Vindecarea cancerului cu ultraviolete, H2O2, etc.

Bun venit tuturor

Vindecarea cancerului cu ultraviolete, H2O2, etc.

Mesajde mszavai » Vin, Feb 05 2016 12:52 am

.
MULTI-DIMENSIONALITATEA SI BOLILE

De-a lungul vietii, corpurile comunica cu noi in permanenta, aratandu-ne dezechilibrele de care sunt afectate. Cei care alegem sa primim aceste mesaje, continuam sa cautam raspunsuri si solutii la aceste dezechilibre. Cei care insa aleg sa 'nu simta', cu alte cuvinte aleg calea indiferentei si a lipsei de responsabilitate, apeleaza la droguri - sub denumirea lor moderna de 'medicamente'.

In societatea omului 'modern' drogurile, chimioterapia si radiiatiile nucleare, la fel si amputarea diverselor parti ale corpului sunt considerate 'normale' si 'benefice' in timp ce terapii milenare asemenea terapiei cu urina sunt tratate cu revolta si repulsie, chiar si de cei care se considera a fi 'cautatori ai adevarului'.

Pentru a intelege ce este boala, aceasta trebuie abordata la nivel multidimensional. Asa dupa cum explica George Kavassilas, Corpul Uman este un fractal al intregului Univers. Aceasta inseamna ca fiecare molecula, atom, celula, fiecare microorganism din corpul nostru este de fapt o entitate de sine statatoare, reprezentant al unui 'coltisor' din acest vast Univers (fiecare celula este o galaxie, fiecare molecula este o nebuloasa, fiecare atom este o constelatie, corpurile noastre fiind in realitate Universuri). Metaforic, George spune ca fiecare dintre noi suntem regi si regine peste aceasta imparatie care o reprezinta Corpul Uman. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru miliardele de fiinte care ne alcatuiesc corpurile.

Intelegand profunzimea si complexitatea acestui adevar, mai puteti privi cu indiferenta la dezechilibrele de care suferiti? Mai puteti alege calea 'convenientei', a iresponsabilitatii, atunci cand alegeti sa va distrugeti sistematic 'slujitorii' fideli'? Sa ii intoxicati? Sa ii radiati? Sau chiar sa ii eliminati in totalitate? Si care sunt repercusiunile pe care aceste actiuni ale voastre le au asupra Existentei voastre Universale, v-ati pus aceasta intrebare?

Cum credeti ca puteti duce o viata echilibrata intr-un corp aflat intr-o continua stare de stres si lupta? Ce se intampla de fapt cand un corp este invadat de un parazit? Parazitii sunt anaerobi, deci au nevoie de un mediu lipsit de oxigen pentru a se dezvolta. Cand un parazit patrunde in corp, acesta va injecta gazda cu o substanta chimica, nociva care ii va permite sa se instaleze in 'noua casa'. Ce este de fapt acest chimical emis de parazit? Este o 'parte' a sa, cu alte cuvinte are aceeasi frecventa/ vibratie ca si parazitul, iar imprastierea chimicalului in 'noua locuinta' va modifica frecventa 'gazdei' si o va aduce la o frecventa mult mai apropiata de cea a parazitului, care sa permita existenta acestuia. Pe tot parcursul acestei relatii de dependenta, parazitul va continua sa elibereze aceste chimicale/ otravuri care vor induce tot mai mult haos in vibratia armonioasa a organismului.

Sanatate = armonie/ echilibru
Boala = dezechilibru/ haos
Interesant este ca mama mea, inainte de a incepe terapia cu H₂O₂, a avut un vis in care se facea ca multi barbati straini au intrat in casa in care se afla ea, s-au instalat pe niste scaune si au inceput sa fumeze atat de mult (parca era o 'conferinta de fumat' a spus mama), atfel incat tot mediul a devenit toxic pentru cei care locuiau in casa.

Si eu am avut astfel de vise in timpul curelor de dexintoxicare. Am visat spre exemplu ca multi straini barbati si femei veneau in casa, neinvitati, umpleau camerele 'de la perete la perete' si se apucau sa dea petreceri, facand foarte multa mizerie peste tot in casa. Cand incercam sa ii dau afara, spunandu-le ca e timpul sa plece, ei nici nu ma bagau in seama si isi continuau 'dezmatu'. Eu ii amenintam ca voi chema politia, luam telefonul sa sun la politie, dupa care mi-aduceam aminte ca nu ma pot baza pe 'sistem' si ca imi pot face singura dreptate.

Cand am inceput terapia aceasta, am visat ca ma aflam cu sotul meu intr-un tren, a venit un barbat foarte impunator, viclean si 'uns cu toate alifiile', care fara sa ne dam seama ne-a furat bagajul situat deasupra noastra. Eu l-am vazut plecand si am recunoscut haina sotului, am strigat: "Politia, Politia", mi-am reamintit ca politia nu e de mare ajutor si m-am dus si l-am infruntat direct pe acest barbat si am luat inapoi ce era al nostru.

Odata ce chimicalul toxic emis de parazit ajunge in sange, acesta va fi raspandit in intregul organism, astfel incat fiecare celula a corpului este afectata.

In concluzie, datorita parazitarii, nu numai ca murim deshidratati si malnutriti (parazitii impiedica hidratarea, nutritia si excretia corecta a celulelor), dar murim intoxicati si asfixiati.
APA OXIGENATA

ALBASTRUL DE METILEN

LAMPA CU ULTRAVIOLETE

VINDECAREA ABSOLUTA ✬ DIETA ANCESTRALA ✬


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Vin, Feb 05 2016 1:13 am

.

Vindecarea cancerului

Pentru cei care aveti cancer si doriti sa va vindecati, trebuie mai intai sa intelegeti ce este de fapt cancerul. Pe langa faptul ca este un fungus, cancerul este si produsul/ rezultatul multor factori de stres la care este supus organismul.

In tratarea cancerului, trebuie sa tineti cont si de urmatorii factori care duc la dezvoltarea acestuia:


 • toxifierea cu metale grele prin intermediul: alimentelor si bauturilor, a vaselor de gatit, a plombelor dentare (mercur), a vaccinurilor


Asa dupa cum am mai spus, sanatatea reprezinta starea de armonie a organismului, iar boala - starea de haos si dezechilibru. Pentru restabilirea armoniei in organism recomand:


De asemenea un stil de viata activ. Recomand:


Pe plan spiritual, va recomand sa abordati o atitudine responsabila, sa va reamintiti ca toate experientele pe care le aveti au fost create chiar de voi - Fiinta Infinita care sunteti - sa va asumati raspunderea pentru boala de care suferiti (este a voastra!), sa o cuprindeti cu intreaga voastra Fiinta, sa ii multumiti, sa o aduceti in Inima si sa o eliberati pentru a putea fi transformata in Lumina.


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Vin, Feb 05 2016 1:26 am

.

Motivul pentru care apa oxigenata da rezultate extraordinare in vindecarea cancerului si a multor altor boli este pentru ca oxigenul pe care il contin reuseste sa penetreze peretele celulelor canceroase (cancerul este de fapt un fungus - candida) si a altor celule parazitare (fungi, virusuri, bacterii, radicali liberi) si atunci corpul reuseste sa le atace.

In timp ce alte substante reusesc sa distruga bacteriile, fungii raman neafectati si continua sa se multiplice si sa intoxice organismul pentru a castiga cat mai mult control asupra corpului.

In timp ce microorganismele benefice din organism sunt aerobe (au nevoie de un mediu oxigenat pentru a se dezvolta), parazitii de orice fel sunt anaerobi (au nevoie de un mediu lipsit de oxigen pentru a 'prinde radacini' si a se multiplica).

Terapia cu H₂O₂

Imagine


Terapia cu apa oxigenata se face in modul urmator:

 • Se foloseste H₂O₂ concentratie 35% grad alimentar (fara stabilizatori si alti aditivi) care se dizolva in 200 - 220 ml apa, astfel incat concentratia de H₂O₂ devine 3%. Solutia astel rezultata se ia de 3 ori pe zi, de preferinta pe stomacul gol.

 • Se incepe de la 3 picaturi/ de 3 ori pe zi si se adauga progresiv cate o picatura pe zi, pana se ajunge la 25 picaturi/ de 3 ori pe zi, dupa care se intrerupe terapia.

Daca pe parcursul tratamentului procesul de vindecare devine prea intens, se revine la numarul de picaturi folosit in ziua precedenta si se mentine acest numar de picaturi pana cand procesele scad in intensitate, dupa care se reia tratamentul conform indicatiilor.

Trebuie tinut cont de varsta persoanei, de starea de sanatate a corpului si de greutate (cu cat o persoana este mai supraponderala, cu atat corpul este mai plin de otravuri).


ATENTIE

H₂O₂ concentratie 35% se dizolva in apa (200 - 220 ml) pentru a obtine H₂O₂ concentratie 3%.

Personal, prefer sa iau 15 - 25 picaturi de H₂O₂, in timpul mesei, sau dupa masa. In felul acesta se evita starea de 'greata' sau 'ameteala' experimentata atunci cand H₂O₂ se ia pe stomacul gol.

Ca terapie, prefer sa alternez aceste terapii de oxigenare cu celelalte terapii descrise pe forum, pentru a nu crea dezechilibre in organism.

In Viata, este foarte important sa urmam, pe cat posibil, CALEA DE MIJLOC A ECHILIBRULUI.

Eu cumpar H₂O₂ concentratie 35% grad alimentar direct de la unul dintre producatorii nationali Pure Health Discounts de unde se aprovizioneaza si farmacille. Produsul lor nu sta in depozit mai mult de 7-14 zile de la data de fabricatie, este bineinteles imbuteliat in plastic (din pacate), dar imediat ce l-am primit il transfer in sticle de sticla inchise la culoare pe care le pun intr-un loc intunecat si racoros.

Oxigenul din apa oxigenata se descompune in contact cu lumina. De asemenea, nu este recomandat ca H₂O₂ concentratie 35% sa fie dizolvat in prealabil in apa, deoarece mineralele din apa duc la descompunerea atomului de oxigen. Dizolvarea se va face chiar in momentul in care se foloseste solutia.


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Tratamentul cu apa oxigenata metoda lui Bill Munro

Mesajde mszavai » Vin, Feb 05 2016 1:26 am

.
Bill Munro (March 19,1924 - January 2014) vorbeste despre modul cum s-a vindecat de cancer de prostata si melanom folosind H₂O₂. Doctorul ii spusese bineinteles ca trebuie sa faca chimioterapie.

Bill a folosit H₂O₂ grad farmaceutic (contine stabilizatori si metale grele) concentratie 3% (concentratia la care H₂O₂ se gaseste in farmacii in America). Folosind o sticluta de spray nazal pe care o umplea cu H₂O₂ 3%, el pulveriza apa oxigenata in gat. 10 pulverizari/ de 7-8 ori pe zi timp de 4 luni, dupa care a scazut la 5 pulverizari/ de 7 ori pe zi. Bill exemplifica aceasta metoda in video-ul de mai jos.

El spune ca dupa 6 zile melanomul a disparut, iar cand a mers din nou la doctor, acesta i-a spus ca nu mai are cancer si sa revina peste 6 luni pentru a fi din nou testat.

Bill spune ca folosind aceasta metoda cancerul se vindeca intr-o luna, insa tratamentul trebuie continuat timp de patru luni. Bill Munro a trait pana la varsta de 90 ani, spune ca a fost foarte activ si nu a luat nici un fel de medicamente sau vitamine.ARTICOLE (engleza)

Gardening with Hydrogen Peroxide - Bill Munro
Gardening with Hydrogen Peroxide - Bill Munro

February 7, 2005

By Bill MunrouThis will be the most phenomenal article you will ever read. It deals with something as simple as H2O2 (Peroxide) and is harmless to all good things. I have been gardening for about 40 years and was wondering why bad bugs had to have a very specific pesticide to control them. I had been inhaling peroxide for aches, pains and allergies and it seemed to control all of them. Not having any source to go to for the information on how to use peroxide in the garden, I decided on the trial and error method. I have never started a project that I new how to get to the end, and this was no exception.

The beauty supply store would have the peroxide that I needed. The 40% peroxide cost about $2.50 a quart. I bought the least expensive they had, because I did not need any additives. Having no knowledge of what strength to use, I used 8% for my plants. They did not die so that is the strength I have used ever since.

If you have a small garden you will need a hand squeeze sprayer. A little peroxide goes a long way. My lot is about 100 X 85 and I use a six-gallon sprayer. I have it mounted on a 2-wheel handcart. The peroxide comes in several strengths, so the strength you start out with is not that important as long as the final strength is 8%. Peroxide should be kept out of the sun.

When you plant the seedlings dig the hole and spray it with peroxide using your hand sprayer. Wet it good and then wet the roots of the seedlings or small plant.

I don’t use any commercial fertilizers. I have my own well so I have none of those chemicals the government uses in their water. When I prune the fruit trees, I put the trimmings in the chipper and add all the ashes from my wood burner and then till them into the garden in the fall. My garden is composting all year long. The grass clippings are used for the walkways between plants. I started out with clay, now the soil is black and soft.

Corn was the first plant that I used the peroxide on. I marked two rows off and every 12 inches made a hole about 2” or 3” deep. I put one kernel in each hole then poured about third cup of 8% peroxide in each hole and covered them up. In 5 to 6 days the sprouts came up. Fourteen days later I repeated the process without the peroxide. They came up in 12 to 14 days. Fourteen days later I repeated the first with the peroxide and they came up in 5 to 6 days. As the corn grew the corn with out the peroxide did not grow well as the ones with peroxide. I have noticed that the birds do not attack the ears of corn any more, and I assume it is because there are no worms in ears of corn. Birds can fly over the corn and know there are no worms in the corn. Do they have a sense that man does not have?

Acorn squash was next. They were planted with out peroxide. After 3 or 4 leaves formed the bugs made filigree of the leaves. One new leaf was untouched. I sprayed the plants with peroxide and as time went by the plants sprouted new leaves. They produced several squash. I sprayed the plants after every rain. I planted turnips with no peroxide and the bugs over took them. I wet them down with peroxide and that stopped the bugs.

I planted radishes and they grew bigger than golf balls, and had a mild and firm taste. I will be planting radishes and carrots this year. Last year the turnips grew to 6” to 8” in diameter and were mild when cooked.

The next year I decided to try soaking the seeds before I planted them. I soak them for three or four hours just before I planted them. The only seeds that did not survive the soaking were the navy beans. They just slipped out of their skins.

The potatoes have been interesting. The first year I planted potatoes I planted them without soaking them but sprayed them after they came up. I wet them down (not soaking) after they were 6 or 8 inches tall. Then about three weeks later I just sprayed a mist over them. They had some very small holes in them but they produced good potatoes. The next year I soaked them before planting and misted them when they came up. Last year I had several self-sow potatoes. I transplanted them but used no peroxide on them. I have had self-sow squash that came from plants that were peroxide grown and they were bug free without using peroxide.

In 2002 I used one ounce of 40% peroxide per gallon. Just about every thing that was green was sprayed and the results were a big surprise to my wife and me, We had no mosquitoes or any other flying bugs in our yard. There were a few ladybugs but they were few and far between. I don’t think the peroxide had any thing to do with the ladybugs directly. However, the lack of bugs for them to eat would be my guess why there were so few.

The vegetable that gave me a problem was the cabbage. I was determined to conquer the cabbageworm. Years ago I sprayed the cabbage plants with peroxide to no avail. This year I soaked the cabbage seeds before planting them. There were no signs of the bug until the cabbage plants were almost full grown, then I poured about a quarter of cup of 8% peroxide over the cabbage, letting it flow down into the layers of the leaves. That stopped the cabbage bugs. This year I will use hydrogen peroxide more freely on every thing that is alive and green in my yard and garden.


Source: http://www.landrights.com


Hydrogen Peroxide to heal Prostate Cancer - Bill Munro
Hydrogen Peroxide to heal Prostate Cancer - Bill Munro

Bill Munro (March 19,1924 - January 2014) from Waterford, Michigan writes, "I have been inhaling 3% peroxide for over 13 years. And had a bout with Melanoma and Prostate cancer at the same time. At no time would I let anything like a salve be on my open Melanoma because that would take away the oxygen needed to heal from the outside. The peroxide I inhale would supply the oxygen on the inside. I increased the times that I inhale the peroxide into my mouth to 7 or 8 times a day. I used a nasal spray pump. With each inhale I would pump the pump about 10 times. This went on for four months. I now pump 5 times with each inhale and 7 inhales every day. My PSA blood tests say I am clean now."

Bill believes that you need to give the peroxide at his dosage (5 pumps, 6 times a day) 2-4 weeks to see results for viruses that have been in the bloodstream for some time (ie., lingering viruses). Cancer takes about a month, but you would need to continue the therapy for 3-4 months. Apparently any and all viruses cannot survive in an oxygen enriched environment. If you try Bill's technique for cancer, general health, sore muscles, etc., please let us know how it goes. We don't know unless you tell us! Thanks.

Source: Earth ClinicHydrogen Peroxide is the most over looked chemical used by man. New uses of it are coming to light every day. Bad bugs be they, in your garden or your body, they cannot live in an oxygen rich environment.

At 69 years old my muscles were so tight that to get out of bed I would lay on my stomach and back out on to the floor, push down on the bed and stand up. I knew there was something to correct this bad situation. One morning while having coffee with a friend, I noticed he had brought a small stack of books with him. Being curious, I asked if I could look at the books. The one that stood out to me was "O2xygen Therapies".

As I was scanning it, it became more interesting to me. I asked him if I could take it home. It was a week before returning the book. Being convinced Hydrogen Peroxide was what I was looking for, it was now going to into my system? The book gave three choices. Put 8 to 10 drops in an 8 oz cup and drink it, four times a day. Next was, put a pint of 35% in the bathtub and soak for 1 hour once a week. Or go to a doctor for intravenous infusion once a week. None of these had any appeal to me.

After a week or two I decided that the easiest, and most efficient way was to inhale the 3% peroxide into my mouth and on into my lungs. I just happened to have a “Nasal Spray Pump” (see sample picture below). I dumped the contents out, put in the 3% peroxide as it comes from the drugstore. Now, how many times do I pump? I settled for one pump per inhale, and 4 times a day. That went on for about a month. As I was laying down for a short rest, I noticed that I was breathing freely. No forced inhale or exhale. That was the first thing that I noticed while inhaling the peroxide. I then changed the time when to inhale the peroxide. Now I inhale 2 times in the morning and at night. While deep inhaling I pump the pump as many times as I can, usually 8 to 10 pumps each inhale. Another thing I noticed was, I sleep all night with my mouth closed. I used to have heart aches that were very uncomfortable, no more.

[Note from Ken Adachi: Bill uses drug store brand 3,5% hydrogen peroxide (which contains stabilizers and metal contaminants) and there's no question that it saved his life when he was given a terminnal Exit Slip by his oncologist many years ago, but it's far WISER to obtain 35% Food Grade hydrogen peroxide and dilute it down (with distilled water) to 3.5% and inhale that, rather than pharmacy brand hydrogen peroxide]


Bill Munro demonstrating how he inhales H2O2 using a nasal pump sprayer
My wife and I have been inhaling peroxide for 9 years now and no colds, sore muscles, aches or pains. I take no medication or vitamins. I am less than two years to 80 years old. My lungs don’t give out when I work in my garden or other things around the house. My house is 160 years old, so the work never stops. Peroxide keeps our oxygen blood count in the high 90’s.

One of the first people that used the peroxide as I do was very interesting. He had a low self-esteem. I found out that he was on kidney dialysis. I discussed the peroxide several times with him. Finally one day I went to his house with a nasal spray pump. He opened it and poured out the contents and filled it back up with 3% peroxide. He sprayed it in to his mouth and into his lungs. I said you know how to do it, and I left. Three days later I called him to see if anything had happened. He said that he could breath easier. Four days latter he called me, he was so excited all he could say was “It’s working, It’s working". I asked "What did it do?". He said he was waking up about an hour and a half before normal and that he was coughing up all the bad stuff that was in his lungs. He went back to bed and when he woke up, he said he had not felt that good in years. From that time on his spirit was always good and his voice was up beat.

A couple of people told me after four or five years of using the peroxide they stopped. I ask why and both said they did not get sick, and they don’t think it was working. You can make that judgement. One friend of ours goes to the doctor for pacemaker check ups and the doctor tells him the peroxide will not help him but it will not do him any harm. He is using his second pacemaker. He has told me several times; if it were not for his inhaling the peroxide he would not be here today.

Nasal Pump Use

The nasal spray pump plays a big part in my use of peroxide. I use it to propel the peroxide into my lungs by spraying it into the back of my throat. I also spray my toothbrush to clean my teeth, to clean my glasses, spray minor cuts and scrapes, and wet postage stamps. Peroxide can be used as an aftershave tonic. Spray it on your face and rub it in. BE SURE you close your eyes when you spray your face. It will be uncomfortable if you don’t. Peroxide may be a factor in retarding aging.

I have an additional nasal pump that is full of distilled water and I use it to flush out my eyes when they feel a little dry. I spray my eyes and let the water drain down my cheeks. I wipe the water off my cheeks only, with a tissue. There are no chemicals in distilled water.

I think in the future many of the prescription drugs will come in a spray pump. Several do now but we will be seeing more. This allows the drugs to start to work instantly. They will go right into your system and not have to ward off the acids in your stomach. They can be easily dispensed almost anywhere.


By Bill Munro
October 14, 2005How I Stopped Prostate Cancer by Inhaling Hydrogen Peroxide Using a Nasal Spray Pump

In the summer of 2004, I had a physical and my doctor said I had cancer and he would set up a schedule for Chemotherapy. I told him I didn't have the time for that, I was very busy. In the middle of November the cancer came to life, big time. I knew what to do. I have been researching hydrogen peroxide v. cancer for several years.

I inhale the peroxide into my mouth and on into my lungs. I stepped up taking from 2 inhales in the morning and 2 at night, to 8 or 9 inhales through the day and pumping the pump 10 times. This brought up the oxygen in my blood. A virus cannot live in an oxygen rich environment.

Six days later there were no signs of cancer and I was clean, with no scars or blemishes. I kept up the 8 or 9 times per day with the 10 pumps until the middle of February of 2005. I went back to my doctor for more blood test and he told me not to come back for 5 or 6 months.

This was much better than Chemotherapy. I had no discomfort or side effects. I am eighty one years old and feel like I am forty five.

My maintenance schedule is 6 or 7 inhales per day, with 6 or 7 pumps each inhale. The only medication "if you want to call it that" is the 3% hydrogen peroxide that I get from the drug store.

Inhaling hydrogen peroxide is the strongest, least expensive, fastest to ingest, most reliable to kill all "viruses", and can be purchased all over the world.

I have no special diet. My wife is a very good cook and makes some good meals and deserts.


Source: http://www.landrights.com


The Many Benefits of Hydrogen Peroxide - Dr. David G. Williams
The Many Benefits of Hydrogen Peroxide - Dr. David G. Williams

Posted July 17, 2003


When it comes to hydrogen peroxide therapy there seems to be only two points of view. Supporters consider it one of the greatest healing miracles of all time. Thaose opposed feel its ingestion is exceptionally dangerous, and only the foolhardy could think of engaging in such behavior. Before either condemning or endorsing hydrogen peroxide, let's take a real close look at what we're dealing with.

If any substance is interesting, it's hydrogen peroxide. Hydrogen peroxide should really be called hydrogen dioxide. Its chemical formula is H2O2. It contains one more atom of oxygen that does water (H20). By now everyone's aware of the ozone layer that surrounds the earth. Ozone consists of three atoms of oxygen (03). This protective layer of ozone is created when ultraviolet light from the sun splits an atmospheric oxygen molecule (02) into two single, unstable oxygen atoms. These single molecules combine with others to form ozone (03). Ozone isn't very stable. In fact, it will quickly give up that extra atom of oxygen to falling rainwater to form hydrogen peroxide (H202). (Bear with me: all this chemistry mumbo jumbo I'm going through actually will help you understand the importance of hydrogen peroxide.)


Helps Plants

It is this hydrogen peroxide in rainwater that makes it so much more effective than tap water when given to plants. With the increased levels of atmospheric pollution, however, greater amounts of H202 react with air-borne toxins and never reach the ground. To compensate for this, many farmers have been increasing crop yields by spraying them with diluted hydrogen peroxide (5 to 16 ounces of 35% mixed with 20 gallons of water per acre). You can achieve the same beneficial effect with your house plants by adding 1 ounce of 3% hydrogen peroxide (or 16 drops of 35% solution) to every quart of water you give your plants. (It can also be made into an excellent safe insecticide. Simply spray your plants with 8 ounces of 3% peroxide mixed with 8 ounces of white sugar and one gallon of water.)

Hydrogen peroxide is odorless and colorless, but not tasteless. When stored under the proper conditions, it is a very stable compound. When kept in the absence of light and contaminants, it dismutates (breaks down) very slowly at the rate of about 10% a year. (This can be slowed even further by storing the liquid in the freezer.) It boils at 152 degrees C and freezes at minus 2 degrees C.

When exposed to other compounds hydrogen peroxide dismutates readily. The extra oxygen atom is released leaving H20 (water). In nature oxygen (02) consists of two atoms--a very stable combination. A single atom of oxygen, however, is very reactive and is referred to as a free radical. Over the past several years, we've continually read that these free radicals are responsible for all types of ailments and even premature aging. What many writers seem to forget, however, is that our bodies create and use free radicals to destroy harmful bacteria, viruses, and fungi. In fact, the cells responsible for fighting infection and foreign invaders in the body (your white blood cells) make hydrogen peroxide and use it to oxidize any offending culprits. The intense bubbling you see when hydrogen peroxide comes in contact with a bacteria-laden cut or wound is the oxygen being released and bacteria being destroyed. The ability of our cells to produce hydrogen peroxide is essential for life. H202 is not some undesirable by-product or toxin, but instead a basic requirement for good health.

Newer research indicates we need hydrogen peroxide for a multitude of other chemical reactions that take place throughout the body. For example, we now know that vitamin C helps fight infections by producing hydrogen peroxide, which in turn stimulates the production of prostaglandins. Also lactobacillus found in the colon and vagina produce hydrogen peroxide. This destroys harmful bacteria and viruses, preventing colon disease, vaginitis, bladder infections and a host of other common ailments. (Infect Dis News Aug.8,91:5). When lactobacillus in the colon or vaginal tract have been overrun with harmful viruses, yeast, or bacteria, an effective douche or enema solution can be made using 3 tablespoons of 3% H202 in 1 quart of distilled water. Keep in mind, however, that a good bacterial flora must always be re-established in theses areas to achieve lasting results.


Aerobic versus Anerobic

While we are discussing enemas and douches, there is another misconception about H202 I need to address. The friendly bacteria in the colon and vagina are aerobic. In other words, they flourish in high oxygen environments and thrive in the presence of oxygen rich H202. On the other hand, most strains of harmful bacteria (and cancer cells) are anaerobic and cannot survive in the presence of oxygen or H202. We can agree that hydrogen peroxide produced within individual body cells is essential for life. And no one doubts its effectiveness when it comes to treating infections topically. The controversy deals with ingesting the substance orally or introducing it into the body intravenously. The dispute has been going on for decades, and considering the attitude of our medical community, it will continue for many more decades to come.

I'll admit I was skeptical when I first learned about using H202 orally or intravenously. This healthy dose of skepticism, however, lead to a great deal of investigation, clinical work and experimentation. And while I realize a large majority of readers will probably never be convinced that H202 is a safe and effective compound, I am. Hydrogen peroxide is safe, readily available and dirt cheap. And best of all, it works! No one yet fully understands the complete workings of hydrogen peroxide. We do know that it is loaded with oxygen. (A pint of the food-grade 35% solution contains the equivalent of 130 pints of oxygen. A pint of 3% hydrogen peroxide found at the local drugstore contains 10 pints of oxygen. And a pint of the 6% solution used to bleach hair contains 20 pints of oxygen.) We also know that when H202 is taken into the body (orally or intravenously) the oxygen content of the blood and body tissues increases dramatically. Early researchers felt these increases were simply due to the extra oxygen molecule being released. This doesn't however, appear to be the case.

Only very diluted amounts of H202 are ever introduced into the body. The small amount of oxygen present couldn't be solely responsible for the dramatic changes that take place. Dr. Charles Farr, a strong proponent of intravenous use, has discovered another possible answer. Dr. Farr has shown that hydrogen peroxide stimulates enzyme systems throughout the body. This triggers an increase in the metabolic rate, causes small arteries to dilate and increase blood flow, enhances the body's distribution and consumption of oxygen and raises body temperature (Proceedings of the International Conference on Bio-Oxidative Medicine 1989, 1990, 1991).


Father Richard Willhelm

We are just beginning to learn exactly how H202 works. It was reported to work as far back as 1920. The English medical journal, Lancet, then reported that intravenous infusion was used successfully to treat pneumonia in the epidemic following World War I. In the 1940's Father Richard Willhelm, the pioneer in promoting peroxide use, reported on the compound being used extensively to treat everything from bacterial-related mental illness to skin disease and polio. Father Willhelm is the founder of "Educational Concern for Hydrogen Peroxide" (ECHO, a nonprofit organization dedicated to educating the public on the safe use and therapeutic benefits of hydrogen peroxide.) Much of the interest in hydrogen peroxide waned in the 1940's when prescription medications came on the scene. Since that time there has been little economic interest in funding peroxide research. After all, it is dirt cheap and non-patentable. Even still, in the last 25 years, over 7,700 articles relating to hydrogen peroxide have been written in the standard medical journals. Thousands more, involving its therapeutic use, have appeared in alternative health publications. The number of conditions helped by hydrogen peroxide is astounding. The reported dangers and side effects are few and often conflicting.


Emphysema

Let's look at several conditions that seem to respond especially well to H202 therapy. First, keep in mind that there are two methods of administering the peroxide-1) orally and 2) intravenously. While most conditions respond remarkably to oral ingestion, emphysema is one condition in which intravenous infusion can be a godsend. Emphysema involves destruction of the alveoli (the small air sacs in the lungs). Although chemical fumes and other irritants can cause the destruction, it is most often the result of smoking. As the disease progresses, the patient finds it more and more difficult to breathe. A wheel chair and supplemental oxygen become necessary as the disease progresses. Lack of adequate oxygen reaching the tissues forces the heart to pump more forcefully. This leads to high blood pressure, enlargement of the heart itself and eventually heart failure. Conventional medicine offers little help for emphysema. There is no cure. The best that can be hoped for is symptomatic relief and the prevention of any serious complications that might result in death. H202 therapy can offer more. Using 1 ounce of 35% peroxide per 1 gallon of non-chlorinated water in a vaporizer improves nighttime breathing tremendously. But intravenous infusion holds the real key to relief. It has the ability to cleanse the inner lining of the lungs and restore the ability to breathe.

We continue to hear the same story from Dr. Farr and others who use intravenous infusion for emphysema and congestive lung problems. Within minutes oxygen from hydrogen peroxide begins to bubble up between the membrane lining the lungs sacs and the accumulated mucus. (Dr. Farr refers to this as the "Alka-Seltzer effect.") The patient begins to cough and expel the material that has accumulated in the lungs. The amount of bubbling, coughing, and cleansing can be regulated by simply turning the H202 on and off. As the peroxide clears the lung surface and destroys the bacterial infections, the patient regains the ability to breath more normally. We continue to receive reports from patients for whom the technique has improved breathing so much that a wheelchair and supplemental oxygen are no longer needed. If you would like to find a doctor in your area trained in the use of intravenous H202 infusion, contact the International Bio-Oxidative Medicine Foundation (IBOM), P.O. Box 13205, Oklahoma City, OK 73113 at (405) 478-4266. They can provide names and addresses of doctors using the procedure in your area.

If emphysema were the only ailment successfully treated with H202 therapy, it would still rank as one of the top health discoveries of all time. Fortunately, H202 works wonders on a multitude of health problems. It does so by increasing tissue oxygen levels. A closer look at how we have decreased the availability of external and internal oxygen, will show you just how important this can be. If you were not too occupied with trying to hide dissection specimens in the other student's desks, you might remember from elementary science courses that our atmosphere contains about 20% oxygen. That is under ideal circumstances. It has recently been reported that in many of our more polluted cities, there levels have dropped to around 10%! (I have already mentioned how less hydrogen peroxide-containing rain is reaching the earth's surface. With increased pollution it is reacting with airborne toxins before it even reaches the ground.) And everyone, by now, knows the oxygen-generating rain forests are being destroyed worldwide, which further reduces available oxygen. Internal oxygen availability is also under attack.

Chlorination of drinking water removes oxygen. Cooking and over-processing of our foods lowers their oxygen content. Unrestrained antibiotic use destroys beneficial oxygen-creating bacteria in the intestinal tract. Dr. Johanna Budwig of Germany has shown that for proper cellular utilization of oxygen to take place, our diets must contain adequate amounts of unsaturated fatty acids. Unfortunately, the oils rich in these fatty acids have become less and less popular with the food industry. Their very nature makes them more biologically active, which requires more careful processing and gives them a shorter shelf-life. Rather than deal with these challenges, the food industry has turned to the use of synthetic fats and dangerous processes like hydrogenation.

It's obvious that our oxygen needs are not being met. Several of the most common ailments now affecting our population are directly related to oxygen starvation. Asthma, emphysema, and lung disease are on the rise, especially in the polluted metropolitan areas. Cases of constipation, diarrhea, intestinal parasites and bowel cancer are all on the upswing. Periodontal disease is endemic in the adult population of this country. Cancer of all forms continues to increase. Immune system disorders are sweeping the globe. Chronic fatigue, "Yuppie Flu" and hundreds of other strange viral diseases have begun to surface. Ironically, many of the new "miracle" drugs and nutritional supplements used to treat these conditions work by increasing cellular oxygen (oftentimes through H202 formation). For example, the miracle nutrient, Coenzyme Q10, helps regulate intercellular oxidation. Organic germanium, which received considerable publicity not too long ago, also increases oxygen levels at the cellular level. And even substances like niacin and vitamin E promote tissue oxidation through their dilation of blood vessels.

Hydrogen peroxide is only one of the many components that help regulate the amount of oxygen getting to your cells. Its presence is vital for many other functions as well. It is required for the production of thyroid hormone and sexual hormones. (Mol Cell Endocrinol 86;46(2): 149-154) (Steroids 82;40(5):5690579). It stimulates the production of interferon (J Immunol 85;134(4):24492455). It dilates blood vessels in the heart and brain (Am J Physiol 86;250 (5 pt 2): H815-821 and (2 pt 2):H157-162). It improves glucose utilization in diabetics (Proceedings of the IBOM Conference 1989, 1990, 1991). The closer you look at hydrogen peroxide, the less surprising it becomes that it can help such a wide variety of conditions.

The following is only a partial listing of conditions in which H202 therapy has been used successfully. (Many of these conditions are serious, if not life-threatening. As always, I would highly recommend seeking the advice and guidance of a doctor experienced in the use of these techniques.)

Allergies Headaches
Altitude Sickness Herpes Simplex
Alzheimer's Herpes Zoster
Anemia HIV Infection
Arrhythmia Influenza
Asthma Insect Bites
Bacterial Infections Liver Cirrhosis
Bronchitis Lupus Erythematosis
Cancer Multiple Sclerosis
Candida Parasitic Infections
Cardiovascular Disease Parkinsonism
Cerebral Vascular Disease Periodontal Disease
Chronic Pain Prostatitis
Diabetes Type 11 Rheumatoid Arthritis
Diabetic Gangrene Shingles
Diabetic Retinopahty Sinusitis
Digestion Problems Sore Throat
Epstein-Barr Infection Ulcers
Emphysema Viral Infections
Food Allergies Warts
Fungal Infections Yeast Infections
Gingivitis


Grades of Hydrogen Peroxide

Hydrogen peroxide is available in various strengths and grades.

A) 3.5% Pharmaceutical Grade: This is the grade sold at your local drugstore or supermarket. This product is not recommended for internal use. It contains an assortment of stabilizers which shouldn't be ingested. Various stabilizers include: acetanilide, phenol, sodium stanate and tertrasodium phosphate.

B) 6% Beautician Grade: This is used in beauty shops to color hair and is not recommended for internal use.

C) 30% Reagent Grade: This is used for various scientific experimentation and also contains stabilizers. It is also not for internal use.

D) 30% to 32% Electronic Grade: This is used to clean electronic parts and not for internal use.

E) 35% Technical Grade: This is a more concentrated product than the Reagent Grade and differs slightly in that phosphorus is added to help neutralize any chlorine from the water used to dilute it.

F) 35% Food Grade: This is used in the production of foods like cheese, eggs, and whey-containing products. It is also sprayed on the foil lining of aseptic packages containing fruit juices and milk products. THIS IS THE ONLY GRADE RECOMMENDED FOR INTERNAL USE. It is available in pints, quarts, gallons or even drums. Various suppliers are mentioned later in this article.

G) 90%: This is used as an oxygen source for rocket fuel.

Only 35% Food Grade hydrogen peroxide is recommended for internal use. At this concentration, however, hydrogen peroxide is a very strong oxidizer and if not diluted, it can be extremely dangerous or even fatal. Any concentrations over 10% can cause neurological reactions and damage to the upper gastrointestinal tract. There have been two known fatalities in children who ingested 27% and 40% concentrations of H202. Recently, a 26 month old female swallowed one mouthful of 35% H202. She immediately began vomiting, followed by fainting and respiratory arrest. Fortunately, she was under emergency room care and although she experienced erosion and bleeding of the stomach and esophagus, she survived the incident. When she was re-examined 12 days later, the areas involved had healed (J Toxicol Clin Toxicol 90;28(1):95-100).

35% Food Grade H202 must be

1) handled carefully (direct contact will burn the skin--immediate flushing with water is recommended).

2) diluted properly before use. 3) stored safely and properly (after making a dilution the remainder should be stored tightly sealed in the freezer).

One of the most convenient methods of dispensing 35% H202 is from a small glass eye dropper bottle. These can be purchased at your local drugstore. Fill this with the 35% H202 and store the larger container in the freezer compartment of your refrigerator until more is needed. Store the eye dropper bottle in the refrigerator. The generally recommended dosage is outlined in the chart below. The drops are mixed with either 6 to 8 ounces of distilled water, juice, milk or even aloe vera juice or gel. (Don't use chlorinated tap water to dilute the peroxide!)

Suggested Protocol
The program outlined is only a suggestion, but it is based on years of experience, and reports from thousands of users. Those who choose to go at a slower pace can expect to progress more slowly, but that certainly is an option. The program is not carved in stone and keep in mind that it can be adapted to fit individual needs. Individuals who have had transplants should not undertake an H202 program. H202 stimulates the immune system and could possibly cause a rejection of the organ.


Ziua - Numar de picaturi/ De cate ori pe zi

1 - 3 / 3
2 - 4 / 3
3 - 5 / 3
4 - 6 / 3
5 - 7 / 3
6 - 8 / 3
7 - 9 / 3
8 - 10 / 3
9 - 12 / 3
10 - 14 / 3
11 - 16 / 3
12 - 18 / 3
13 - 20 / 3
14 - 22 / 3
15 - 24 / 3
16 - 25 / 3


Maintenance Dosage

In most situations after the above 21 day program, the amount of H202 can be tapered off gradually as follows:
25 drops once every other day for 1 week
25 drops once every third day for 2 weeks
25 drops once every fourth day for 3 weeks

This can then be reduced to between 5 and 15 drops per week based on how one feels. Those with more serious problems will often benefit from staying on 25 drops three times a day for one to three weeks, then tapering down to 25 drops two times daily until the problem is resolved (possibly as long as six months). Those with chronic systemic Candidiasis may need to start with 1 drop three times a day, then 2 drops three times a day before starting the above schedule. It is important that H202 be taken on an empty stomach. This is best accomplished by taking it either one hour before meals or three hours after meals. If there is food in the stomach, the reaction of H202 on any bacteria present may cause excess foaming, indigestion, and possibly even vomiting. Additionally, some animal research indicates that when H202 given orally combines with iron and small amounts of vitamin C in the stomach, hydroxyl radicals are created (J Inorg Biochem 89;35(1):55-69). The bleach-like aftertaste of H202 can be lessened by chewing one of the sugar-free cinnamon gums. Some individuals taking H202 immediately before bedtime have a difficult time getting to sleep. This is probably due to a sense of alertness triggered by an increase of oxygen at the cellular level. The oral dosage schedule is basically the same for all conditions. There are several points to keep in mind, however.

Some individuals may experience upset stomach. If this occurs it is recommended that one not stop the program, but rather remain at the current dosage level or reduce it to the previous level until the problem stops. (Some patients have been able to solve the nausea problem by taking three or four lecithin capsules at the same time they take the H202.) During the program it's not uncommon to experience what is known as a healing crisis. As dead bacteria and toxins are released from your body it may temporarily exceed your capacity to eliminate them quickly enough. In some individuals this overload may cause fatigue, diarrhea, headaches, skin eruptions, cold or flu-like symptoms, and/or nausea. One should not discontinue using the peroxide to stop this cleansing. By continuing the program, toxins will clear the body sooner and this healing crisis will pass rather quickly.

If you are not already taking vitamin E and an acidophilus product, I recommend starting them before going on H202. Vitamin E can make more efficient use of any oxygen available and acidophilus will help re-establish the beneficial bacterial flora in the lower bowel and also help in the internal production of hydrogen peroxide.


Making and Using 3% Solutions of H202

A 3.5% solution can be made quite easily by first pouring 1 ounce of 35% H202 into a pint jar. To this add 11 ounces of distilled water. This will make 12 ounces of 3.5% H202. 3.5% H202 has a variety of medicinal uses.

1. Three tablespoons mixed with a quart of non-chlorinated water makes a good enema or douche formula.
2. It can be used full strength as a mouthwash or mixed with baking soda for toothpaste.
3. It can be used full strength as a foot bath for athlete's foot. (Diabetics have found relief from circulation problems by soaking their feet in 1 pint of 3% peroxide mixed with 1 gallon of warm, non-chlorinated water for 30 minutes nightly.)
4. A tablespoon added to 1 cup of non-chlorinated water can be used as a nasal spray. Depending on the degree of sinus involvement, one will have to adjust the amount of peroxide used. I have seen some who can use it at the full 3% strength and others who had difficulty with using a few drops and mixed with a cup of water.
5. 3.5% H202 can be added to pets drinking water at the rate of 1 ounce per quart of non-chlorinated water. Sick cattle reportedly benefit from 1 pint (of 3%) to each 5 gallons of water. (Chickens and cows have remained healthy by using 8 ounces of 35% H202 per 1,000 gallons of drinking water.)


Additional Information

There are two sources you should contact if you have an interest in using hydrogen peroxide therapy. The first, ECHO, was founded by Father Richard Willhelm and is run by Walter Grotz. Their information packet includes a sample newsletter, a list of H202 distributors and several other items. The packet is being made available to interested ALTERNATIVES readers for only $3. Their address is

ECHO Box 126
Delano, MN 55328

If you have an interest in contacting doctors who provide intravenous hydrogen peroxide therapy you can write to the International Bio-Oxidative Medicine Foundation (IBOM) at the address listed earlier in this article. You should also be aware that there are now numerous hydrogen peroxide products on the market. Some are simply peroxide that has been flavored and mixed with sea minerals, aloe vera, inner tree bark or other ingredients to make the peroxide more palatable (Superoxy, Oxy Toddy, etc.).

Others claim to have developed products that deliver more oxygen than does simple hydrogen peroxide (Aerox, Anti-Oxid-10, Di-Oxychloride, Aerobic 07, Aqua Pure, etc.). Basically you'll end up paying a small fortune and at best achieving the same results you can get for pennies by using hydrogen peroxide.


Conclusion

Hydrogen peroxide is one of the few simple miracle substances still available to the public. Its safety and multiple uses ranks it right up there with DMSO.

If you've never used either of these compounds you are overlooking two of the most powerful healing tools ever discovered. Most of us started on hydrogen peroxide shortly after birth. Not only does mother's milk contain high amounts of H202, the amount contained in the first milk (colostrum) is even higher. This seems only reasonable now that we know one of its main functions is to activate and stimulate the immune system. Although I am a strong supporter of H202 therapy, I am not suggesting that everyone needs to be using it. There are probably some individuals whose health and well-being would not be enhanced with hydrogen peroxide. But there are also millions of others who are suffering needlessly because they either do not know about hydrogen peroxide or they have been misinformed about its use.


~ Afterword ~
The above copyrighted article has been reprinted with permission from Mountain House Publishing, P.O. Box 829, Ingram, TX 78025. It appeared in a recent issue of the health newsletter, ALTERNATIVES ($39.00/yr. 12 issues). Subscription information and/or a sample issue can be obtained by writing to the above address.

Source: Family Health News
Source: http://educate-yourself.org

Related


Alternatives in Cancer Therapy - Hydrogen Peroxide
http://educate-yourself.org/cn/hydrogen ... erpt.shtml

Hydrogen Peroxide v. Prostate Cancer by Bill Munro (Oct. 14, 2005)
http://educate-yourself.org/cn/hydrogen ... ct05.shtml

Hydrogen Peroxide Nasal Sprayer & Garden Applications by Bill Munro (Feb. 7, 2005)
http://educate-yourself.org/cn/hydrogen ... eb05.shtml

Hydrogen Peroxide by Walter Grotz
http://educate-yourself.org/cn/hydrogen ... ov04.shtml

.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Lun, Feb 15 2016 11:58 pm

.
Albastrul de metilen - restaurează Mitocondria

Imagine


Rolul mitocondriilor în procesul de îmbătrânire


Albastrul de metilen (C16H18ClN3S)

Îmbătrânirea este un proces încă nedescifrat în întregime, neexistând până acum un consens în lumea medicală în privința cauzelor și principalilor factori care influențează rata la care se desfășoară.

Fiecare descoperire importantă în domeniul biologiei moleculare sau celulare a dus, până acum, la apariția unei alte categorii de teorii ale îmbătrânirii.

Unele dintre aceste teorii afirmă că îmbătrânirea e declanșată de schimbări care se produc în paralel, în diverse țesuturi, pe baza unor mecanisme celulare intrinseci, în timp ce altele subliniază că schimbările din creier sunt predominante și determinante. Astfel, studii efectuate pe șoareci de laborator au descoperit că hipotalamusul generează semnale inflamatorii care influențează nivelul de hormoni cu impact asociat asupra îmbătrânirii. Alți cercetători au lansat ipoteza că celulele măduvei osoase joacă un rol crucial în îmbătrânire. Un lucru este cert – în cazul dezvoltării unei teorii coerente a îmbătrânirii, provocarea majoră este dată de separarea corectă a cauzelor de efecte. Existența unei corelații între diverși factori nu înseamnă neapărat existența unei relații cauză-efect între aceștia.

Un alt lucru este… aproape cert – pe măsură ce îmbătrânim, celulele noastre suferă schimbări intrinseci care joacă un rol important în procesul de îmbătrânire. Este adevărat că aceste schimbări celulare pot fi modulate de factori extracelulari precum hormonii sau comunicarea inter-celulară, însă mecanismul exact nu este cunoscut, fiind subiectul unui corp de cercetări din ce în ce mai numeroase.

Din categoria teoriilor care indică schimbările celulare intrinseci drept cauză a îmbătrânirii, una dintre cele mai proeminente afirmă că mitocondriile joacă rolul primordial. În timp ce nu este încă știut de ce mitocondriile se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim, dovezile existente până acum arată că acest proces duce la efecte precum insuficiența cardiacă sau neuro-degenerescența.

Dar ce sunt mitocondriile? Sunt considerate generatoarele de energie ale celulelor – elementele chimice intră în celulă și mitocondriile le convertesc în surse de energie, cea mai important sursă fiind adenozin-trifosfatul. Mitocondriile coordonează o multitudine de căi metabolice și de semnalizare și joacă, de asemenea, un rol important în procesul de programare a morții celulare. Declinul funcției respiratorii și creșterea stresului oxidativ la mitocondrii sunt doi factori despre care se crede că au un rol important în procesul de imbătrânire.


Imagine

Cercetări recente au arătat că reversarea deteriorării mitocondriilor este potențial posibilă prin creșterea nivelul prezenței celulare a unei molecule numită adenin nicotinamida (NAD). Studiile au arătat că scăderea nivelului acestei molecule cu rol important în metabolizarea energiei celulare contribuie la procesul de deteriorare a mitocondriilor. Deocamdată, însă, nu au fost publicate rezultatele niciunor teste clinice cu subiecți umani care să valideze această descoperire făcută prin testare pe șoareci de laborator.

Mecanismul prin care ar acționa adenin nicotinamida ar fi următorul, afirma cercetătorii: NAD stimulează formarea de noi mitocondrii și îmbunătățește funcționarea celor existente, acționând asupra sirtuinelor, care sunt o clasă de proteine. Nucleul celulei trimite semnale către mitocondrii pentru ca acestea să își poată desfășura activitatea obișnuită. Sirtuinele ajută la transmiterea acestor semnale până la mitocondrii. Când scade nivelul NAD din celulă, ceea ce se întâmplă când îmbătrânim, activitatea sirtuinelor scade și ea, făcând ca semnalele cruciale trimise să scadă în putere și ducând la disfuncții ale mitocondriilor, cu efect de accelerare a proceselor de îmbătrânire.

În plus de NAD, un alt element, dar mult mai cunoscut deja, cu efect benefic asupra organismului uman în încetinirea proceselor de îmbătrânire prin stimularea sirtuinelor este resveratrolul – ingredient al vinului. Ca urmare, cercetătorii încearcă combinarea celor două – NAD-ul și resveratrolul – pentru a găsi o cale de revigorare puternică a mitocondriilor și, astfel, de încetinire a procesului de îmbătrânire, această abordare fiind considerată drept o importantă oportunitate pentru viitorul apropiat.Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.
Sursa: https://www.easistent.ro/
Albastrul de metilen poate incetini si chiar vindeca bolile Alzheimer si Parkinson, potrivit unui studiu al Centrului de Cercetare Oakland, publicat in revista Federatiei Societatilor Americane de Biologie Experimentala (FASEB), consultata de NewsIn.

Albastrul de metilen incetineste imbatranirea celulelor si intensifica functia mitocondrica, dand astfel sansa celor bolnavi de Alzheimer sau Parkinson sa traiasca mai mult si mai sanatos.

Studiul desfasurat la Centrul de Cercetare Oakland a aratat ca albastrul de metilen poate preveni sau incetini declinul functiei mitocondriale. Sanatatea mitocondriilor este foarte importanta, deoarece acestea sunt principalele furnizoare de energie ale tuturor celulelor animale si umane.

Unul dintre aspectele cheie ale bolii Alzheimer este disfunctia mitocondriala, pe care albastrul de metilen o imbunatateste. Descoperirile indica faptul ca albastrul de metilen, prin intensificarea functiei mitocondriale, mareste rezerva de mitocondrii din creier.

Albastrul de metilen, descoperit in 1891, este folosit in prezent pentru tratarea methemoglobinemiei, o boala a sangelui. Cantitati mari de albastru de metilen pot produce daune la creier, iar din aceasta cauza nimeni nu s-a gandit sa experimenteze folosind cantitati mici. Ultimele studii arata insa ca medicamentele de genul acesta, in cantitati mici, nu ajung foarte usor la creier.

Aceasta cercetare este prima care arata ca albastrul de metilen, in cantitati mici, poate incetini imbatranirea celulara. Cercetatorii cred ca albastrul de metilen are potentialul de a deveni un alt tratament banal si ieftin, asemenea aspirinei, care este prescrisa ca diluant al sangelui pentru persoanele cu boli de inima.Sursa: https://romanialibera.ro
Un studiu recent al Universităţii din Maryland (UMD) din SUA a arătat că un produs chimic comun poate inversa simptomele progeriei, cunoscută drept boala îmbătrânirii premature, precum și îmbătrânirea normală.

Potrivit studiului, doze mici de albastru de metilen pot anula daunele pe care progeria le generează. Efectele benefice ale albastrului de metilen se instalează atât de rapid, încât oamenii de știință o consideră „magică”. Progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford Progeria este o boală genetică extrem de rară, care constă în accelerarea procesului de îmbătrânire.

Afectează aproximativ unul din patru milioane de nou-născuți. Simptomele se instalează pe la vârsta de doi ani, iar la 10-12 ani, copilul are toate semnele îmbătrânirii: păr cărunt, chelie, lipsa grăsimii din corp, riduri. De asemenea, au loc schimbări degenerative și în interiorul corpului, copilul putând ajunge să sufere de arteroscleroză. Puțini dintre cei afectați ajung la vârsta de 13 ani. Progeria este cauzată de defectul genei responsabile de producţia proteinei lamina A, care este parte a nucleului celular şi a membranei nucleare.

Potrivit echipei de la UMD, celulele sănătoase primesc doar câte o mică parte de molecula lamina A, ceea ce nu le permite să funcţioneze normal. În cazul progeriei, moleculele rămân neschimbate şi intreacţionează cu membrana nucleară, până când aceasta începe să se inflameze şi se deformează. Echipa UMD a observat că progeria afectează mitocondriile, care sunt propulsoarele celulei, stimulându-le să se inflameze, fragmenteze şi să se degenereze. Ceea ce a fost cu adevărat uimitor a fost când oamenii de ştiinţă au observat că simptomele progeriei pot fi inversate în mai puţin de opt săptămâni cu ajutorul albastrului de metilen, potrivit Gizmag.

Imagine

Sursa foto: Kan Cao/Zheng-Mei Xiong/UMD

Albastrul de metil a fost produs pentru prima dată în 1876. El a fost folosit ca o soluţie antibacteriologică, pentru tratamentul plăgilor de psoriazis şi a altor boli, în cazurile de intoxicaţii cu cianură şi chiar pentru a curăţa acvariile, deoarece toxicitatea sa este atât de redusă, încât nu afectează icrele. Lucrând cu celule fibroblaste umane, echipa a descoperit că albastru de metilen a modificat celulele afectate de progerie, oferindu-le formele iniţiale, normale, rotunde într-o săptămână şi a reuşit să repare aproape complet în opt săptămâni, astfel încât celulele afectate erau aproape imposibil de distins de celulele normale. Nu ne e clar cum reușește albastrul de metilen să aibă acest efect, dar se pare că niciunul dintre experimentele efectuate până acum nu a eșuat.

„Până în prezent, am lucrat doar cu celule stem. Este esenţial să vedem dacă efectul va fi acelaşi şi la animalele vii. De asemenea, dorim să vedem dacă albastru de metilen poate repara efectele specifice ale progeriei în diferite tipuri de celule, cum ar fi cele osoase, ale pielii, celulele cardiovasculare şi altele. Pe lângă asta, unele echipe vor începe studiile clinice pe celulele umane”, afirmă Kan Cao, autorul principal al studiului publicat în Aging Cell, profesor de biologie celulară şi genetică moleculară la Universitatea din Maryland.

Studiul are un potențial imens, iar oamenii de știință sunt convinși că albastrul de metilen poate avea efecte semnificative și asupra îmbătrânirii normale, nu doar asupra progeriei.Sursa: https://www.descopera.ro/
Sursa engleza: https://newatlas.com
Albastru de metilen pentru tratamentul bolii Alzheimer

Boala Alzheimer (AD) este o boală neurodegenerativă caracterizată prin eterogenitate genotipică și fenotipică. Componentele critice ale celor două căi patologice ale AD, A-amiloidoza și Tauopatia, au fost considerate ca ținte terapeutice. Printre ele, mult efort se concentrează pe fosforilarea Tau aberantă și vizarea kinazelor Tau-fosforilatoare. S-a demonstrat că albastrul de metilen (MB), un colorant fenotiazinic care traversează bariera sânge-creier, a lovit multiple ținte moleculare implicate în AD și are efecte benefice în studiile clinice. Aici prezentăm dovezi conform cărora kinază reglatoare a afinității microtubulelor (MARK4) este o țintă nouă a MB. MB a salvat parțial toxicitatea sinaptică din larva Drosophila care supraexprimă PAR1 (analog MARK). În cultura 293T, MB a scăzut fosforilarea Tau mediată de MARK4 într-un mod dependent de doză. Studiile ulterioare au relevat un mecanism de două ori prin MB, incluzând reglarea nivelului de proteine ​​MARK4 prin calea protezomului ubiquitină și inhibarea activității kinazei MARK4 in vitro . Acest studiu evidențiază importanța MARK4 ca o țintă viabilă pentru Tauopatia și oferă o perspectivă nouă asupra mecanismului complex folosit de MB pentru tratarea AD.

Introducere

Boala Alzheimer (AD) este cea mai frecventă boală neurodegenerativă și determină pierderea progresivă a memoriei și a altor funcții cognitive. Marcajele patologice ale AD includ placa amiloidă și încurcăturile neurofibrilare (NFT). Tau, o proteină de legare a microtubulilor, foarte solubilă, a fost determinată a fi componenta principală a NFT, unde este hiperfosforilată și devine insolubilă și filamentoasă 1, 2 . Multe kinaze au fost identificate pentru a regla fosforilarea Tau, incluzând kinazele de reglare a afinității microtubulelor (MARK), glicogen sintaza kinază (GSK) -3β și CDK5 3, 4 . În Drosophila, supraexpresia PAR1, omologul cu mușchi al kinazei MARK, duce la fosforilarea tau crescută la siturile S262 și S356 și la o toxicitate crescută. Mai important, fosforilarea inițială a Tau de PAR1 la situsurile S262 / S356 este o condiție prealabilă pentru fosforilarea multisolată ulterioară a Tau de către alte kinaze, cum ar fi GSK-3β și CDK5 5 . În plus, un ecran genetic pentru identificarea modificatorilor Tauopatiilor într-un model Drosophila a relevat că kinazele și fosfatazele sunt factorii majori care afectează toxicitatea Tau6. Aceste studii sugerează că fosforilarea ordonată a Tau își mărește toxicitatea și intervenția farmacologică a acestor reacții de fosforilare poate reprezenta o strategie terapeutică nouă pentru tratamentul AD 7 .

Albastrul de metilen (MB) este un colorant care a fost utilizat pe scară largă într-o serie de domenii diferite, inclusiv utilizări ca medicament în tratarea diferitelor infecții bacteriene și virale și cancer 8 . Recent s-a sugerat că MB poate avea un efect benefic asupra performanței cognitive a pacienților cu 9, 10, 11 AD posibil, prin inhibarea agregării proteice Tau, deși acest mecanism este încă în dezbatere 12, 13, 14 . Studii recente au sugerat și alte mecanisme posibile pentru funcțiile de protecție ale MB în neuroni, inclusiv reducerea producției de superoxid mitocondrial 15, îmbunătățirea funcției mitocondriale 16, reglarea genelor Nrf2 / ARE 17, modularea activității chaperonei moleculare 18 și inducerea autofagiei 19 . Cu toate acestea, efectul MB asupra kinazelor Tau cheie nu a fost explorat.

Aici am studiat efectul MB pe fosforilarea Tau mediată de MARK4 într-un model Drosophila, precum și în culturile de celule de mamifere. De asemenea, a fost testat un analog demetilat de MB, Azure C (AC). Într-un studiu de screening, atât AC cât și MB au arătat activitate în reglarea stabilității Tau prin proteina de șoc termic Hsp70 18 . Olsalazina sodică (OS), un medicament aminosalicilat utilizat pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale a fost, de asemenea, inclus ca un control defavorabil. Am constatat că MB poate funcționa prin țintirea Tau kinazei MARK4, ceea ce duce la o fosforilare Tau redusă la siturile MARK4. De asemenea, am arătat că acest nou mecanism al MB implică atât inhibarea activității kinazei MARK4, cât și reglarea nivelului proteic MARK4.Sursa: https://rum.kyhistotechs.com/
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Dum, Mai 09 2021 11:54 am

.

Creierul degenerat - se poate autorepara?


Siddharthan Chandran


Din când în când, auziți despre cele mai grele probleme care au soluții cu adevărat ușoare. În numeroase cazuri, au fost găsite cure în cele mai comune substanțe sau chiar alimente. De această dată, un studiu condus de cercetătorii de la Spitalul de Copii și Centrul de Cercetare Oakland a arătat că în concentrații mici, ceva la fel de comun ca albastrul de metilen ar putea încetini semnificativ sau chiar vindeca boala Alzheimer și Parkinson.

Această substanță a fost folosită de mai bine de un secol, în diferite situații, inclusiv ca tratament pentru o răceală sau gripă. Studiul a fost realizat de Hani Atamna, doctor, și o echipă a sa la Childrens și a fost publicat în numărul din martie 2008 al jurnalului Federației Societăților Americane pentru Biologie Experimentală (FASEB).

Cercetările lor au descoperit că albastrul de metilen poate încetini sau chiar împiedica declinul funcției mitocondriale, ceea ce duce la bolile de mai sus.

„Rezultatele sunt foarte încurajatoare”, a spus dr. Atamna. In cele din urma am dori sa incercam sa prevenim declinul fizic si cognitiv asociat cu imbatranirea, cu accent pe persoanele cu boala Alzheimer. Unul dintre aspectele cheie ale bolii Alzheimer este disfuncția mitocondrială, în special disfuncția complexă IV, care îmbunătățește albastru de metilen. Rezultatele noastre indică faptul că albastrul de metilen, prin îmbunătățirea funcției mitocondriale, extinde rezerva mitocondrială a creierului. Rezerva mitocondrială adecvată este esențială pentru prevenirea tulburărilor legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer.

Albastrul de metilen a fost descoperit pentru prima dată la mai bine de 100 de ani de acum înainte, în 1891. Este folosit și pentru tratarea methemoglobinemiei, o afecțiune a sângelui. Este bine cunoscut faptul că atunci când este luat în cantități mari, afectează creierul. Dar ceea ce iese ca o surpriză, cel puțin pentru mine, este că acest fapt singur a fost suficient pentru a descuraja oamenii de știință să experimenteze cu cantități mai mici.Sursa: https://rum.jubdev.com/
Albastru de metilen – utilizări

Albastru de metilen este o soluție de uz extern, cu efecte cicatrizante și ușor analgezice, folosită în diferite probleme de sănătate.

Are efecte antidepresive. Dacă însă este administrat în doze mai mari de 5mg/kg, poate cauza toxicitate. Poate fi util în demență, Alzheimer și boala Parkinson.

Este totodată un agent anticancerigen. Induce apoptoza celulelor canceroase în mod selectiv.

Albastru de metilen crește tensiunea arterială, îmbunătățind astfel hipotensiunea asociată cu diferite stări clinice.

Îmbunătățește performanța cognitivă la persoanele sănătoase. Un studiu dublu-orb, randomizat, controlat placebo, a arătat că în doze mici, albastru de metilen a crescut memoria pe termen scurt și capacitatea de recuperare a memoriei.

Are totodată efecte neuroprotectoare, stimulează retenția memoriei, susține consolidarea memoriei și îmbunătățește anumite funcții cognitive. Studiile preclinice au arătat că în doze mici, albastru de metilen ajută la dispariția fricii din memorie.

Totodată, în doze mici, albastru de metilen protejează creierul de boli prin acțiunea sa antioxidantă în mitocondrii.

Pentru a beneficia de aceste efecte, albastru de metilen trebuie folosit în cantități mai mici. Dozele mari cresc stresul oxidativ.

Albastru de metilen are proprietăți antimicrobiene. A fost folosit pentru prima dată în anul 1891 pentru tratarea malariei. Ucide stafilococul auriu rezistent la meticilină prezent în rănile superficiale și profunde. Poate fi util și în hepatita C, HIV, psoriazis și infecțiile cu candida.

Un studiu recent a arătat că acesta acționează ca un antioxidant eficient în celulele țesuturilor conjunctive și încetinește moartea celulară.

În doze mici, albastru de metilen poate elimina depresia și anumite infecții. În doze mari, nu are nici un efect, sau are efecte adverse.Sursa: https://lataifas.ro/
Albastru de metilen – un antiviral puternic

Albastrul de metilen este un compus format din cristale de culoare verde inchis sau pulbere cristalina, avand un luciu asemanator bronzului. Solutiile in apa sau alcool au o culoare albastru intens. Acest albastru de metilen este utilizat ca remediu impotriva bacteriilor. Inhiba Guanylate cyclase si a fost utilizat pentru a trata otravirea cu cianuri si pentru a reduce nivelurile de methemoglobina.

Albastrul de metilen este excelent impotriva malariei

Prima utilizare terapeutica pentru albastrul de metilen a fost ca tratament impotriva malariei. A fost in mare parte inlocuit cu alti derivati sintetici, cum ar fi clorochina, dar a fost recent investigat pentru reintroducere ca agent antimalaric.

Parazitii malarici, cum ar fi Plasmodium falciparum, prezinta o rezistenta crescuta la medicamentele antimalarice obisnuite. Ca urmare, albastrul de metilen a fost revizuit. Experimentele de cultura celulara au aratat ca albastrul de metilen are o potenta remarcabila antimalarica. Cel mai important, experimentele pe animale arata ca rezistenta la albastrul de metilen este foarte scazuta.

Se pare ca ar putea fi o solutie viabila la o problema care vizeaza zone mai sarace ale lumii. Productia de 1 g albastru de metilen ar putea ajunge la 5 centi SUA sau mai putin. Cu toate acestea, trebuie analizate mai intai anumite relatari ale episoadelor toxice ulterioare tratamentului cu albastru de metilen. Aceste episoade par a fi legate de persoanele cu deficit de G6PD, o enzima importanta in celulele rosii din sange. Datele de screening in Nigeria indica faptul ca aproximativ 10% dintre indivizi au deficienta G6PD.

In plus fata de combaterea parazitilor malarici, se presupune ca albastrul de metilen are beneficii in prevenirea unei complicatii malarice obisnuite numita methemoglobinemie. Methemoglobinemia apare atunci cand fierul din hemoglobina este oxidat de la starea feros la starea ferica. Acest lucru duce la o capacitate redusa pentru sange de a transporta oxigen si dioxid de carbon. Anemia care rezulta din aceasta este potential fatala. Albastrul de metilen poate oxida NADPH pe calea productiei de methemoglobina si, prin urmare, este considerat a fi potential benefic in prevenirea acestei afectiuni.

Agent neuroprotector important

Cercetari recente au aratat ca albastrul de metilen poate fi neuroprotector impotriva mai multor boli legate de citotoxicitate, cum ar fi accidentul vascular cerebral si boala Parkinson. Albastrul de metilen este un purtator de electroni, care ii permite sa functioneze impotriva malariei si methemoglobinemiei si este extrem de benefic in situatiile citotoxice din creier, deoarece incurajeaza consumul celular de oxigen si scade glicoliza anaeroba.
Albastrul de metilen poate reduce productia de specii de oxigen reactionar (ROS), protejand celulele de blocarea glutamatului, atenueaza scaderea potentialului membranei mitocondriale, protejand impotriva neurotoxicitatii IAA, printre alte efecte benefice.

Aceste beneficii sunt extrem de relevante pentru afectiuni precum boala Alzheimer, boala Parkinson si accidentul vascular cerebral. Comparatiile directe cu medicamentele antipsihotice, cum ar fi fenotiazina, au aratat ca albastrul de metilen are efecte neuroprotectoare similare, dar un mecanism diferit. Cercetarile actuale sugereaza ca albastrul de metilen functioneaza ca un antioxidant specific mitocondriilor, spre deosebire de medicamente precum fenotiazina, care sunt agenti de eliminare a radicalilor liberi, independent de mitocondrii.

In plus, fata de boli precum cele enumerate mai sus, albastrul de metilen poate preveni si gestiona leziunile cerebrale in legatura cu tumorile. Agentii alchilanti, cum ar fi ifosfamida, sunt utilizati in tratamentul unor tipuri de tumori solide, dar pot provoca leziuni ale creierului care pot fi atenuate de albastrul de metilen. Nu este pe deplin clar modul in care albastrul de metilen previne afectarea creierului in aceste cazuri, dar este probabil datorita rolului sau in oxidarea NADH si restabilirea enzimelor mitocondriale.Sursa: https://sfatnaturist.ro/

Methylene Blue - by David Tomen
Methylene Blue - by David Tomen

https://nootropicsexpert.com/methylene-blue/


Methylene Blue boosts mitochondrial energy, is anti-aging, and improves mood and memory

Methylene Blue (methylthioninium chloride) is a synthetic compound used as a nootropic to increase memory, mood and longevity.

Soon after Methylene Blue was synthesized as a textile dye in the late 1800’s, it became the first synthetic drug to be used in humans. It was used for the treatment of malaria.

In the early 20th century, psychiatrists were using Methylene Blue in the experimental treatment of schizophrenia.[i]

Methylene Blue is currently being studied as potential therapy for mild cognitive impairment, Alzheimer’s and Parkinson’s disease, and other neurodegenerative disorders. All sharing a common problem with mitochondrial function.

Your brain’s neurons rely almost entirely on mitochondria-derived energy. Failure of mitochondrial function can affect the rest of your body. But it’s particularly detrimental to your brain.

This is where Methylene Blue steps in as possibly one of the most important anti-aging and neurological disease preventing nootropics we have available today.

As a nootropic, Methylene Blue quickly crosses the blood-brain barrier. It improves mitochondrial efficiency and respiration, acts as an antioxidant, and increases brain cell lifespan. Resulting in improved memory and mood.

Here we’ll dive into over 140 years of research on how Methylene Blue helps your brain.


Methylene Blue helps:

 • Neurotransmitters: Methylene Blue inhibits monoamine oxidase and acetylcholinesterase activity which increases levels of catecholamines and acetylcholine. And boosts serotonin and norepinephrine affecting anxiety, depression and memory.

 • Mitochondrial Energy: Methylene Blue assists brain cell respiration by increasing oxygen. And donating electrons to the electron transport chain within mitochondria. This same process is used to feed mitochondrial ATP when you eat. So MB provides this fuel without you having to eat. Increasing cellular energy positively effects mood and memory.

 • Neuroprotectant: Methylene Blue is a potent antioxidant. Reactive oxygen species are produced inside mitochondria. The first free radical that is formed inside a cell is superoxide. MB will bind to superoxide and reduce it to water. It stops the oxidative cascade at its very beginning. Before it gets a chance to do damage.


Methylene Blue

In 1891, German physician and Noble Prize recipient Paul Ehrlich pioneered the use of Methylene Blue in the treatment of malaria.[ii]

Ehrlich discovered that when MB was injected into animals in the lab, it would quickly concentrate in the brain. And had an uncanny ability to selectively target diseased tissues in the body.

It was Ehrlich who coined the term “Magic Bullet” for this unique action displayed by Methylene Blue. A term still in use today.

Methylene Blue has since been used to treat dementia, cancer chemotherapy, malaria, methemoglobinemia, urinary tract infections, cyanide and carbon monoxide poisoning.[iii]

As a nootropic, Methylene Blue is used to enhance mitochondrial function, increase cerebral blood flow, and acts as an antidepressant.


How does Methylene Blue work in the brain?

Methylene Blue boosts brain health and function in several ways. But two in particular stand out.

 • Methylene Blue improves memory. Unlike other nootropics which often work by increasing neurotransmitter synthesis and neural signaling, MB improves memory by increasing brain cell respiration. Or how the brain cell utilizes oxygen.

Studies show dramatic increases of cellular oxygen consumption and glucose uptake when using Methylene Blue. MB increases CMRO2 (cerebral metabolic rate) through increased activity in the mitochondrial electron transport chain.

Mitochondria electron transport chain - Methylene BlueMethylene Blue functions as an alternative electron carrier in the electron transport chain in mitochondria. It accepts electrons from NADH and transfers them to cytochrome c.[iv]

Cytochrome complex (cytochrome c) is a component of the electron transport chain in mitochondria. Playing a role in apoptosis and as an antioxidant.

Methylene Blue also stimulates glucose metabolism. Taken together, increases in CMRO2 and glucose uptake means that MB elevates oxygen consumption which helps glucose increase ATP production.

Increases in ATP production provides more cellular energy for better overall brain function including cognition, mood and memory.

 • Methylene Blue is an antioxidant. MB has a unique mechanism of action that is fundamentally different from traditional antioxidants. During cellular respiration, the first free radical formed inside a cell is superoxide (O2).

Methylene Blue binds to superoxide and reduces it to water. It stops the oxidative cascade at its very beginning. Before it gets a chance to do damage.[v]

So think of Methylene Blue as having a unique dual property. First, it increases cellular energy production which normally leads to oxidative stress. And second, it eliminates this oxidative stress. Making it a metabolic enhancer and an antioxidant.

Researchers tested Methylene Blue in animal models of neurological disease. First, researchers used rotenone (a potent pesticide) which causes severe dopamine depletion in the part of the brain associated with Parkinson’s.

Methylene Blue rescued brain cell mitochondria from the damaging effects of this toxin. By donating electrons in the electron transport chain broken by rotenone. Essentially bypassing the broken transport chain with donated electrons as an alternative electron carrier.

Methylene Blue also countered cerebral ischemia reperfusion damage. The tissue damage caused when blood supply returns to tissue after a lack of oxygen. As can occur with Traumatic Brain Injury. MB accomplished this by rerouting mitochondrial electron transfer.

This means that Methylene Blue dramatically countered the behavioral, neurochemical, and neuropathological impairment found in Parkinson’s disease.[vi]


How things go bad

As we live life, our brain chemistry and metabolism changes.

↓ Mitochondrial energy levels decline

↓ Attention, memory and mental agility decline

↓ Tau proteins and amyloid plaques clog the brain

↓ Free radicals damage brain cell mitochondria

↓ Cerebral blood flow declines

All of these changes can happen at any age. And are a product of the food we eat, what we drink, lifestyle habits, the air we breathe and more.

So Methylene Blue can help for age-related cognitive decline, as well as a student looking to do better in school. By boosting brain cell mitochondria energy levels. And improving cerebral blood flow.


Methylene Blue to the rescue

Low dose Methylene Blue supplementation provides memory enhancing effects in animals and humans. It works as an antidepressant, is anti-aging, helps dementia, Huntington’s and Alzheimer’s.

Methylene Blue increases low blood pressure, improves cognition in healthy people, boosts mitochondrial function, is anti-microbial, can eliminate fear and even slow skin aging.


Methylene Blue boosts acetylcholine

Research shows that Methylene Blue is an acetylcholinesterase inhibitor with a preference for muscarinic acetylcholine receptors. Meaning MB prevents the breakdown of acetylcholine and making more available in your brain.[vii]


Methylene Blue is an antidepressant

Methylene Blue is a monoamine oxidase inhibitor (MAOI). It inhibits MAO-A more than MAO-B, but inhibits both at large doses.[viii]

One study in 1987 showed that 15 mg per day of Methylene Blue was a potent antidepressant in those with severe depression.[ix]

Another study with 31 bipolar disorder patients compared 300 mg per day of Methylene Blue with 15 mg per day. The patients were also on lithium treatment. The study showed that the 300 mg dose of Methylene Blue was a “useful addition to lithium in the long-term treatment of manic-depressive psychosis”. And patients were significantly less depressed.[x]


Methylene Blue resists Alzheimer’s Disease

Alzheimer’s disease and other forms of dementia are associated with a buildup of the protein Tau. Clinical trials show that Methylene Blue inhibits Tau formation. And is under consideration as a treatment for Alzheimer’s.[xi]

Methylene Blue has an inhibitory action on the cGMP pathway, and affects other molecular events closely related to the progression of Alzheimer’s.

Methylene Blue boosts neuron resistance to the formation of amyloid plaques and neurofibrillary tangles. And helps repair impairments in mitochondrial function and cellular metabolism.

Research also shows that cholinergic, serotonergic and glutamatergic systems all play important roles in the development of Alzheimer’s and other cognitive disorders. Methylene Blue provides beneficial effects in mediating these pathways.[xii]

This is particularly significant because most existing treatments for Alzheimer’s can only prevent the disease before it is diagnosed. But Methylene Blue shows promise in delaying the effects of Alzheimer’s and dementia after it is diagnosed.


Methylene Blue is anti-aging

Research shows that Methylene Blue is an effective anti-aging nootropic. MB increases mitochondrial complex IV by 30%, enhances cellular oxygen consumption by 37-70%, increases heme synthesis, and reverses premature senescence caused by H2O2 or cadmium.

Methylene Blue is considered a redox agent. Meaning it cycles between oxidized and reduced forms. This cycling by MB helps block oxidant production in brain cell mitochondria.[xiii]

Mitochondrial complex IV is the last enzyme in the respiratory electron transport chain of mitochondria. The last step in synthesizing ATP. Your cellular and mitochondrial source of energy.

Iron (heme) is an essential element and participates in oxygen transport, DNA synthesis and electron transport. Heme synthesis begins in mitochondria. Every cell requires heme to function properly.[xiv]

Senescence or biological aging is the gradual deterioration of cellular function. And is caused by telomere shortening that triggers DNA damage in response to reactive oxygen species, hydrogen peroxide (H2O2), cadmium and other toxins. Methylene Blue helps prevent premature senescence or premature cell death.


Methylene Blue improves memory

Animal studies have shown that a single low dose of Methylene Blue enhances long-term contextual memory. This type of memory is the conscious recall of the source and circumstances of a specific memory.

Other studies show that Methylene Blue in low doses taken after the event helps memory retention of the event. A study done with rats revealed why this works.

In this study, rats received 1 mg/kg of MB post-training for 3 days. The researchers then measured cytochrome c oxidation in participants brains. The idea was to determine if an increase in metabolic energy was behind the memory enhancing qualities of MB.

The study found that in the Methylene Blue treated group, brain cytochrome oxidase activity was 70% higher than in the placebo-treated group.

The findings suggest that repeated post-training supplementation of Methylene Blue improves memory consolidation. And this memory boost is due to the increased metabolic capacity in brain regions that require more energy during discrimination learning.[xv]


How does Methylene Blue feel?

Methylene Blue as a nootropic will likely feel different than any other supplement you’ve ever tried.

When reading or studying, once you’re done, you should feel like you fully understand the subject material. And you’ll be able to use what you learned in the future.

Methylene Blue seems to facilitate a full understanding of something on the first try.

Many neurohackers report the biggest nootropic effect they experience with Methylene Blue is “after the fact learning”. You take in the information. And it’s like your brain sorts through the material. Then stores it in a form you can easily access later.

Methylene Blue has this uncanny ability to rewire your brain to forget about any imbalanced associations you have of a situation. And only retains the positive aspects of that memory.

Some report that Methylene Blue makes you “feel young again”. It eliminates social anxiety. You’ll feel focused and more confident.

Workouts seem easier because you have more energy. Your mitochondria are energized. And you may find that recovery from workouts is easier.

Methylene Blue helps eliminate stress. So you have more energy in any situation with a relaxed state of mind.

And one recurring theme from many is improved sleep while using Methylene Blue.


The Research

Research into Methylene Blue for its therapeutic value goes back to the late 1800’s. But it’s only in the last couple of decades that scientists have been able to decode exactly how Methylene Blue works in the brain. All the way down to the molecular level in mitochondria.

A study in 2017 found that Alzheimer’s Disease could be caused by more than the accumulation of amyloid beta in the brain. The scientists looked into the two main components that produce energy in cells.

Glycolysis is the mechanism used to convert glucose into fuel for consumption by mitochondria.
Burning this fuel in mitochondria uses oxygen in a process called mitochondrial respiration.
The researchers found that as the brain ages, mitochondrial metabolism deteriorates. Resulting in a reduction in the molecules needed for energy production. And possibly the main culprit behind many neurological diseases including Alzheimer’s and Parkinson’s.[xvi]

A study conducted at Children’s Hospital Oakland Research Institute may have found the solution to this mitochondrial energy problem in brain cells.

The researchers found that Methylene Blue can prevent or slow the decline of mitochondrial function.

One of the key aspects of Alzheimer’s is mitochondrial dysfunction. Specifically complex IV dysfunction. And this is where Methylene Blue steps in.

The study found that Methylene Blue enhances complex IV in mitochondria. It increases oxygen consumption. And it reverses premature cell death.

The researchers concluded that Methylene Blue may be useful to delay mitochondrial dysfunction with aging and the decrease in complex IV in Alzheimer’s disease.[xvii]


Methylene Blue Improves Memory

26 healthy volunteers aged 22 – 62 participated in a double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Purpose of the study was to measure the effects of Methylene Blue on working memory and sustained attention.

Study results showed that a single low-dose of Methylene Blue resulted in an increase in short-term memory ability. In an area of the brain associated with the senses and visual processing.

Timothy Duong, Ph.D., the study author concluded Methylene Blue showed promise “in healthy aging, cognitive impairment, dementia and other conditions that might benefit from drug-induced memory enhancement”.[xviii]

Another study published in the American Journal of Psychiatry tested fear extinction (elimination of fear) and contextual memory. Both are forms of long-term memory.

In this study, participants received either Methylene Blue or a placebo after being placed in a small dark chamber for a couple of minutes to address their fear.

One month later, participants that had used Methylene Blue had less retained fear than those given a placebo. The study authors concluded, “Methylene Blue enhances memory and the retention of fear extinction”.[xix]


Methylene Blue helps Bipolar Disorder

Increasing evidence shows that bipolar disorder may be a progressive condition. Dealing with bipolar symptoms long-term results in deterioration of the cortex and less gray matter.

A study at Dalhousie University in Halifax compared the effectiveness of lamotrigine (Lamictal®) along with daily supplementation of either 195 mg or 15 mg of Methylene Blue in patients with bipolar disorder.

Patients took a dose (Lamictal and either 195 mg or 15 mg of Methylene Blue) for three months. Then switched to the other dose for 3 months. The team found that bipolar participants had reduced depression and anxiety when taking the higher dose of Methylene Blue compared to when they were on the lower dose.

Several bipolar disorder patients in the study chose to continue using Methylene Blue after the study concluded.[xx]


Dosage Notes

Recommended safe doses based on clinical studies with animals and humans ranges from 0.5 – 4 mg/kg. So a 90 kg (200 lb.) body weight translates to 45 – 360 mg of Methylene Blue.

methylene blue supplement45 mg of Methylene Blue is a safe starting dose. But 360 mg of MB is much too high in my opinion even if you’re 200 lbs.

The bottom line is there is no true recommended dose for Methylene Blue. My recommendation is start with the lowest dose of 0.5 mg/kg and see how you react.

Methylene Blue is water-soluble so you don’t need to take it with a meal, or healthy fat like some nootropics.

Methylene Blue has a half-life of about 5 hours. So you can dose twice a day.

Methylene Blue is famous for turning urine blue. But for most neurohackers, your urine will only stain blue at doses roughly exceeding 500 mcg. Some recommend preventing blue urine by mixing Methylene Blue with ascorbic acid for 3 hours before taking it.

Methylene Blue is also available as a doctor-administered injection for therapeutic use. Typically used to treat diseases like malaria or with anti-cancer therapy.


Side Effects

Methylene Blue shows a hormetic dose-response, with opposite effects at low and high doses.

In other words, lower doses of Methylene Blue work well as a nootropic. But high doses do not because MB can potentially “steal” electrons away from the electron transport chain. Disrupting the redox balance and acting as a pro-oxidant (instead of an antioxidant).[xxi]

where can i buy methylene blueAdverse effects of Methylene Blue also come from chemical impurity. Even pharmaceutical (USP) grade Methylene Blue can contain impurities like arsenic, aluminum, cadmium, mercury and lead.

At low doses, these contaminants are not that big of a problem. But higher doses will result in the accumulation of these toxins in your cells.

Side effects with Methylene Blue are rare when doses are under 2 mg/kg. But can include stomach pain, chest pain, dizziness, headache, sweating, confusion, high blood pressure, shortness of breath, accelerated heartbeat, tremor, skin turning blue, urine turning blue or green, reduction of red blood cells, or jaundice (only reported in infants).

Monoamine Oxidase (MAOI) inhibition becomes a big problem at around 2 mg/kg of Methylene Blue. So if you are using antidepressants or antianxiety medications that affect serotonin, you should NOT use Methylene Blue. Because using Methylene Blue with one of these medications could cause Serotonin Syndrome.

This includes SSRI’s and MAOI’s such as citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline, zimelidine, bupropion, buspirone, clomipramine, mirtazapine and venlafaxine.

Do not use Methylene Blue if you are pregnant or breast-feeding.


Available Forms

Methylene Blue is sold as a liquid, and in crystalline powder form.

Industrial-grade and chemical-grade Methylene Blue is sold as a dye or stain. And can consist of more than 8% – 11% of various contaminants. And should NOT be used as a nootropic.

Only pharmaceutical (USP) grade Methylene Blue should be used as a nootropic. Ask for a Certificate of Analysis which should include the amount of contaminants such as arsenic, aluminum, cadmium, mercury and lead.

I recommend Science.bio’s Methylene Blue due to their robust testing program.


The Surprising Health Benefits of Methylene Blue - Earth Clinic
The Surprising Health Benefits of Methylene Blue - Earth Clinic

Methylene blue, a synthetic dye known for its historical uses in various industries, has recently emerged as a powerful therapeutic agent with a wide range of health benefits and potential applications across numerous medical conditions.

As researchers continue to uncover the vast potential of this versatile compound, it is becoming increasingly clear that methylene blue holds immense promise in revolutionizing the treatment of many diseases.

This comprehensive article will delve deeply into the well-researched benefits of methylene blue therapy, examining its multifaceted applications in medical treatments.

From its antidepressant properties to its role in combating neurodegenerative disorders, we'll explore the diverse ways in which methylene blue is making a significant impact on modern medicine and offering hope for patients suffering from various health conditions.


What is Methylene Blue?

Methylene blue is a unique chemical compound with a specific molecular structure, contributing to its usefulness as a medical substance. Its solid form appears as a dark green powder at room temperature. However, when mixed with water, it dissolves into a blue liquid. This distinctive color makes methylene blue valuable in medical procedures, as it helps to identify and distinguish tissues and fluids easily.

Moreover, methylene blue functions similarly to hemoglobin, the substance responsible for transporting oxygen to the body's tissues and organs. Due to its resemblance to hemoglobin in function, methylene blue effectively treats various medical conditions.


Health Benefits of Methylene Blue

In the following sections, we will unveil the remarkable potential of methylene blue as a therapeutic agent, shedding light on its ability to provide significant benefits for individuals grappling with a diverse range of medical conditions.


Antidepressant Properties of Methylene Blue

One of the most promising benefits of methylene blue is its potential as an antidepressant. Studies have shown that methylene blue can significantly reduce symptoms of depression in patients, even in those who have not responded well to traditional antidepressant medications. (1)

Methylene blue increases the activity of specific neurotransmitters in the brain, including serotonin and norepinephrine, which are both important in regulating mood. (2)


Anti-Inflammatory Effects of Methylene Blue

Methylene blue has also been shown to have powerful anti-inflammatory properties. Inflammation is a common factor in many chronic diseases, including Alzheimer's, cancer, and heart disease. Methylene blue may help prevent or treat these conditions by reducing inflammation. A study conducted on mice found that methylene blue significantly reduced inflammation in the brain and prevented cognitive decline. (3)


Methylene Blue in Alzheimer's Disease Treatment

Alzheimer's disease is a progressive brain disorder affecting millions worldwide. Recent studies have shown that methylene blue may effectively treat Alzheimer's disease by reducing the buildup of toxic proteins in the brain. (4)

These toxic proteins, known as amyloid plaques and tau tangles, are believed to be the underlying cause of Alzheimer's disease. By reducing the buildup of these proteins, methylene blue may be able to slow or even halt the progression of the disease.


Methylene Blue for Sepsis Management

Sepsis is a potentially life-threatening condition when the body's immune system overreacts to an infection. It can lead to organ failure and even death. Methylene blue effectively treats sepsis by reducing inflammation and improving blood flow. (5) One study found that methylene blue improved survival rates in patients with sepsis significantly.


Methylene Blue's Role in Parkinson's Disease Treatment

Parkinson's disease is a neurodegenerative disorder that affects movement, and it is caused by the death of dopamine-producing neurons in the brain. A recent study found that methylene blue can protect these neurons and prevent their death, potentially slowing or halting the progression of Parkinson's disease. (6)


Malaria Treatment With Methylene Blue

Malaria is a life-threatening disease caused by a parasite that infects red blood cells. Methylene blue is effective in treating malaria, as it can kill the parasite that causes the disease. (7)


Methylene Blue for Methemoglobinemia Therapy

Methemoglobinemia is a rare blood disorder in which the blood contains too much methemoglobin, a form of hemoglobin that cannot transport oxygen effectively. Methylene blue treats methemoglobinemia by converting the excess methemoglobin back into its normal form, allowing it to transport oxygen properly. (8)


Cyanide Poisoning Treatment Using Methylene Blue

Cyanide is a deadly poison found in various industrial chemicals and certain foods. Methylene blue can treat cyanide poisoning by binding to the cyanide and converting it into a less toxic form. (9)


Methylene Blue in Acute Respiratory Distress Syndrome Management

ARDS is a severe respiratory condition that can occur in people with certain medical conditions, such as pneumonia or sepsis. A study found that methylene blue can improve lung function and reduce inflammation in patients with ARDS. (10)


Erectile Dysfunction Therapy with Methylene Blue

Erectile dysfunction (ED) is a common condition that affects many men worldwide. A study found that methylene blue can improve erectile function by increasing blood flow to the penis. (11)


Methylene Blue in Neurological Disorder Treatments

Methylene blue has been found to potentially treat various neurological disorders, such as multiple sclerosis, spinal cord injury, and stroke. It may help protect neurons from damage and reduce inflammation, potentially improving the outcome of these conditions. (12)


Radiation-Induced Tissue Injury Management with Methylene Blue

Radiation therapy is a common treatment for cancer, but it can cause damage to surrounding healthy tissue. Methylene blue has been found to protect against radiation-induced tissue injury by reducing oxidative stress and inflammation. (13)


Methylene Blue for Diabetes Treatment

Diabetes is a chronic disease characterized by high blood sugar levels. In animal studies, methylene blue has been found to improve insulin sensitivity and reduce blood sugar levels. (14)


Ulcer Treatment with Methylene Blue

Ulcers are painful sores that can develop in the digestive tract. Methylene blue has been found to reduce ulcer formation by inhibiting the growth of Helicobacter pylori, a bacterium often associated with ulcers. (15)


Methylene Blue's Role in Skin Condition Treatments

Methylene blue can potentially treat various skin conditions, such as psoriasis (16) and eczema. It may help reduce inflammation and improve skin barrier function, potentially improving symptoms.


Antiviral Properties of Methylene Blue

Methylene blue has been found to have antiviral properties, particularly against viruses such as dengue and Zika. It has been shown to inhibit viral replication and reduce the severity of symptoms in animal studies. (17)


Methylene Blue in Heart Disease Management

Methylene blue has been found to improve cardiac function and reduce damage to heart tissue in animal studies of heart disease. It may do this by reducing oxidative stress and inflammation. (18)


Wound Healing with Methylene Blue

Methylene blue has been found to promote wound healing, as it may help reduce inflammation and promote the growth of new blood vessels. (19)


Methylene Blue's Potential for Liver Disease Treatment

Methylene blue has been found to potentially treat various forms of liver disease, such as liver fibrosis and fatty liver disease. It may do this by reducing inflammation and oxidative stress in the liver. (20)


Alcohol Use Disorder Treatment Using Methylene Blue

Methylene blue has been found to reduce the severity of alcohol withdrawal symptoms in animal studies. It may do this by regulating the brain's reward system and reducing oxidative stress. (21)


Methylene Blue for Inflammatory Bowel Disease Management

IBD is a chronic inflammatory disorder of the digestive tract that includes Crohn's disease and ulcerative colitis. Methylene blue has been found to improve symptoms of IBD in animal studies by reducing inflammation and oxidative stress. (22)


Bone Loss Prevention with Methylene Blue

Methylene blue has been found to promote bone formation and reduce bone loss in animal studies of osteoporosis. It may do this by promoting the differentiation of bone cells and reducing inflammation. (23)


Tinnitus Treatment with Methylene Blue

Tinnitus is characterized by a ringing or buzzing sound in the ears. Methylene blue has been found to reduce tinnitus severity in animal studies by reducing oxidative stress and inflammation in the auditory system. (24)


Chemotherapy-Induced Neuropathy Treatment with Methylene Blue

Chemotherapy-induced neuropathy is a common side effect of cancer treatment that can cause pain, numbness, and tingling in the extremities. Methylene blue has been found to reduce neuropathic pain and improve nerve function in animal studies. (25)


Glaucoma Treatment with Methylene Blue

Glaucoma is a group of eye diseases that can cause vision loss and blindness. Methylene blue has been found to reduce intraocular pressure, which can help prevent damage to the optic nerve in glaucoma patients. (26)


Hair Loss Management Using Methylene Blue

Methylene blue has been found to promote hair growth in animal studies. It may do this by increasing blood flow to the hair follicles and promoting the proliferation of hair cells. (27)


Depression Treatment in Parkinson's Disease with Methylene Blue

Depression is a common symptom of Parkinson's disease. Methylene blue has been found to improve depressive symptoms in patients with Parkinson's disease in a small clinical trial. (28)


Methylene Blue for Epilepsy Treatment

Methylene blue has been found to reduce seizure frequency in animal models of epilepsy. It may do this by increasing levels of the neurotransmitter GABA and reducing oxidative stress in the brain. (29)


Stroke Management with Methylene Blue

A stroke is a medical emergency that can cause long-term disability and death. Methylene blue has been found to protect against brain damage and reduce neurological deficits in animal models of stroke. (30)


Osteoarthritis Treatment Using Methylene Blue

Osteoarthritis is a degenerative joint disease that causes pain and stiffness. Methylene blue has been found to reduce joint inflammation and cartilage damage in animal models of osteoarthritis. (31)


Methylene Blue Dosage and Dilution Instructions

It is essential to understand the proper dosage and dilution instructions when considering methylene blue supplementation. This article will guide you through the process of taking methylene blue safely and effectively.


Consult a healthcare professional: Before starting any new supplement, it is crucial to consult with a healthcare professional. They can help you determine if methylene blue is appropriate for your specific needs and provide personalized dosage recommendations based on your medical history and current medications.


Obtain a high-quality methylene blue supplement: Ensure you purchase a pharmaceutical-grade methylene blue supplement from a reputable source. This will help to guarantee its purity and potency, as low-quality supplements may contain impurities or insufficient concentrations of the active compound.


Prepare the methylene blue solution: Methylene blue typically comes in the form of a powder or a concentrated liquid. To prepare a solution, carefully follow the instructions provided by the manufacturer or your healthcare professional. Generally, following the recommended dilution ratios, you will need to dilute the methylene blue in distilled water or another suitable solvent. Ensure that you mix the solution well to achieve a homogenous mixture. Note: Earth Clinic readers have provided insight on dilution in the posts below.


Determine the appropriate dosage: The optimal dosage of methylene blue can vary depending on the individual and the intended purpose. Dosages can range from low microgram amounts (for cognitive enhancement or as an antioxidant) to higher milligram amounts (for treating specific medical conditions). Always follow the dosage recommendations provided by your healthcare professional.


Administer methylene blue: Methylene blue can be administered orally, intravenously, or topically, depending on the intended use. Use a dropper or a graduated syringe to measure the correct dosage for oral administration. Drink the solution on an empty stomach, as food may interfere with its absorption. For intravenous or topical administration, follow the instructions provided by your healthcare professional.


Monitor for side effects: While methylene blue is generally considered safe when taken at appropriate dosages, it can cause side effects in some individuals. Potential side effects may include gastrointestinal upset, dizziness, headache, or skin irritation. If you experience any adverse reactions, discontinue use and consult your healthcare professional.


Adjust the dosage as needed: Your healthcare professional may recommend adjusting your methylene blue dosage over time based on your response to the supplement. Be sure to follow their guidance and communicate any concerns or changes in your condition.


Conclusion: Methylene blue offers a variety of potential health benefits, but it is essential to take it correctly to ensure safety and efficacy. Following the appropriate dosage and dilution instructions and consulting with a healthcare professional can optimize the potential benefits of methylene blue supplementation while minimizing the risk of adverse effects.


How Many Drops of Methylene Blue Should I Take?

In 2014, Bill Thompson shared his method for determining the appropriate number of drops of methylene blue to take. Please note that the following instructions have been adapted from his original post on Earth Clinic.

 • Step 1: Understanding the Strength of Methylene Blue Methylene Blue purchased from aquarium shops is typically sold at a strength of 1%. Although a specific label might not indicate the percentage in the solution, it is safe to assume it is 1%.

 • Step 2: Calculating the Desired Dosage Let's assume you want to take 5 drops of a 0.1% Methylene Blue solution.

 • Step 3: Preparing the Solution To achieve the desired concentration, begin by adding one drop of the 1% Methylene Blue solution to a glass of water. This one drop is equivalent to 10 drops of a 0.1% solution.

 • Step 4: Adjusting the Solution Next, pour out half of the water from the glass, leaving behind approximately 1/2 drop of the 1% Methylene Blue solution. This equals 5 drops of a 0.1% solution, which will be your intended dose.

 • Step 5: Recommended Dosage Range For most cases, it is suggested to take around 10 to 15 drops of the prepared solution as needed. It is important to supplement the methylene blue intake with at least 1000 mg of Vitamin C. The Vitamin C helps prevent the discoloration of urine and eyes, as Methylene Blue can temporarily turn them blue. It is worth noting that Methylene Blue is a harmless stain commonly used in scientific settings to identify carbohydrates, where it exhibits a blue coloration.


Proceed With Caution: Methylene Blue's Potent MAO Inhibition and Potential Drug Interactions

While promising as a therapeutic agent, Methylene Blue is a potent MAO inhibitor and can interact with various medications, potentially leading to contraindications. It is essential to be cautious when considering its use, as it can cause serotonin syndrome, a potentially life-threatening condition that may necessitate hospitalization. Given that many medical professionals may not be aware of Methylene Blue's MAO inhibiting properties, it is crucial to consult with your healthcare provider and thoroughly discuss your medical history and current medications before considering its use. This ensures you make an informed decision and minimize the risk of complications arising from potential drug interactions. (32)


Summary

In conclusion, methylene blue, a versatile and powerful therapeutic agent, has demonstrated promising potential in various medical applications. With its diverse health benefits, including antidepressant properties, anti-inflammatory effects, and potential roles in treating neurodegenerative disorders like Alzheimer's and Parkinson's, methylene blue has emerged as a valuable compound in modern medicine. Furthermore, its efficacy in managing conditions such as sepsis, malaria, methemoglobinemia, and even heart disease highlights its versatility as a treatment option.

In addition to its well-researched applications, methylene blue continues to be investigated for its potential role in treating various other medical conditions, such as diabetes, ulcers, skin conditions, and inflammatory bowel disease. As research on this remarkable compound advances, it is anticipated that methylene blue will play an increasingly vital role in developing novel therapies and treatment strategies for a broad spectrum of diseases.

Ultimately, methylene blue's extensive benefits and applications underscore its importance as a therapeutic agent, offering hope and improved quality of life for patients suffering from various medical conditions. As we continue to explore and understand the full extent of methylene blue's potential, its role in medicine will likely expand, making it an essential tool for healthcare professionals and researchers alike.


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Mie, Ian 18 2023 8:13 am

.
Lampa cu Ultraviolete UV-B (311nm)


Mod de utilizareLampile DermaHealer (firma americana)
https://www.favoriteplus.com/products/Psoriasis-Lamp

Lampa Dermalight 80 (firma germana)
https://www.drhoenle.de/produkte/dermalight-80
Mod de utilizare (recomandat pentru eczeme, Psoriasis, Vitiligo):

Pentru un tratament eficient se incepe cu o perioada de expunere foarte scurta de maxim 30 secunde pe zona afectata, timp de 7 zile, apoi, in functie de rezultate, se creste treptat timpul de expunere pana la 60 secunde pe zona afectata. Tratamentul zilnic, cu expuneri de scurta durata, ofera cele mai bune rezultate.

Tratamentul nu trebuie sa depaseasca mai mult de doua saptamani de tratament zilnic, dupa care se face pauza o saptamana si apoi se reia ciclul.

Odata ce afectiunea se amelioreaza considerabil si pielea se repigmenteaza, tratamentul de intretinere este de o sedinta pe saptamana. La peste 90% din persoanele ce au urmat acest tratament pielea s-a repigmentat in decurs de un an.

Foarte important de mentionat este faptul ca aceste lampi folosesc tuburi fluorescente cu frecventa de 311 nm si nu LED-uri. Este cunoscut faptul ca, dintre toate luminile artificiale folosite in prezent, lumina de tip LED este cea mai detrimentala sanatatii!


Imagine


Lampa cu Ultraviolete UV-B (311nm) emite o lumina bleu-violet (nu verde asa cum apare in fotografii) si a fost creata pe baza luminii ultraviolete emise de Soare, care se stie ca este deosebit de benefica.

Zorii si amurgul reprezinta - Echinoctiile Zilei -
momentul cand cele 2 Elemente FOCUL si APA sunt in perfect echilibru


Organismul (uman, animal) poate beneficia de fototerapia cu Ultraviolete UV-B (311nm), atata timp cat expunerea este moderata si corecta si se ia in considerare varsta, greutatea corporala si tipul de afectiune.

Recomand ca sedinta initiala sa fie de 20 secunde, pentru a va putea familiariza cu intensitatea si cu modul cum va afecteaza aceasta lumina. Apoi sa cresteti la 30 secunde pe zona afectata, iar sedinta de tratament (per total) sa nu depaseasca 2 - 4 minute. De asemenea recomand ca dupa sedinta de tratament sa se faca cateva zile de pauza.

Lumina de tip UV-B este deosebit de eficienta la tratarea bolilor de piele.

Pentru alte afectiuni recomand ca tratamentul sa nu depaseasca mai mult de o luna, avand in vedere ca si aceasta lumina este artificiala si este o forma de radiatie!


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Dum, Ian 22 2023 5:33 am

Vindecarea cu raze de tip UV-B


Absolut tot ce ne inconjoara reprezinta forma de manifestare a unei Fiinte si este deci, LUMINA. Indiferent de ceea ce consumam, Corpul Uman (prin diversele procese de descompunere si absorbtie) asimileaza doar LUMINA - numita in mod evaziv 'energie'!

Existam dincolo de Tehnologie, iar toate tehnologiile introduse au fost special create sa blocheze Evolutia Tranformatoare Super-Accelerata a Fiintei Umane - OMUL FIIND FORMA CEA MAI COMPLEXA DE MANIFESTARE LA NIVEL UNIVERSAL.
PULSUL haotic introdus in mod sistematic in Biologia Umana interfereaza cu Procesele Armonioase Multi-Dimensionale de care este capabil Corpul Uman, rezultatul fiind degenerarea organismului - 'boala' si incheierea brutala a formei de manifestare - 'moartea'.

Procesul de transformare al Realitatii Noastre se caracterizeaza prin Accelerarea Vibratiei (frecvente din ce in ce mai scurte si rapide), nu 'ascensionare'!

In urma terapiei cu UV-B, frecventa (vibratia) corpului se accelereaza. Ca efect, corpul isi reduce atacul asupra energiilor parazit, simptomele - in cazul afectiunilor de piele - devenind vizibil atenuate. Urmand un tratament sustinut, 'boala' (vibratia haotica; frecventa lunga si inceata) nu mai poate co-exista in acelasi mediu (spectru de frecventa) si ca urmare se dezintegreaza!
Prin comparatie, 'medicina moderna' se bazeaza pe alterarea compozitiei chimice a Sangelui (expresia manifestata a Spiritului), in scopul deconectarii Fiintelor de la Realitatea Naturala a Mamei Pamant si a Tatalui Soare!


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am

Mesajde mszavai » Lun, Noi 20 2023 7:46 am

.

Imagine


.
Avatar utilizator
mszavai
Site Admin
 
Mesaje: 319
Membru din: Mar, Iul 12 2005 1:38 am


Înapoi la Bine ați venit!

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron