrii din creier.

Albastrul de metilen, descoperit in 1891, este folosit in prezent pentru tratarea methemoglobinemiei, o boala a sangelui. Cantitati mari de albastru de metilen pot produce daune la creier, iar din aceasta cauza nimeni nu s-a gandit sa experimenteze folosind cantitati mici. Ultimele studii arata insa ca medicamentele de genul acesta, in cantitati mici, nu ajung foarte usor la creier.

Aceasta cercetare este prima care arata ca albastrul de metilen, in cantitati mici, poate incetini imbatranirea celulara. Cercetatorii cred ca albastrul de metilen are potentialul de a deveni un alt tratament banal si ieftin, asemenea aspirinei, care este prescrisa ca diluant al sangelui pentru persoanele cu boli de inima.Sursa: https://romanialibera.ro
Un studiu recent al Universităţii din Maryland (UMD) din SUA a arătat că un produs chimic comun poate inversa simptomele progeriei, cunoscută drept boala îmbătrânirii premature, precum și îmbătrânirea normală.

Potrivit studiului, doze mici de albastru de metilen pot anula daunele pe care progeria le generează. Efectele benefice ale albastrului de metilen se instalează atât de rapid, încât oamenii de știință o consideră „magică”. Progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford Progeria este o boală genetică extrem de rară, care constă în accelerarea procesului de îmbătrânire.

Afectează aproximativ unul din patru milioane de nou-născuți. Simptomele se instalează pe la vârsta de doi ani, iar la 10-12 ani, copilul are toate semnele îmbătrânirii: păr cărunt, chelie, lipsa grăsimii din corp, riduri. De asemenea, au loc schimbări degenerative și în interiorul corpului, copilul putând ajunge să sufere de arteroscleroză. Puțini dintre cei afectați ajung la vârsta de 13 ani. Progeria este cauzată de defectul genei responsabile de producţia proteinei lamina A, care este parte a nucleului celular şi a membranei nucleare.

Potrivit echipei de la UMD, celulele sănătoase primesc doar câte o mică parte de molecula lamina A, ceea ce nu le permite să funcţioneze normal. În cazul progeriei, moleculele rămân neschimbate şi intreacţionează cu membrana nucleară, până când aceasta începe să se inflameze şi se deformează. Echipa UMD a observat că progeria afectează mitocondriile, care sunt propulsoarele celulei, stimulându-le să se inflameze, fragmenteze şi să se degenereze. Ceea ce a fost cu adevărat uimitor a fost când oamenii de ştiinţă au observat că simptomele progeriei pot fi inversate în mai puţin de opt săptămâni cu ajutorul albastrului de metilen, potrivit Gizmag.

Imagine

Sursa foto: Kan Cao/Zheng-Mei Xiong/UMD

Albastrul de metil a fost produs pentru prima dată în 1876. El a fost folosit ca o soluţie antibacteriologică, pentru tratamentul plăgilor de psoriazis şi a altor boli, în cazurile de intoxicaţii cu cianură şi chiar pentru a curăţa acvariile, deoarece toxicitatea sa este atât de redusă, încât nu afectează icrele. Lucrând cu celule fibroblaste umane, echipa a descoperit că albastru de metilen a modificat celulele afectate de progerie, oferindu-le formele iniţiale, normale, rotunde într-o săptămână şi a reuşit să repare aproape complet în opt săptămâni, astfel încât celulele afectate erau aproape imposibil de distins de celulele normale. Nu ne e clar cum reușește albastrul de metilen să aibă acest efect, dar se pare că niciunul dintre experimentele efectuate până acum nu a eșuat.

„Până în prezent, am lucrat doar cu celule stem. Este esenţial să vedem dacă efectul va fi acelaşi şi la animalele vii. De asemenea, dorim să vedem dacă albastru de metilen poate repara efectele specifice ale progeriei în diferite tipuri de celule, cum ar fi cele osoase, ale pielii, celulele cardiovasculare şi altele. Pe lângă asta, unele echipe vor începe studiile clinice pe celulele umane”, afirmă Kan Cao, autorul principal al studiului publicat în Aging Cell, profesor de biologie celulară şi genetică moleculară la Universitatea din Maryland.

Studiul are un potențial imens, iar oamenii de știință sunt convinși că albastrul de metilen poate avea efecte semnificative și asupra îmbătrânirii normale, nu doar asupra progeriei.Sursa: https://www.descopera.ro/
Sursa engleza: https://newatlas.com
Albastru de metilen pentru tratamentul bolii Alzheimer

Boala Alzheimer (AD) este o boală neurodegenerativă caracterizată prin eterogenitate genotipică și fenotipică. Componentele critice ale celor două căi patologice ale AD, A-amiloidoza și Tauopatia, au fost considerate ca ținte terapeutice. Printre ele, mult efort se concentrează pe fosforilarea Tau aberantă și vizarea kinazelor Tau-fosforilatoare. S-a demonstrat că albastrul de metilen (MB), un colorant fenotiazinic care traversează bariera sânge-creier, a lovit multiple ținte moleculare implicate în AD și are efecte benefice în studiile clinice. Aici prezentăm dovezi conform cărora kinază reglatoare a afinității microtubulelor (MARK4) este o țintă nouă a MB. MB a salvat parțial toxicitatea sinaptică din larva Drosophila care supraexprimă PAR1 (analog MARK). În cultura 293T, MB a scăzut fosforilarea Tau mediată de MARK4 într-un mod dependent de doză. Studiile ulterioare au relevat un mecanism de două ori prin MB, incluzând reglarea nivelului de proteine ​​MARK4 prin calea protezomului ubiquitină și inhibarea activității kinazei MARK4 in vitro . Acest studiu evidențiază importanța MARK4 ca o țintă viabilă pentru Tauopatia și oferă o perspectivă nouă asupra mecanismului complex folosit de MB pentru tratarea AD.

Introducere

Boala Alzheimer (AD) este cea mai frecventă boală neurodegenerativă și determină pierderea progresivă a memoriei și a altor funcții cognitive. Marcajele patologice ale AD includ placa amiloidă și încurcăturile neurofibrilare (NFT). Tau, o proteină de legare a microtubulilor, foarte solubilă, a fost determinată a fi componenta principală a NFT, unde este hiperfosforilată și devine insolubilă și filamentoasă 1, 2 . Multe kinaze au fost identificate pentru a regla fosforilarea Tau, incluzând kinazele de reglare a afinității microtubulelor (MARK), glicogen sintaza kinază (GSK) -3β și CDK5 3, 4 . În Drosophila, supraexpresia PAR1, omologul cu mușchi al kinazei MARK, duce la fosforilarea tau crescută la siturile S262 și S356 și la o toxicitate crescută. Mai important, fosforilarea inițială a Tau de PAR1 la situsurile S262 / S356 este o condiție prealabilă pentru fosforilarea multisolată ulterioară a Tau de către alte kinaze, cum ar fi GSK-3β și CDK5 5 . În plus, un ecran genetic pentru identificarea modificatorilor Tauopatiilor într-un model Drosophila a relevat că kinazele și fosfatazele sunt factorii majori care afectează toxicitatea Tau6. Aceste studii sugerează că fosforilarea ordonată a Tau își mărește toxicitatea și intervenția farmacologică a acestor reacții de fosforilare poate reprezenta o strategie terapeutică nouă pentru tratamentul AD 7 .

Albastrul de metilen (MB) este un colorant care a fost utilizat pe scară largă într-o serie de domenii diferite, inclusiv utilizări ca medicament în tratarea diferitelor infecții bacteriene și virale și cancer 8 . Recent s-a sugerat că MB poate avea un efect benefic asupra performanței cognitive a pacienților cu 9, 10, 11 AD posibil, prin inhibarea agregării proteice Tau, deși acest mecanism este încă în dezbatere 12, 13, 14 . Studii recente au sugerat și alte mecanisme posibile pentru funcțiile de protecție ale MB în neuroni, inclusiv reducerea producției de superoxid mitocondrial 15, îmbunătățirea funcției mitocondriale 16, reglarea genelor Nrf2 / ARE 17, modularea activității chaperonei moleculare 18 și inducerea autofagiei 19 . Cu toate acestea, efectul MB asupra kinazelor Tau cheie nu a fost explorat.

Aici am studiat efectul MB pe fosforilarea Tau mediată de MARK4 într-un model Drosophila, precum și în culturile de celule de mamifere. De asemenea, a fost testat un analog demetilat de MB, Azure C (AC). Într-un studiu de screening, atât AC cât și MB au arătat activitate în reglarea stabilității Tau prin proteina de șoc termic Hsp70 18 . Olsalazina sodică (OS), un medicament aminosalicilat utilizat pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale a fost, de asemenea, inclus ca un control defavorabil. Am constatat că MB poate funcționa prin țintirea Tau kinazei MARK4, ceea ce duce la o fosforilare Tau redusă la siturile MARK4. De asemenea, am arătat că acest nou mecanism al MB implică atât inhibarea activității kinazei MARK4, cât și reglarea nivelului proteic MARK4.Sursa: https://rum.kyhistotechs.com/
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Dum, Mai 09 2021 11:54 am

.

Creierul degenerat - se poate autorepara?


Siddharthan Chandran


Din când în când, auziți despre cele mai grele probleme care au soluții cu adevărat ușoare. În numeroase cazuri, au fost găsite cure în cele mai comune substanțe sau chiar alimente. De această dată, un studiu condus de cercetătorii de la Spitalul de Copii și Centrul de Cercetare Oakland a arătat că în concentrații mici, ceva la fel de comun ca albastrul de metilen ar putea încetini semnificativ sau chiar vindeca boala Alzheimer și Parkinson.

Această substanță a fost folosită de mai bine de un secol, în diferite situații, inclusiv ca tratament pentru o răceală sau gripă. Studiul a fost realizat de Hani Atamna, doctor, și o echipă a sa la Childrens și a fost publicat în numărul din martie 2008 al jurnalului Federației Societăților Americane pentru Biologie Experimentală (FASEB).

Cercetările lor au descoperit că albastrul de metilen poate încetini sau chiar împiedica declinul funcției mitocondriale, ceea ce duce la bolile de mai sus.

„Rezultatele sunt foarte încurajatoare”, a spus dr. Atamna. In cele din urma am dori sa incercam sa prevenim declinul fizic si cognitiv asociat cu imbatranirea, cu accent pe persoanele cu boala Alzheimer. Unul dintre aspectele cheie ale bolii Alzheimer este disfuncția mitocondrială, în special disfuncția complexă IV, care îmbunătățește albastru de metilen. Rezultatele noastre indică faptul că albastrul de metilen, prin îmbunătățirea funcției mitocondriale, extinde rezerva mitocondrială a creierului. Rezerva mitocondrială adecvată este esențială pentru prevenirea tulburărilor legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer.

Albastrul de metilen a fost descoperit pentru prima dată la mai bine de 100 de ani de acum înainte, în 1891. Este folosit și pentru tratarea methemoglobinemiei, o afecțiune a sângelui. Este bine cunoscut faptul că atunci când este luat în cantități mari, afectează creierul. Dar ceea ce iese ca o surpriză, cel puțin pentru mine, este că acest fapt singur a fost suficient pentru a descuraja oamenii de știință să experimenteze cu cantități mai mici.Sursa: https://rum.jubdev.com/
Albastru de metilen – utilizări

Albastru de metilen este o soluție de uz extern, cu efecte cicatrizante și ușor analgezice, folosită în diferite probleme de sănătate.

Are efecte antidepresive. Dacă însă este administrat în doze mai mari de 5mg/kg, poate cauza toxicitate. Poate fi util în demență, Alzheimer și boala Parkinson.

Este totodată un agent anticancerigen. Induce apoptoza celulelor canceroase în mod selectiv.

Albastru de metilen crește tensiunea arterială, îmbunătățind astfel hipotensiunea asociată cu diferite stări clinice.

Îmbunătățește performanța cognitivă la persoanele sănătoase. Un studiu dublu-orb, randomizat, controlat placebo, a arătat că în doze mici, albastru de metilen a crescut memoria pe termen scurt și capacitatea de recuperare a memoriei.

Are totodată efecte neuroprotectoare, stimulează retenția memoriei, susține consolidarea memoriei și îmbunătățește anumite funcții cognitive. Studiile preclinice au arătat că în doze mici, albastru de metilen ajută la dispariția fricii din memorie.

Totodată, în doze mici, albastru de metilen protejează creierul de boli prin acțiunea sa antioxidantă în mitocondrii.

Pentru a beneficia de aceste efecte, albastru de metilen trebuie folosit în cantități mai mici. Dozele mari cresc stresul oxidativ.

Albastru de metilen are proprietăți antimicrobiene. A fost folosit pentru prima dată în anul 1891 pentru tratarea malariei. Ucide stafilococul auriu rezistent la meticilină prezent în rănile superficiale și profunde. Poate fi util și în hepatita C, HIV, psoriazis și infecțiile cu candida.

Un studiu recent a arătat că acesta acționează ca un antioxidant eficient în celulele țesuturilor conjunctive și încetinește moartea celulară.

În doze mici, albastru de metilen poate elimina depresia și anumite infecții. În doze mari, nu are nici un efect, sau are efecte adverse.Sursa: https://lataifas.ro/
Albastru de metilen – un antiviral puternic

Albastrul de metilen este un compus format din cristale de culoare verde inchis sau pulbere cristalina, avand un luciu asemanator bronzului. Solutiile in apa sau alcool au o culoare albastru intens. Acest albastru de metilen este utilizat ca remediu impotriva bacteriilor. Inhiba Guanylate cyclase si a fost utilizat pentru a trata otravirea cu cianuri si pentru a reduce nivelurile de methemoglobina.

Albastrul de metilen este excelent impotriva malariei

Prima utilizare terapeutica pentru albastrul de metilen a fost ca tratament impotriva malariei. A fost in mare parte inlocuit cu alti derivati sintetici, cum ar fi clorochina, dar a fost recent investigat pentru reintroducere ca agent antimalaric.

Parazitii malarici, cum ar fi Plasmodium falciparum, prezinta o rezistenta crescuta la medicamentele antimalarice obisnuite. Ca urmare, albastrul de metilen a fost revizuit. Experimentele de cultura celulara au aratat ca albastrul de metilen are o potenta remarcabila antimalarica. Cel mai important, experimentele pe animale arata ca rezistenta la albastrul de metilen este foarte scazuta.

Se pare ca ar putea fi o solutie viabila la o problema care vizeaza zone mai sarace ale lumii. Productia de 1 g albastru de metilen ar putea ajunge la 5 centi SUA sau mai putin. Cu toate acestea, trebuie analizate mai intai anumite relatari ale episoadelor toxice ulterioare tratamentului cu albastru de metilen. Aceste episoade par a fi legate de persoanele cu deficit de G6PD, o enzima importanta in celulele rosii din sange. Datele de screening in Nigeria indica faptul ca aproximativ 10% dintre indivizi au deficienta G6PD.

In plus fata de combaterea parazitilor malarici, se presupune ca albastrul de metilen are beneficii in prevenirea unei complicatii malarice obisnuite numita methemoglobinemie. Methemoglobinemia apare atunci cand fierul din hemoglobina este oxidat de la starea feros la starea ferica. Acest lucru duce la o capacitate redusa pentru sange de a transporta oxigen si dioxid de carbon. Anemia care rezulta din aceasta este potential fatala. Albastrul de metilen poate oxida NADPH pe calea productiei de methemoglobina si, prin urmare, este considerat a fi potential benefic in prevenirea acestei afectiuni.

Agent neuroprotector important

Cercetari recente au aratat ca albastrul de metilen poate fi neuroprotector impotriva mai multor boli legate de citotoxicitate, cum ar fi accidentul vascular cerebral si boala Parkinson. Albastrul de metilen este un purtator de electroni, care ii permite sa functioneze impotriva malariei si methemoglobinemiei si este extrem de benefic in situatiile citotoxice din creier, deoarece incurajeaza consumul celular de oxigen si scade glicoliza anaeroba.
Albastrul de metilen poate reduce productia de specii de oxigen reactionar (ROS), protejand celulele de blocarea glutamatului, atenueaza scaderea potentialului membranei mitocondriale, protejand impotriva neurotoxicitatii IAA, printre alte efecte benefice.

Aceste beneficii sunt extrem de relevante pentru afectiuni precum boala Alzheimer, boala Parkinson si accidentul vascular cerebral. Comparatiile directe cu medicamentele antipsihotice, cum ar fi fenotiazina, au aratat ca albastrul de metilen are efecte neuroprotectoare similare, dar un mecanism diferit. Cercetarile actuale sugereaza ca albastrul de metilen functioneaza ca un antioxidant specific mitocondriilor, spre deosebire de medicamente precum fenotiazina, care sunt agenti de eliminare a radicalilor liberi, independent de mitocondrii.

In plus, fata de boli precum cele enumerate mai sus, albastrul de metilen poate preveni si gestiona leziunile cerebrale in legatura cu tumorile. Agentii alchilanti, cum ar fi ifosfamida, sunt utilizati in tratamentul unor tipuri de tumori solide, dar pot provoca leziuni ale creierului care pot fi atenuate de albastrul de metilen. Nu este pe deplin clar modul in care albastrul de metilen previne afectarea creierului in aceste cazuri, dar este probabil datorita rolului sau in oxidarea NADH si restabilirea enzimelor mitocondriale.Sursa: https://sfatnaturist.ro/Metoda mea este aceea de a lua 3-5 picaturi pe o bucatica de paine.


Methylene Blue - by David Tomen
Methylene Blue - by David Tomen

https://nootropicsexpert.com/methylene-blue/


Methylene Blue boosts mitochondrial energy, is anti-aging, and improves mood and memory

Methylene Blue (methylthioninium chloride) is a synthetic compound used as a nootropic to increase memory, mood and longevity.

Soon after Methylene Blue was synthesized as a textile dye in the late 1800’s, it became the first synthetic drug to be used in humans. It was used for the treatment of malaria.

In the early 20th century, psychiatrists were using Methylene Blue in the experimental treatment of schizophrenia.[i]

Methylene Blue is currently being studied as potential therapy for mild cognitive impairment, Alzheimer’s and Parkinson’s disease, and other neurodegenerative disorders. All sharing a common problem with mitochondrial function.

Your brain’s neurons rely almost entirely on mitochondria-derived energy. Failure of mitochondrial function can affect the rest of your body. But it’s particularly detrimental to your brain.

This is where Methylene Blue steps in as possibly one of the most important anti-aging and neurological disease preventing nootropics we have available today.

As a nootropic, Methylene Blue quickly crosses the blood-brain barrier. It improves mitochondrial efficiency and respiration, acts as an antioxidant, and increases brain cell lifespan. Resulting in improved memory and mood.

Here we’ll dive into over 140 years of research on how Methylene Blue helps your brain.


Methylene Blue helps:

 • Neurotransmitters: Methylene Blue inhibits monoamine oxidase and acetylcholinesterase activity which increases levels of catecholamines and acetylcholine. And boosts serotonin and norepinephrine affecting anxiety, depression and memory.

 • Mitochondrial Energy: Methylene Blue assists brain cell respiration by increasing oxygen. And donating electrons to the electron transport chain within mitochondria. This same process is used to feed mitochondrial ATP when you eat. So MB provides this fuel without you having to eat. Increasing cellular energy positively effects mood and memory.

 • Neuroprotectant: Methylene Blue is a potent antioxidant. Reactive oxygen species are produced inside mitochondria. The first free radical that is formed inside a cell is superoxide. MB will bind to superoxide and reduce it to water. It stops the oxidative cascade at its very beginning. Before it gets a chance to do damage.


Methylene Blue

In 1891, German physician and Noble Prize recipient Paul Ehrlich pioneered the use of Methylene Blue in the treatment of malaria.[ii]

Ehrlich discovered that when MB was injected into animals in the lab, it would quickly concentrate in the brain. And had an uncanny ability to selectively target diseased tissues in the body.

It was Ehrlich who coined the term “Magic Bullet” for this unique action displayed by Methylene Blue. A term still in use today.

Methylene Blue has since been used to treat dementia, cancer chemotherapy, malaria, methemoglobinemia, urinary tract infections, cyanide and carbon monoxide poisoning.[iii]

As a nootropic, Methylene Blue is used to enhance mitochondrial function, increase cerebral blood flow, and acts as an antidepressant.


How does Methylene Blue work in the brain?

Methylene Blue boosts brain health and function in several ways. But two in particular stand out.

 • Methylene Blue improves memory. Unlike other nootropics which often work by increasing neurotransmitter synthesis and neural signaling, MB improves memory by increasing brain cell respiration. Or how the brain cell utilizes oxygen.

Studies show dramatic increases of cellular oxygen consumption and glucose uptake when using Methylene Blue. MB increases CMRO2 (cerebral metabolic rate) through increased activity in the mitochondrial electron transport chain.

Mitochondria electron transport chain - Methylene BlueMethylene Blue functions as an alternative electron carrier in the electron transport chain in mitochondria. It accepts electrons from NADH and transfers them to cytochrome c.[iv]

Cytochrome complex (cytochrome c) is a component of the electron transport chain in mitochondria. Playing a role in apoptosis and as an antioxidant.

Methylene Blue also stimulates glucose metabolism. Taken together, increases in CMRO2 and glucose uptake means that MB elevates oxygen consumption which helps glucose increase ATP production.

Increases in ATP production provides more cellular energy for better overall brain function including cognition, mood and memory.

 • Methylene Blue is an antioxidant. MB has a unique mechanism of action that is fundamentally different from traditional antioxidants. During cellular respiration, the first free radical formed inside a cell is superoxide (O2).

Methylene Blue binds to superoxide and reduces it to water. It stops the oxidative cascade at its very beginning. Before it gets a chance to do damage.[v]

So think of Methylene Blue as having a unique dual property. First, it increases cellular energy production which normally leads to oxidative stress. And second, it eliminates this oxidative stress. Making it a metabolic enhancer and an antioxidant.

Researchers tested Methylene Blue in animal models of neurological disease. First, researchers used rotenone (a potent pesticide) which causes severe dopamine depletion in the part of the brain associated with Parkinson’s.

Methylene Blue rescued brain cell mitochondria from the damaging effects of this toxin. By donating electrons in the electron transport chain broken by rotenone. Essentially bypassing the broken transport chain with donated electrons as an alternative electron carrier.

Methylene Blue also countered cerebral ischemia reperfusion damage. The tissue damage caused when blood supply returns to tissue after a lack of oxygen. As can occur with Traumatic Brain Injury. MB accomplished this by rerouting mitochondrial electron transfer.

This means that Methylene Blue dramatically countered the behavioral, neurochemical, and neuropathological impairment found in Parkinson’s disease.[vi]


How things go bad

As we live life, our brain chemistry and metabolism changes.

↓ Mitochondrial energy levels decline

↓ Attention, memory and mental agility decline

↓ Tau proteins and amyloid plaques clog the brain

↓ Free radicals damage brain cell mitochondria

↓ Cerebral blood flow declines

All of these changes can happen at any age. And are a product of the food we eat, what we drink, lifestyle habits, the air we breathe and more.

So Methylene Blue can help for age-related cognitive decline, as well as a student looking to do better in school. By boosting brain cell mitochondria energy levels. And improving cerebral blood flow.


Methylene Blue to the rescue

Low dose Methylene Blue supplementation provides memory enhancing effects in animals and humans. It works as an antidepressant, is anti-aging, helps dementia, Huntington’s and Alzheimer’s.

Methylene Blue increases low blood pressure, improves cognition in healthy people, boosts mitochondrial function, is anti-microbial, can eliminate fear and even slow skin aging.


Methylene Blue boosts acetylcholine

Research shows that Methylene Blue is an acetylcholinesterase inhibitor with a preference for muscarinic acetylcholine receptors. Meaning MB prevents the breakdown of acetylcholine and making more available in your brain.[vii]


Methylene Blue is an antidepressant

Methylene Blue is a monoamine oxidase inhibitor (MAOI). It inhibits MAO-A more than MAO-B, but inhibits both at large doses.[viii]

One study in 1987 showed that 15 mg per day of Methylene Blue was a potent antidepressant in those with severe depression.[ix]

Another study with 31 bipolar disorder patients compared 300 mg per day of Methylene Blue with 15 mg per day. The patients were also on lithium treatment. The study showed that the 300 mg dose of Methylene Blue was a “useful addition to lithium in the long-term treatment of manic-depressive psychosis”. And patients were significantly less depressed.[x]


Methylene Blue resists Alzheimer’s Disease

Alzheimer’s disease and other forms of dementia are associated with a buildup of the protein Tau. Clinical trials show that Methylene Blue inhibits Tau formation. And is under consideration as a treatment for Alzheimer’s.[xi]

Methylene Blue has an inhibitory action on the cGMP pathway, and affects other molecular events closely related to the progression of Alzheimer’s.

Methylene Blue boosts neuron resistance to the formation of amyloid plaques and neurofibrillary tangles. And helps repair impairments in mitochondrial function and cellular metabolism.

Research also shows that cholinergic, serotonergic and glutamatergic systems all play important roles in the development of Alzheimer’s and other cognitive disorders. Methylene Blue provides beneficial effects in mediating these pathways.[xii]

This is particularly significant because most existing treatments for Alzheimer’s can only prevent the disease before it is diagnosed. But Methylene Blue shows promise in delaying the effects of Alzheimer’s and dementia after it is diagnosed.


Methylene Blue is anti-aging

Research shows that Methylene Blue is an effective anti-aging nootropic. MB increases mitochondrial complex IV by 30%, enhances cellular oxygen consumption by 37-70%, increases heme synthesis, and reverses premature senescence caused by H2O2 or cadmium.

Methylene Blue is considered a redox agent. Meaning it cycles between oxidized and reduced forms. This cycling by MB helps block oxidant production in brain cell mitochondria.[xiii]

Mitochondrial complex IV is the last enzyme in the respiratory electron transport chain of mitochondria. The last step in synthesizing ATP. Your cellular and mitochondrial source of energy.

Iron (heme) is an essential element and participates in oxygen transport, DNA synthesis and electron transport. Heme synthesis begins in mitochondria. Every cell requires heme to function properly.[xiv]

Senescence or biological aging is the gradual deterioration of cellular function. And is caused by telomere shortening that triggers DNA damage in response to reactive oxygen species, hydrogen peroxide (H2O2), cadmium and other toxins. Methylene Blue helps prevent premature senescence or premature cell death.


Methylene Blue improves memory

Animal studies have shown that a single low dose of Methylene Blue enhances long-term contextual memory. This type of memory is the conscious recall of the source and circumstances of a specific memory.

Other studies show that Methylene Blue in low doses taken after the event helps memory retention of the event. A study done with rats revealed why this works.

In this study, rats received 1 mg/kg of MB post-training for 3 days. The researchers then measured cytochrome c oxidation in participants brains. The idea was to determine if an increase in metabolic energy was behind the memory enhancing qualities of MB.

The study found that in the Methylene Blue treated group, brain cytochrome oxidase activity was 70% higher than in the placebo-treated group.

The findings suggest that repeated post-training supplementation of Methylene Blue improves memory consolidation. And this memory boost is due to the increased metabolic capacity in brain regions that require more energy during discrimination learning.[xv]


How does Methylene Blue feel?

Methylene Blue as a nootropic will likely feel different than any other supplement you’ve ever tried.

When reading or studying, once you’re done, you should feel like you fully understand the subject material. And you’ll be able to use what you learned in the future.

Methylene Blue seems to facilitate a full understanding of something on the first try.

Many neurohackers report the biggest nootropic effect they experience with Methylene Blue is “after the fact learning”. You take in the information. And it’s like your brain sorts through the material. Then stores it in a form you can easily access later.

Methylene Blue has this uncanny ability to rewire your brain to forget about any imbalanced associations you have of a situation. And only retains the positive aspects of that memory.

Some report that Methylene Blue makes you “feel young again”. It eliminates social anxiety. You’ll feel focused and more confident.

Workouts seem easier because you have more energy. Your mitochondria are energized. And you may find that recovery from workouts is easier.

Methylene Blue helps eliminate stress. So you have more energy in any situation with a relaxed state of mind.

And one recurring theme from many is improved sleep while using Methylene Blue.


The Research

Research into Methylene Blue for its therapeutic value goes back to the late 1800’s. But it’s only in the last couple of decades that scientists have been able to decode exactly how Methylene Blue works in the brain. All the way down to the molecular level in mitochondria.

A study in 2017 found that Alzheimer’s Disease could be caused by more than the accumulation of amyloid beta in the brain. The scientists looked into the two main components that produce energy in cells.

Glycolysis is the mechanism used to convert glucose into fuel for consumption by mitochondria.
Burning this fuel in mitochondria uses oxygen in a process called mitochondrial respiration.
The researchers found that as the brain ages, mitochondrial metabolism deteriorates. Resulting in a reduction in the molecules needed for energy production. And possibly the main culprit behind many neurological diseases including Alzheimer’s and Parkinson’s.[xvi]

A study conducted at Children’s Hospital Oakland Research Institute may have found the solution to this mitochondrial energy problem in brain cells.

The researchers found that Methylene Blue can prevent or slow the decline of mitochondrial function.

One of the key aspects of Alzheimer’s is mitochondrial dysfunction. Specifically complex IV dysfunction. And this is where Methylene Blue steps in.

The study found that Methylene Blue enhances complex IV in mitochondria. It increases oxygen consumption. And it reverses premature cell death.

The researchers concluded that Methylene Blue may be useful to delay mitochondrial dysfunction with aging and the decrease in complex IV in Alzheimer’s disease.[xvii]


Methylene Blue Improves Memory

26 healthy volunteers aged 22 – 62 participated in a double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Purpose of the study was to measure the effects of Methylene Blue on working memory and sustained attention.

Study results showed that a single low-dose of Methylene Blue resulted in an increase in short-term memory ability. In an area of the brain associated with the senses and visual processing.

Timothy Duong, Ph.D., the study author concluded Methylene Blue showed promise “in healthy aging, cognitive impairment, dementia and other conditions that might benefit from drug-induced memory enhancement”.[xviii]

Another study published in the American Journal of Psychiatry tested fear extinction (elimination of fear) and contextual memory. Both are forms of long-term memory.

In this study, participants received either Methylene Blue or a placebo after being placed in a small dark chamber for a couple of minutes to address their fear.

One month later, participants that had used Methylene Blue had less retained fear than those given a placebo. The study authors concluded, “Methylene Blue enhances memory and the retention of fear extinction”.[xix]


Methylene Blue helps Bipolar Disorder

Increasing evidence shows that bipolar disorder may be a progressive condition. Dealing with bipolar symptoms long-term results in deterioration of the cortex and less gray matter.

A study at Dalhousie University in Halifax compared the effectiveness of lamotrigine (Lamictal®) along with daily supplementation of either 195 mg or 15 mg of Methylene Blue in patients with bipolar disorder.

Patients took a dose (Lamictal and either 195 mg or 15 mg of Methylene Blue) for three months. Then switched to the other dose for 3 months. The team found that bipolar participants had reduced depression and anxiety when taking the higher dose of Methylene Blue compared to when they were on the lower dose.

Several bipolar disorder patients in the study chose to continue using Methylene Blue after the study concluded.[xx]


Dosage Notes

Recommended safe doses based on clinical studies with animals and humans ranges from 0.5 – 4 mg/kg. So a 90 kg (200 lb.) body weight translates to 45 – 360 mg of Methylene Blue.

methylene blue supplement45 mg of Methylene Blue is a safe starting dose. But 360 mg of MB is much too high in my opinion even if you’re 200 lbs.

The bottom line is there is no true recommended dose for Methylene Blue. My recommendation is start with the lowest dose of 0.5 mg/kg and see how you react.

Methylene Blue is water-soluble so you don’t need to take it with a meal, or healthy fat like some nootropics.

Methylene Blue has a half-life of about 5 hours. So you can dose twice a day.

Methylene Blue is famous for turning urine blue. But for most neurohackers, your urine will only stain blue at doses roughly exceeding 500 mcg. Some recommend preventing blue urine by mixing Methylene Blue with ascorbic acid for 3 hours before taking it.

Methylene Blue is also available as a doctor-administered injection for therapeutic use. Typically used to treat diseases like malaria or with anti-cancer therapy.


Side Effects

Methylene Blue shows a hormetic dose-response, with opposite effects at low and high doses.

In other words, lower doses of Methylene Blue work well as a nootropic. But high doses do not because MB can potentially “steal” electrons away from the electron transport chain. Disrupting the redox balance and acting as a pro-oxidant (instead of an antioxidant).[xxi]

where can i buy methylene blueAdverse effects of Methylene Blue also come from chemical impurity. Even pharmaceutical (USP) grade Methylene Blue can contain impurities like arsenic, aluminum, cadmium, mercury and lead.

At low doses, these contaminants are not that big of a problem. But higher doses will result in the accumulation of these toxins in your cells.

Side effects with Methylene Blue are rare when doses are under 2 mg/kg. But can include stomach pain, chest pain, dizziness, headache, sweating, confusion, high blood pressure, shortness of breath, accelerated heartbeat, tremor, skin turning blue, urine turning blue or green, reduction of red blood cells, or jaundice (only reported in infants).

Monoamine Oxidase (MAOI) inhibition becomes a big problem at around 2 mg/kg of Methylene Blue. So if you are using antidepressants or antianxiety medications that affect serotonin, you should NOT use Methylene Blue. Because using Methylene Blue with one of these medications could cause Serotonin Syndrome.

This includes SSRI’s and MAOI’s such as citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline, zimelidine, bupropion, buspirone, clomipramine, mirtazapine and venlafaxine.

Do not use Methylene Blue if you are pregnant or breast-feeding.


Available Forms

Methylene Blue is sold as a liquid, and in crystalline powder form.

Industrial-grade and chemical-grade Methylene Blue is sold as a dye or stain. And can consist of more than 8% – 11% of various contaminants. And should NOT be used as a nootropic.

Only pharmaceutical (USP) grade Methylene Blue should be used as a nootropic. Ask for a Certificate of Analysis which should include the amount of contaminants such as arsenic, aluminum, cadmium, mercury and lead.

I recommend Science.bio’s Methylene Blue due to their robust testing program.


The Surprising Health Benefits of Methylene Blue - Earth Clinic
The Surprising Health Benefits of Methylene Blue - Earth Clinic

Methylene blue, a synthetic dye known for its historical uses in various industries, has recently emerged as a powerful therapeutic agent with a wide range of health benefits and potential applications across numerous medical conditions.

As researchers continue to uncover the vast potential of this versatile compound, it is becoming increasingly clear that methylene blue holds immense promise in revolutionizing the treatment of many diseases.

This comprehensive article will delve deeply into the well-researched benefits of methylene blue therapy, examining its multifaceted applications in medical treatments.

From its antidepressant properties to its role in combating neurodegenerative disorders, we'll explore the diverse ways in which methylene blue is making a significant impact on modern medicine and offering hope for patients suffering from various health conditions.


What is Methylene Blue?

Methylene blue is a unique chemical compound with a specific molecular structure, contributing to its usefulness as a medical substance. Its solid form appears as a dark green powder at room temperature. However, when mixed with water, it dissolves into a blue liquid. This distinctive color makes methylene blue valuable in medical procedures, as it helps to identify and distinguish tissues and fluids easily.

Moreover, methylene blue functions similarly to hemoglobin, the substance responsible for transporting oxygen to the body's tissues and organs. Due to its resemblance to hemoglobin in function, methylene blue effectively treats various medical conditions.


Health Benefits of Methylene Blue

In the following sections, we will unveil the remarkable potential of methylene blue as a therapeutic agent, shedding light on its ability to provide significant benefits for individuals grappling with a diverse range of medical conditions.


Antidepressant Properties of Methylene Blue

One of the most promising benefits of methylene blue is its potential as an antidepressant. Studies have shown that methylene blue can significantly reduce symptoms of depression in patients, even in those who have not responded well to traditional antidepressant medications. (1)

Methylene blue increases the activity of specific neurotransmitters in the brain, including serotonin and norepinephrine, which are both important in regulating mood. (2)


Anti-Inflammatory Effects of Methylene Blue

Methylene blue has also been shown to have powerful anti-inflammatory properties. Inflammation is a common factor in many chronic diseases, including Alzheimer's, cancer, and heart disease. Methylene blue may help prevent or treat these conditions by reducing inflammation. A study conducted on mice found that methylene blue significantly reduced inflammation in the brain and prevented cognitive decline. (3)


Methylene Blue in Alzheimer's Disease Treatment

Alzheimer's disease is a progressive brain disorder affecting millions worldwide. Recent studies have shown that methylene blue may effectively treat Alzheimer's disease by reducing the buildup of toxic proteins in the brain. (4)

These toxic proteins, known as amyloid plaques and tau tangles, are believed to be the underlying cause of Alzheimer's disease. By reducing the buildup of these proteins, methylene blue may be able to slow or even halt the progression of the disease.


Methylene Blue for Sepsis Management

Sepsis is a potentially life-threatening condition when the body's immune system overreacts to an infection. It can lead to organ failure and even death. Methylene blue effectively treats sepsis by reducing inflammation and improving blood flow. (5) One study found that methylene blue improved survival rates in patients with sepsis significantly.


Methylene Blue's Role in Parkinson's Disease Treatment

Parkinson's disease is a neurodegenerative disorder that affects movement, and it is caused by the death of dopamine-producing neurons in the brain. A recent study found that methylene blue can protect these neurons and prevent their death, potentially slowing or halting the progression of Parkinson's disease. (6)


Malaria Treatment With Methylene Blue

Malaria is a life-threatening disease caused by a parasite that infects red blood cells. Methylene blue is effective in treating malaria, as it can kill the parasite that causes the disease. (7)


Methylene Blue for Methemoglobinemia Therapy

Methemoglobinemia is a rare blood disorder in which the blood contains too much methemoglobin, a form of hemoglobin that cannot transport oxygen effectively. Methylene blue treats methemoglobinemia by converting the excess methemoglobin back into its normal form, allowing it to transport oxygen properly. (8)


Cyanide Poisoning Treatment Using Methylene Blue

Cyanide is a deadly poison found in various industrial chemicals and certain foods. Methylene blue can treat cyanide poisoning by binding to the cyanide and converting it into a less toxic form. (9)


Methylene Blue in Acute Respiratory Distress Syndrome Management

ARDS is a severe respiratory condition that can occur in people with certain medical conditions, such as pneumonia or sepsis. A study found that methylene blue can improve lung function and reduce inflammation in patients with ARDS. (10)


Erectile Dysfunction Therapy with Methylene Blue

Erectile dysfunction (ED) is a common condition that affects many men worldwide. A study found that methylene blue can improve erectile function by increasing blood flow to the penis. (11)


Methylene Blue in Neurological Disorder Treatments

Methylene blue has been found to potentially treat various neurological disorders, such as multiple sclerosis, spinal cord injury, and stroke. It may help protect neurons from damage and reduce inflammation, potentially improving the outcome of these conditions. (12)


Radiation-Induced Tissue Injury Management with Methylene Blue

Radiation therapy is a common treatment for cancer, but it can cause damage to surrounding healthy tissue. Methylene blue has been found to protect against radiation-induced tissue injury by reducing oxidative stress and inflammation. (13)


Methylene Blue for Diabetes Treatment

Diabetes is a chronic disease characterized by high blood sugar levels. In animal studies, methylene blue has been found to improve insulin sensitivity and reduce blood sugar levels. (14)


Ulcer Treatment with Methylene Blue

Ulcers are painful sores that can develop in the digestive tract. Methylene blue has been found to reduce ulcer formation by inhibiting the growth of Helicobacter pylori, a bacterium often associated with ulcers. (15)


Methylene Blue's Role in Skin Condition Treatments

Methylene blue can potentially treat various skin conditions, such as psoriasis (16) and eczema. It may help reduce inflammation and improve skin barrier function, potentially improving symptoms.


Antiviral Properties of Methylene Blue

Methylene blue has been found to have antiviral properties, particularly against viruses such as dengue and Zika. It has been shown to inhibit viral replication and reduce the severity of symptoms in animal studies. (17)


Methylene Blue in Heart Disease Management

Methylene blue has been found to improve cardiac function and reduce damage to heart tissue in animal studies of heart disease. It may do this by reducing oxidative stress and inflammation. (18)


Wound Healing with Methylene Blue

Methylene blue has been found to promote wound healing, as it may help reduce inflammation and promote the growth of new blood vessels. (19)


Methylene Blue's Potential for Liver Disease Treatment

Methylene blue has been found to potentially treat various forms of liver disease, such as liver fibrosis and fatty liver disease. It may do this by reducing inflammation and oxidative stress in the liver. (20)


Alcohol Use Disorder Treatment Using Methylene Blue

Methylene blue has been found to reduce the severity of alcohol withdrawal symptoms in animal studies. It may do this by regulating the brain's reward system and reducing oxidative stress. (21)


Methylene Blue for Inflammatory Bowel Disease Management

IBD is a chronic inflammatory disorder of the digestive tract that includes Crohn's disease and ulcerative colitis. Methylene blue has been found to improve symptoms of IBD in animal studies by reducing inflammation and oxidative stress. (22)


Bone Loss Prevention with Methylene Blue

Methylene blue has been found to promote bone formation and reduce bone loss in animal studies of osteoporosis. It may do this by promoting the differentiation of bone cells and reducing inflammation. (23)


Tinnitus Treatment with Methylene Blue

Tinnitus is characterized by a ringing or buzzing sound in the ears. Methylene blue has been found to reduce tinnitus severity in animal studies by reducing oxidative stress and inflammation in the auditory system. (24)


Chemotherapy-Induced Neuropathy Treatment with Methylene Blue

Chemotherapy-induced neuropathy is a common side effect of cancer treatment that can cause pain, numbness, and tingling in the extremities. Methylene blue has been found to reduce neuropathic pain and improve nerve function in animal studies. (25)


Glaucoma Treatment with Methylene Blue

Glaucoma is a group of eye diseases that can cause vision loss and blindness. Methylene blue has been found to reduce intraocular pressure, which can help prevent damage to the optic nerve in glaucoma patients. (26)


Hair Loss Management Using Methylene Blue

Methylene blue has been found to promote hair growth in animal studies. It may do this by increasing blood flow to the hair follicles and promoting the proliferation of hair cells. (27)


Depression Treatment in Parkinson's Disease with Methylene Blue

Depression is a common symptom of Parkinson's disease. Methylene blue has been found to improve depressive symptoms in patients with Parkinson's disease in a small clinical trial. (28)


Methylene Blue for Epilepsy Treatment

Methylene blue has been found to reduce seizure frequency in animal models of epilepsy. It may do this by increasing levels of the neurotransmitter GABA and reducing oxidative stress in the brain. (29)


Stroke Management with Methylene Blue

A stroke is a medical emergency that can cause long-term disability and death. Methylene blue has been found to protect against brain damage and reduce neurological deficits in animal models of stroke. (30)


Osteoarthritis Treatment Using Methylene Blue

Osteoarthritis is a degenerative joint disease that causes pain and stiffness. Methylene blue has been found to reduce joint inflammation and cartilage damage in animal models of osteoarthritis. (31)


Methylene Blue Dosage and Dilution Instructions

It is essential to understand the proper dosage and dilution instructions when considering methylene blue supplementation. This article will guide you through the process of taking methylene blue safely and effectively.


Consult a healthcare professional: Before starting any new supplement, it is crucial to consult with a healthcare professional. They can help you determine if methylene blue is appropriate for your specific needs and provide personalized dosage recommendations based on your medical history and current medications.


Obtain a high-quality methylene blue supplement: Ensure you purchase a pharmaceutical-grade methylene blue supplement from a reputable source. This will help to guarantee its purity and potency, as low-quality supplements may contain impurities or insufficient concentrations of the active compound.


Prepare the methylene blue solution: Methylene blue typically comes in the form of a powder or a concentrated liquid. To prepare a solution, carefully follow the instructions provided by the manufacturer or your healthcare professional. Generally, following the recommended dilution ratios, you will need to dilute the methylene blue in distilled water or another suitable solvent. Ensure that you mix the solution well to achieve a homogenous mixture. Note: Earth Clinic readers have provided insight on dilution in the posts below.


Determine the appropriate dosage: The optimal dosage of methylene blue can vary depending on the individual and the intended purpose. Dosages can range from low microgram amounts (for cognitive enhancement or as an antioxidant) to higher milligram amounts (for treating specific medical conditions). Always follow the dosage recommendations provided by your healthcare professional.


Administer methylene blue: Methylene blue can be administered orally, intravenously, or topically, depending on the intended use. Use a dropper or a graduated syringe to measure the correct dosage for oral administration. Drink the solution on an empty stomach, as food may interfere with its absorption. For intravenous or topical administration, follow the instructions provided by your healthcare professional.


Monitor for side effects: While methylene blue is generally considered safe when taken at appropriate dosages, it can cause side effects in some individuals. Potential side effects may include gastrointestinal upset, dizziness, headache, or skin irritation. If you experience any adverse reactions, discontinue use and consult your healthcare professional.


Adjust the dosage as needed: Your healthcare professional may recommend adjusting your methylene blue dosage over time based on your response to the supplement. Be sure to follow their guidance and communicate any concerns or changes in your condition.


Conclusion: Methylene blue offers a variety of potential health benefits, but it is essential to take it correctly to ensure safety and efficacy. Following the appropriate dosage and dilution instructions and consulting with a healthcare professional can optimize the potential benefits of methylene blue supplementation while minimizing the risk of adverse effects.


How Many Drops of Methylene Blue Should I Take?

In 2014, Bill Thompson shared his method for determining the appropriate number of drops of methylene blue to take. Please note that the following instructions have been adapted from his original post on Earth Clinic.

 • Step 1: Understanding the Strength of Methylene Blue Methylene Blue purchased from aquarium shops is typically sold at a strength of 1%. Although a specific label might not indicate the percentage in the solution, it is safe to assume it is 1%.

 • Step 2: Calculating the Desired Dosage Let's assume you want to take 5 drops of a 0.1% Methylene Blue solution.

 • Step 3: Preparing the Solution To achieve the desired concentration, begin by adding one drop of the 1% Methylene Blue solution to a glass of water. This one drop is equivalent to 10 drops of a 0.1% solution.

 • Step 4: Adjusting the Solution Next, pour out half of the water from the glass, leaving behind approximately 1/2 drop of the 1% Methylene Blue solution. This equals 5 drops of a 0.1% solution, which will be your intended dose.

 • Step 5: Recommended Dosage Range For most cases, it is suggested to take around 10 to 15 drops of the prepared solution as needed. It is important to supplement the methylene blue intake with at least 1000 mg of Vitamin C. The Vitamin C helps prevent the discoloration of urine and eyes, as Methylene Blue can temporarily turn them blue. It is worth noting that Methylene Blue is a harmless stain commonly used in scientific settings to identify carbohydrates, where it exhibits a blue coloration.


Proceed With Caution: Methylene Blue's Potent MAO Inhibition and Potential Drug Interactions

While promising as a therapeutic agent, Methylene Blue is a potent MAO inhibitor and can interact with various medications, potentially leading to contraindications. It is essential to be cautious when considering its use, as it can cause serotonin syndrome, a potentially life-threatening condition that may necessitate hospitalization. Given that many medical professionals may not be aware of Methylene Blue's MAO inhibiting properties, it is crucial to consult with your healthcare provider and thoroughly discuss your medical history and current medications before considering its use. This ensures you make an informed decision and minimize the risk of complications arising from potential drug interactions. (32)


Summary

In conclusion, methylene blue, a versatile and powerful therapeutic agent, has demonstrated promising potential in various medical applications. With its diverse health benefits, including antidepressant properties, anti-inflammatory effects, and potential roles in treating neurodegenerative disorders like Alzheimer's and Parkinson's, methylene blue has emerged as a valuable compound in modern medicine. Furthermore, its efficacy in managing conditions such as sepsis, malaria, methemoglobinemia, and even heart disease highlights its versatility as a treatment option.

In addition to its well-researched applications, methylene blue continues to be investigated for its potential role in treating various other medical conditions, such as diabetes, ulcers, skin conditions, and inflammatory bowel disease. As research on this remarkable compound advances, it is anticipated that methylene blue will play an increasingly vital role in developing novel therapies and treatment strategies for a broad spectrum of diseases.

Ultimately, methylene blue's extensive benefits and applications underscore its importance as a therapeutic agent, offering hope and improved quality of life for patients suffering from various medical conditions. As we continue to explore and understand the full extent of methylene blue's potential, its role in medicine will likely expand, making it an essential tool for healthcare professionals and researchers alike.


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Mie, Ian 18 2023 8:13 am

.
Lampa cu Ultraviolete UV-B (311nm)


Mod de utilizareLampile DermaHealer (firma americana)
https://www.favoriteplus.com/products/Psoriasis-Lamp

Lampa Dermalight 80 (firma germana)
https://www.drhoenle.de/produkte/dermalight-80
Mod de utilizare (recomandat pentru eczeme, Psoriasis, Vitiligo):

Pentru un tratament eficient se incepe cu o perioada de expunere foarte scurta de maxim 30 secunde pe zona afectata, timp de 7 zile, apoi, in functie de rezultate, se creste treptat timpul de expunere pana la 60 secunde pe zona afectata. Tratamentul zilnic, cu expuneri de scurta durata, ofera cele mai bune rezultate.

Tratamentul nu trebuie sa depaseasca mai mult de doua saptamani de tratament zilnic, dupa care se face pauza o saptamana si apoi se reia ciclul.

Odata ce afectiunea se amelioreaza considerabil si pielea se repigmenteaza, tratamentul de intretinere este de o sedinta pe saptamana. La peste 90% din persoanele ce au urmat acest tratament pielea s-a repigmentat in decurs de un an.

Foarte important de mentionat este faptul ca aceste lampi folosesc tuburi fluorescente cu frecventa de 311 nm si nu LED-uri. Este cunoscut faptul ca, dintre toate luminile artificiale folosite in prezent, lumina de tip LED este cea mai detrimentala sanatatii!


Imagine


Lampa cu Ultraviolete UV-B (311nm) emite o lumina bleu-violet (nu verde asa cum apare in fotografii) si a fost creata pe baza luminii ultraviolete emise de Soare, care se stie ca este deosebit de benefica.

Zorii si amurgul reprezinta - Echinoctiile Zilei -
momentul cand cele 2 Elemente FOCUL si APA sunt in perfect echilibru


Organismul (uman, animal) poate beneficia de fototerapia cu Ultraviolete UV-B (311nm), atata timp cat expunerea este moderata si corecta si se ia in considerare varsta, greutatea corporala si tipul de afectiune.

Recomand ca sedinta initiala sa fie de 20 secunde, pentru a va putea familiariza cu intensitatea si cu modul cum va afecteaza aceasta lumina. Apoi sa cresteti la 30 secunde pe zona afectata, iar sedinta de tratament (per total) sa nu depaseasca 2 - 4 minute. De asemenea recomand ca dupa sedinta de tratament sa se faca cateva zile de pauza.

Lumina de tip UV-B este deosebit de eficienta la tratarea bolilor de piele. In paralel, pentru accelerarea procesului de vindecare se poate folosi un 'sapun' de sare.

Pentru alte afectiuni recomand ca tratamentul sa nu depaseasca mai mult de o luna, avand in vedere ca si aceasta lumina este artificiala si este o forma de radiatie!


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Dum, Ian 22 2023 5:33 am

Vindecarea cu raze de tip UV-B


Absolut tot ce ne inconjoara reprezinta forma de manifestare a unei Fiinte si este deci, LUMINA. Indiferent de ceea ce consumam, Corpul Uman (prin diversele procese de descompunere si absorbtie) asimileaza doar LUMINA - numita in mod evaziv 'energie'!

Existam dincolo de Tehnologie, iar toate tehnologiile introduse au fost special create sa blocheze Evolutia Tranformatoare Super-Accelerata a Fiintei Umane - OMUL FIIND FORMA CEA MAI COMPLEXA DE MANIFESTARE LA NIVEL UNIVERSAL.
PULSUL haotic introdus in mod sistematic in Biologia Umana interfereaza cu Procesele Armonioase Multi-Dimensionale de care Corpul Uman este capabil, rezultatul fiind degenerarea organismului - 'boala' si incheierea brutala a formei de manifestare - 'moartea'.

Procesul de transformare al Realitatii Noastre se caracterizeaza prin Accelerarea Vibratiei (frecvente din ce in ce mai scurte si rapide), nu 'ascensionare'!

In urma terapiei cu UV-B, frecventa (vibratia) corpului se accelereaza. Ca efect, corpul isi reduce atacul asupra energiilor parazit, simptomele - in cazul afectiunilor de piele - devenind vizibil atenuate. Urmand un tratament sustinut, 'boala' (vibratia haotica; frecventa lunga si inceata) nu mai poate co-exista in acelasi mediu (spectru de frecventa) si ca urmare se dezintegreaza!
Prin comparatie, 'medicina moderna' se bazeaza pe alterarea compozitiei chimice a Sangelui (expresia manifestata a Spiritului), in scopul deconectarii Fiintelor de la Realitatea Naturala a Mamei Pamant si Tatalui Soare!


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Mie, Sep 13 2023 11:33 pm

.

va urma...
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Mie, Sep 13 2023 11:34 pm

.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Mie, Sep 13 2023 11:34 pm

,
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Sâm, Sep 16 2023 7:44 am

.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 326
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am


Înapoi la Bine ați venit!

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron